Wydarzenia. Dni Otwarte w firmie Łysoń

Godka o pszczelarstwie – czyli dni otwarte po śląsku

Powoli stają się tradycją organizowanie co dwa lata przez firmę Łysoń dni otwarte, dzięki którym pszczelarze mogą zapoznać się z nowościami producenta, wysłuchać wykładów, zrobić zakupy i dobrze się bawić.

W tym roku impreza odbywała się 25 i 26 sierpnia w siedzibie firmy, znajdującej się w Kleczy Dolnej. Chociaż pogoda dała się wszystkim mocno we znaki, dokuczając rzęsistym deszczem, to organizator stanął na wysokości zadania.

Pasieka nr 92 (P8250827)
Otwarcie poprowadził prezes firmy, Tomasz Łysoń (przy ulu) i wiceprezes Rafał Krawczyk (przy mikrofonie). fot. Grzegorz Pałys

Ważne bo lokalne

Stały kontakt z klientem, wysłuchanie problemów, z którymi borykają się pszczelarze i waga, jaką firma Łysoń przykłada do opinii konsumentów, są głównymi motorami napędzającymi pracowników przedsiębiorstwa do działania. Dlatego nikogo nie dziwi, że za każdym razem gości na dniach otwartych jest coraz więcej i każdy z nich znajduje na imprezie coś dla siebie.

Wydarzenie prowadził kabaret Masztalskich, mimo niesprzyjającej pogody rozweselając gości. Czas umilały również występy śląskich i regionalnych zespołów, m.in. „Karolinki oraz Jogusie”, „Andrychów”, „Bolęcina”. Podczas wydarzenia pszczelarze mieli szansę zrobić zakupy w promocyjnych cenach.

Natomiast szkółki ogrodnicze oferowały sporo roślin miododajnych – od bylin po drzewa. W zlokalizowanym obok Wydawnictwie Pasieka można było zaopatrzyć się w literaturę i drobne akcesoria pszczelarskie. Osoby, które przyjechały z dziećmi, miały okazję skorzystać z darmowego wstępu do Apilandii, której otwarcie odbyło się podczas wydarzenia.

Pasieka nr 92 (P8251042)
Dzieci też dobrze się bawiły i mogły odwiedzić interaktywne muzeum pszczelarskie Apimondia. fot. Grzegorz Pałys

Terapia miodem – Honey Therapy i słodycze

Na miejscu przeprowadzano zabiegi pielęgnacyjne skóry wykorzystując naturalne kosmetyki z linii Honey Therapy. Ekspertki i eksperci wykonywali również diagnostykę skóry za pomocą urządzenia API100.

Testowanie naturalnych kosmetyków było szczególnie przyjemne, ponieważ w pomieszczeniu unosił się zapach czekolady. Jego źródło było tuż obok – cukiernicy przygotowywali białe i czarne praliny z miodem, podawano czekoladę z liofilizowanymi owocami i parzono kawę.

W międzyczasie goście mogli się przyglądać jak laureat mistrzostw Polski w cukiernictwie, Marcin Surdyka, tworzy niesamowitą, czekoladową rzeźbę.

Pasieka nr 92 (P8261603)
Podczas dni otwartych prowadzono ważne dyskusje. Od lewej Barbara Łysoń i prof. Paweł Chorbiński. fot. Grzegorz Pałys

Wiedza jest najważniejsza

Podczas spotkania odbyły się liczne wykłady znamienitych postaci świata naukowego oraz doświadczonych pszczelarzy, którzy chętnie dzielili się wiedzą. Wykłady prowadzili: prof. Paweł Chorbiński (UP, Wrocław), prof. Małgorzata Bieńkowska (Zakład Pszczelnictwa w Puławach), prof. Jerzy Demetraki-Paleolog (UP w Lublinie), Przemysław Szeliga z Pasieki Kraków, prof. Zbigniew Kołtowski (Zakład Pszczelnictwa w Puławach), inż. Tomasz Kędziora (Technikum Pszczelarskie w Pszczelej Woli), właściciel austriackiej firmy Imkerei, Jacek Wojciechowski, dr Anna Gajda (SGGW, Warszawa) oraz inż. Marek Podlewski (Kujawskie Centrum Pszczelarskie Hodowla i Selekcja Pszczoły Kraińskiej).

Jedną z prelekcji poprowadził Tomasz Łysoń, zdradzając sekrety łatwej i owocnej sprzedaży.

Wykłady były niezwykle interesujące, a tematyka zróżnicowana, poruszająca zagadnienia gospodarki pasiecznej, chowu i hodowli pszczół, chorób i apiterapii. Warto było w nich uczestniczyć!

Pasieka nr 92 (P8261497)
W czasie wydarzenia swoje umiejętności prezentowały również lokalne zespoły. Na zdjęciu dzieci ze szkoły podstawowej w Bolęcinie. fot. Grzegorz Pałys

Ważne, bo globalne

W dniach otwartych uczestniczyli dystrybutorzy sprzętu pszczelarskiego firmy Łysoń z całego świata, m.in. z USA, Australii, Izraela, Rosji i Uzbekistanu. Łącznie w spotkaniu brali udział przedstawiciele aż z 60 krajów. Obecność gości z odległych państw podkreślała status przedsiębiorstwa, które znajduje się przecież w niewielkiej wsi!

To ważne, by otwierać się na inne nacje, uczyć się od nich i wymieniać informacjami.

Mamy nadzieję, że kolejne dni otwarte będą równie owocne, pachnące miodem i czekoladą, chociaż może odrobinę bardziej słoneczne.

Pasieka nr 92 (P8250778)
Od prawej: prezydent Apislavii Ludovit Gal, prezydent Polskiego Związku Pszczelarskiego Waldemar Kudła i burmistrz Wadowic, Mateusz Klinowski. fot. Grzegorz Pałys

Martyna Walerowicz


Artykuł "Godka o pszczelarstwie – czyli dni otwarte po śląsku" ukazał się w czasopiśmie "Pasieka" nr 6/2018, str. 4.


Czasopismo dla pszczelarzy z pasją - Pasieka
Zamów czasopismo
"Pasieka" do domu


Co w trawie piszczy...

Międzynarodowa Wystawa Pszczelarska Pszczoła Hanácka

Międzynarodowa Wystawa Pszczelarska Pszczoła Hanácka W dniach 19-20 października 2018 zapraszamy na Międzynarodową Wystawę Pszczelarską związaną z konferencją innowatorów i wynalazców  [ ... ]

Czytaj więcej »
ULmonitor
ULmonitor

ULmonitor www.ulmonitor.pl Pszczelarstwo często kojarzy się przede wszystkim z tradycją. Tradycyjne rzemiosło, tradycyjna czyli naturalna i zdrowa żywność, pszczoły i ich miód towarzysz [ ... ]

Czytaj więcej »
Proporcje cukru do wody oraz objętość uzyskanego syropu
Proporcje cukru do wody oraz objętość uzyskanego syropu

Proporcje cukru do wody oraz objętość uzyskanego syropu
fot. Roman Dudzik Syrop o proporcji 1:1 (1 kg cukru na 1 litr wody)
1 litr syropu zawiera 625 g cukru

Cukier w kilogramach  [ ... ]



Czytaj więcej »
Inne artykuły »