NAUKA W PASIECE

Zafrykanizowane pszczoły miodne z Portoryko

Zafrykanizowane pszczoły miodne są potomstwem afrykańskich pszczół miodnych i ich europejskich krewniaków. Pod koniec lat 50. te mordercze pszczoły uciekły z eksperymentalnego programu hodowlanego w Brazylii, mającego na celu stworzenie hybrydy o delikatnym charakterze pszczoły europejskiej i wybranych cechach jej afrykańskich kuzynów, którzy byli odporni na choroby i lepiej przystosowani do tropikalnego klimatu, chociaż bardziej agresywni.

Pasieka nr 92 (nauka2_puerto-rico-143340)
Castillo San Felipe del Morro
fot. Pixabay, Grapesky

Jak na ironię to, czego naukowcom nie udało się osiągnąć w laboratorium, ostatecznie nastąpiło dzięki przypadkowi. W Portoryko zafrykanizowane pszczoły pojawiły się w latach 90. XX wieku. Najprawdopodobniej niechcący zostały przewiezione na statku, a w ciągu trzech dekad ich potomkinie przekształciły się w łagodne, ale odporne na warrozę pszczoły, które dziś dominują na wyspie.

Doktor habilitowany Arian Avalos, badacz z Uniwersytetu Illinois twierdzi, iż portorykańskie pszczoły zachowują większość cech genetycznych swych afrykańskich przodków, jednakże kilka obszarów ich DNA bardziej przypomina kod genetyczny gatunku europejskiego.

Naukowcy uważają, że zmiany te nastąpiły w ciągu 30 lat i prawdopodobnie miały wpływ na szybką ewolucję portorykańskich pszczół w kierunku łagodności. Profesor biologii Tugrul Giray z Uniwersytetu Portoryko po raz pierwszy opisał łagodne portorykańskie pszczoły w czasopiśmie „Evolutionary Applications” w 2012 roku.

[...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów

Zespół badaczy odkrył, że w przeważającej części genomy portorykańskich pszczół przypominały genomy ich afrykańskich przodków, jednakże pewne rejony DNA, ujawniające europejskie dziedzictwo, wpłynęły na złagodzenie charakteru robotnic.

Obszary genomu uległy pozytywnej selekcji, co oznacza, że coś w środowisku pszczół sprzyjało właśnie genom łagodności i pomogło zapanować nad pozostałymi. Naukowcy wysunęli hipotezę, że pszczoły ewoluowały w kierunku obniżonej agresji w wyniku życia na gęsto zaludnionej wyspie, z której nie mogły łatwo uciec.

Ludzie najprawdopodobniej wytrzebili najbardziej agresywne pszczoły.

[...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów

Hudson dodaje: – Fakt, że wykazaliśmy, iż profil genetyczny portorykańskich pszczół bardzo się różni od pszczół europejskich oraz iż są one wyraźnie łagodne, sprawia, że portorykańskie pszczoły mogą przyczynić się do ograniczenia spadku liczebności zapylaczy na świecie.

Powyższe odkrycia zostały opisane w czasopiśmie „Nature Communications”.

Paulina Witkowska
„Pasieka pod Wiatrakiem”


Artykuł "Zafrykanizowane pszczoły miodne z Portoryko" ukazał się w czasopiśmie "Pasieka" nr 6/2018, str. 50.


Czasopismo dla pszczelarzy z pasją - Pasieka
Zamów czasopismo
"Pasieka" do domu


Co w trawie piszczy...

Międzynarodowa Wystawa Pszczelarska Pszczoła Hanácka

Międzynarodowa Wystawa Pszczelarska Pszczoła Hanácka W dniach 19-20 października 2018 zapraszamy na Międzynarodową Wystawę Pszczelarską związaną z konferencją innowatorów i wynalazców  [ ... ]

Czytaj więcej »
ULmonitor
ULmonitor

ULmonitor www.ulmonitor.pl Pszczelarstwo często kojarzy się przede wszystkim z tradycją. Tradycyjne rzemiosło, tradycyjna czyli naturalna i zdrowa żywność, pszczoły i ich miód towarzysz [ ... ]

Czytaj więcej »
Proporcje cukru do wody oraz objętość uzyskanego syropu
Proporcje cukru do wody oraz objętość uzyskanego syropu

Proporcje cukru do wody oraz objętość uzyskanego syropu
fot. Roman Dudzik Syrop o proporcji 1:1 (1 kg cukru na 1 litr wody)
1 litr syropu zawiera 625 g cukru

Cukier w kilogramach  [ ... ]



Czytaj więcej »
Inne artykuły »