NEWS:

  • w wydaniu tradycyjnym (papierowym) strona: 0

szaszłyki

MAŁE SZASZŁYKI Z ŁOSOSIA I CUKINI Z MIODOWYM SOSEM W TLE

Składniki:

  • 1 lub 2 plastry łososia ze skórą (ok. 200  g każdy)
  • 1 większa cukinia
  • cytryna
  • Sos: 
  • natka pietruszki
  • rukola
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3-4 łyżeczki miodu
  • ocet balsamiczny
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz świeżo mielony

Łososia myjemy i kroimy na kostki. Cukinie obieramy i kroimy na plasterki do dekoracji oraz na kostki o grubości 1 cm. Łososia z cukinią nabijamy na patyczki do szaszłyków. Małe szaszłyki obtaczamy w sosie przygotowanym z posiekanej natki pietruszki i rukoli, oliwy z oliwek, soku z cytryny, soli, pieprzu i oczywiscie miodu.

Na rozgrzaną patelnię grillową kładziemy łososiowo-cukiniowe szaszłyczki i czekamy aż się zrumienią a łosoś bedzie z każdej strony gotowy. Pozostałą cukinię pokrojoną w plasterki również podsmażamy na patelni grillowej.

Tak podany łosoś z cukinią tworzy idealny duet na szybki lekki obiad. Zatopiony szaszłyk w różnych smakach sosu, w którym gości miód, sok z cytryny, ocet balsamiczny, świeżo mielony pieprz będzie świetną propozycją dla wszystkich miłośników łososia w wersji lekkiej i oryginalnej.


muffinki

MUFFINKI CZEKOLADOWE Z MIODEM I BAKALIAMI

Składniki:

  • 150  g mąki
  • 100  g masła
  • 3-4 łyżeczki miodu
  • 1-2 tabliczki gorzekiej czekolady do ciasta i do dekoracji
  • 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • wanilia
  • 1 szczypta soli
  • 3-4 jajka 
  • migdały, orzechy, rodzynki - bakalie do środka i do dekoracji (wg uznania)

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Blachę przeznaczoną do pieczenia muffinek wysmarować tłuszczem. Gorzką czekoladę rozpuścić z masłem w małym rondelku. Jajka ubić z dodatkiem miodu (zamiast cukru) na pulchną masę, dodać sól i wanilię.

Ubitą masę szybko wymieszać z mąką. Do ciasta dodać masę czekoladową, czyli rozpuszczone masło z czekoladą. Do całości dodajemy wg uznania bakalie: rodzynki, orzechy, migdały (posiekane).

Wlewamy do zagłębień muffinkowych ciasto. Pieczemy ok 20-25 minut. Po upieczeniu zostawiamy nasze mufinki jeszcze przez 5-6 minut w blaszce, żeby lekko ostygły. Kiedy będą łatwo wysuwały się z foremek układamy je i polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą. Można posypać orzechami lub migdałami dla dekoracji.

Zdjęcia i przepisy: Małgorzata Stępnik, www.myszawkuchni.pl


<?php $pas='2014nr3str56'; $pasCov='images/stories/Pasieka/2014_3/Pasieka_2014nr03_[65].jpg'; include('./goto/art_footer.php'); ?>

 Zamów prenumeratę czasopisma "Pasieka"


Czym jest e-Prenumerata? e-Prenumerata to pełny dostęp do książek i numerów czasopisma „Pasieka” w aplikacji mobilnej oraz w serwisie w www.pasieka24.pl Wszystkie numery czasopisma „Pasieka” oraz książek w „Biblioteczce...

Prenumerata „Pasieki” Czasopismo „Pasieka” to pismo dla pszczelarzy z pasją. Wydawane jako dwumiesięcznik w ciągu roku ukazuje się 6 numerów. Zamawów prenumeratę roczną - obejmuje...

Ostatnio dodane

7 aspektów, które powinna zawierać etykieta na miód Ten...

Porady pszczelarskie

Wydawnictwo Pasieka, 17-04-2025

Jakie są najlepsze praktyki w promocji lokalnych produktów pszczelich? Profesjonalna...

Porady pszczelarskie

Wydawnictwo Pasieka, 17-04-2025

W telegraficznym skrócie POLSKA Polska Zespół realizujący projekt B-THENET finansowany z programu...

Pasieka 3/2025

Kobiałka Teresa , 16-04-2025

Relacja z 62. Naukowej Konferencji Pszczelarskiej w Puławach 11–12 marca...

Pasieka 3/2025

Kobiałka Teresa , 16-04-2025

Z artykułu dowiesz się m.in.: w jaki sposób ocenia...

Pasieka 3/2025

Kołtowski Zbigniew , 16-04-2025

Z artykułu dowiesz się m.in.: jakie czynniki wpływają na...

Pasieka 3/2025

Burzyńska Marta, 16-04-2025

Z artykułu dowiesz się m.in.: jakie warunki trzeba spełnić...

Pasieka 3/2025

mgr Magdalena Wilde, dr inż. Jacek Jachuła, dr Aleksandra Splitt, 16-04-2025

Wykaz pasiek oferujących matki pszczele, pakiety, odkłady ...

Pasieka 3/2025

Administrator, 16-04-2025

Ogłoszenia drobne (maj-czerwiec 2025) Produkty pszczele Sprzedam miód spadziowy, woj...

Pasieka 3/2025

Wydawnictwo Pasieka, 16-04-2025