MAŁE SZASZŁYKI Z ŁOSOSIA I CUKINI Z MIODOWYM SOSEM W TLE
Składniki:
- 1 lub 2 plastry łososia ze skórą (ok. 200 g każdy)
- 1 większa cukinia
- cytryna
- Sos:
- natka pietruszki
- rukola
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 3-4 łyżeczki miodu
- ocet balsamiczny
- sok z cytryny
- sól
- pieprz świeżo mielony
Łososia myjemy i kroimy na kostki. Cukinie obieramy i kroimy na plasterki do dekoracji oraz na kostki o grubości 1 cm. Łososia z cukinią nabijamy na patyczki do szaszłyków. Małe szaszłyki obtaczamy w sosie przygotowanym z posiekanej natki pietruszki i rukoli, oliwy z oliwek, soku z cytryny, soli, pieprzu i oczywiscie miodu.
Na rozgrzaną patelnię grillową kładziemy łososiowo-cukiniowe szaszłyczki i czekamy aż się zrumienią a łosoś bedzie z każdej strony gotowy. Pozostałą cukinię pokrojoną w plasterki również podsmażamy na patelni grillowej.
Tak podany łosoś z cukinią tworzy idealny duet na szybki lekki obiad. Zatopiony szaszłyk w różnych smakach sosu, w którym gości miód, sok z cytryny, ocet balsamiczny, świeżo mielony pieprz będzie świetną propozycją dla wszystkich miłośników łososia w wersji lekkiej i oryginalnej.
MUFFINKI CZEKOLADOWE Z MIODEM I BAKALIAMI
Składniki:
- 150 g mąki
- 100 g masła
- 3-4 łyżeczki miodu
- 1-2 tabliczki gorzekiej czekolady do ciasta i do dekoracji
- 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia
- wanilia
- 1 szczypta soli
- 3-4 jajka
- migdały, orzechy, rodzynki - bakalie do środka i do dekoracji (wg uznania)
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Blachę przeznaczoną do pieczenia muffinek wysmarować tłuszczem. Gorzką czekoladę rozpuścić z masłem w małym rondelku. Jajka ubić z dodatkiem miodu (zamiast cukru) na pulchną masę, dodać sól i wanilię.
Ubitą masę szybko wymieszać z mąką. Do ciasta dodać masę czekoladową, czyli rozpuszczone masło z czekoladą. Do całości dodajemy wg uznania bakalie: rodzynki, orzechy, migdały (posiekane).
Wlewamy do zagłębień muffinkowych ciasto. Pieczemy ok 20-25 minut. Po upieczeniu zostawiamy nasze mufinki jeszcze przez 5-6 minut w blaszce, żeby lekko ostygły. Kiedy będą łatwo wysuwały się z foremek układamy je i polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą. Można posypać orzechami lub migdałami dla dekoracji.
Zdjęcia i przepisy: Małgorzata Stępnik, www.myszawkuchni.pl