fbpx

NEWS:

w wydaniu tradycyjnym (papierowym) strona: 0

szaszłyki

MAŁE SZASZŁYKI Z ŁOSOSIA I CUKINI Z MIODOWYM SOSEM W TLE

Składniki:

  • 1 lub 2 plastry łososia ze skórą (ok. 200  g każdy)
  • 1 większa cukinia
  • cytryna
  • Sos: 
  • natka pietruszki
  • rukola
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3-4 łyżeczki miodu
  • ocet balsamiczny
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz świeżo mielony

Łososia myjemy i kroimy na kostki. Cukinie obieramy i kroimy na plasterki do dekoracji oraz na kostki o grubości 1 cm. Łososia z cukinią nabijamy na patyczki do szaszłyków. Małe szaszłyki obtaczamy w sosie przygotowanym z posiekanej natki pietruszki i rukoli, oliwy z oliwek, soku z cytryny, soli, pieprzu i oczywiscie miodu.

Na rozgrzaną patelnię grillową kładziemy łososiowo-cukiniowe szaszłyczki i czekamy aż się zrumienią a łosoś bedzie z każdej strony gotowy. Pozostałą cukinię pokrojoną w plasterki również podsmażamy na patelni grillowej.

Tak podany łosoś z cukinią tworzy idealny duet na szybki lekki obiad. Zatopiony szaszłyk w różnych smakach sosu, w którym gości miód, sok z cytryny, ocet balsamiczny, świeżo mielony pieprz będzie świetną propozycją dla wszystkich miłośników łososia w wersji lekkiej i oryginalnej.


muffinki

MUFFINKI CZEKOLADOWE Z MIODEM I BAKALIAMI

Składniki:

  • 150  g mąki
  • 100  g masła
  • 3-4 łyżeczki miodu
  • 1-2 tabliczki gorzekiej czekolady do ciasta i do dekoracji
  • 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • wanilia
  • 1 szczypta soli
  • 3-4 jajka 
  • migdały, orzechy, rodzynki - bakalie do środka i do dekoracji (wg uznania)

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Blachę przeznaczoną do pieczenia muffinek wysmarować tłuszczem. Gorzką czekoladę rozpuścić z masłem w małym rondelku. Jajka ubić z dodatkiem miodu (zamiast cukru) na pulchną masę, dodać sól i wanilię.

Ubitą masę szybko wymieszać z mąką. Do ciasta dodać masę czekoladową, czyli rozpuszczone masło z czekoladą. Do całości dodajemy wg uznania bakalie: rodzynki, orzechy, migdały (posiekane).

Wlewamy do zagłębień muffinkowych ciasto. Pieczemy ok 20-25 minut. Po upieczeniu zostawiamy nasze mufinki jeszcze przez 5-6 minut w blaszce, żeby lekko ostygły. Kiedy będą łatwo wysuwały się z foremek układamy je i polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą. Można posypać orzechami lub migdałami dla dekoracji.

Zdjęcia i przepisy: Małgorzata Stępnik, www.myszawkuchni.pl


 Zamów prenumeratę czasopisma "Pasieka"