Rogaliki z miodem
Składniki
:- 250 g margaryny
- 250 g sera białego
- 250 g mąki
- 2 łyżki płynnego miodu (np. wielokwiatowego)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- powidła, marmolada lub nadzienie różane
Składniki na ciasto połączyć, wyrobić i rozwałkować na grubość ok. 5 mm. Następnie wykrawać kwadraty wielkości ok. 6 x 6 cm. Po nałożeniu nadzienia skleić dwa przeciwległe rogi kwadratów i uformować ciasteczka na kształt rogalików. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 20 min. w temp. 180°C. Po upieczeniu nie pozostaje nic innego, jak zaprosić ulubionych gości na degustację!
Deser miodowy
Składniki:
- 1 opakowanie waniliowego serka homogenizowanego (250 g)
- 2 łyżki pełnego mleka
- 2 łyżki płynnego miodu (wg uznania)
- sok z 1 cytryny
- odrobina cynamonu (1/4 łyżeczki)
- rurki waflowe do dekoracji
Składniki połączyć i ubić na puszystą jednolitą masę. Następnie wstawić na 1 godz. do lodówki. Podawać tylko schłodzone. Przed podaniem udekorować rurkami.
Zamów prenumeratę czasopisma "Pasieka"