fbpx

Apiturystyka na Roztoczu

Prężnie rozwijający się rynek apiturystyczny ma swoich przedstawicieli również w Polsce. Coraz większa liczba pasiek i gospodarstw pszczelarskich wzbogaca swą ofertę o elementy apiturystyki. Interesującym przykładem polskich gospodarstw apiturystycznych jest pasieka „Ulik” w miejscowości Mokrelipie na Roztoczu.

Pasieka ta to rodzinne gospodarstwo założone przed ponad 35 laty przez Irenę i Mariana Śliczniaków.

Pasieka nr 83 (ryc-1)
Fot. 1.Sklepik firmowy pasieki „Ulik” w Zwierzyńcu. fot.© Barbara Woś

Poza standardową działalnością pszczelarską polegającą na pozyskiwaniu, konfekcjonowaniu i sprzedaży miodów oraz rodzin pszczelich i odkładów w pasiece złożonej z ponad 350 rodzin pszczelich, państwo Śliczniakowie prowadzą także działalność edukacyjną.

Gospodarstwo Pasieczne „Ulik” wchodzi w skład Ogólnopolskiej Sieci Zagród Edukacyjnych. Na ternie 60-arowej działki właściciele zgromadzili i udostępnili do zwiedzania liczne eksponaty związane z historią i tradycją pszczelarską.

Dla potrzeb odwiedzających przygotowali kilka sal ekspozycyjnych, w których podziwiać można zabytkowy sprzęt pszczelarski (miodarki, podkurzacze, walce i prasy do wosku), ale także charakterystyczne dla Roztocza dawne elementy wyposażenia gospodarstw wiejskich.

Pasieka nr 83 (ryc-2)
Fot. 2. Ekspozycja zabytkowego sprzętu pszczelarskiego – pasieka „Ulik”.
fot.© Barbara Woś

Z myślą o licznie odwiedzających gospodarstwo grupach szkolnych przygotowali także ekspozycję poświęconą dawnej szkole (sala szkolna z lat 70. XX w.). Zajęcia edukacyjne, spotkania z gośćmi, degustacja miodu i produktów pszczelich pozyskiwanych w miejscowej pasiece odbywają się w specjalnie do tego przygotowanej sali.

Miody i produkty pszczele oraz wytwarzane w gospodarstwie świece woskowe można zakupić w miejscowym sklepiku (w ofercie znajduje się ponad 10 gatunków miodu, w tym: mniszkowy, akacjowy, rzepakowy, gorczycowy, lipowy, gryczany, spadziowy, nawłociowy, a także wrzosowy).

Pasieka nr 83 (ryc-3)
Fot. 3. Sklepik pasieczny - pasieka „Ulik”. fot.© Barbara Woś

Na uwagę zasługuje pozyskiwany przez gospodarzy miód fasolowy z nektaru kwiatów odmiany fasoli tyczkowej „Piękny Jaś” wpisany na Krajową Listę Produktów Tradycyjnych jako produkt tradycyjny z Roztocza. Dla potrzeb turystów zarówno indywidualnych, jak i grup wycieczkowych Państwo Śliczniakowie przygotowali możliwość ciekawego spędzenia czasu w otoczeniu pięknie wyglądających i kwitnących roślin i krzewów nektarodajnych.

Dla turystów przygotowano zadaszone miejsce do wypoczynku i prowadzenia zajęć na wolnym powietrzu, miejsce do grillowania i rozpalenia ogniska. Na uwagę zasługuje skansen zabytkowych uli pochodzących z terenu Roztocza, które eksponowane są na terenie gospodarstwa.

Miłośnicy pszczół i pszczelarstwa mogą także podglądać życie społeczności pszczelej w specjalnie przygotowanym przeszklonym ulu demonstracyjnym zlokalizowanym w pobliżu skansenu.

Pasieka nr 83 (ryc-4)
Fot. 4. Skansen zabytkowych uli - pasieka „Ulik”. fot.© Barbara Woś

zablokowane [...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów

Pasieka nr 83 (ryc-6)
Fot. 6. Apiinhalatorium - pasieka „Ulik”. fot.© Barbara Woś

Uzupełnieniem bogatej oferty jest doskonale przygotowana strona internetowa, na której można odnaleźć informacje o ofercie turystycznej gospodarstwa, dokonać zakupu miodów, a nawet udać się na wirtualny spacer po zagrodzie, co niewątpliwie zachęci do wizyty w przepięknym i bardzo ciekawym gospodarstwie, którego właściciele z ogromną życzliwością i pasją odpowiedzą na wszelkie pytania związane z pszczelarstwem i prowadzeniem pasieki.

Barbara Woś
Instytut Turystyki i Rekreacji
Wydział Wychowania Fizycznego i Fizjoterapii
Politechnika Opolska
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.


 Wydanie tradycyjneZamów prenumeratę czasopisma "Pasieka"