NEWS:

Sernik wiedeński

Składniki:
1 kg sera białego (najlepiej 2-lub 3-krotnie zmielony)
20 dkg masła
6 dużych jaj
20 dag miodu
1 opakowanie cukru waniliowego
2 budynie waniliowe
3-4 łyżki bułki tartej drobno mielonej
Sposób przygotowania:
Masło utrzeć z cukrem waniliowym i miodem na puszystą masę. Następnie dodać żółtka (stopniowo po jednym), budynie (sypkie) i bułkę tartą. Po dokładnym połączeniu składników dodawać po 1 łyżce ser. W oddzielnym naczyniu ubić białka na sztywno (można dodać szczyptę soli) i bardzo delikatnie połączyć je z masą serową (wymieszać łyżką).

Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C. Piec 60 min. nie otwierając pieca. Po upieczeniu nie wyjmować od razu ciasta, tylko pozostawić jeszcze 30 min. w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Surówka z kapusty pekińskiej z miodem

Składniki:
1 kapusta pekińska
2 duże marchewki
2 średnie jabłka
1 średnia cebula
1 łyżeczka miodu
parę kropel soku z cytryny
łyżeczka oliwy z oliwek
sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Kapustę drobno poszatkować, oprószyć solą i dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę. Odstawić na 15 min. Marchewki i jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i połączyć z kapustą. Na końcu dodać sok z cytryny, miód, oliwę i przyprawy. Dokładnie wymieszać.
Surówka doskonale nadaje się do potraw z grilla.

zdjęcia i oprac. Teresa Kobiałka


Powiązane artykuły

  1. Mazurek miodowy, TK ("Pasieka" nr 5/2007, str. 30) 
  2. Papryka w occie z miodem, TK ("Pasieka" nr 5/2007, str. 30) 
  3. Świąteczna miodówka, TK ("Pasieka" nr 6/2007, str. 35) 
  4. Wigilijne pierniczki miodowe, TK ("Pasieka" nr 6/2007, str. 35) 
  5. Skrzydełka w polewie miodowej. Grzaniec rodem z pasieki, TK ("Pasieka" nr 1/2008, str. 33) 
  6. Ciasto o smaku cappucino. Orzechowiec., TK ("Pasieka" nr 2/2008, str. 46) 
  7. Rogaliki z miodem, deser miodowy, TK ("Pasieka" nr 3/2008, str. 58) 
  8. Szaszłyk z grila, Lody miodowe, Teresa Kobiałka ("Pasieka" nr 4/2008, str. 50) 
  9. Ryż z sosem miodowo-musztardowym, Omlet babuni, Teresa Kobiałka ("Pasieka" nr 5/2008, str. 55) 
  10. Kutia. Piernik., Teresa Kobiałka ("Pasieka" nr 6/2008, str. 52) 
  11. Pieczeń karkowa na miodzie, Cebularze, Teresa Kobiałka ("Pasieka" nr 1/2009, str. 46) 
  12. Ciasto miodowe z jabłkami i cynamonem, Nalewka kawowo-miodowa, Teresa Kobiałka ("Pasieka" nr 2/2009, str. 47) 
  13. Murzynek, Wątróbka z jabłkiem, Teresa Kobiałka ("Pasieka" nr 5/2009, str. 33) 
  14. Ptysie, Sernik z pianką, Teresa Kobiałka ("Pasieka" nr 1/2010, str. 51) 
  15. Placek czeski z miodem, Sernik z pianką, Teresa Kobiałka ("Pasieka" nr 2/2010, str. 50) 
  16. Sernik wiedeński. Surówka z kapusty pekińskiej z miodem , Teresa Kobiałka ("Pasieka" nr 4/2010, str. 50) 
  17. Sernik na zimno. Placek ze śliwkami , Teresa Kobiałka ("Pasieka" nr 5/2010, str. 52) 
  18. Pierniczki z żytniej mąki, Makowiec, Teresa Kobiałka ("Pasieka" nr 6/2010, str. 50) 

Czasopismo dla pszczelarzy z pasją - Pasieka
Zamów czasopismo
"Pasieka" do domu


Prenumerata

Korzystaj z e-Prenumeraty na www.pasieka24.pl i w aplikacji mobilnej.Ciesz się pełnym dostępem do wszystkich książek i czasopism Wydawnictwa "Pasieka" Sprawdź jak szeroką bazę wiedzy pszczelarskiej...

Prenumerata „Pasieki” Czasopismo „Pasieka” to pismo dla pszczelarzy z pasją. Wydawane jako dwumiesięcznik w ciągu roku ukazuje się 6 numerów. Prenumerata roczna obejmuje 6 kolejnych...

Ostatnio dodane

Jak nasze pszczoły powitały Nowy Rok? W miastach coraz częściej...

Pasieka - avatar Pasieka 18-01-2019 Wiadomości z Polski

Kalendarz biodynamiczny 2019 Dzięki uprzejmości Koła Pszczelarzy we Wronkach, RZP...

Pasieka - avatar Pasieka 04-01-2019 Wiadomości z Polski

Pasieka - avatar Pasieka 21-12-2018 STRONA STARTOWA

WYNIKI KONKURSU FOTOGRAFICZNEGO 2018 DLA PRENUMERATORÓW PASIEKI Z przyjemnością ogłaszamy wyniki...

Pasieka - avatar Pasieka 20-12-2018 Wiadomości z Polski

Literatura Al Aattal, Y., Rosenkranz, P., Zebitz, C.P.W., 2006. Reproduction...

Chorbiński Paweł - avatar Chorbiński Paweł 19-12-2018 Pokonaj warrozę. Wydanie III

8. Metody biotechniczne w zwalczaniu warrozy Ramka pracy Metody biotechniczne, czasami...

Chorbiński Paweł - avatar Chorbiński Paweł 19-12-2018 Pokonaj warrozę. Wydanie III

7. Dlaczego warroza ­potrafi zniszczyć rodzinę pszczelą mimo jej...

Chorbiński Paweł - avatar Chorbiński Paweł 19-12-2018 Pokonaj warrozę. Wydanie III

6. Leki stosowane w naszym kraju Apiwarol Apiwarol jest preparatem najdłużej...

Chorbiński Paweł - avatar Chorbiński Paweł 19-12-2018 Pokonaj warrozę. Wydanie III

5. Zwalczanie inwazji Varroa destructor Dotychczas zwyczajową praktyką zwalczania inwazji...

Chorbiński Paweł - avatar Chorbiński Paweł 19-12-2018 Pokonaj warrozę. Wydanie III