NEWS:

  • w wydaniu tradycyjnym (papierowym) strona: 0

Sernik wiedeński

Składniki:
1 kg sera białego (najlepiej 2-lub 3-krotnie zmielony)
20 dkg masła
6 dużych jaj
20 dag miodu
1 opakowanie cukru waniliowego
2 budynie waniliowe
3-4 łyżki bułki tartej drobno mielonej
Sposób przygotowania:
Masło utrzeć z cukrem waniliowym i miodem na puszystą masę. Następnie dodać żółtka (stopniowo po jednym), budynie (sypkie) i bułkę tartą. Po dokładnym połączeniu składników dodawać po 1 łyżce ser. W oddzielnym naczyniu ubić białka na sztywno (można dodać szczyptę soli) i bardzo delikatnie połączyć je z masą serową (wymieszać łyżką).

Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C. Piec 60 min. nie otwierając pieca. Po upieczeniu nie wyjmować od razu ciasta, tylko pozostawić jeszcze 30 min. w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Surówka z kapusty pekińskiej z miodem

Składniki:
1 kapusta pekińska
2 duże marchewki
2 średnie jabłka
1 średnia cebula
1 łyżeczka miodu
parę kropel soku z cytryny
łyżeczka oliwy z oliwek
sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Kapustę drobno poszatkować, oprószyć solą i dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę. Odstawić na 15 min. Marchewki i jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i połączyć z kapustą. Na końcu dodać sok z cytryny, miód, oliwę i przyprawy. Dokładnie wymieszać.
Surówka doskonale nadaje się do potraw z grilla.

zdjęcia i oprac. Teresa Kobiałka


<?php $pas='2010nr4str50'; $pasCov='images/stories/Pasieka/2010_4/Pasieka_2010nr04_[42].jpg'; include('./goto/art_footer.php'); ?>

 Zamów prenumeratę czasopisma "Pasieka"


Czym jest e-Prenumerata? e-Prenumerata to pełny dostęp do książek i numerów czasopisma „Pasieka” w aplikacji mobilnej oraz w serwisie w www.pasieka24.pl Wszystkie numery czasopisma „Pasieka” oraz książek w „Biblioteczce...

Prenumerata „Pasieki” Czasopismo „Pasieka” to pismo dla pszczelarzy z pasją. Wydawane jako dwumiesięcznik w ciągu roku ukazuje się 6 numerów. Zamawów prenumeratę roczną - obejmuje...

Ostatnio dodane

WEBINAR B-THENET: NAJLEPSZE PRAKTYKI PSZCZELARSKIE W TWOJEJ PASIECE! ...

z Polski

Wydawnictwo Pasieka, 23-04-2025

7 aspektów, które powinna zawierać etykieta na miód Ten...

Porady pszczelarskie

Wydawnictwo Pasieka, 17-04-2025

Jakie są najlepsze praktyki w promocji lokalnych produktów pszczelich? Profesjonalna...

Porady pszczelarskie

Wydawnictwo Pasieka, 17-04-2025

W telegraficznym skrócie POLSKA Polska Zespół realizujący projekt B-THENET finansowany z programu...

Pasieka 3/2025

Kobiałka Teresa , 16-04-2025

Relacja z 62. Naukowej Konferencji Pszczelarskiej w Puławach 11–12 marca...

Pasieka 3/2025

Kobiałka Teresa , 16-04-2025

Z artykułu dowiesz się m.in.: w jaki sposób ocenia...

Pasieka 3/2025

Kołtowski Zbigniew , 16-04-2025

Z artykułu dowiesz się m.in.: jakie czynniki wpływają na...

Pasieka 3/2025

Burzyńska Marta, 16-04-2025

Z artykułu dowiesz się m.in.: jakie warunki trzeba spełnić...

Pasieka 3/2025

mgr Magdalena Wilde, dr inż. Jacek Jachuła, dr Aleksandra Splitt, 16-04-2025

Wykaz pasiek oferujących matki pszczele, pakiety, odkłady ...

Pasieka 3/2025

Administrator, 16-04-2025