Proporcje cukru do wody oraz objętość uzyskanego syropu
fot. Roman Dudzik
Syrop o proporcji 1:1 (1 kg cukru na 1 litr wody) 1 litr syropu zawiera 625 g cukru | ||
---|---|---|
Cukier w kilogramach | Woda w litrach | Objętość syropu w litrach |
10 | 10 | 16 |
9 | 9 | 14,4 |
8 | 8 | 12,8 |
7 | 7 | 11,2 |
6 | 6 | 9,6 |
5 | 5 | 8 |
4 | 4 | 6,4 |
3 | 3 | 4,8 |
2 | 2 | 3,2 |
1 | 1 | 1,6 |
Syrop o proporcji 3:2 (3 kg cukru na 2 litr wody) 1 litr syropu zawiera 750 g cukru | ||
---|---|---|
Cukier w kilogramach | Woda w litrach | Objętość syropu w litrach |
10 | 6,7 | 13,3 |
9 | 6 | 12 |
8 | 5,3 | 10,7 |
7 | 4,7 | 9,3 |
6 | 4 | 8 |
5 | 3,3 | 6,7 |
4 | 2,7 | 5,4 |
3 | 2 | 4,1 |
2 | 1,3 | 2,8 |
1 | 0,7 | 1,5 |
Syrop o proporcji 2:1 (2 kg cukru na 1 litr wody) 1 litr syropu zawiera 830 g cukru | ||
---|---|---|
Cukier w kilogramach | Woda w litrach | Objętość syropu w litrach |
10 | 5 | 12 |
9 | 4,5 | 10,8 |
8 | 4 | 9,6 |
7 | 3,5 | 8,4 |
6 | 3 | 7,2 |
5 | 2,5 | 6,0 |
4 | 2 | 4,8 |
3 | 1,5 | 3,6 |
2 | 1 | 2,4 |
Tabelę do wydruku na drukarce można pobrać klikając TUTAJ
Dodatkowo polecamy artykuł S. Trzybińskiego "Czym karmimy pszczoły", który ukazał się w "Pasiece" 3/2018.