fbpx

NEWS:

Proporcje cukru do wody oraz objętość uzyskanego syropu

Pasieka nr 90fot. Roman Dudzik

Syrop o proporcji 1:1 (1 kg cukru na 1 litr wody)
1 litr syropu zawiera 625 g cukru
Cukier w kilogramach Woda w litrach Objętość syropu w litrach
10 10 16
9 9 14,4
8 8 12,8
7 7 11,2
6 6 9,6
5 5 8
4 4 6,4
3 3 4,8
2 2 3,2
1 1 1,6
Syrop o proporcji 3:2 (3 kg cukru na 2 litr wody)
1 litr syropu zawiera 750 g cukru
Cukier w kilogramach Woda w litrach Objętość syropu w litrach
10 6,7 13,3
9 6 12
8 5,3 10,7
7 4,7 9,3
6 4 8
5 3,3 6,7
4 2,7 5,4
3 2 4,1
2 1,3 2,8
1 0,7 1,5
Syrop o proporcji 2:1 (2 kg cukru na 1 litr wody)
1 litr syropu zawiera 830 g cukru
Cukier w kilogramach Woda w litrach Objętość syropu w litrach
10 5 12
9 4,5 10,8
8 4 9,6
7 3,5 8,4
6 3 7,2
5 2,5 6,0
4 2 4,8
3 1,5 3,6
2 1 2,4

Tabelę do wydruku na drukarce można pobrać klikając TUTAJ

Dodatkowo polecamy artykuł S. Trzybińskiego "Czym karmimy pszczoły", który ukazał się w "Pasiece" 3/2018.