fbpx

NEWS:

Biblioteczka pszczelarza z pasją

Pasieka - czasopismo dla pszczelarzy z pasją

Poniżej znajdą Państwo archiwalne numery czasopisma "Pasieka" od 2003 roku.

Istnieje możliwość zakupu poszczególnych archiwalnych numerów "Pasieki" lub jako roczników w formie drukowanej (sześć kolejnych numerów "Pasieki" zszytych i oprawionych w jeden tom).

Opłać roczną prenumeratę "Pasieki" i zyskaj możliwość zakupu produktów w niższej cenie z naszego katalogu.
Czytaj Pasiekę wygodnie - kiedy chcesz, gdzie chcesz, na czym chcesz. Aplikacja mobilna jest dostępna w sklepie Google Play oraz iOS


Drogie Czytelniczki, drodzy Czytelnicy!

Zapewne to wydanie „Pasieki” dotrze do Was przed świętami Bożego Narodzenia. W imieniu całej redakcji oraz naszych autorów i autorek życzę Wam zdrowia, spokoju, wytrwałości i powodzenia nie tylko w ten wyjątkowy czas, lecz także w całym kolejnym sezonie. Przy okazji dziękuję Wam za wsparcie, jakie nam okazujecie, choćby wykupując prenumeratę. Ogromnie się cieszę, że tak wielu pszczelarzy i miłośników pszczół inwestuje swój czas i zasoby w zdobywanie rzetelnej wiedzy. Jestem przekonana, że zwróci się to z nawiązką. Ze swojej strony zapewniam, że w 2025 r. na naszych łamach nadal znajdziecie sporo interesujących treści, niedostępnych nigdzie indziej. Zostańcie z nami!

Redaktorka naczelna
Teresa Kobiałka

Drogie Czytelniczki, drodzy Czytelnicy!

W branży nadal sporo się mówi o wosku – tym razem prezentujemy najnowsze wyniki badań jakości węzy przeprowadzonych przez laboratorium HoneyLab Teper & Waś we współpracy z organizacjami pszczelarskimi i ARiMR. Przeczytajcie koniecznie – wnioski są m.in. takie, że nawet jeśli wykonujecie węzę we własnym zakresie, to może ona być zafałszowana. Warto się także zapoznać z pierwszą częścią artykułu o zakładaniu i prowadzeniu pasiek ekologicznych Rafała Wasilewskiego, a jeśli oczekujecie więcej praktycznych treści, to zajrzyjcie do tekstu Michała Piątka o tym, czy wiosną karmić pszczoły. Warto ten temat przemyśleć już teraz i odpowiednio się przygotować. Gorąco polecam!

Redaktorka naczelna
Teresa Kobiałka

Drogie Czytelniczki, drodzy Czytelnicy!

W ostatnim czasie w branży sporo się mówiło o jakości wosku pszczelego i węzy, tym razem w kontekście pozostałości pestycydów. O tym, czy środki te przedostają się do miodu i jak wpływają na zdrowie pszczół, przeczytacie w publikacji dr. Tomasza Kiljanka. A jeśli chcecie się dowiedzieć więcej o prewencji chorób pszczół, to ten temat kontynuuje dr. Anna Gajda. Natomiast sporo nowych informacji o miodzie znajdziecie w publikacji Elżbiety Hołdernej-Kędzi. Nie zabrakło też aspektów prawnych, tym razem dotyczących umieszczania tablic ostrzegawczych – sprawdźcie, dlaczego warto umieścić ich nawet kilka w obrębie pasieczyska. Przyjemnej lektury!

Redaktorka naczelna
Teresa Kobiałka

Wydanie otwiera informacja o zbliżającym się do Polski szerszeniu azjatyckim – warto wiedzieć, co nam grozi i na co zwracać uwagę, aby zareagować na czas. Nie tylko szkodniki stanowią zagrożenie dla pszczół – równie ważna jest świadomość różnych chorób. Dlatego kluczowe jest ciągłe poszerzanie wiedzy w tej dziedzinie. Poza tym na pewno zainteresuje Was temat matek pszczelich – jak ważne są feromony królowej i jak wpływają na czerwienie i inne procesy zachodzące w ulu. Możecie się także zapoznać ze sposobem naszego czytelnika na późne poddawanie matek. Sprawdźcie też prawne i praktyczne aspekty związane z rójkami – zapewne kilka niuansów Was zaskoczy. Przyjemnej lektury!

Życzę przyjemnej lektury!

Redaktorka naczelna
Teresa Kobiałka

Ten numer zdominował temat importu miodu, jakże aktualny od kilku tygodni. Ponieważ w środowisku krąży wiele informacji, które nie są zgodne z prawdą, postanowiliśmy wyjaśnić kilka kwestii, jak chociażby rzeczywistą skalę tego zjawiska czy jakość sprowadzanej patoki. Podpowiadamy też kilka rozwiązań, jak można promować polski miód od pszczelarza, aby zainteresować nim konsumentów. Wyjaśniamy również zawiłości sprzedaży na tzw. fakturę VAT RR. Z pewnością zainteresuje Was też tematyka pożytków pszczelich. Sporo miejsca poświęciliśmy publikacji dotyczącej koniczyn – będziecie zaskoczeni, jak wiele odmian tego gatunku można uprawiać. Sprawdźcie, które z nich są najlepsze dla pszczół, i to wcale nie tylko tych długojęzyczkowych. Interesującą rośliną miododajną jest również trzykrotka, której zdjęcie zamieściliśmy na okładce. O niej również przeczytacie w tym wydaniu „Pasieki”. Przyjemnej lektury!

Życzę przyjemnej lektury!

Redaktorka naczelna
Teresa Kobiałka

Drogie Czytelniczki, drodzy Czytelnicy!

Zanim sezon na dobre się rozpędzi i będziemy wirować i rozlewać miód, chcieliśmy zwrócić Waszą uwagę na prawidłowe etykietowanie słoików z patoką, a także zastrzeżenia znaków towarowych, którymi możecie promować swoją działalność. Temat etykiet jest na czasie, ponieważ na poziomie unijnym zapadły decyzje o zamieszczaniu na opakowaniach z miodem dokładniejszych informacji o kraju pochodzenia produktu. Regulacje dotyczą też innych aspektów, takich jak odparowanie wody z miodu. Wygląda na to, że klient będzie w końcu dobrze poinformowany. Mimo wszystko nie mamy zamiaru przestać uczyć konsumentów o tym, że najlepszy miód znajdą u sąsiada lub sąsiadki – dlatego ciągle rozwijamy kampanię Kupuj Polski Miód. Pisaliśmy o niej w poprzednim numerze, a w tym zamieszczamy podsumowanie, jak szybko i wygodnie do niej dołączyć. Gorąco do tego zachęcam!

Życzę przyjemnej lektury!

Redaktorka naczelna
Teresa Kobiałka

Drogie Czytelniczki, drodzy Czytelnicy!

Właśnie mija 20. rocznica istnienia naszego czasopisma na rynku, w tym 17 lat mojej pracy w redakcji. Dziękuję tym z Państwa, którzy spędzili ten czas z nami i mam nadzieję, że zechcecie nam nadal towarzyszyć. Wasze wsparcie, m.in. poprzez zakup prenumeraty jest nieocenione. Dzięki temu możemy się rozwijać i zapewniać Wam jak najlepsze, sprawdzone i dopracowane treści. Staramy się także wspierać Was, np. poprzez akcję Kupuj Polski Miód, którą postanowiliśmy reaktywować. Więcej na ten temat możecie przeczytać na str. 8., a kontynuując ten wątek, warto zajrzeć do publikacji Elżbiety Kędzi, Radka Wasilewskiego i Weroniki Woźnej-Burdziak, którzy wieloaspektowo pochylili się nad miodami z dodatkami.

Poza tym, w bieżącym numerze „Pasieki” znajdziecie wiele interesujących treści. Życzę przyjemnej lektury!

Redaktorka naczelna
Teresa Kobiałka

W "Pasiece" nr 6/2023 (122) polecamy:

Sprzedaż miodu i innych produktów pszczelich – działalność nieewidencjonowana

  • co to jest działalność nieewidencjonowana, inaczej nierejestrowana;
  • jakie produkty pszczele można sprzedawać w jej ramach;
  • jakie są ograniczenia związane z tą formą działalności.

W pszczelarstwie nie ma wspólnego frontu działania

  • dlaczego rozmówczyni zgodziła się zostać wiceprezeską „Polanki;
  • co sądzi o podziałach w środowisku pszczelarskim, skąd jej zdaniem wynikają;
  • jak widzi przyszłość polskiego pszczelarstwa.

Pszczelarstwo w Iranie

  • dlaczego przez wieki według zaratusztrianizmu pszczoły były postrzegane jako złe;
  • jak ten obraz się kształtował i zmieniał przez wieki;
  • jak pszczoły zostały przedstawione w Koranie.

W "Pasiece" nr 5/2023 (121) polecamy:

Porzucone ule i przepszczelenie

  • w jakim zakresie sprzedaż miodu jest możliwa w ramach działalności gospodarczej;
  • jak prawo definiuje działalność gospodarczą;
  • jakie formy działalności wyróżniamy i czym one się różnią.

Sprzedaż miodu i innych produktów pszczelich – działalność gospodarcza

  • jak uprawiać hurmę amerykańską w polskich warunkach;
  • dlaczego owoce hebanowca bywają kwaśne i jak temu zaradzić;
  • czy drzewo to nadaje się do obsadzania pasiek.

Hurma amerykańska Diospyros virginiana jako drzewo pożytkowe, dekoracyjne i deserowe

  • czym się charakteryzuje roślinność w dolinie Uhryńskiego Potoku;
  • jakie rabaty miododajne można stworzyć, wzorując się na tych terenach;
  • dlaczego warto uwzględnić w rabatach miododajnych również inne rośliny.

W "Pasiece" nr 4/2023 (120) polecamy:

Czy zostawianie otwartych dennic osiatkowanych na zimę pomaga pszczołom?

  • czy pomysł na dennicę osiatkowaną jest nowy;
  • w jakich warunkach zostawić dennice higieniczne otwarte;
  • czy zastosowanie tej konstrukcji może mieć wpływ na straty zimowe.

Miodowy szacher-macher, czyli co prawo mówi o fałszerstwie miodu?

  • co wg prawa oznacza zafałszowanie produktu;
  • dlaczego nieprawidłowe oznakowanie miodu na etykiecie również może oznaczać zafałszowanie miodu;
  • czy patoka może zostać uznana za zafałszowaną, jeśli do tego procederu doszło bez winy pszczelarza.

Rośliny miododajne w płodozmianach

  • jakie są zalety i wady międzyplonów;
  • jakie modyfikacje w zmianowaniu należy wprowadzić, aby dostosować się do aktualnego klimatu;
  • jakie rośliny miododajne są najlepsze do płodozmianów.

W "Pasiece" nr 3/2023 (119) polecamy:

Mechanizmy odporności pszczół w kontekście funkcjonowania ciała tłuszczowego

Z artykułu dowiesz się m.in.:

  • jakie rodzaje odporności pszczół można wyróżnić;
  • co osłabia kondycję tych owadów i dlaczego ciało tłuszczowe jest tak ważne;
  • jak możesz wzmocnić odporność pszczół.

Obliczanie wydajności miodowej bazy pożytkowej na potrzeby własnej pasieki – poradnik krok po kroku

Z artykułu dowiesz się m.in.:

  • jak łatwo obliczyć wydajność miodową pasieki i dlaczego warto aktualizować te dane;
  • jakich nowoczesnych rozwiazań możesz użyć;
  • jak wyglądają przykładowe wyliczenia.

W "Pasiece" nr 2/2023 (118) polecamy:

Ewa Waś - Czy istnieją proste metody wykrywania zafałszowań wosku pszczelego? Cz. 2.

Z tej części publikacji dowiesz się, czy na podstawie temperatury topnienia wosku pszczelego albo przy użyciu lampy ultrafioletowej możesz ocenić, czy ten produkt został zafałszowany. Ponadto, jeśli postulujesz za przywróceniem Polskiej Normy dla wosku, możesz być zainteresowany poznaniem argumentów przeciwko takiej regulacji (bez nowelizacji).

Marta Burzyńska - Miód kasztanowy pod lupą

Co ma wspólnego kasztan jadalny z kasztanowcem pospolitym i czy jest możliwe pozyskanie miodu kasztanowego w warunkach Polski? Jaki smak i właściwości ma miód kasztanowy? Dowiesz się tego z artykułu Marty Burzyńskiej.

W "Pasiece" nr 1/2023 (117) polecamy:

Czy istnieją proste metody wykrywania zafałszowań wosku pszczelego? Cz. 1.

Czy na podstawie barwy, zapachu, konsystencji i struktury wosku pszczelarz może wiarygodnie ocenić, czy ten produkt został zafałszowany? Czy domieszki obcych substancji wykrywane są częściej w jasnym, czy w ciemnym wosku? Czy ten drugi na pewno jest gorszy? Czy brak zapachu węzy świadczy o jej złej jakości? Po lekturze artykułu Ewy Waś będziesz znał odpowiedzi na powyższe pytania.

Rok 2022 – jaki był?

Jeśli zastanawiasz się, jakie wnioski można wyciągnąć z minionego sezonu, aby pozyskać więcej miodu w kolejnym oraz jakie zagrożenia czyhają na Twoje pszczoły, to ten artykuł jest dla Ciebie. Wiedza jest najważniejszym elementem gospodarki pasiecznej. Jedną z dróg do jej zdobycia jest nauka na błędach – najlepiej cudzych. Nawet jeśli masz własną opinię na temat minionego sezonu i tego, co może pójść źle w kolejnym, warto poznać inny punkt widzenia.

W "Pasiece" nr 6/2022 (116) polecamy:

Miód na ząb

W ostatnich latach pojawiło się dużo sugestii, że miód nie wywołuje próchnicy. Tymczasem stanowisko Światowej Organizacji Zdrowia i dentystów jest niezmienne – wymieniają miód jako jeden z produktów mogących przyczynić się do powstania próchnicy, gdy niedostatecznie dbamy o zęby. Natomiast pszczelarze znajdują w Internecie nowe artykuły naukowe, które podobno udowadniają, że miód nie „psuje zębów”. Kto ma rację? Na to pytanie znajdziesz odpowiedź w artykule Martyny Walerowicz.

Dlaczego zdecydowałem się na ul Dadanta? - Studium przypadku

Dadant to jeden z dwóch systemów uli najbardziej rozpowszechnionych na świecie. Nie przez przypadek znalazł uznanie w wielu krajach, zwłaszcza w tych o podobnych warunkach klimatycznych i pożytkowych do polskich. Autor dzieli się swoim doświadczeniem związanym z pozyskiwaniem miodu i zimowaniem pszczół w ulu tej konstrukcji.

W "Pasiece" nr 5/2022 (115) polecamy:

Czy zgnilec amerykański jest nadal chorobą zwalczaną z urzędu?

Ostatnio sporo mówi się o zmianach prawnych dotyczących zwalczania zgnilca amerykańskiego pszczół. Wszystko przez konieczność dostosowania polskich regulacji do nadrzędnego prawa unijnego, w którym nie przewiduje się tzw. zwalczania chorób z urzędu. O komentarz w tej sprawie poprosiliśmy dr. n. wet. Annę Gajdę, specjalistkę chorób pszczół.

W "Pasiece" nr 4/2022 (114) polecamy:

Co wiemy o próbach wyhodowania pszczół opornych na warrozę – sukcesy i trudności

Wyselekcjonowanie pszczół opornych na warrozę jest trudnym wyzwaniem podejmowanym przez wiele znaczących ośrodków badawczych. Oprócz selekcji w kierunku oporności na warrozę należy równocześnie doskonalić jej cechy tzw. funkcjonalne, wartościowe z punktu widzenia ekonomicznego, jak. np. dobre czerwienie, żywotność itd. Z jakimi komplikacjami zmierzają się hodowcy? Dlaczego powtórzenie cechy oporności w kolejnych pokoleniach pszczół jest takie trudne? O tym przeczytasz w artykule prof. Jerzego Dematrakiego-Paleologa.

Stymulacja i karmienie pszczół przed zimowlą

W lipcu w wielu pasiekach kończy się sezon pozyskiwania miodu towarowego. Jeśli dotyczy to Twojego gospodarstwa, na pewno zastanawiasz się nad odpowiednim momentem rozpoczęcia karmienia, dawkami, stężeniem syropu itp. Informacje te znajdziesz w artykule Michała Piątka.

W "Pasiece" nr 3/2022 (113) polecamy:

Czy można rozpoznać rebelię w pasiece?

Czerw garbaty i powstające z niego trutówki są dla pszczelarza jasnym sygnałem, że w rodzinie pszczelej nie dzieje się dobrze. A co w przypadku, gdy w gnieździe pojawiają się rebeliantki? Czym różnią się od trutówek i od typowych robotnic? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w artykule Aleksandry Żmudy.

Udogodnienia w mojej pasiece

Autor podzielił się pomysłami na sprawdzone rozwiązania w gospodarce pasiecznej typu „zrób to sam”. Zmiotka z dłutkiem 2 w 1 oraz kurtyna zapobiegająca rabunkom podczas miodobrania to projekty, które z pewności znajdą zastosowanie w każdej pasiece.

W "Pasiece" nr 2/2022 (112) polecamy:

Pszczoła miodna – gatunek inwazyjny?

Niemal każdy człowiek zapytany co sądzi o pszczole miodnej, odpowie, że jest to bardzo ważny gatunek. Jednak coraz częściej do opinii publicznej dochodzą głosy negatywne, sugerujące, że stanowi też pewne zagrożenie – szczególnie dla dzikich zapylaczy. Autor przeanalizował dostępne artykuły naukowe i spróbował odpowiedzieć na pytanie, czy i w jakich warunkach pszczoła może być postrzegana jako gatunek inwazyjny.

Przyspieszanie rozwoju rodzin - czy jest potrzebne?

Większość pasiek korzysta z mniszka, drzew i krzewów owocowych, rzepaku. Na czas trwania pożytku towarowego rodzina pszczela powinna być w kondycji produkcyjnej, czyli składać się z dużej liczby silnych robotnic mogących natychmiast przystąpić do pracy. O tym, jak tego dokonać, jak ustalić „zapotrzebowanie” na pszczoły oraz kiedy i jakie zabiegi są potrzebne, aby pozyskać jak najwięcej miodu i uniknąć rójek, pisze Sławomir Trzybiński.

W "Pasiece" nr 1/2022 (111) polecamy:

EurBeST– ocena pszczół odpornych na pasożyta Varroa destructor w pasiekach produkcyjnych – badanie wstępne

Czy jesteśmy blisko wyhodowania pszczół odpornych na warrozę? Niektóre populacje pszczół miodnych rozwijają mechanizmy obronne, utrzymują populację pasożyta Varroadestructor pod kontrolą i są w stanie przetrwać inwazję roztoczy pomimo braku leczenia. Zdolność ta może być przekazywana kolejnym pokoleniom, co budzi nadzieję na możliwość hodowli pszczół odpornych na warrozę. Międzynarodowy zespół pod nazwą European Bee Selection Team, w skrócie EurBeST, od 2017 roku zajmuje się badaniami tych populacji pszczół, a teraz podzielił się wstępnymi wynikami swojej pracy.

Wosk i węza – zimowe prace
w pasiece, cz. 1

Autor dzieli się przemyśleniami z zakończonego sezonu oraz rozwiązaniami technicznymi przetestowanymi w swojej pasiece. Zintegrowanie urządzeń w minilinię do pozyskiwania miodu umożliwiło nie tylko efektywniejszą pracę, lecz również uzyskanie dobrej jakości wosku z odsklepin, który doskonale nadaje się do produkcji węzy.

W "Pasiece" nr 6/2021 (110) polecamy:

Jak przenoszą się choroby pszczół, cz. 2.

Czy pszczelarz może rozprzestrzeniać choroby pszczół i w ten sposób zaszkodzić nie tylko swoim rodzinom, lecz również okolicznym pasiekom? Niestety tak. O tym, w jaki sposób to się dzieje i jak temu zapobiec przeczytacie w drugiej części artykułu z cyklu „Jak przenoszą się choroby pszczół?” Anny Gajdy i Ewy Mazur.

Ul wielkopolski, Dadanta, a może warszawski poszerzony?

W krajowym pszczelarstwie dominuje ul wielkopolski, który na większą skalę nie przyjął się nigdzie indziej na świecie. Mniej popularna jest konstrukcja Dadanta, zdecydowanie chętniej użytkowana w pasiekach zagranicznych. Część pasieczników unowocześnia także ule warszawskie poszerzane. Jakie mają zalety i wady? Dowiesz się tego z publikacji Michała Piątka.

W "Pasiece" nr 5/2021 (109) polecamy:

Zastosowanie produktów pszczelich i ziół w chorobach oczu, cz. 1.

Już w starożytności stosowano miód, wosk i propolis w leczeniu schorzeń zewnętrznych, w tym oczu. Współczesne badania dostarczają dowodów wskazujących na leczniczą i profilaktyczną skuteczność produktów pszczelich i ziół w chorobach narządu wzroku. Po produkty apifitoterapeutyczne warto sięgać, gdy terapia klasycznymi preparatami leczniczymi nie daje spodziewanego efektu, a także w sytuacji wystąpienia działań toksycznych i ubocznych w wyniku przyjmowanych leków. O recepturach i zaleceniach można przeczytać w artykule mgr Elżbiety Hołdernej-Kędzi.

Miód wrzosowy pod lupą

Kolejny artykuł z cyklu o miodach gatunkowych, ich właściwościach, składzie chemicznym, wymaganiach jakościowych, jak również charakterystyce pożytku oraz budowie pyłku przewodniego. Tym razem autorka opisała miód wrzosowy, ilustrując go pięknymi zdjęciami spod mikroskopu. Gorąco polecamy!

W "Pasiece" nr 4/2021 (108) polecamy:

Jak przenoszą się choroby pszczół, cz. 1.

Zrozumienie mechanizmów roznoszenia chorób A. mellifera ułatwi czytelnikom walkę z nimi w rodzinach pszczelich. W artykule omówiono przenoszenie się patogenów przez środowisko, czyli zarówno przez pożytki, wizytę na kwiatach, korzystanie z wodopoju, jak i pasieczysko.

Sprzedaż bezpośrednia miodu – podstawowe kwestie prawne - str. 30

W artykule wyjaśniono, czym jest sprzedaż bezpośrednia według przepisów prawnych, czy jest wymagana jej rejestracja, komu i jakie produkty pszczele można sprzedawać oraz czy dotyczą jej ograniczenia terytorialne i ilościowe.

W "Pasiece" nr 3/2021 (107) polecamy:

Białka i aktywność enzymatyczna w miodzie

Miód to mieszanina co najmniej 181 różnych substancji, a wśród nich można wyróżnić białka i aminokwasy, czyli „cegiełki” budujące białka. Jeśli jesteście ciekawi, jaki polski miód charakteryzuje się najwyższą, a który najniższą zawartością tych związków oraz skąd biorą się one w miodzie i czy skład białkowy miodu jest charakterystyczny dla jego pochodzenia botanicznego, to odpowiedzi znajdziecie w artykule Agaty i Łukasza Nicewiczów.

Jak ochronić pasiekę przed dewastacją i kradzieżą? Cz. 1.

Coraz więcej słyszy się o przypadkach zniszczenia i kradzieży pasiek. Chociaż trudno takie zdarzenia wyeliminować całkowicie, to można spróbować im zapobiec. W artykule przedstawiono zarówno najprostsze i najtańsze metody, jak i te, z których korzystają profesjonalne agencje ochrony. Autor nie tylko jest pszczelarzem, lecz również zawodowo zajmuje się zaopatrzeniem specjalistów od instalacji zabezpieczających, a większość przedstawionych rozwiązań przetestował w swojej pasiece.

W "Pasiece" nr 2/2021 (106) polecamy:

Co nam powie węza?

Niepokój wśród pszczelarzy budzi jakość węzy znajdującej się na rynku i jej wpływ na życie pszczół. Jednak zdarza się, że nieprawidłowe odbudowanie węzy nie jest spowodowane jej złą jakością, ale aktualną sytuacją w rodzinie pszczelej.

Pszczelarskie kompendium wiedzy o wirusach pszczelich, cz. 2.

Tym razem publikację poświęcono wirusom związanym z nosemozą, czyli wirusowi choroby czarnych mateczników, wirusowi pszczelemu oraz włókienkowemu pszczoły miodnej. Ponadto opisano wirusy niezwiązane z chorobami pasożytniczymi, czyli chronicznego paraliżu pszczół oraz choroby woreczkowej czerwiu. Poruszono również aspekt rozpoznawania chorób wirusowych – jakże istotny z punktu widzenia praktycznej gospodarki pasiecznej.

W "Pasiece" nr 1/2021 (105) polecamy:

Pszczelarskie kompendium wiedzy o wirusach pszczelich, cz. 1.

Choć w ostatnim czasie słowo wirus kojarzy się głównie z epidemią koronawirusa i naszymi ludzkimi problemami, to niestety pszczoły również atakowane są przez różnego rodzaju choroby wirusowe. Wiele z nich nie daje objawów, niektóre są związane z obecnością pasożytów w gnieździe, a jeszcze inne są zależne od niekorzystnych warunków środowiskowych. Autorzy opracowali najbardziej aktualne kompendium na ten temat. Jest to lektura obowiązkowa dla każdego pszczelarza, ponieważ pozwala zrozumieć wiele procesów i przyczyn, np. upadków rodzin mimo zastosowania wzorowego zwalczania warrozy.

Mini plus – bardziej mini czy plus?

Gorąco polecamy pierwszy z cyklu artykułów o wykorzystaniu ula mini plus – tym „tradycyjnym” oraz tym mniej oczywistym, innowacyjnym. To unikalne informacje, których nie znajdziecie w polskiej literaturze pszczelarskiej – do tego poparte doświadczeniem autora i sprawdzone w naszych warunkach klimatycznych.

W "Pasiece" nr 6/2020 (104) polecamy:

Czy CCD jest w Polsce?

W publikacji z 2007 r. zespół badaczy amerykańskich scharakteryzował po raz pierwszy CCD (Colony Collapse Disorder), określany w Polsce często zespołem (bądź syndromem) masowego ginięcia rodzin pszczelich. Pojawienie się zwiększonych strat rodzin pszczelich na obszarze Europy z objawami CCD skłoniło badaczy do przeprowadzenia przesiewowych badań służących wyjaśnieniu tego fenomenu. O tym, co ustalono i czy w Polsce mamy do czynienia z CCD, przeczytacie w artykule lek. wet. Andrzeja Bobera i dr Anny Gajdy.

Pyłki w miodach przyczyną alergii czy środkiem na odczulanie?

W miodach nektarowych znajdują się pyłki roślin owadopylnych, jakimi zostaje zaprószany zbierany przez pszczoły nektar, ale także pyłki roślin wiatropylnych, które mogą przyczepiać się do włosków zlokalizowanych na głowie, tułowiu, odwłoku oraz odnóżach pszczoły podczas lotów w poszukiwaniu pożytków. Autorka opisuje, jakie pyłki znajdują się w polskich miodach oraz próbuje odpowiedzieć na tytułowe pytanie.

W "Pasiece" nr 5/2020 (103) polecamy:

Zła macocha czy niewdzięczne pasierbice?

Mowa o matkach pszczelich i tegorocznych problemach z ich poddawaniem do rodzin. Matki często trutowiały, zaprzestawały czerwienia lub były wymieniane przez pszczoły. Jakie mogą być przyczyny takich sytuacji? Przeczytacie o tym w artykule Małgorzaty Bieńkowskiej.

Przy okazji miodobrania…

Autor zauważył pewną prawidłowość: miód jest dobrej jakości, gdy jest go dużo. Ten sezon był trudny z uwagi na warunki pogodowe, a przez to i pożytkowe, a tegorocznym problemem okazała się wysoka zawartość wody w tym produkcie. Michał Piątek przy okazji miodobrań zbadał poszczególne partie miodu pod kątem tego parametru. Do jakich wniosków doszedł i czy na pewno miód, który wydaje się gotowy do odebrania, ma odpowiednią zawartość wody? Szczegóły w artykule.

W "Pasiece" nr 4/2020 (102) polecamy:

Komunikacja wibroakustyczna pszczoły miodnej

Komunikacja wibroakustyczna odgrywa istotną rolę w porozumiewaniu się pszczół. Wciąż jest słabo poznana ze względu na trudności w jej badaniu. Autorka opisała najnowsze polskie prace badawcze poświęcone temu aspektowi.

Czy nektar lip jest niebezpieczny dla pszczół i trzmieli?

Wielu pszczelarzy zapewne spotkało się ze stwierdzeniem, że nektar niektórych gatunków lip (zwł. srebrzystej) może wywoływać zatrucia robotnic pszczoły miodnej i trzmieli lub widziało martwe owady pod drzewami z tego rodzaju. Czy naprawdę nektar lip jest trujący dla pszczół?


W "Pasiece" nr 3/2020 (101) polecamy:

Jakie błędy popełniamy przy poddawaniu matek pszczelich?

Autorka w bardzo przystępny sposób opisuje nie tylko najczęściej popełniane błędy przy poddawaniu matek pszczelich, lecz również przedstawia gotowe rozwiązania, jak postępować, aby odsetek przyjęć matek był jak największy.

Odpowiedzi na często zadawane pytania dotyczące programu „Wsparcie Rynku Produktów Pszczelich”

Autor odpowiada na wiele pytań, z którymi czytelnicy zwracają się zarówno do naszej redakcji, jak i osób odpowiedzialnych za realizację programu w organizacjach pszczelarskich. Ponieważ bardzo często się one powtarzają, postanowiliśmy przygotować publikację na ten temat.


W „Pasiece” nr 2/2020 (100) polecamy:

Matki, robotnice i pszczelarz

Poznanie wzajemnych relacji pomiędzy matkami i robotnicami jest ważne dla skuteczniejszego ich poddawania, zrozumienia mechanizmów uszkodzeń w bankach, a także uwarunkowań cichej wymiany. Autor opisuje przyczyny strat matek oraz podpowiada, co zrobić, aby były one dobrze przyjmowane w rodzinach pszczelich.

Przeciwwarrozowe produkty lecznicze weterynaryjne cd.

Autorki opisały leki oparte na tymolu, olejkach eterycznych oraz kwasach organicznych. Starały się również rozwiać wątpliwości dotyczące preparatów leczniczych oraz substancji niezarejestrowanych do leczenia pszczół. Treść bardzo ważna w obliczu tak dużych strat w pasiekach, najprawdopodobniej spowodowanych niewłaściwym zwalczaniem warrozy. Polecamy!

W "Pasiece" nr 1/2020 (99) polecamy:

Wytapianie wosku – przegląd rozwiązań sprzętowych

Umiejętne gospodarowanie woskiem w pasiece rozwiązuje kilka problemów. Systematyczne wycofywanie plastrów po 2 latach ich użytkowania to element troski o zdrowotność rodzin pszczelich i działanie o charakterze profilaktycznym. Dodatkowo pozyskiwanie bardzo wysokiej jakości wosku z odsklepin i dzikiej zabudowy pozwala na wygospodarowanie zasobu surowca na węzę.

Czym pszczelarze powinni się kierować przy wyborze matek - str. 10

Matka jest najważniejsza. Aby uzyskiwać dobre zbiory miodu i utrzymać zdrowe rodziny pszczele o pożądanych cechach użytkowych, należy odpowiednio dobrać nie tylko rasę czy linię pszczół, lecz również zakupić wartościowe matki. Autorka opisuje najczęściej popełniane błędy przy wyborze królowych oraz wyjaśnia, czym najlepiej się kierować przy podejmowaniu decyzji o ich zakupie. Najważniejsze w tym kontekście jest zrozumienie różnic pomiędzy matkami użytkowymi a reprodukcyjnymi oraz ich „wariantami”.


W „Pasiece” nr 6/2019 (98) polecamy:

Czym się kierować przy wyborze podgatunku (rasy) pszczół, który chcemy wprowadzić do naszej pasieki?

Bardzo ważna jest wiedza na temat sposobów odpowiedniego postępowania z pszczołami różnych podgatunków, jak również znajomość warunków pożytkowych w okolicy, w której usytuowana jest pasieka, ponieważ mają one wpływ na wydajność miodową rodzin pszczelich. Autorka opisuje cechy pszczół różnych ras dopuszczonych do hodowli w Polsce. Sprawdź, która z nich jest optymalna dla Ciebie!

Plastry bardziej i mniej potrzebne

Brak ramek z suszem na przedwiośniu to poważny problem – rodziny, które będą musiały nadbudować węzę na ramkach w nadstawkach, nie wykorzystają w pełni pierwszego pożytku. Autor podpowiada, jak gospodarować plastrami, jak je odkażać, zabezpieczać i przechowywać. Temat ważny i aktualny!

W „Pasiece” nr 5/2019 (97) polecamy:

Wentylacja zimą i nie tylko

Wentylacja gniazda pszczelego to interesujące i ważne zagadnienie. Autor opisuje, na co zwrócić uwagę, by przebiegała ona prawidłowo, jakie wykonać otwory w ulu, kiedy je zamykać oraz jak i kiedy regulować światło wylotka. To garść przydatnych informacji dla każdego pszczelarza.

Miododajne żywopłoty ochronne

Autorka podpowiada, jakie rośliny najlepiej sprawdzą się na żywopłot np. wokół pasieki. Poza tym, że mogą wzbogacać bazę pożytkową dla pszczół, to pełnią szereg innych ważnych funkcji: stanowią ochronę przed wiatrem, śniegiem, nasionami chwastów, zwierzętami czy niepożądanymi gośćmi, a przy tym mają znaczenie biocenotyczne. Wielu pszczelarzy staje przed wyborem – jakie rośliny sadzić w obrębie pasieczyska, aby ich pielęgnacja nie była problemem, dobrze rosły, były przyjazne dla pszczół i odpowiednio szybko się rozkrzewiały. Maria Janicka proponuje kilka rozwiązań.

Pszczelarskie kompendium wiedzy o warrozie, cz. 1.

Varroa destructor jest pasożytniczym roztoczem żerującym na czerwiu zasklepionym oraz postaciach dorosłych pszczoły miodnej, a wraz z towarzyszącymi zakażeniami wirusowymi jest obecnie główną przyczyną wysokich strat rodzin A. mellifera na świecie. Artykuł otwiera cykl publikacji na temat warrozy i tego, jak ją zwalczać.

Całoroczna gospodarka pasieczna, cz. 1.

W najbliższych miesiącach Przemysław Szeliga będzie się dzielił z naszymi czytelnikami swoim 20-letnim doświadczeniem w pracy z pszczołami. Niniejszy artykuł jest pierwszym z cyklu dla początkujących pszczelarzy, aczkolwiek i ci z większym stażem mogą podpatrzyć wiele rozwiązań dla siebie.

W "Pasiece" nr 3/2019 (95) polecamy:

Odkłady w pasiece stacjonarnej

W pasiece stacjonarnej możemy wykonywać odkłady, naloty i tworzyć rodziny okresowe w celu zwalczenia nastroju rojowego oraz w razie potrzeby rozbudowania pasieki. Autor doradza, jak wykonać te zabiegi bez wywożenia nowo utworzonych rodzin pszczelich.

Jak sprzedawać więcej miodu?

Powtarzalna jakość, właściwy PR i identyfikacja klientów docelowych to cele, jakie powinien sobie wyznaczyć każdy pszczelarz, chcący sprzedawać więcej miodu. Michał Piątek zdradza, jak łatwo je osiągnąć.

W "Pasiece" nr 2/2019 (94) polecamy:

Wychów matek pszczelich metodą Nicota

Pierwsze wiosenne promienie słońca to sygnał dla pszczelarzy, aby przygotowywać się do kolejnego sezonu. Należy przeanalizować notatki pasieczne i już teraz podjąć decyzję, które matki będą wymieniane w pierwszej kolejności. Pomyślmy czy nie warto zaryzykować wychowu we własnej pasiece. Bardzo przystępną metodą hodowli na własne potrzeby, zarówno dla początkujących pszczelarzy, jak i tych z długoletnim doświadczeniem, jest metoda Nicota.

Queen Banking

W kontekście hodowli matek pszczelich i ich bezpiecznego przechowywania warto poznać rozwiązanie, jakie daje Queen Banking. W języku polskim moglibyśmy je nazwać „bankiem matek pszczelich”. Przy spełnieniu odpowiednich warunków można go stworzyć w każdej pasiece i wykorzystać w tym celu uliki odkładowe, nucleusy lub pełnowymiarowe rodziny pszczele.


Warning: include(./goto/cat_desc-bottom.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/pasieka/domains/pasieka24.pl/public_html/plugins/content/DirectPHP/DirectPHP.php(56) : eval()'d code on line 1

Warning: include(./goto/cat_desc-bottom.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/pasieka/domains/pasieka24.pl/public_html/plugins/content/DirectPHP/DirectPHP.php(56) : eval()'d code on line 1

Warning: include(): Failed opening './goto/cat_desc-bottom.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/php74/lib/php') in /home/pasieka/domains/pasieka24.pl/public_html/plugins/content/DirectPHP/DirectPHP.php(56) : eval()'d code on line 1

W "Pasiece" nr 1/2019 (93) polecamy:

O choroba!

Jest kilka tematów, o których nie lubimy informować. Jednym z nich są choroby pszczół. Jak na złość w ostatnich miesiącach artykuły o tej tematyce zalewają redakcję „Pasieki”. Autorzy najczęściej pisują o warrozie – jest to temat maglowany w tysiącach laboratoriów na świecie, więc nie ma się co dziwić, że każdy miesiąc dostarcza nam nowych informacji. Artykuły dotyczą nie tylko samych sposobów walki z Varroa destructor, lecz także zmian dotyczących biologii pasożyta. I właśnie o tym pisze inż. Piotr Nowotnik w artykule „Niebezpieczne zmiany w biologii Varroa destructor”, który trzeba koniecznie przeczytać.

Poza tym dr Anna Gajda przygotowała tekst o zgnilcach nękających nasze pasieki. Również z tym artykułem należy się zapoznać, zwłaszcza że objawy tych chorób nie są tak oczywiste, jak się powszechnie przedstawia. Autorka krok po kroku informuje też, jak przebiega uzyskanie pomocy u odpowiednich służb w przypadku porażenia pasieki.

A skoro o pomocy mowa, to na marginesie dodam, że jeśli jesteś rolnikiem (lub znasz rolnika) na pewno zainteresuje Cię kolejny sposób pozyskania dopłat do upraw roślin miododajnych.

Owocnej lektury!

W "Pasiece" nr 6/2018 polecamy:

Alternatywa dla leków?

Gdy zima usypia przyrodę i w pasiece panuje cisza, możemy skupić się na planowaniu przyszłego sezonu i pogłębianiu wiedzy. Dlatego w numerze zamykającym rok 2018 koncentrujemy się na ważnym temacie instynktu higienicznego pszczół i jego roli w walce z Varroa destructor. Czym właściwie jest instynkt higieniczny? Czy na świecie istnieją pszczoły europejskie odporne na warrozę? Jak pobudzić robotnice do samodzielnego oczyszczania się z pasożytów? I czy w ogóle polscy pszczelarze mogliby uwolnić się od zmory roztoczy Varroa? Na wszystkie te pytania znajdziecie odpowiedź w środku „Pasieki”.

Mimo, że hodowla pszczół wysoce higienicznych jest tematem bardzo ważnym, to póki co pszczelarze są zmuszeni stosować w ulach farmaceutyki – ich pełny spis znajdziecie w artykule Janusza Kowalczyka. A skoro o leczeniu zwierząt mowa, to z przyjemnością podsuwamy ciekawy artykuł „Wykorzystanie produktów pszczelich w medycynie weterynaryjnej” Natalii Piotrkowskiej.

Mamy nadzieję, że szósty numer czasopisma rozbuduje Waszą wiedzę i będzie przyjemną lekturą na długie, zimowe wieczory.

W "Pasiece" nr 5/2018 polecamy:

Burza i pszczoły

Neonikotynoidy – drażliwe słowo, które w ostatnich tygodniach nie schodziło z ust pszczelarzy i rolników w całej Unii Europejskiej, musiało paść w tym numerze „Pasieki”. Jednak powstrzymaliśmy się przed szafowaniem opiniami i oskarżeniami, bo naszym zdaniem dziennikarstwo powinno polegać przede wszystkim na rzetelnym informowaniu czytelnika, który samodzielnie wyciągnie wnioski. Dlatego dr Bednarek i mgr Nicewicz z Uniwersytetu Śląskiego przedstawiają Państwu zbiór badań na temat neonikotynoidów i ich wpływie na pszczołę miodną.

Jednocześnie, by nie przysłaniać pszczelarskiego horyzontu samymi czarnymi chmurami, publikujemy artykuł o candy board (metodzie podkarmiania ratunkowego, która za miesiąc może się przydać), kremowaniu miodu i pozyskiwaniu wosku. Pamiętajmy, że w każdej dziedzinie trzeba przeć do przodu i się nie poddawać – pomimo burz i przeciwności losu.

W "Pasiece" nr 4/2018 polecamy:

Innowacje w ochronie pszczół miodnych przed roztoczami warrozy

Przez tę bramkę V. destructor się nie przedostanie! Przynajmniej tak utrzymują jej producenci. Autor przedstawia wady i zalety produktu Bee gate firmy Bayer.

Nowoczesna metoda aplikacji kwasu szczawiowego w walce z warrozą według Randiego Olivera

Kwas szczawiowy jest wykorzystywany w pasiekach do walki z warrozą. W artykule przedstawiono metodę bezpiecznego podawania go rodzinom pszczelim.

Panta rhei

Heraklit z Efezu mawiał, że jedyną stałą w życiu jest zmiana. Pszczelarze w każdym sezonie doświadczają prawdziwości tego stwierdzenia na własnej skórze – podczas gdy w maju zeszłego roku pszczoły padały z głodu, w tym nastąpiła klęska urodzaju, ponieważ większość gatunków roślin miododajnych zakwitła jednocześnie.

Niektóre zmiany witamy z otwartymi ramionami, inne nas przerażają. Dużo z nich jest jednak napędem i wyznacznikiem rozwoju. Dlatego dziewięćdziesiąty numer „Pasieki” zmienił wygląd. Mamy nadzieję, że dzięki temu pismo stało się przejrzystsze i łatwiejsze w odbiorze.

Podjęcie decyzji nie było łatwe, ale koniecznie, bo ponoć ten, kto się nie rozwija, cofa się. Z tego samego względu w tym numerze znajdziecie informacje o nowatorskiej metodzie ozonowania pszczół przeciwko warrozie, przyspieszeniu odsklepiania plastrów czy nowym sposobie podawania kwasu szczawiowego.

Życzymy lektury inspirującej do pozytywnych zmian!

Martyna Walerowicz

W "Pasiece" nr 3/2018 polecamy:

Czym karmimy pszczoły?

Tym artykułem rozpoczynamy serię „O karmieniu pszczół”. Zawarto w nim informacje o najbardziej popularnych pokarmach podawanych rodzinie – od miodu przez syropy po ciasto. W następnych częściach serii przedstawiamy m.in. sposoby podawania pokarmu oraz opisujemy candybord i substytuty pyłku.

Wolność pszczelarska i próby jej zawłaszczania

Ludzie są różni, a prawo jest jedno. Czy można wykorzystywać przepisy do ograniczania wolności innych? Michał Piątek przedstawia swoją opinię o próbach zawłaszczenia wolności pszczelarskiej.

W "Pasiece" nr 2/2018 polecamy:

Dopłaty bezpośrednie dla pszczelarzy – szansa czy zagrożenie?

Dopłaty bezpośrednie to temat, który rozpala środowisko pszczelarzy. Niesie ze sobą dużo szans i zagrożeń. Ale czy istnieje inne wyjście, które pogodzi nie tylko pszczelarzy, ale i zjedna ich z sadownikami?

Pszczoła, która lubi kokę

Pszczoły to totalne pracoholiczki. Jednak tak jak w przypadku ludzi ich życie nie jest wolne od pokus. Które substancje psychoaktywne działają na pszczoły najmocniej? I czy w każdym wypadku jest to działanie szkodliwe?

W „Pasiece” nr 1/2018 (87) polecamy:

Wiosenne ratowanie rodzin osłabionych w trakcie zimowli

W ostatnich latach pszczelarze niechętnie przywykli do myśli, że 5-10% rodzin pszczelich nie przetrwa do wiosny. Czasem straty w pasiekach osiągają nawet 30%. Jakie są przyczyny osypu pszczół i jak im zapobiegać? Na te pytania odpowiadają Agata i Mariusz Chachułowie.

Odkryto bakterię, która może zabijać pszczoły

Na trop zabójczej bakterii wpadli naukowcy z USA, którzy badali przyczyny wzrostu upadków rodzin pszczelich (do 70%) w ostatnich latach. Nowo odkrytemu szczepowi Serrati marcescens nadano nazwę sicaria, czyli morderca.

W "Pasiece" nr 6/2017 polecamy:

Pszczoły na rzepaku

Ostatnio pojawiły się głosy, że pszczoły tracą zainteresowanie uprawami rzepaku. Rzeczywiście na atrakcyjność tej rośliny ma wpływ wiele czynników – od warunków wzrostu po odmianę. Autor radzi na co zwrócić uwagę, wywożąc ule na rzepak.

Praca za granicą

Nauka nowych sposobów pracy i języków, a także zetknięcie z kulturą obcych krajów to cenne doświadczenie. Jednak wybór państwa i przygotowanie do wyjazdu mogą sprawiać problemy. Rozwiązuje je Piotr Szyszko, pszczelarzący w Kanadzie.

W "Pasiece" nr 5/2017 polecamy:

Pożytki pełne lata

W lecie zazwyczaj pozyskuje się miód z lip lub gryki. Co jednak zrobić, gdy w pobliżu naszej pasieki brakuje tych roślin? Czy warto wywozić ule na alternatywny pożytek jeżynowy? Odpowiedzi udziela Michał Piątek w swoim artykule.

Mellityna w walce z wirusem HIV

Wirus HIV wywołuje jedną z najstraszniejszych chorób, z jaką przyszło się zmierzyć ludzkości – AIDS. Dlatego naukowcy sięgają do różnych źródeł w poszukiwaniu leku przeciwko temu wirusowi. Odkryto, że mellityna zawarta w jadzie pszczelim zaburza proces replikacji HIV. Czy to kolejny krok do opracowania skutecznego leku?

W "Pasiece" nr 4/2017 polecamy:

Apimondia 2017 i pszczelarstwo w Turcji

Po raz 45 pszczelarze z całego świata będą mogli podziwiać najnowsze rozwiązania techniczne oraz zapoznać się z trendami i informacjami naukowymi podczas międzynarodowej konferencji pszczelarskiej Apimondia. Warto przy tej okazji poznać tureckie pszczelarstwo.

Pszczoły w mieście i superczysty miód

W duchu mody na pszczoły w mieście na dachu Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego w 2016 roku założono pasiekę. Ponieważ zastanawiano się nad możliwościami ewentualnego zanieczyszczenia miodu poddano go analizie na zawartość metali ciężkich. Wyniki przedstawiono w artykule.

W "Pasiece" nr 3/2017 polecamy:

Rolniczy handel detaliczny – nowa forma sprzedaży produktów rolnych

RHD, czyli rolniczy handel detaliczny – w jakim stopniu odnosi się do pszczelarzy, czego dokładnie dotyczą ustalone limity, czy trzeba posiadać grunt, aby w ramach RHD sprzedawać produkty pszczele? Na te i wiele innych pytań odpowiada Emil Szymański.

Jak zorganizować pszczelarskie wędrówki?

Ostatnio coraz częściej słyszy się o konfliktach pomiędzy pszczelarzami wędrownymi a właścicielami pasiek stacjonarnych lub pomiędzy pszczelarzami przywożącymi pszczoły na pożytek. Mówi się nawet o aktach wandalizmu. Jak zapobiegać takim sytuacjom – radzi Michał Piątek.

W "Pasiece" nr 2/2017 polecamy:

Jak zmniejszyć zawartość wody w miodzie

Nadmiar wody w miodzie może doprowadzić do jego fermentacji. Należy pamiętać, że obecność zasklepów na komórkach niekoniecznie świadczy o tym, że woda została dostatecznie odparowana z miodu.

Osyp pszczół jako produkt do produkcji chitozanu

Ograniczenie w wykorzystywaniu krewetek i krabów do pozyskiwania chitozanu sprawił, że producenci musieli znaleźć inne źródła tego związku. Jednym z nich może być osyp pszczół. Pozyskiwany z niego chitozan ma bardzo dobre właściwości lecznicze.

W "Pasiece" nr 1/2017 polecamy:

Modyfikacja zintegrowanej metody walki z Varroa destructor

Ciepło i duże bogactwo późnojesiennych pożytków powodują znaczne czerwienie matek pomimo stosowania dennic osiatkowanych. Tym samym wypadło bardzo ważne ogniwo w zintegrowanej metodzie leczenia warrozy stosowanej dotychczas przez autora, czyli schładzanie gniazd.

Lecznicze właściwości osypu pszczół

Z ekonomicznego punktu widzenia osyp pszczół jest dla pszczelarzy niekorzystny, jednak możliwość wykorzystania tego produktu do celów leczniczych może te straty znacznie zrekompensować. Oczywiście do celów leczniczych służą wyłącznie pszczoły nienoszące objawów zakażenia roztoczami, bakteriami czy grzybami.

W "Pasiece" nr 6/2016 polecamy:

Podsumowanie sezonu

Miniony sezon uznalibyśmy za udany, gdyby nie problemy z pogodą. Był też dość krótki, bo tak jak późno się zaczął, tak też szybko się skończył. Pozostał niedosyt. O tym dlaczego i co można było zrobić lepiej pisze Sławomir Trzybiński.

Ewidencja sprzedaży

Pszczelarz nie musi wystawiać dokumentów sprzedaży, jednak w zamian powinien założyć i prowadzić ewidencję sprzedaży. O tym jak taka ewidencja powinna wyglądać, w jaki sposób ją prowadzić i czy zawsze jest taki obowiązek przeczytają Państwo w artykule Anety Dziakowskiej.

W "Pasiece" nr 5/2016 polecamy:

Wsparcie Rynku Produktów Pszczelich na lata 2016-2019

Na początku lipca zostały opublikowane przez ARR nowe warunki dofinansowania dla pszczelarzy. W artykule znajdziecie wyjaśnienie, jakie wymogi trzeba spełnić, kto i na jakich zasadach może pośredniczyć w składaniu wniosków oraz gdzie i do kiedy należy je złożyć.

Czy każdego można nazwać dziś pszczelarzem?

Pszczelarzy od zawsze uważano za ludzi uczciwych, wiarygodnych i prawdomównych. Dawniej bartnicy zwolnieni byli ze składania przysięgi w sądzie. Dzisiaj zbyt wiele osób posługuje się tym tytułem zupełnie na niego nie zasługując, a nawet szkalując dobre imię pszczelarza. O przypadkach wandalizmu i wytruć w pasiekach pisze Piotr Nowotnik.

W "Pasiece" nr 4/2016 polecamy:

Pożytek spadziowy – co warto o nim wiedzieć?

Artykuł ma na celu przybliżenie najważniejszych problemów związanych z pożytkiem spadziowym dla prawidłowego rozwoju pszczół, co przekłada się na satysfakcjonujące zbiory miodu spadziowego w danym sezonie.

Pestycydy a pszczoły miodne

Autor dokonał drobiazgowej analizy doniesień naukowych z ostatnich lat na temat oddziaływania neonikotynoidów na pszczoły miodne i na inne owady-zapylacze roślin, szczególnie w aspekcie ich subletalnego zagrożenia.

W "Pasiece" nr 3/2016 polecamy:

O warrozie raz jeszcze

Warroza wciąż jest przyczyną pomoru wielu pasiek. Pszczelarze chcąc ratować swoje podopieczne coraz częściej sięgają po preparaty z dalekich krajów lub metodą chałupniczą wytwarzają specyfiki mające zwalczyć pasożyta. Takie zabiegi jednak nigdy nie przyniosą nic dobrego.

Innowacje technologiczne w pasiece wędrownej

Wędrówki z pszczołami są dobrym pomysłem dla wszystkich pszczelarzy. Umożliwią one podniesienie dochodowości pasieki, niezależnie od jej wielkości. Autor przedstawił możliwości usprzętowienia gospodarstw pasiecznych uwzględniając małe, średnie i duże podmioty.

W "Pasiece" nr 2/2016 polecamy:

Siew i uprawa facelii

Facelia nie ma dużych wymagań klimatyczno-glebowych i może być siana prawie na każdej glebie, jest odporna na przymrozki i dobrze znosi krótkotrwałe ochłodzenie, a do tego ma bardzo wysoką wydajność miodową. Nic więc dziwnego, że jest bardzo popularna wśród pszczelarzy i często siana specjalnie dla pszczół.

Zwalczyłem warrozę, a i tak mam puste ule

Wielu pszczelarzy zastanawia się, co może być przyczyną upadku dużej liczby rodzin pszczelich w ich pasiekach. Zwłaszcza wówczas, kiedy starannie i terminowo zwalczali Varroa destructor, a przygotowania do zimowli zakończyli w pierwszych dniach września. Mimo to rodziny osypują się przy pełnych plastrach pożywienia.

W "Pasiece" nr 1/2016 polecamy:

Zmiany w przepisach dotyczących sprzedaży bezpośredniej

30 września 2015 roku Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Marek Sawicki podpisał rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej. Wprowadza ono szereg zmian w stosunku do dotychczas obowiązujących przepisów.

Rozmiar komórki pszczelej – czy to jest ważne?

Pszczoły wygryzają się nieco wcześniej z komórek o średnicy 4,9 mm niż z komórek o średnicy 5,4 mm. Oznacza to, że w małej komórce druga samica Varroa d. nie dojrzewa i w związku z tym zwiększa się oporność pszczoły miodnej na pasożyta. Czy na pewno? Dowiedzmy się, czy rzeczywiście w rodzinach utrzymywanych na małych komórach populacja Varroa d. jest mniejsza w porównaniu do tradycyjnie hodowanych pszczół?

W "Pasiece" nr 6/2015 polecamy:

Pozyskiwanie wosku i wytwarzanie węzy

W artykule przedstawiono jak wytapiać, klarować i przetwarzać wosk na węzę z zachowaniem najwyższych standardów jakościowych i higieniczych.

Optymalne zagospodarowanie przestrzeni w pasiece

W artykule omówiono sposoby ustawiania uli w pasiece oraz wycięgnięto wnioski, jaki układ jest najbardziej optymalny dla rodzin pszczelich, pracy pszczelarza oraz aby ustawienie uli pozwoliło na maksymalne wykorzystanie przestrzeni, którą przeznaczono pod pasieczysko.

W "Pasiece" nr 5/2015 polecamy:

Łuseczki woskowe - powstawanie, charakterystyka, obserwacje dotyczące budowy plastrów

Wytwarzanie wosku jest naturalnym procesem fizjologicznym występującym u pszczół młodych zapewniającym im niezależność od materiałów zewnętrznych.

Dzięki obecności plastrów możliwy jest wychów czerwiu, gromadzenie zapasów czy zimowla pszczół. Artykuł poświęcono mniej znanym zagadnieniom dotyczącym łuseczek woskowych, ich wytwarzaniu i wykorzystywaniu podczas budowy plastrów.

Varroa destructor – skuteczne zwalczanie czy ciągła walka?

Nadszedł czas na zwalczenie pasożyta w rodzinach pszczelich przed zimowlą z taką skutecznością, abyśmy wiosną w przyszłym roku nie musieli stosować żadnych zabiegów varroabójczych. Możemy ją osiągnąć spełniając parę istotnych warunków. Przeczytają Państwo o tym w artykule Dariusza Karwana.

W "Pasiece" nr 4/2015 polecamy:

Varroa destructor – skuteczne zwalczanie czy ciągła walka? cz. 4.

Lipiec i sierpień, to najważniejsze miesiące przygotowania zdrowych i silnych rodzin do zimowli. Pokolenia pszczół wygryzające się od ok. 15 lipca do ok. 15-20 września to najcenniejsze pokolenia pszczół, od których zależy los całych rodzin w czasie zimowli. Dlatego tak ważne jest, aby populacja warrozy była na jak najniższym poziomie.

Zastosowanie drożdży Yarrowia lipolytica jako immunostymulującej paszy białkowej dla pszczół

Stosowanie drożdży w żywieniu pszczół nie jest nowym zagadnieniem. Dotychczas z różnym skutkiem wykorzystywano do tego celu szczepy drożdży Saccharomyces cerevisiae (drożdże piekarnicze, piwowarskie). Drożdze Yarrowia są jednak pewną innowacją w tym zakresie.

W "Pasiece" nr 3/2015 polecamy:

Towarowa uprawa malin

Pozyskanie miodu malinowego z własnej plantacji, a dodatkowo podniesienie rentowności pasieki dzięki sprzedaży malin? Dlaczego nie? W artykule opisano zabiegi agrotechniczne wykonywane przy uprawie malin oraz optymalizację kanałów sprzedaży. Jako pszczelarz autor zwrócił również uwagę na dodatkowe wzbogacenie pszczelego pastwiska poprzez zadarnienie przestrzeni między rzędami malin.

Aspekty prawne etykiet na miód

Artykuł zawiera odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania dotyczące etykiet i treści, jakie powinny zawierać, jeśli są zamieszczane na słoikach z miodem w odniesieniu do aktualnych przepisów prawnych, m.in. Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011.

W "Pasiece" nr 2/2015 polecamy:

Przedwiośnie ważniejsze niż lato

Intensywny rozwój rodzin rozpoczyna się, gdy zrobi się ciepło. Autor radzi, na jakie niepokojące zachowanie pszczół zwrócić uwagę o tej porze roku, jak również jakie zabiegi są niezbędne w naszych pasiekach.

Uwarunkowania sprzedaży miodu

Czy pszczelarz może wystawić rachunek na sprzedany miód pozyskany w swojej pasiece? Czym się różni dział specjalny produkcji rolnej od prowadzenia działalności gospodarczej? Odpowiedź na te pytania znajdą Państwo w art. Emila Szymańskiego. Polecamy!

W "Pasiece" nr 1/2015 polecamy:

Varroa destructor – skuteczne zwalczanie czy ciągła walka?

Varroa jest taką jednostką chorobotwórczą, która wymaga olbrzymiej wiedzy fachowej od właścicieli pszczół. Autor w kolejnych artykułach opisze skuteczne i terminowe zwalczanie warrozy.

Uwarunkowania sprzedaży miodu z własnej pasieki

W artykule przedstawiono, jakie wymogi trzeba spełnić, aby móc sprzedawać miód z własnej (i nie tylko) pasieki oraz odpowiada m.in. na pytania czy pszczelarz może wystawiać rachunki za sprzedany miód i kiedy powinien założyć działalność gospodarczą.

W "Pasiece" nr 6/2014 polecamy:

Mała komórka

Krótszy rozwój osobniczy pszczół, który miał charakteryzować pszczoły o zmniejszonych gabarytach, przyświecał pomysłodawcom metody małej komórki. Według jej założeń, w plastrach wybudowanych na węzie posiadającej zaczątki komórek o średnicy 4,9 mm wychowywane byłyby małe pszczoły.

Możliwości wykorzystania miodu w onkologii

Jak dotychczas leczenie miodem chorób nowotworowych sprowadza się do pomocy pooperacyjnej, leczenia zmian skóry i błon śluzowych wywołanych naświetlaniem nowotworów oraz wspomagania leczenia niektórych nowotworów zewnętrznych.

W "Pasiece" nr 5/2014 polecamy:

Znaczenie metod opisujących jakość i odmianowość miodu

Jakość jest pojęciem trudnym i skomplikowanym. Szczególnie widoczne jest to przy miodzie, który jako produkt trudno jest ująć w ramy. Pszczelarz dla potwierdzenia jakości pozyskanego przez siebie miodu może wykonać lub zlecić badania, których wyniki będzie mógł przedstawić potem klientowi.

Zjawisko floromigracji u pszczoły miodnej

Obserwacje życia i zachowania pszczół pokazują, że nie zawsze i nie wszystkie robotnice są wierne danemu pożytkowi. Przeważnie w rodzinie pszczelej jest część zbieraczek, które z różnych przyczyn nie wykorzystują tego samego pożytku co większość robotnic z ich rodziny, ale poszukują innych źródeł pożywienia.

W "Pasiece" nr 4/2014 polecamy:

Czym, kiedy i jak karmić pszczoły

Pszczelarze mają do dyspozycji cały wachlarz gotowych syropów na bazie hydrolizy sacharozy lub wielostopniowej hydrolizy skrobi pochodzącej z ziemniaków, kukurydzy lub pszenicy. Z roku na rok powiększa się rzesza entuzjastów tego rodzaju gotowych pokarmów, autor jednak poleca syrop samodzielnie wykonany z cukru i wody.

Czerniawka spadziowa

Zatrucie spadzią jest chorobą przewodu pokarmowego dorosłych pszczół, bardzo rzadko opisywaną w literaturze fachowej. Można ją bardzo łatwo pomylić z chorobami wirusowymi. Jak ją rozpoznać oraz zniwelować skutki tej choroby przeczytają Państwo w artykule Pawła Migdała opracowanego pod czujnym okiem Pana Prof. Adama Romana.

W "Pasiece" nr 3/2014 polecamy:

Pyłek w życiu pszczół
Pyłek kwiatowy jest niezbędnym składnikiem w pokarmie pszczół, a jego niedostatek w sezonie letnim odbija się na ciągłości wychowu larw, co to rzutuje na tempo rozwoju rodzin.

Głóg – jego wartość dla pszczół
W artykule opisano różne rodzaje głogów, zarówno te dziko rosnące, jak i nasadzane w ogrodach czy arboretach, jakie warto sadzić wokół pasieki, by pszczoły miały z nich korzyść.

 

W "Pasiece" nr 2/2014 polecamy:

Matka dobrze wychowana
W artykule Autor przedstawił powody i sytuacje, w których należy wymieniać matki oraz swój sposób wychowu matek pszczelich, tzw. w obecności starej matki.Z artykułu dowiemy się także, jak wykonać sztuczny matecznik czy też jak zasiedlić uliki.

Mały chrząszcz ulowy
Zgodnie z przepisami Unii Europejskiej stwierdzenie obecności chrząszcza ulowego (Aethina tumida) podlega obowiązkowi zgłaszania. Według wymogów prawnych o każdym przypadku wykrycia małego chrząszcza ulowego należy powiadamiać odpowiednie służby weterynaryjne.

W "Pasiece" nr 1/2014 polecamy:

Wiosenna innowacja w ulu
Każdy adept pszczelarstwa powinien zastanowić się, co wyeliminować lub zmienić względem opisanych lub utartych i przekazywanych od pokoleń stereotypów, by w swojej gospodarce pasiecznej popełniał jak najmniej błędów.

Jakie matki użytkować?
Nie w każdym ulu każda rasa, gatunek czy linia pszczół czuje się dobrze. Są bowiem rasy, które chętniej niż pozostałe zagospodarowują nadstawki, a inne wprost przeciwnie – lepiej rozwijają się w konstrukcjach o poziomej rozbudowie gniazd.

Pasieka 6/2016

W "Pasiece" nr 6/2013 polecamy:

Wsparcie Rynku Produktów Pszczelich w 2014 roku

Agencja Rynku Rolnego we wrześniu bieżącego roku przedstawiła nowe warunki udziału podmiotów uprawnionych oraz pszczelarzy w projektach, które są finansowane ze środków unijnych oraz krajowych. W poszczególnych działaniach pojawiły się istotne zmiany, z którymi pszczelarze powinni zostać zapoznani.

Jak zabezpieczyć ul na zimę?

Z tak postawionym pytaniem kojarzy się najczęściej zabezpieczenie pszczół przed zimnem. Jednak zimującym pszczołom nie straszne są mrozy, lecz wilgoć. O tym oraz innych warunkach dobrej zimowli, takich jak np. wielkość gniazda, przeczytają Państwo w najnowszym artykule Jana Plewy.

Pasieka 5/2013

W "Pasiece" nr 5/2013 polecamy:

Już teraz pomyśl o zmniejszeniu strat zimowych w pasiece

Z wyjątkiem okolic, gdzie występuje nawłoć, sierpień jest miesiącem bezpożytkowym, a dla pozostałych pasiek jest zasadniczym okresem przygotowania rodzin pszczelich do następnego sezonu, jak również do zimowli.

Technologia produkcji miodów pitnych

Przedstawiamy Państwu pierwszy artykuł z cyklu technologii produkcji miodów pitnych omawiający historię miodosytnictwa, rodzaje miodów pitnych i przygotowanie brzeczki miodowej. W kolejnych numerach „Pasieki” przedstawimy dalsze etapy wytwarzania tych trunków, w tym również przepisy do samodzielnego wykonania miodu pitnego.

W "Pasiece" nr 4/2013 polecamy:

Już teraz pomyśl o zmniejszeniu strat zimowych w pasiece

Z wyjątkiem okolic, gdzie występuje nawłoć, sierpień jest miesiącem bezpożytkowym, a dla pozostałych pasiek jest zasadniczym okresem przygotowania rodzin pszczelich do następnego sezonu, jak również do zimowli.

Technologia produkcji miodów pitnych

Przedstawiamy Państwu pierwszy artykuł z cyklu technologii produkcji miodów pitnych omawiający historię miodosytnictwa, rodzaje miodów pitnych i przygotowanie brzeczki miodowej. W kolejnych numerach „Pasieki” przedstawimy dalsze etapy wytwarzania tych trunków, w tym również przepisy do samodzielnego wykonania miodu pitnego.

W "Pasiece" nr 3/2013 polecamy:

Ochrona pszczół a środki ochrony roślin, cz. 2.

Przedstawiamy Państwu drugą część artykułu o obowiązujących przepisach prawnych dotyczących stosowania środków ochrony roślin. Autor radzi, jak postępować w sytuacji, kiedy dojdzie już do zatrucia pszczół, co najczęściej ma miejsce podczas kwitnienia plantacji rzepaku.

Mowa pszczół

Funkcjonowanie superorganizmu jakim jest rodzina pszczela jest możliwe dzięki prawidłowemu przepływowi informacji pomiędzy poszczególnymi osobnikami. Bez możliwości porozumiewania się wiele zachowań, takich jak tworzenie się roju albo obrona gniazda nie byłoby możliwych.

W "Pasiece" 2/2013 polecamy:

Wczesnowiosenne unasienianie matek

Opisaną metodą można bardzo wcześnie uzyskać unasienione matki, które szybko doprowadzą rodziny do szczytowego rozwoju i umożliwią wykorzystanie obfitych wiosennych pożytków.

Nietypowe rójki

Autor opisuje nietypowe rójki, do jakich można zaliczyć nie tylko te występujące np. w kwietniu, ale również wyjście dużej ilości pszczół wraz z matką wylatującą na lot godowy, roje na pożytku wrzosowym czy też tzw. głodniaki.

W "Pasiece" 1/2013 polecamy:

Pszczoły w zimie

Pszczoły przygotowują się do zimy właściwie już od wiosny gromadząc nektar, który następnie przerabiają na miód. Owady te w zimie nie popadają w letarg jak owady żyjące pojedynczo, lecz zachowują aktywność życiową, choć w znacznie ograniczonym stopniu.

Moja przygoda z pszczołami

Wielu Czytelników „Pasieki” pamięta Pana Krzysztofa z publikacji o ulu Apostoly’ego. W dzisiejszym artykule Autor podzielił się z nami, jak zaczęła się jego fascynacja pszczołami. Być może ten artykuł sprawi, że i Państwo zdecydują się opisać na naszych łamach swoje początki z pszczelarzeniem.

W "Pasiece" 6/2012 polecamy:

Podsumowanie sezonu 2012

Za nami kolejny sezon pasieczny. Początkującym pszczelarzom przyniósł nowe doświadczenia, tym ze stażem potwierdził znaną prawdę, że wiedza i praktyka są niezbędne do radzenia sobie w każdych warunkach pogodowych.

Niekorzystny wpływ miodu na zimowlę

Problemem okazał się dla mnie wybór odpowiedniego pokarmu. Koniecznie chciałem w tym roku zastosować gotową paszę dla pszczół, czyli tzw. inwert. W trakcie porównywania składów chemicznych rozmaitych syropów zaintrygował mnie wątek zimowania pszczół na miodzie.

W "Pasiece" 5/2012 polecamy:

Dlaczego uciekają pszczoły?

W okresie jesienno-zimowym coraz więcej pszczelarzy zastaje w swojej pasiece pusty ul.
Niektórzy mówią, że pszczoły się wyroiły, ale to zjawisko z rójką nie ma nic wspólnego. Zdarza się przecież dużo później niż „typowe” rójki. Jak to możliwe, że w czasie karmienia ule są pełne pszczół, a za miesiąc czy dwa są puste?

Sekrety układu odpornościowego pszczół

W toku ewolucji pszczoły rozwinęły szeroką gamę mechanizmów obronnych, mających zapobiec zakażeniom oraz likwidować czynniki do nich prowadzące. Warto je nieco bliżej poznać. Dziś prezentujemy Państwu pierwszą część artykułu, natomiast kolejna – już w 6/2012 numerze „Pasieki”.

W "Pasiece" 4/2012 polecamy:

Kiślica, czyli zgnilec europejski, łagodny

Kiślica jest zaraźliwą chorobą przewodu pokarmowego czerwiu. Powoduje słabnięcie rodzin prowadzące do spadku produkcyjności i rabunków. Nie leczona będzie nawracać regularnie przez kilka lat.10 Kiślica, czyli zgnilec europejski, łagodny

Pożytki incydentalne

Skąd czekolada w ulu? Fioletowy lub różowy miód? Benzyna w plastrze? Zielony nakrop w terenie niespadziowym? Zapach piwa w miodzie czy też miód „akacjowy” we wrześniu? Przykłady nietypowych pożytków, jakimi zainteresowały się pszczoły znajdziecie Państwo w artykule Piotra Okniańskiego.38 Pożytki incydentalne

W "Pasiece" 3/2012 polecamy:

Maj – miesiąc decydujący o wszystkim

Na maj przypada najintensywniejszy okres rozwoju rodzin i aby dobrze mogły wykorzystać pożytek rzepakowy, oprócz ilości czerwiu w ulach bardzo ważna jest jego struktura.

Kiedy i jak ograniczać czerwienie matek?

Silny rozwój rodzin pszczelich przynosi stratę, jeśli trwa w czasie pożytku głównego. Pszczoły zamiast nastawić się całkowicie na zbiór miodu, będą zajmowały się pielęgnowaniem czerwiu i będą zużywały na jego wychów duże ilości pokarmu.

W "Pasiece" 2/2012 polecamy:

Amerykańskie odkrycie przyczyny CCD

Nowe światło na przyczynę masowego ginięcia pszczół w USA rzuca odkrycie u pszczoły miodnej północnoamerykańskiego gatunku muchy Apocephalus borealis. Samice muchy składają jaja do brzucha pszczoły, następnie po wykluciu larwa atakuje mózg pszczoły powodując jej dezorientację. Czy rzeczywiście jedna z największych zagadek XXI wieku została rozwiązana?

W "Pasiece" 1/2012 polecamy:

Problemy z wentylacją w ulach styropianowych

Prawidłowa wentylacja ula ma zasadniczy wpływ na rozwój rodziny pszczelej. O ile w okresie aktywności pszczoły potrafią poprzez swoją działalność korygować popełnione przez nas błędy utrudniające wentylację, to w okresie spoczynku może okazać się to główną przyczyną złej zimowli.

W "Pasiece" 6/2011 polecamy:

Przeciekające podkarmiaczki

Przeciekające drewniane podkarmiaczki skrzynkowe są problemem wielu pszczelarzy. Autor opisuje kilka sposobów na ich naprawę, zarówno z użyciem naturalnych substancji, takich jak kit pszczeli, jak i te niepokojące wielu pszczelarzy, np. stosując silikon.

Brązowy medal dla "Pasieki" za etykietę na Apimondii 2011

W "Pasiece" 5/2011 polecamy:

Jesienne przygotowania

Jednym z najważniejszych zajęć pszczelarza w sezonie jest szereg czynności i zabiegów, które określane są mianem przygotowań jesiennych do zimy. Są one niezwykle ważne, stanowią bowiem podstawę do przeżycia zimy przez rodzinę pszczelą.

W "Pasiece" 4/2011 polecamy:

Porady pasieczne na lipiec i sierpień

lato kojarzy się nam z wakacjami, urlopami i wypoczynkiem. To jednak również bardzo ważny okres w pszczelarstwie, czas pozyskiwania miodu oraz przygotowywania pszczół do następnego sezonu.

W "Pasiece" 3/2011 polecamy:

Porady pasieczne na maj i czerwiec

Maj i czerwiec to dwa miesiące, w których rodzina pszczela żyje najbardziej intensywnie. Bardzo szybko przybywa pszczół, a pszczelarz musi trzymać rękę na pulsie, aby utrzymać je w nastroju roboczym nie dopuszczając do niekontrolowanego rozmnażania. O pracach, jakie trzeba wykonać w tym okresie – Krzysztof Furso.

W "Pasiece" 2/2011 polecamy:

Odkażanie w pasiece

Inwazja bakterii, wirusów, pasożytów i szkodników powoduje choroby czerwiu i pszczół dorosłych, a co za tym idzie – znaczne straty w pasiece. Aby temu zapobiec,
warto zadbać o odpowiednią higienę w pasiece. O metodach odkażania pisze znany autorytet pszczelarski – dr hab. Paweł Chorbiński, autor książki „Pokonaj warrozę"

W "Pasiece" 1/2011 polecamy:

Porady pasieczne na styczeń i luty - Pierwszy odcinek cyklu porad pasiecznych, jakie będą publikowane w naszym piśmie przez cały rok 2011. Autor przybliża Czytelnikom, jakie prace pasieczne należy wykonać w poszczególnych miesiącach.

W "Pasiece" 6/2010 polecamy:

Listopadowa pasieka -

Listopad to dla rodziny pszczelej początek trudnego okresu, zwanego popularnie zimowlą. Autor radzi, na co zwrócić uwagę w pasiece w tym czasie oraz jakich działań lepiej nie podejmować, aby nie zakłócić spokoju pszczół.

W "Pasiece" 5/2010 polecamy:

Czy pszczoła jest odporna? -

Mimo wielu zagrożeń środowiskowych, pszczoły istnieją na świecie już kilkadziesiąt milionów lat i dotychczas miały się całkiem dobrze. Wniosek stąd, że gatunek ten musi posiadać wiele mechanizmów obronnych. Czy jednak na pewno?

W "Pasiece" 4/2010 polecamy:

Przyczyny częstej wymiany matek

Autor opisuje aż osiem przyczyn cichej wymiany matek przez pszczoły oraz różnice pomiędzy matecznikami rojowymi a na cichą wymianę. Są to istotne informacje, zwłaszcza dla początkujących pszczelarzy.

W "Pasiece" 3/2010 polecamy:

Ochrona plastrów przed motylicą

Temat ten powinien zainteresować nie tylko początkujących pszczelarzy. W sezonie letnim w czasie wykonywania zabiegów przy pszczołach brakuje zwykle czasu na zajęcie się zmagazynowanym suszem, szczególnie podczas przedłużających się gorących letnich dni.

Szanowni Państwo!

W numerze 2/2010 "Pasieki" szczególnie polecamy Państwu artykuł Krzysztofa Fursy pt. "Ul leżak dla hobbysty", cz. 2. oraz "Pozyskiwanie mleczka pszczelego" Sławomira Trzybińskiego.

Wart uwagi jest również tekst Krzysztofa Lewandowskiego o wczesnych roślinach miododajnych.

Szanowni Państwo!

W numerze 1/2010 szczególnie polecamy artykuł Grzegorza Słowika na temat drzew i krzewów, z których mogą korzystać pszczoły oraz tekst Macieja Winiarskiego na temat zintegrowanej walki z Varroa destructor.

Wart uwagi jest również artykuł Mieczysława Janika "Pozyskujmy pierzgę", będący odpowiedzią na wiele zapytań naszych Czytelników. Ponadto warto przeczytać pierwszą część artykułu "Ul leżak dla hobbysty" Krzysztofa Fursy.

Szanowni Państwo!

Z powodu wyczerpania zapasów Rocznika 2009 "Pasieki" udostępniamy Państwu artykuły z tego okresu w całości.

W numerze 6/2009 szczególnie polecamy artykuł Czesława Junga pt. "Jak zimować pszczoły" oraz tekst o wentylacji i klimatyzacji ula autorstwa Mieczysława Janika.

Szanowni Państwo!

Z powodu wyczerpania zapasów Rocznika 2009 "Pasieki" udostępniamy Państwu artykuły z tego okresu w całości.

W numerze 5/2009 szczególnie polecamy artykuł Mieczysława Janika pt. "Jest zapotrzebowanie na propolis" oraz trzecią część cyklu o tym jak założyć amatorską pasiekę autorstwa Janusza Mazurka.

Szanowni Państwo!

Z powodu wyczerpania zapasów Rocznika 2009 "Pasieki" udostępniamy Państwu artykuły z tego okresu w całości.

W numerze 4/2009 szczególnie polecamy artykuł Zbigniewa Kocjana pt. "Jak zapamiętać kolory znakowania matek" oraz drugą część cyklu o tym jak założyć amatorską pasiekę autorstwa Janusza Mazurka.

Szanowni Państwo!

Z powodu wyczerpania zapasów Rocznika 2009 "Pasieki" udostępniamy Państwu artykuły z tego okresu w całości.

W numerze 3/2009 szczególnie polecamy artykuł Krzysztofa Fursy pt. "Wykorzystanie pożytku majowo-czerwcowego przez pasiekę hobbystyczną" oraz pierwszą część cyklu o tym jak założyć amatorską pasiekę autorstwa Janusza Mazurka.

Szanowni Państwo!

Z powodu wyczerpania zapasów Rocznika 2009 "Pasieki" udostępniamy Państwu artykuły z tego okresu w całości.

W numerze 2/2009 szczególnie polecamy artykuł o pożytkach blisko pasieki Krzysztofa Lewandowskiego oraz marketingowy tekst Sławomira Trzybińskiego.

nr 6/2008

nr 5/2008

nr 4/2008

nr 3/2008

nr 2/2008

nr 1/2008

nr 6/2007

nr 5/2007

nr 4/2007

W "Pasiece" 3/2007 polecamy:

Miody jako produkty regionalne

W Europie od lat widoczna jest tendencja powrotu do natury i tradycji. Zamożne społeczeństwa Zachodu, kiedyś o podejściu czysto konsumpcyjnym, zafascynowane produktem ładnie wyglądającym, bo ładnie opakowanym, dziś coraz większą wagę przywiązują do tego, co i jak jedzą. Dość mają bezbarwnej żywności bez smaku i zapachu, produkowanej masowo, do tego przy użyciu licznych konserwantów i polepszaczy.

Infekcje wirusowe pszczół

Termin wirus w języku łacińskim oznacza jad. Za czasów Pasteura stosowano go do określania czynnika zakaźnego obecnego w materiale pozbawionym bakterii (poprzez sączenie przez odpowiednie filtry).

W "Pasiece" 2/2007 polecamy:

Pożytek na rzepaku

Rzepak jest, a jeżeli nie to na pewno będzie, najważniejszą rośliną miododajną w najbliższych, a być może i w następnych latach. Jest to związane z jego uprawą nie tylko na cele spożywcze, ale również jako rośliny przemysłowej, a dokładniej energetycznej. Takie przeznaczenie jest nieuniknione w dobie rozwoju motoryzacji i kurczenia się naturalnych zasobów ropy naftowej.

Nastrój rojowy w pasiece

Tegoroczna zima nie przysporzyła specjalnych strat w pasiekach. Z wielu rejonów kraju napływają informacje o bardzo dobrych wynikach zimowania pszczół.  Niektórzy nawet podają, że ich liczebność w rodzinach nie zmniejszyła się, a w niektórych już zaczyna się zwiększać.

W "Pasiece" 1/2007 polecamy:

Gruba węza czy cienka ?

Po przeczytaniu artykułu pana Jacka Wojciechowskiego „Podróż po złote runo”, opublikowanego w „Pasiece” 6/2006, chciałbym się podzielić z kolegami własnymi doświadczeniami w stosowaniu węzy grubej i w porównać ją z używaną dotychczas węzą cienką.

Pożytki od wiosny do jesieni

Wędrując z pszczołami, wykorzystujemy różne rośliny występujące w dużych skupiskach.  Stanowią one bazę pożytkową dla pszczół. Dzięki wędrówce zwiększa się okres wykorzystania pożytków, a wziątek trwa od marca do września, podczas gdy w pasiece stacjonarnej występuje on najczęściej od maja do lipca.

W "Pasiece" 6/2006 polecamy:

Czy odkłady zmniejszają zbiory miodu?

W literaturze pszczelarskiej zaleca się w okresie wiosenno-letnim tworzenie odkładów w celu zwiększenia pasieki lub jej odbudowy po stratach zimowych. Jest to lepszy i wygodniejszy sposób niż czekanie na rójki, gdyż podział rodziny następuje w terminie wybranym przez pszczelarza, który też decyduje o początkowej sile nowej rodziny i pozostałej rodziny macierzystej.

Leki przeciw varroa stosowane w Polsce

Varroa destructor jest roztoczem pasożytującym na niektórych gatunkach z rodzaju Apis L., żywiącym się hemolimfą gospodarza oraz rozmnażającym się w komórkach z czerwiem zakrytym.Występuje na obu półkulach ziemskich i niewiele jest miejsc, w których nie stwierdzono dotychczas jego obecności. Pierwsze ogniska choroby w Europie pojawiły się w latach siedemdziesiątych.

W "Pasiece" 5/2006 polecamy:

Biologia rodziny pszczelej

Owiana nutką egzotyki biologia rodziny pszczelej wciąż fascynuje.Wśród wielu bardzo tajemniczych i intrygujących faktów najbardziej interesującą i spektakularną wydaje nam się biologia matki pszczelej. Osobnik ten stanowi bowiem najważniejszą składową rodziny pszczelej. Rodzina nie może dłużej istnieć bez wartościowej, płodnej, zdrowej i składającej liczne jaja matki.

Oporność varroa na leki

Spośród wszystkich syntetycznych akarycydów, jakie od ponad dwudziestu
lat służą do niszczenia Varroa destructor w rodzinach pszczelich,
do najczęściej stosowanych należy niewątpliwie flumetryna z grupy
pyretroidów (preparat Bayvarol) oraz amitraza z grupy pochodnych kwasu
mrówkowego (Apiwarol).

W "Pasiece" 4/2006 polecamy:

Jesienne rabunki

Przystępując do omówienia tematu jesiennych rabunków w pasiekach, na wstępie musimy jednoznacznie stwierdzić, że są one zjawiskiem naturalnym w każdym okresie bezpożytkowym. Zadaniem pszczelarza jest znać mechanizm ich powstawania oraz zapobiegania, aby nie powodowały one nadmiernych strat w pasiekach.

Dokarmianie na zimę

Koszty dokarmiania rodzin pszczelich mają znaczący udział w strukturze kosztów utrzymania pasieki. Między innymi z tego powodu od wielu lat czynione są próby zastąpienia stosunkowo drogiego cukru kryształu innymi, tańszymi substytutami w postaci gotowych do zastosowania syropów. Stosowanie gotowego pokarmu znacznie ogranicza także nakłady pracy pszczelarza, zwłaszcza w okresie spiętrzania się wielu terminowych prac w pasiece.

W "Pasiece" 3/2006 polecamy:

Jak skuteczny jest BIOWAR ?

Od dwóch lat jednym z leczniczych preparatów weterynaryjnych zarejestrowanych w kraju do zwalczania roztoczy Varroa destructor w rodzinach pszczelich jest preparat Biowar produkcji Biowet Puławy.

Zapobieganie rójkom

Niewiele pasiek ma do dyspozycji ciągłe pożytki od wczesnej wiosny do jesieni. Częściej mamy do czynienia z różnej długości przerwami w pożytkach, które są przyczyną wchodzenia rodzin w nastrój rojowy i wtedy pszczelarze stosują różne zabiegi przeciwrójkowe. Zabiegi te, odpowiednio dobrane do danej sytuacji pożytkowej i właściwie wykonane, nie dość że nie odbiją się negatywnie na produkcji, to jeszcze pozwolą ją zwiększyć i umożliwią wykonanie innych czynności, dla których w gospodarce tradycyjnej mogłoby zabraknąć miejsca.

W "Pasiece" 2/2006 polecamy:

Czy można mieć matki wczesną wiosną ?

Matki giną przez dwanaście miesięcy. Trudno nawet wyodrębnić okres, w którym to zjawisko jest najbardziej intensywne. Szczególnie dotkliwym wydaje się czas wiosny, bo wtedy zauważamy straty zimowe i wiosenne, a nie ma źródła, z którego moglibyśmy te braki uzupełnić. Warto przypominać, że o ile w lecie nie ma problemu z nowymi matkami, to już jesienią nasilają się poszukiwania matek na pokrycie strat.

Skuteczne wykorzystanie pożytków

Podstawowym warunkiem decydującym o skutecznym wykorzystaniu pożytków jest siła rodzin pszczelich. Pszczół musi być dużo, powinny być w różnym wieku i w dobrej kondycji. W pasiece powinien panować nastrój roboczy, wynikający z właściwych proporcji między ilością pszczół i czerwia. By wszystkie te warunki były spełnione, rozwojem rodzin należy właściwie pokierować.

W "Pasiece" 1/2006 polecamy:

Technika wychowu matek

Po pewnej przerwie podejmuję kontynuację tematu związanego z hodowlą matek pszczelich. Będzie on przedstawiany w kolejnych numerach „Pasieki”. Wychów matek można podzielić na kilka etapów związanych z pracami, które mamy do wykonania w cyklu produkcyjnym.

Ulepszenie ula Warszawskiego

W książce Moja pasieka opisałem nową konstrukcję ula Wielkopolskiego i sposób pszczelarzenia, który umożliwił mi osiąganie średnio 63 kg miodu z każdego ula na przestrzeni siedmiu lat. Możliwości wprowadzenia opisanych zmian na większą skalę są jednak ograniczone, gdyż według badań ankietowych na Mazowszu („Pasieka” 4/2004, str. 24) ponad 50% użytkowanych uli to ule Warszawskie zwykłe. W tej sytuacji zastanowiłem się, czy i w jaki sposób dałoby się przenieść moje doświadczenia pszczelarskie na te ule.

W "Pasiece" 6/2005 polecamy:

Hodowla pszczół dla wybranych ?

Zacznijmy od początku, czyli od przepisów ustawy o hodowli i organizacji rozrodu zwierząt gospodarskich z 20 sierpnia 1997 roku, która została znowelizowana w 2004 roku (Dziennik Ustaw z 2002 r. nr 207, poz.1762 oraz z 2004 r. nr 91, poz. 866).

Zimny wychów pszczół

Prawidłowy przebieg zimowli rodzin pszczelich zależy od kilku czynników. Jednym z nich jest ocieplenie ramek gniazda zimującej rodziny z równoczesnym umożliwieniem samoistnej wymiany wilgotnego powietrza, czyli wentylacji.

W "Pasiece" 5/2005 polecamy:

Poprawa pożytków pszczelich

Podstawą egzystencji pszczół są dobre warunki pożytkowe w okolicy pasieki. Rodziny pszczele od wieków tempem rozwoju, a także możliwością przemieszczania się przystosowały się do zasobności okolicy w łatwe do pozyskania pożywienie, które nazywamy pożytkami pszczelimi.

Apimondia 2005

W dniach 21–25 sierpnia 2005 roku w stolicy Irlandii Dublinie odbył się XXXIX Światowy Kongres Pszczelarski.

W "Pasiece" 4/2005 polecamy:

Jesienne rabunki

Przystępując do omówienia tematu jesiennych rabunków w pasiekach, na wstępie musimy jednoznacznie stwierdzić, że są one zjawiskiem naturalnym w każdym okresie bezpożytkowym. Zadaniem pszczelarza jest znać mechanizm ich powstawania oraz zapobiegania, aby nie powodowały one nadmiernych strat w pasiekach.

Dokarmianie na zimę

Koszty dokarmiania rodzin pszczelich mają znaczący udział w strukturze kosztów utrzymania pasieki. Między innymi z tego powodu od wielu lat czynione są próby zastąpienia stosunkowo drogiego cukru kryształu innymi, tańszymi substytutami w postaci gotowych do zastosowania syropów. Stosowanie gotowego pokarmu znacznie ogranicza także nakłady pracy pszczelarza, zwłaszcza w okresie spiętrzania się wielu terminowych prac w pasiece.

W "Pasiece" 3/2005 polecamy:

Poddawanie matek

W prawidłowo prowadzonej gospodarce pasiecznej pszczelarz powinien stosować kontrolowaną wymianę matek. Jednak, jak wskazują badania prowadzone w Oddziale Pszczelnictwa, poddawane matki pochodzą zwykle z naturalnego wychowu.

Zbliża się lato

W czerwcu w dalszym ciągu poszerzamy gniazda węzą i zapobiegamy powstawaniu nastroju rojowego. Sprzyjają mu umiarkowane pożytki i znaczna liczba młodych pszczół przy jednoczesnym zmniejszeniu czerwienia matki.

W "Pasiece" 2/2005 polecamy:

Jesienne rabunki

Przystępując do omówienia tematu jesiennych rabunków w pasiekach, na wstępie musimy jednoznacznie stwierdzić, że są one zjawiskiem naturalnym w każdym okresie bezpożytkowym. Zadaniem pszczelarza jest znać mechanizm ich powstawania oraz zapobiegania, aby nie powodowały one nadmiernych strat w pasiekach.

Dokarmianie na zimę

Koszty dokarmiania rodzin pszczelich mają znaczący udział w strukturze kosztów utrzymania pasieki. Między innymi z tego powodu od wielu lat czynione są próby zastąpienia stosunkowo drogiego cukru kryształu innymi, tańszymi substytutami w postaci gotowych do zastosowania syropów. Stosowanie gotowego pokarmu znacznie ogranicza także nakłady pracy pszczelarza, zwłaszcza w okresie spiętrzania się wielu terminowych prac w pasiece.

W "Pasiece" 1/2005 polecamy:

Jesienne rabunki

Przystępując do omówienia tematu jesiennych rabunków w pasiekach, na wstępie musimy jednoznacznie stwierdzić, że są one zjawiskiem naturalnym w każdym okresie bezpożytkowym. Zadaniem pszczelarza jest znać mechanizm ich powstawania oraz zapobiegania, aby nie powodowały one nadmiernych strat w pasiekach.

Dokarmianie na zimę

Koszty dokarmiania rodzin pszczelich mają znaczący udział w strukturze kosztów utrzymania pasieki. Między innymi z tego powodu od wielu lat czynione są próby zastąpienia stosunkowo drogiego cukru kryształu innymi, tańszymi substytutami w postaci gotowych do zastosowania syropów. Stosowanie gotowego pokarmu znacznie ogranicza także nakłady pracy pszczelarza, zwłaszcza w okresie spiętrzania się wielu terminowych prac w pasiece.

Pasieka