fbpx

NEWS:

Kutia

Składniki:

  • 1 kg maku
  • 1 kg oczyszczonej pszenicy (do kupienia na bazarach)
  • 1 l mleka
  • 500 ml miodu
  • garść migdałów, rodzynków
  • przesmażona skórka z pomarańczy

Sposób przygotowania:

Mak zalać mlekiem i doprowadzić do wrzenia, po czym ostudzić i odstawić na 12 godzin. Następnie odcedzić mak na gęstym sicie i utrzeć w makutrze. Pszenicę gotować do miękkości, a po ugotowaniu koniecznie przelać zimną wodą. Bakalie należy sparzyć, aby nie były zbyt twarde.

Wszystko połączyć i dokładnie wymieszać. Podawać mocno schłodzone z odrobiną śmietany.

Piernik

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 kostki masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 6 jajek
  • 500 ml płynnego miodu gryczanego
  • szklanka ciemnego piwa karmelowego
  • 2 płaskie łyżki przyprawy do piernika
  • bakalie (orzechy, migdały, rodzynki)
  • powidła

Sposób przygotowania:

Masło utrzeć z cukrem. Cały czas ucierając dodawać po 1 żółtku, sodę i piwo. Następnie wsypać mąkę i wymieszać drewnianą łyżką. Do dokładnie wyrobionego ciasta dodajemy bakalie i przyprawy. Na końcu delikatnie łączymy z ubitymi białkami.

Ciasto pieczemy około godziny w 2 formach keksowych w temperaturze 150oC (pierniki wkładamy do letniego piekarnika).

Po upieczeniu ostudzone ciasta zawinąć w lnianą ściereczkę. Przechowywać przez kilka dni w chłodnym miejscu aż ciasto zmięknie. Przed podaniem przełożyć powidłami.


 Zamów prenumeratę czasopisma "Pasieka"


Czym jest ePrenumerata? ePrenumerata to pełny dostęp do książek i numerów czasopisma „Pasieka” w aplikacji mobilnej oraz w serwisie w www.pasieka24.pl Wszystkie numery czasopisma „Pasieka” oraz książek w „Biblioteczce...

Prenumerata „Pasieki” Czasopismo „Pasieka” to pismo dla pszczelarzy z pasją. Wydawane jako dwumiesięcznik w ciągu roku ukazuje się 6 numerów. Prenumerata roczna obejmuje 6 kolejnych...

Ostatnio dodane

Titanie i kwakanie – nie tak oczywiste Zdjęcie: Kairon Gnothi...

ze świata

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 13-07-2020

Paragwajskie pasieki płoną Obraz: mybona. Pożary lasów, które pojawiły się w...

ze świata

Wielińska Agnieszka - avatar Wielińska Agnieszka, 09-07-2020

Austriacy przyjaźni pszczołom Zdjęcie: miasteczko Hallstatt w Górnej Austrii. Autor: Standret...

ze świata

Wielińska Agnieszka - avatar Wielińska Agnieszka, 09-07-2020

W gminie Bałtów zniszczono ponad 150 uli Zdjęcie: Krzysztof Kozłowski. Jak...

z Polski

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 08-07-2020

Pszczelarskie przysłowia ludowe na najgorętszy dzień w roku Zdjęcie: bearfotos, freepik. Na...

ze świata

Wielińska Agnieszka - avatar Wielińska Agnieszka, 07-07-2020

Prokuratura zajmie się ministrem Ardanowskim Zdjęcie: sergiign, freepik. W 2018 roku...

z Polski

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 06-07-2020

IJHARS kontroluje targi i sklepy Zdjęcie: Anna i Stanisław Góralowie...

z Polski

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 03-07-2020

Komunikat w sprawie APIRogów Autor: jannoon028 Szanowni Państwo, Leśny Zakład Doświadczalny SGGW...

z Polski

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 03-07-2020

Aborygeni wykorzystywali wosk i propolis do tworzenia sztuki naskalnej Zdjęcie:...

ze świata

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 02-07-2020