fbpx

NEWS:

w wydaniu tradycyjnym (papierowym) strona: 0

Kutia

Składniki:

  • 1 kg maku
  • 1 kg oczyszczonej pszenicy (do kupienia na bazarach)
  • 1 l mleka
  • 500 ml miodu
  • garść migdałów, rodzynków
  • przesmażona skórka z pomarańczy

Sposób przygotowania:

Mak zalać mlekiem i doprowadzić do wrzenia, po czym ostudzić i odstawić na 12 godzin. Następnie odcedzić mak na gęstym sicie i utrzeć w makutrze. Pszenicę gotować do miękkości, a po ugotowaniu koniecznie przelać zimną wodą. Bakalie należy sparzyć, aby nie były zbyt twarde.

Wszystko połączyć i dokładnie wymieszać. Podawać mocno schłodzone z odrobiną śmietany.

Piernik

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 kostki masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 6 jajek
  • 500 ml płynnego miodu gryczanego
  • szklanka ciemnego piwa karmelowego
  • 2 płaskie łyżki przyprawy do piernika
  • bakalie (orzechy, migdały, rodzynki)
  • powidła

Sposób przygotowania:

Masło utrzeć z cukrem. Cały czas ucierając dodawać po 1 żółtku, sodę i piwo. Następnie wsypać mąkę i wymieszać drewnianą łyżką. Do dokładnie wyrobionego ciasta dodajemy bakalie i przyprawy. Na końcu delikatnie łączymy z ubitymi białkami.

Ciasto pieczemy około godziny w 2 formach keksowych w temperaturze 150oC (pierniki wkładamy do letniego piekarnika).

Po upieczeniu ostudzone ciasta zawinąć w lnianą ściereczkę. Przechowywać przez kilka dni w chłodnym miejscu aż ciasto zmięknie. Przed podaniem przełożyć powidłami.


 Zamów prenumeratę czasopisma "Pasieka"