Kutia
Składniki:
- 1 kg maku
- 1 kg oczyszczonej pszenicy (do kupienia na bazarach)
- 1 l mleka
- 500 ml miodu
- garść migdałów, rodzynków
- przesmażona skórka z pomarańczy
Sposób przygotowania:
Mak zalać mlekiem i doprowadzić do wrzenia, po czym ostudzić i odstawić na 12 godzin. Następnie odcedzić mak na gęstym sicie i utrzeć w makutrze. Pszenicę gotować do miękkości, a po ugotowaniu koniecznie przelać zimną wodą. Bakalie należy sparzyć, aby nie były zbyt twarde.
Wszystko połączyć i dokładnie wymieszać. Podawać mocno schłodzone z odrobiną śmietany.
Piernik
Składniki:
- 4 szklanki mąki pszennej
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 kostki masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 6 jajek
- 500 ml płynnego miodu gryczanego
- szklanka ciemnego piwa karmelowego
- 2 płaskie łyżki przyprawy do piernika
- bakalie (orzechy, migdały, rodzynki)
- powidła
Sposób przygotowania:
Masło utrzeć z cukrem. Cały czas ucierając dodawać po 1 żółtku, sodę i piwo. Następnie wsypać mąkę i wymieszać drewnianą łyżką. Do dokładnie wyrobionego ciasta dodajemy bakalie i przyprawy. Na końcu delikatnie łączymy z ubitymi białkami.
Ciasto pieczemy około godziny w 2 formach keksowych w temperaturze 150oC (pierniki wkładamy do letniego piekarnika).
Po upieczeniu ostudzone ciasta zawinąć w lnianą ściereczkę. Przechowywać przez kilka dni w chłodnym miejscu aż ciasto zmięknie. Przed podaniem przełożyć powidłami.