NEWS:

  • w wydaniu tradycyjnym (papierowym) strona: 0

Kutia

Składniki:

  • 1 kg maku
  • 1 kg oczyszczonej pszenicy (do kupienia na bazarach)
  • 1 l mleka
  • 500 ml miodu
  • garść migdałów, rodzynków
  • przesmażona skórka z pomarańczy

Sposób przygotowania:

Mak zalać mlekiem i doprowadzić do wrzenia, po czym ostudzić i odstawić na 12 godzin. Następnie odcedzić mak na gęstym sicie i utrzeć w makutrze. Pszenicę gotować do miękkości, a po ugotowaniu koniecznie przelać zimną wodą. Bakalie należy sparzyć, aby nie były zbyt twarde.

Wszystko połączyć i dokładnie wymieszać. Podawać mocno schłodzone z odrobiną śmietany.

Piernik

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 kostki masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 6 jajek
  • 500 ml płynnego miodu gryczanego
  • szklanka ciemnego piwa karmelowego
  • 2 płaskie łyżki przyprawy do piernika
  • bakalie (orzechy, migdały, rodzynki)
  • powidła

Sposób przygotowania:

Masło utrzeć z cukrem. Cały czas ucierając dodawać po 1 żółtku, sodę i piwo. Następnie wsypać mąkę i wymieszać drewnianą łyżką. Do dokładnie wyrobionego ciasta dodajemy bakalie i przyprawy. Na końcu delikatnie łączymy z ubitymi białkami.

Ciasto pieczemy około godziny w 2 formach keksowych w temperaturze 150oC (pierniki wkładamy do letniego piekarnika).

Po upieczeniu ostudzone ciasta zawinąć w lnianą ściereczkę. Przechowywać przez kilka dni w chłodnym miejscu aż ciasto zmięknie. Przed podaniem przełożyć powidłami.


<?php $pas='2008nr6str52'; $pasCov='images/stories/Pasieka/2008_6/Pasieka_2008nr06_[32].jpg'; include('./goto/art_footer.php'); ?>

 Zamów prenumeratę czasopisma "Pasieka"


Czym jest e-Prenumerata? e-Prenumerata to pełny dostęp do książek i numerów czasopisma „Pasieka” w aplikacji mobilnej oraz w serwisie w www.pasieka24.pl Wszystkie numery czasopisma „Pasieka” oraz książek w „Biblioteczce...

Prenumerata „Pasieki” Czasopismo „Pasieka” to pismo dla pszczelarzy z pasją. Wydawane jako dwumiesięcznik w ciągu roku ukazuje się 6 numerów. Zamawów prenumeratę roczną - obejmuje...

Ostatnio dodane

Powrót do różnorodności biologicznej najprawdopodobniej zajmuje aż 75 lat Zdjęcie...

ze świata

Kobiałka Teresa , 26-03-2025

Dotacje w ramach projektu Małopolska Pszczoła Fot. Teresa Kobiałka Zarząd Województwa...

z Polski

Kobiałka Teresa , 25-03-2025

Regionalny Związek Pszczelarzy w Elblągu organizuje kurs pszczelarski Jeśli jesteście...

z Polski

Kobiałka Teresa , 25-03-2025

Jakie rośliny sadzić w pobliżu pasieki, aby zapewnić pszczołom...

Porady pszczelarskie

Wydawnictwo Pasieka, 24-03-2025

Relacja z 62. Naukowej Konferencji Pszczelarskiej w Puławach 11-12 marca...

z Polski

Kobiałka Teresa , 22-03-2025

Jak zapakować słoik miodu na prezent? Słoik miodu to nie...

Porady pszczelarskie

Wydawnictwo Pasieka, 22-03-2025

Recenzja książki „Opowieści z nawłociowej pasieki” Ewy Zawadzkiej Fot. Teresa...

z Polski

Kobiałka Teresa , 22-03-2025

62. Naukowa Konferencja Pszczelarska 11-12 marca 2025 r. odbędzie się...

z Polski

Administrator, 22-03-2025

Bułgaria i Rumunia chcą się chronić przed importem miodu...

ze świata

Wielińska Agnieszka, 22-03-2025