Wodne ekstrakty z propolisu
O ile etanolowe ekstrakty z propolisu są dobrze znane, zarówno pod względem ich otrzymywania, składu chemicznego, właściwości biologicznych, jak i działania leczniczego, to informacje na ten temat w odniesieniu do wodnych ekstraktów z propolisu są fragmentaryczne. Stąd w niniejszym opracowaniu podano sposoby sporządzania wodnych ekstraktów z propolisu.
Fot. Pixabay, monicore
Ponadto porównano ekstrakty wodne z propolisu z ekstraktami etanolowymi z tego surowca pod względem składu chemicznego, a także ich właściwości biologicznych. Opisano również możliwości zastosowania leczniczego wodnych ekstraktów propolisowych wraz z ich dawkowaniem.
Metody sporządzania
Wodne ekstrakty z propolisu sporządzane są od dawna. Dane na ten temat podają już Scheller (1968) oraz Salomon (1976). Na przestrzeni blisko 50 lat w piśmiennictwie pojawiło się wiele sposobów ich otrzymywania. Różnią się one temperaturą i czasem ekstrakcji wodą surowego propolisu, a także stosunkiem tego surowca do wody.
Jeżeli chodzi o temperaturę przygotowywania ekstraktów, to waha się ona od 25°C poprzez 37, 50, 60, 70, 80, 93, 95 i 100 do 121°C. Czas trwania ekstrakcji mieści się w granicach od 10 minut do 96 godzin, a stosunek surowego propolisu do wody wynosi od 1:1 do 1:37,5 (tab. 1).
Najczęściej do ekstrakcji surowego propolisu stosuje się temperaturę ekstrakcji 100°C oraz stosunek surowca do wody 1:10 (tab. 1).
[...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów
Z kolei do przechowywania gotowego ekstraktu używa się zwykle butelek z ciemnego szkła, a samo przechowywanie powinno mieć miejsce w pomieszczeniach o temperaturze pokojowej lub niższej. Poza tym niekiedy stosuje się zagęszczanie ekstraktów wodnych z propolisu w temperaturze niższej od 40°C w wyparkach próżniowych, a także poddaje się uzyskany produkt procesowi liofilizacji.
Ma to na celu zwiększenie jego trwałości, jak również ułatwienie dawkowania.
Tabela 1. Metody sporządzania ekstraktów wodnych z propolisu
Piśmiennictwo |
Warunki ekstrakcji |
||
temperatura (°C) |
czas (h) |
stosunek propolisu do wody |
|
Šimuth i wsp. (1986) |
25 |
48 |
1:1 |
Burmistrowa i wsp. (2018) |
25 |
2 |
1:10 |
Scheller i wsp. (1968) |
37 |
96 |
1:2 |
Magomiedowa i wsp. (2016) |
50 |
24 |
1:10 |
Kryłow (2007) |
60 |
24 |
1:10 |
Omarow (2009) |
60 |
45 min |
1:5 |
Dornelas i wsp. (2012) |
60 |
3 |
1:15 |
Meresta (1992) |
60 |
1 |
1:1 |
Lima de Moura i wsp. (2009) |
70 |
1 |
1:2,5 |
Valadares i wsp. (2008) |
80 |
2 |
1:10 |
Banskota i wsp. (1998) |
80 |
2 |
1:2,2 |
Hu i wsp. (2005) |
80 |
12 |
1:3 |
Magomiedowa i wsp. (2016) |
93 |
1 |
1:10 |
Burmistrowa i wsp. (2018) |
93 |
2 |
1:10 |
Matsushige i wsp. (1996) |
95 |
2 |
1:2,2 |
Badr i wsp. (2011) |
95 |
2 |
1:10 |
Karimowa (1960) |
100 |
1 |
1:1 |
Scheller i wsp. (1968) |
100 |
1 |
1:1 |
Salomon i Sven (1976) |
100 |
10 min |
1:37,5 |
Salomon (1979) |
100 |
10 min |
1:33,3 |
Dtsch Bien J (2001) |
100 |
1 |
1:10 |
Gülgin i wsp. (2010) |
100 |
15 min |
1:16 |
Kujaziew i Sierżantow (2011) |
100 |
1 |
1:10 |
Tokunaga (1995) |
121 |
15 min |
1:10 |
Skład chemiczny
Skład chemiczny etanolowych ekstraktów z propolisu jest dość wszechstronnie przebadany. Jest on bardzo zróżnicowany i zależy od roślin, z których pszczoły zbierają materiał do jego wytwarzania. W naszej strefie klimatycznej przeważa propolis typu topolowego.
Współcześnie uważa się, że w ekstraktach etanolowych z propolisu pochodzącego z naszej strefy klimatycznej znajduje się średnio 4,8% związków flawonoidowych, 52,6% kwasów alifatycznych i aromatycznych oraz średnio 14% estrów kwasów aromatycznych (Kędzia 2009). Natomiast w ekstraktach wodnych z propolisu oznaczane są głównie związki flawonoidowe. Według Langnera (1999) ich zawartość w tych ekstraktach wynosi od 0,19 do 1,44%. To wskazywałoby, że do ekstraktów wodnych z tego surowca przechodzi od 3 do 25 razy mniej związków flawonoidowych niż do ekstraktów etanolowych.
Prawdopodobnie inne związki biologicznie aktywne ekstrahowane są przez wodę w takim samym stopniu. Pewnym potwierdzeniem tych przypuszczeń są badania Isidorowa (2013). Stwierdził on w wodnym ekstrakcie z krajowego propolisu topolowo-osikowego 66,2% kwasów aromatycznych, 2,3% związków flawonoidowych oraz 8,2% innych związków biologicznie aktywnych.
[...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów
Właściwości biologiczne
Ocena działania antybiotycznego, cytostatycznego oraz przeciwalergicznego wyraźnie wskazuje, że ekstrakty etanolowe odznaczają się znacznie wyższą aktywnością biologiczną w porównaniu do ekstraktów wodnych z propolisu.
Badania własne wykazały, że 10% ekstrakty etanolowe z propolisu hamowały wzrost standardowego szczepu gronkowca złocistego (Staphylococcus aureus ATCC 6538P) w stężeniu 1,8 mg/ml, natomiast 10% wodne ekstrakty hamowały wzrost tego drobnoustroju dopiero w stężeniu 15,0 mg/ml. A zatem ich aktywność antybiotyczna była około 8 razy słabsza.
[...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów
Wskazania lecznicze i dawkowanie
Ze względu na to, że wodne ekstrakty propolisowe mają identyczne właściwości biologiczne jak ekstrakty etanolowe z propolisu, można przyjąć, że odznaczają się one takimi samymi wskazaniami leczniczymi.
[...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów
Należy jednak w tym miejscu wspomnieć o tak zwanych bezalkoholowych kroplach z propolisu, które nie mają nic wspólnego z ekstraktami wodnymi z tego surowca. Wytwarzane są one w zupełnie inny sposób. A mianowicie etanolowe, względnie wodne, płynne ekstrakty z propolisu (zwykle 10%), zagęszcza się w warunkach próżniowych (pozbywając się rozpuszczalnika) do około 70% suchej masy, a następnie rozpuszcza w glikolu propylenowym, glicerynie lub innym nośniku w stosunku 1:10.
W ten sposób uzyskuje się 10% bezalkoholowe krople propolisowe. Dobrym przykładem takiego produktu jest Propolis – 10% kompleks bezalkoholowy – wytwarzany przez Laboratorium Biofarmaceutyczne w Krakowie. Na zakończenie należy dodać, że bezalkoholowe krople z propolisu stosuje się podobnie jak etanolowe ekstrakty z tego produktu (Czarnecki 2015).
Natomiast inne preparaty bezalkoholowe z propolisu przyjmuje się zgodnie z zaleceniami producenta.
prof. dr hab. Bogdan Kędzia,
mgr Elżbieta Hołderna-Kędzia
Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w Poznaniu