Wieści ze świata
wiz.© Roman Dudzik
North Carolina (Północna Karolina)/ USA
Naukowcy z North Carolina State University stwierdzili, że najczęściej spotykane gatunki pszczół wymierają wraz ze wzrostem temperatury w miastach. Badano 15 najczęściej występujących gatunków zamieszkujących miasta południowo-wschodniego obszaru Stanów Zjednoczonych.
Pomiary odbywały się w terenie, jak i laboratorium. Naukowcy ustalili krytyczne maksimum termiczne dla wszystkich 15 gatunków. W warunkach laboratoryjnych zwiększali stopniowo temperaturę i obserwowali reakcje badanych pszczół.
W następnych dwóch latach sprawdzali również występowanie danych gatunków w miastach, gdzie temperatury są wyższe. Okazało się, że im niższe było krytyczne maksimum termiczne danego gatunku pszczół, tym rzadziej występowały w miastach.
Wyniki wykazały, że stale rosnące temperatury będą miały negatywny wpływ na prawie wszystkie gatunki pszczół. Badania te dowodzą, że stale zmieniający się klimat wpływa niekorzystnie na populacje owadów zapylających.
Źródło: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/06/170626093458.htm
Guelph, Kanada
W Kanadzie przeprowadzono badania o, jak dotąd, najszerszym zakresie, które wykazują, że niektóre pestycydy są szkodliwe zarówno dla dzikich, jak i hodowlanych pszczół i trzmieli. Badania były przeprowadzane na uprawach kukurydzy w Kanadzie.
Pszczoły, które były narażone na neonikotynoidy, żyły znacznie krócej, a w ich ulach częściej dochodziło do utraty królowych, co jest potwierdzeniem wcześniejszych badań Uniwersytetu Harvarda. W 2013 r. w Europie tymczasowo zakazano stosowania neonikotynoidów.
Jednak firma Bayer uznała badania za mało dokładne, a rolnicy mieli za złe, że bez środków ochrony roślin ponoszą większe straty. Globalne koncerny chemiczne (Bayer, Syngenta, Monsanto, Dow i DuPont) walczą o uchylenie w Kanadzie zamiaru wprowadzenia tymczasowego zakazu stosowania niektórych pestycydów.
W ubiegłym roku Health Canada (Kanadyjski Departament Zdrowia) zaproponowało, aby tymczasowy zakaz próbny trwał 3-5 lat, co pozwoliłoby zaobserwować, czy następuje wzrost populacji pszczół.
Źródło:http://www.sciencemag.org/news/2017/06/controversial-pesticides-can-decimate-honey-bees-large-study-finds
Montreal/Quebec
Program pszczelarski firmy Accueil Bonneau działa dokładnie od czterech lat. Polega on na pomaganiu bezdomnym z Montrealu w powrocie do społeczeństwa poprzez nauczanie pszczelarstwa. Projekt ten zakończył się sukcesem. Przy ulu nabiera się pewności siebie, spokoju i opanowania, które pomagają łatwiej funkcjonować w „nowym świecie”.
Program ten ma na celu również naukę zawodu i zachęcenie do lepszych interakcji społecznych. Pomysłodawcy projektu ze względu na duże zainteresowanie powiększyli pasiekę do 60 uli. Jedna z praktykantek powiedziała, że nie jest to tylko praca ale i nauka, którą możemy przekładać na własne życie.
Program w ostatnim czasie cieszy się ogromnym zainteresowaniem. Pozyskiwany miód jest sprzedawany w mieście, a dochód ze sprzedaży przeznacza się na finansowanie programu i drobne wynagrodzenie dla pracujących uczestników.
Źródło: http://www.beeculture.com
Opracował: Piotr Szyszko