fbpx

NEWS:

Apiturystyka po hiszpańsku

Hiszpania to podobnie jak Polska kraj o wielowiekowych tradycjach pszczelarskich. Pszczoły i ich praca są tam otaczane szacunkiem, a produkty pszczele wykorzystywane w wielu dziedzinach życia. Jest to również jeden z krajów, w których prężnie rozwija się apiturystyka.

Pasieka nr 85 (Apiturystyka-fot-1)
Fot. 1. Gerardo Pérez González właściciel „Abejas del Valle”. fot.© B. Woś.

Pszczoły doliny Tietar

Doskonałym przykładem jest gospodarstwo „Abejas del Valle” prowadzone przez Gerardo Péreza Gonzáleza (fot. 1.). Gospodarstwo położone jest pomiędzy miastami Candeleda i Poyales del Hoyo, w dolinie Tietar, w regionie La Vera na południowym stoku Sierra de Gredos (około 160 km na zachód od Madrytu).

Pasieka nr 85 (Apiturystyka-fot-2)
Fot. 2. Fragment ekspozycji muzealnej - „Abejas del Valle”. fot.© B. Woś

„Abejas del Valle” to połączenie pasieki, ośrodka edukacyjnego i muzeum. Właściciel, miłośnik, badacz i znawca pszczół, od 40 lat prowadzi pasiekę. Doświadczeniem i wiedzą dzieli się w utworzonym na terenie gospodarstwa ośrodku edukacyjnym.

Ośrodek działający od 1997 r. zaprojektowany został na potrzeby prowadzenia zajęć edukacyjnych, prezentacji i kursów pszczelarskich. Zajęcia przygotowane są dla szerokiej grupy odbiorców, począwszy od przedszkolaków przez uczniów szkół podstawowych, średnich, studentów, emerytów, a skończywszy na pszczelarzach, którzy mogą wymieniać się wiedzą i doświadczeniami oraz organizować kursy doszkalające i konferencje.

Edukacja

W skład ośrodka edukacyjnego wchodzi sala wykładowa mogąca pomieścić 60 osób, ekspozycja muzealna ukazująca historyczne eksponaty związane z rozwojem pszczelarstwa z Hiszpanii i Maroka (fot. 2.). Ponadto sala edukacyjna wyposażona jest w urządzenia multimedialne umożliwiające projekcje filmów i zdjęć w wysokiej rozdzielczości, ukazujących specyfikę życia i pracy pszczół oraz ich role w ekosystemie.

Pasieka nr 85 (Apiturystyka-fot-3)
Fot. 3. Naturalna zabudowa w gablocie edukacyjnej. fot.© B. Woś

zablokowane [...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów

Dobrze bo lokalnie

Poza salą edukacyjną na terenie gospodarstwa znajduje się sklepik z produktami pszczelimi. Zakupić w nim można miody pochodzące z miejscowej pasieki (wielokwiatowy, ze spadzi dębowej, rozmarynowy, lawendowy), pyłek kwiatowy, mleczko pszczele, a także produkty z wosku pszczelego i liczne specyfiki tworzone na bazie miodu i produktów pszczelich.

Pasieka nr 85 (Apiturystyka-fot-4)
Fot. 4. Zabytkowe ule z rejonu Galicji. fot.© B. Woś.

zablokowane [...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów

Barbara Woś
Instytut Turystyki i Rekreacji
Wydział Wychowania Fizycznego i Fizjoterapii
Politechnika Opolska
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.


 Wydanie tradycyjneZamów prenumeratę czasopisma "Pasieka"