NEWS:

  • w wydaniu tradycyjnym (papierowym) strona: 34

Z artykułu dowiesz się m.in.:

  • jakie są reguły nazewnictwa i oznaczania miodowych napojów alkoholowych;
  • jakie wymogi jakościowe w procesie produkcji przewiduje dla nich prawo;
  • czy produkcja miodowych napojów alkoholowych wymaga uzyskania koncesji lub innego rodzaju zezwolenia.

Od ula do kieliszka: podstawowe zagadnienia prawne miodu pitnego oraz innych miodowych napojów alkoholowych, cz. 2.

W poprzednim artykule1 z serii „Od ula do kieliszka: podstawowe zagadnienia prawne miodu pitnego oraz innych miodowych napojów alkoholowych” przedstawiono podstawowe przepisy dotyczące alkoholowych napojów na bazie miodu, podział tych napojów oraz ich wymagania jakościowe. Aktualna część serii została poświęcona kwestii nazewnictwa miodowych napojów alkoholowych. Jaka nazwa jest obowiązkowa? Co można do niej dodać? Czego absolutnie się wystrzegać? Na te i podobne pytania odpowiedzi czekają w artykule. Oprócz tego w tekście zwrócono uwagę na podstawowe zasady produkcji miodowych napojów alkoholowych – z jakich surowców sporządza się nastaw, jakie aromatyzowanie można stosować oraz czy i w jakim zakresie można zastępować miód w nastawie. Ostatnia część wyjaśnia, czy wyrób i rozlew miodowych napojów alkoholowych jest poddany reglamentacji ze strony państwa.

Fot. EyeEm

Jak trzeba nazwać miodowy napój alkoholowy?

Przepisy prawa regulują, że nie można w sposób dowolny nazwać wyprodukowanego alkoholowego napoju miodowego. Podstawowa zasada nazewnictwa wynika z art. 5 ust. 1 u.w.w. Według tego przepisu fermentowane napoje winiarskie oznacza się nazwami odpowiadającymi nazwom ich kategorii. Co bardzo ważne, prawo wprost stanowi, że fermentowane wyroby winiarskie są wprowadzane do obrotu wyłącznie pod nazwami ich kategorii (art. 5 ust. 2 u.w.w.).

zablokowane [...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów

Z drugiej strony absolutnie nie można w oznakowaniu omawianych rodzajów napojów uwzględniać:

  • nazw odmian winorośli lub jakichkolwiek odniesień do odmian winorośli;
  • wizerunku winogron, winnic lub krzewów winorośli;
  • określeń: „w rodzaju”, „w typie”, „w stylu”, „imitacja”, „podobny do” lub innych tego typu określeń, lub oznaczeń;
  • określeń, rysunków lub informacji sugerujących w jakikolwiek sposób, że napój taki jest jednym z wyrobów winiarskich, o których mowa: w części II załącznika VII do rozporządzenia nr 1308/20134 lub w art. 3 rozporządzenia nr 251/20145.
zablokowane [...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów

W praktyce oznacza to tyle, że chociaż przepisy dotyczące wyrobów winiarskich nie nakazują wskazywania, z jakiego miodu wyprodukowano dany napój, można w jego oznaczeniu wskazać, że dany miód powstał z takiego a takiego miodu (np. wielokwiatowego).

Oprócz tego nic nie stoi na przeszkodzie, aby oznaczenie naszego wyrobu uzupełnić o własną nazwę naszego produktu, która będzie go wyróżniać od innych – mowa tu o „marce”. A tak bardziej w języku prawnym – o znaku towarowym6.

Wyrób – podstawowe kwestie produkcji

Przepisy prawne określają, w jaki sposób można produkować wyroby winiarskie, jakie można stosować substancje i praktyki w procesie produkcyjnym. Szczegółowo zostało to uregulowane w formie tabel, będących załącznikami nr 1 i 2 do rozp. w.w.7

zablokowane [...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów

Zaprezentowane powyżej produkty do sporządzenia nastawów:

  • mogą być rozcieńczane taką ilością wody, która nie spowoduje przekroczenia minimalnej wartości w skali Brixa oraz kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy określonej w załączniku nr 3 do rozporządzenia;
  • nie są dosładzane i zakwaszane;
  • mogą być utrwalane przy użyciu metod fizycznych lub przez dodanie ditlenku siarki.
zablokowane [...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów

Wyrób lub rozlew miodowych napojów alkoholowych – czy jest obowiązek koncesji lub innego zezwolenia?

Działalność gospodarcza w zakresie wyrobu lub rozlewu wyrobów winiarskich, do których – jak wiemy – zalicza się miód pitny i inne miodowe napoje alkoholowe wskazane w poprzednim artykule z naszej serii, jest reglamentowana. Oznacza to, że nie jest zasadniczo możliwe rozpoczęcie tej działalności bez załatwienia określonych formalności. Mianowicie według art. 7 ust. 1 u.w.w. działalność gospodarcza w zakresie wyrobu wyrobów winiarskich, w tym:

  • rozlewu tych wyrobów przez tego samego przedsiębiorcę, który je wyrobił, lub
  • rozlewu wyrobów winiarskich przez przedsiębiorcę, który ich nie wyrobił,

jest działalnością regulowaną i wymaga uzyskania wpisu do rejestru przedsiębiorców wykonujących działalność w zakresie wyrobu lub rozlewu wyrobów winiarskich.

Wynika stąd, że tego rodzaju działalność podlega ograniczeniom, ale nie tak drastycznym, jak uzyskanie koncesji czy zezwolenia. Uzyskanie wpisu do rejestru działalności regulowanej jest najmniej sformalizowaną oraz najmniej rygorystyczną formą ograniczania (reglamentacji) działalności gospodarczej. Według przepisów przedsiębiorca może wykonywać działalność regulowaną (taką jak ta), jeśli spełnia warunki określone przepisami dotyczącymi tej działalności i po uzyskaniu wpisu do właściwego rejestru działalności regulowanej12. Wymogi te i zasady uzyskania wpisu do rejestru zostaną omówione w kolejnym artykule z naszej serii.

Fot. EyeEm

Czy jednak prawo wymaga, aby absolutnie każdy spełniał określone wymogi i ubiegał się o wpisanie go do rejestru działalności regulowanej? Z przepisów wynika jednoznacznie, że nie. Już art. 7 ust. 2 u.w.w. przewiduje dwa wyjątki. Niestety, nie są one jednak istotne dla osób, które chciałyby wyrabiać miodowe napoje alkoholowe. Według art. 7 ust. 2 u.w.w. nie są działalnością regulowaną i nie wymagają wpisu do wspomnianego rejestru tylko:


Czym jest e-Prenumerata? e-Prenumerata to pełny dostęp do książek i numerów czasopisma „Pasieka” w aplikacji mobilnej oraz w serwisie w www.pasieka24.pl Wszystkie numery czasopisma „Pasieka” oraz książek w „Biblioteczce...

Prenumerata „Pasieki” Czasopismo „Pasieka” to pismo dla pszczelarzy z pasją. Wydawane jako dwumiesięcznik w ciągu roku ukazuje się 6 numerów. Zamawów prenumeratę roczną - obejmuje...

Ostatnio dodane

7 aspektów, które powinna zawierać etykieta na miód Ten...

Porady pszczelarskie

Wydawnictwo Pasieka, 17-04-2025

Jakie są najlepsze praktyki w promocji lokalnych produktów pszczelich? Profesjonalna...

Porady pszczelarskie

Wydawnictwo Pasieka, 17-04-2025

W telegraficznym skrócie POLSKA Polska Zespół realizujący projekt B-THENET finansowany z programu...

Pasieka 3/2025

Kobiałka Teresa , 16-04-2025

Relacja z 62. Naukowej Konferencji Pszczelarskiej w Puławach 11–12 marca...

Pasieka 3/2025

Kobiałka Teresa , 16-04-2025

Z artykułu dowiesz się m.in.: w jaki sposób ocenia...

Pasieka 3/2025

Kołtowski Zbigniew , 16-04-2025

Z artykułu dowiesz się m.in.: jakie czynniki wpływają na...

Pasieka 3/2025

Burzyńska Marta, 16-04-2025

Z artykułu dowiesz się m.in.: jakie warunki trzeba spełnić...

Pasieka 3/2025

mgr Magdalena Wilde, dr inż. Jacek Jachuła, dr Aleksandra Splitt, 16-04-2025

Wykaz pasiek oferujących matki pszczele, pakiety, odkłady ...

Pasieka 3/2025

Administrator, 16-04-2025

Ogłoszenia drobne (maj-czerwiec 2025) Produkty pszczele Sprzedam miód spadziowy, woj...

Pasieka 3/2025

Wydawnictwo Pasieka, 16-04-2025