fbpx

NEWS:

w wydaniu tradycyjnym (papierowym) strona: 30

Z artykułu dowiesz się m.in.:

  • jakie przepisy regulują produkcję i sprzedaż miodu pitnego i innych napojów alkoholowych z miodu;
  • czym jest m.in. miód pitny;
  • jakie są rodzaje i właściwości napojów alkoholowych na bazie miodu.

Od ula do kieliszka: podstawowe zagadnienia prawne miodu pitnego oraz innych miodowych napojów alkoholowych, cz. 1.

Miód pitny – złoty trunek o wielowiekowej tradycji – to coś więcej niż tylko napój przywodzący na myśl szlacheckie stoły. To także prawdziwy labirynt przepisów, regulacji i urzędowych pieczątek, który każdy pszczelarz musi pokonać, zanim jego miodowy eliksir trafi do kieliszka, a on sam stanie się miodosytnikiem. Chociaż napój ten nie należy do najpopularniejszych, to jest on coraz częściej zauważany i doceniany1. Cykl artykułów, w tym obecny, ma za zadanie rozwiać niektóre tajemnice prawnych aspektów produkcji i sprzedaży miodu pitnego, w szczególności dotyczące rejestracji tego rodzaju działalności oraz dopuszczalnych przez prawo wariacji miodu pitnego i innych napojów alkoholowych bazujących na miodzie. Warto zapoznać się z przepisami regulującymi miodosytnictwo i zastanowić się, czy jest ono atrakcyjną możliwością rozwoju swojej działalności pszczelarskiej. Pierwsza część cyklu przybliża podstawy prawne tej działalności oraz rodzaje napojów alkoholowych wraz z wymogami jakościowymi.

Fot. rsooll

Miód pitny – podstawowe regulacje prawne i wymogi jakościowe

Aktem prawnym, który powinien być znany każdemu miodosytnikowi, jest ustawa z dnia 2 grudnia 2021 r. o wyrobach winiarskich2 (dalej: u.w.w.). Choć w tytule tej ustawy próżno szukać odniesienia do miodu, to według przyjętych w niej definicji miody pitne zaliczane są na gruncie jej przepisów do kategorii „wyrobów winiarskich” (art. 3 ust. 1 u.w.w.). Wskazana ustawa reguluje m.in. zasady:

  • wyrobu fermentowanych napojów winiarskich;
  • znakowania fermentowanych napojów winiarskich nazwami, pod którymi są wprowadzane do obrotu;
  • wykonywania działalności gospodarczej w zakresie wyrobu i rozlewu wyrobów winiarskich;
  • organizacji rynku wina (z pewnymi wyjątkami).

zablokowane [...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów

Jeżeli chodzi o wymogi jakościowe, przepisy u.w.w. zawierają pewne specyficzne wymogi. W zakresie nieuregulowanym w tej ustawie do jakości handlowej wyrobów winiarskich zastosowanie znajdują przepisy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (art. 3 ust. 2).

Wyroby winiarskie związane z miodem: miód pitny i inne napoje fermentowane

Wszystkie wyroby winiarskie, które wprost dotyczą obróbki miodu, zaliczane są do zbiorczej kategorii fermentowanych napojów winiarskich. Prawo wyróżnia wśród nich:

  • miód pitny (i miód pitny jakościowy),
  • wino miodowe oraz
  • napój winny miodowy (i aromatyzowany napój winny miodowy).

zablokowane [...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów

Wynika stąd, że jedyna różnica między tymi nastawami sprowadza się do tego, że nastaw na miód pitny jakościowy nie może zawierać: sacharozy, cukru płynnego ani inwertowanego cukru płynnego. W pozostałym zakresie jego skład jest taki sam.

Co warte dostrzeżenia, przy wyrobie nastawu można wykorzystywać różne surowce, dostosowując ostateczny wynik produkcji do pożądanych walorów smakowych. Prawo pozwala przecież na wykorzystywanie m.in. owoców, ziół czy przypraw korzennych. Dobrane dodatki, choćby w tym zakresie, pozwalają na opracowanie oryginalnej i wyróżniającej się receptury.

Miód pitny i miód pitny jakościowy

Miód pitny w świetle przepisów jest napojem otrzymanym w wyniku fermentacji alkoholowej nastawu na miód pitny, z możliwością słodzenia sacharozą lub miodem, dodania ziół lub przypraw korzennych, lub barwienia oraz w którym w wyrobie gotowym jedna część objętościowa miodu przypada na określoną część objętościową wody lub wody z sokiem oraz o konkretnej zawartości alkoholu (art. 5 ust. 1 pkt 7 u.w.w.).

zablokowane [...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów

Także w przypadku miodu jakościowego wyróżnia się: półtorak, dwójniak, trójniak oraz czwórniak. Parametry objętościowe i co do zawartości rzeczywistej alkoholu są identyczne, jak te przedstawione powyżej. Różnica polega na tym, że o ile w przypadku „zwykłego” miodu pitnego półtoraka i dwójniaka jest możliwość „dodatku alkoholu”, o tyle przy miodach jakościowych jest to możliwość dodatku „destylatu miodowego7.

Fot. EyeEm

Przepisy wspomnianego rozporządzenia (§ 10 pkt 1 rozp. w.w.) wprowadzają dodatkowe wymogi dla wspomnianych rodzajów miodu pitnego oraz miodu pitnego jakościowego:

półtorak

zawartość cukrów redukujących po inwersji wynosi powyżej 300 g na 1 l,

zawartość ekstraktu bezcukrowego wynosi nie mniej niż 30 g na 1 l, a w przypadku półtoraka winogronowego i półtoraka owocowego – nie mniej niż 35 g na 1 l,

zawartość ilości cukrów ogółem wyrażonej w gramach jest taka, że suma tej zawartości z pomnożoną przez 18 rzeczywistą zawartością alkoholu w procentach objętościowych daje wartość nie mniejszą niż 600

dwójniak

zawartość cukrów redukujących po inwersji wynosi od 175 do 230 g na 1 l,

zawartość ekstraktu bezcukrowego wynosi nie mniej niż 25 g na ١ l, a w przypadku dwójniaka winogronowego i dwójniaka owocowego – nie mniej niż 30 g na 1 l,

zawartość ilości cukrów ogółem wyrażonej w gramach jest taka, że suma tej zawartości z pomnożoną przez 18 rzeczywistą zawartością alkoholu w procentach objętościowych daje wartość nie mniejszą niż 490

trójniak

zawartość cukrów redukujących po inwersji wynosi od 65 do 120 g na 1 l,

zawartość ekstraktu bezcukrowego wynosi nie mniej niż 20 g na 1 l, a w przypadku trójniaka winogronowego i trójniaka owocowego – nie mniej niż 25 g na 1 l,

zawartość ilości cukrów ogółem wyrażonej w gramach jest taka, że suma tej zawartości z pomnożoną przez 18 rzeczywistą zawartością alkoholu w procentach objętościowych daje wartość nie mniejszą niż 323

czwórniak

zawartość cukrów redukujących po inwersji wynosi od 35 do 90 g na ١ l,

zawartość ekstraktu bezcukrowego wynosi nie mniej niż 15 g na 1 l, a w przypadku czwórniaka winogronowego i czwórniaka owocowego – nie mniej niż 20 g na 1 l,

zawartość ilości cukrów ogółem wyrażonej w gramach jest taka, że jej suma z pomnożoną przez 18 rzeczywistą zawartością alkoholu w procentach objętościowych daje wartość nie mniejszą niż 240

Według rozporządzenia miód pitny oraz miód pitny jakościowy jest dzielony także przy wykorzystaniu innych kryteriów:

Kryterium

Rodzaje

udział soku w nastawie

owocowy – gdy nie mniej niż 30% wody w nastawie zastąpiono sokiem owocowym

winogronowy – gdy nie mniej niż 30% wody w nastawie zastąpiono sokiem lub moszczem winogronowym

dodatek ziół i przypraw korzennych8

ziołowy

korzenny

ziołowo-korzenny

metoda wyrobu

sycony – nastaw jest poddawany gotowaniu (syceniu) przed procesem fermentacji

niesycony – nastaw nie jest poddawany gotowaniu przed procesem fermentacji

zawartość ditlenku węgla

spokojny – o ciśnieniu poniżej ١ bara w temp. ٢٠°C

półmusujący – o nadciśnieniu nie mniejszym niż 1 bar i poniżej 3 barów w temperaturze 20°C pochodzącym z fermentacji alkoholowej

musujący – o nadciśnieniu nie mniejszym niż 3 bary w temp. 20°C pochodzącym z fermentacji alkoholowej

półmusujący gazowany – o nadciśnieniu nie mniejszym niż 1 bar i poniżej 3 barów w temp. 20°C pochodzącym w całości lub częściowo z dodanego ditlenku węgla

musujący gazowany – o nadciśnieniu nie mniejszym niż 3 bary w temp. 20°C pochodzącym w całości lub częściowo z dodanego ditlenku węgla

zablokowane [...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów

Inne napoje miodowe

Wino miodowe

Zgodnie z przepisami wino miodowe jest napojem o rzeczywistej zawartości alkoholu od 8,5%, lecz nieprzekraczającej 15% objętościowych, otrzymanym w wyniku fermentacji alkoholowej nastawu na miód pitny, z możliwością słodzenia zagęszczonym sokiem owocowym, sokiem owocowym lub niektórymi innymi substancjami9, dodania ziół lub przypraw korzennych, lub barwienia.

Nastaw na miód pitny sporządzany do wyrobu wina miodowego zawiera nie mniej niż 200 kg miodu na 1000 l nastawu.

Napój winny miodowy i aromatyzowany napój winny miodowy

Dalej, napój winny miodowy jest napojem o rzeczywistej zawartości alkoholu od 4,5%, lecz nieprzekraczającej 15% objętościowych, zawierającym co najmniej 50% objętościowych miodu pitnego albo otrzymanym w wyniku fermentacji alkoholowej nastawu na miód pitny, w którym udział miodu nie może być niższy niż 150 kg na 1000 l nastawu na miód pitny, z możliwością słodzenia niektórymi substancjami10 lub barwienia.

zablokowane [...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów

Właściwości i rodzaje

Fermentowane napoje winiarskie, w tym te wskazane powyżej, dzieli się na kilka rodzajów.

Kryterium

Rodzaje

udział soku w nastawie

owocowy – gdy nie mniej niż 30% wody w nastawie zastąpiono sokiem owocowym

winogronowy – gdy nie mniej niż 30% wody w nastawie zastąpiono sokiem lub moszczem winogronowym

poziom słodkości11

wytrawny – o zawartości cukrów redukujących po inwersji do 15 g/l

półwytrawny – o zawartości cukrów redukujących po inwersji powyżej 15 g/l do 30 g/l

półsłodki – o zawartości cukrów redukujących po inwersji powyżej 30 g/l do 60 g/l

słodki – o zawartości cukrów redukujących po inwersji powyżej 60 g/l do 150 g/l

bardzo słodki – o zawartości cukrów redukujących po inwersji powyżej 150 g/l

zawartość ditlenku węgla

spokojne – o ciśnieniu poniżej ١ bara w temperaturze ٢٠°C

półmusujące – o nadciśnieniu nie mniejszym niż 1 bar i poniżej 3 barów w temperaturze 20°C pochodzącym z fermentacji alkoholowej

musujące – o nadciśnieniu nie mniejszym niż 3 bary w temperaturze 20°C pochodzącym z fermentacji alkoholowej

półmusujące gazowane – o nadciśnieniu nie mniejszym niż 1 bar i poniżej 3 barów w temperaturze 20°C pochodzącym w całości lub częściowo z dodanego ditlenku węgla

musujące gazowane – o nadciśnieniu nie mniejszym niż 3 bary w temperaturze 20°C pochodzącym w całości lub częściowo z dodanego ditlenku węgla

Przepisy określają także właściwości, jakie powinny posiadać omawiane napoje:

  • zapach: czysty, bez obcych zapachów, specyficzny dla danego napoju, pochodzący od użytych surowców lub uzyskany w wyniku aromatyzowania,
  • smak: czysty, bez obcych posmaków, specyficzny dla danego napoju, przy czym fermentowany napój winiarski półmusujący, musujący, półmusujący gazowany oraz musujący gazowany ma smak orzeźwiający, z odczuciem perlenia na języku,
  • ma kwasowość ogólną wyrażoną jako kwas jabłkowy w ilości od 3,5 do 14 g/l, a w przypadku napoju winnego miodowego lub aromatyzowanego napoju winnego miodowego – od 3,5 do 9 g/l,
  • ma kwasowość lotną wyrażoną jako kwas octowy w ilości nie większej niż 1,3 g/l, a w przypadku napoju winnego miodowego lub aromatyzowanego napoju winnego miodowego – nie większej niż 0,9 g/l na 1 l,
  • zawiera popiół w ilości nie mniejszej niż 0,6 g/l – w przypadku wina miodowego, napoju winnego miodowego lub aromatyzowanego napoju winnego miodowego12.
Fot. michelangeloop

zablokowane [...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów

Podsumowanie

Miód może być wykorzystywany do produkcji kilku rodzajów napojów alkoholowych określanych jako wyroby winiarskie, a konkretnie fermentowane napoje winiarskie. Mowa o miodzie pitnym (w tym jakościowym), winie miodowym oraz napoju winnym miodowym (w tym aromatyzowanym). Przepisy prawne regulują wymogi jakościowe tych napojów oraz zasady ich produkcji i wprowadzania do obrotu. Nie muszą się do nich stosować miodosytnicy – amatorzy, którzy trudnią się wyrobem takich trunków wyłącznie na własny użytek i nie zamierzają wprowadzać ich do obrotu.



 Wydanie tradycyjneZamów prenumeratę czasopisma "Pasieka"