fbpx

NEWS:

Najbardziej szlachetny trunek – czyli wywiad z Mateuszem Błaszczykiem z Kings of Mead i jego przepis na miód pitny

 miod pitny

Zdjęcie: Freepik.

Gdzie znaleźć najlepszy miód pitny? Jak powinniśmy go pić? Czy zawsze jest to trunek słodki? Gdzie dowiedzieć się, jak założyć własną miodosytnię? Na te i inne pytania odpowiada Mateusz Błaszczyk, ekspert miodosytnictwa, współzałożyciel kanału „Kings of Mead” na YouTube, jeden z organizatorów Europejskiej Konferencji Miodosytników i międzynarodowego konkursu Mead Madness Cup. Na końcu specjalista dzieli się przepisem na prosty miód pitny i udziela porad, jak uniknąć błędów w jego tworzeniu.

Martyna Walerowicz: Gdy interesowałam się miodem pitnym na studiach, to odradzano mi ten temat, ponieważ miał być „niszowy” i „niepopularny”. Widzę jednak, że kanał Kings of Mead i konkurs Mead Madness Cup cieszą się popularnością. To jak to jest z miodem pitnym? Mamy dużo producentów? Jest to trunek popularny?

Mateusz Błaszczyk: Miód pitny jest i zapewne pozostanie produktem niszowym, choć jego popularność w ostatnich latach znacznie wzrosła. Wynika to zapewne ze znacznego wzrostu świadomości konsumenta, który zaczyna sobie cenić dobre produkty z tak zwanej grupy „slow food”. Zarówno w Polsce, jak i na świecie od kilku lat można zaobserwować wzrost zainteresowania wśród konsumentów, ale również i producentów. W Polsce trend powstawania nowych miodosytni jest wyraźnie wzrostowy, a prym tu wiodę małe przypasieczne miodosytnie.  

Mateusz Błaszczak

Zdjęcie: Nasz rozmówca - Mateusz Błaszczyk. 

MW: Jak plasuje się Polska na tle świata? W końcu to „nasz” trunek. Bardzo szlachecki.

MB: W tym miejscu pragnę wyraźnie podkreślić, iż wbrew obiegowej opinii miody pitne to nie tylko „nasz” trunek. Miody pitne od zawsze robiono tam, gdzie występowały pszczoły miodne. Tym, co wyróżnia nasz kraj na tle innych regionów to to, iż miody pitne były tu zawsze bardzo cenionym trunkiem i w przeciwieństwie do innych części świata (z wyłączaniem Etiopii) nigdy nie zaprzestano ich produkcji. Polskie miody wciąż cieszą się bardzo dobrą renomą  na świecie i nierzadko uchodzą za niedościgniony wzór. Polska to wciąż kraj, w którym produkcja miodów pitnych jest bardzo opłacalna, a stosunek jakości do ceny na tle zachodniej Europy i Stanów Zjednoczonych jest bardzo korzystny.

MW: Co urzekło Pana w pitnym miodzie? Co jest takiego niesamowitego w tym trunku?

MB: Patrząc wstecz, to trudno jest mi jednoznacznie określić co mnie urzekło w miodowym napoju, ale chyba w pierwszej kolejności była to łatwość jego przysadzenia. Zanim na dobre zagłębiłem się w świat miodów pitnych, zajmowałem się domową produkcją wina. Po pierwszych próbach fermentacji z miodem pszczelim uznałem, iż jest to łatwiejsze i mniej czasochłonne niż produkcja win, a i smak okazał się znacznie lepszy i ciekawszy.

MW: Jak długo zajmuje się Pan miodami pitnymi?

MB: Pierwsze próby z stworzenia miodu pitnego podjąłem około 13 lat temu.

MW: Rozumiem, że kanał Kings of Mead powstał z pasji do tego szlachetnego trunku. A jak było z Mead Madness Cup? To Pana pomysł? Ludzie zareagowali z entuzjazmem?

Kanał Kings of Mead, który współtworzę z moim przyjacielem Krzysztofem Jarkiem, powstał spontanicznie. Przez kilka lat byłem namawiany przez znajomych i rodzinę do podzielenia się swoją wiedzą za pośrednictwem YouTube. Sam bardzo sceptycznie podchodziłem do tego pomysłu, ostatecznie jednak zdecydowałem się nagrać pierwsze odcinki. Mimo że jesteśmy kanałem „niszowym”, to jego popularność przerosła nasze oczekiwania. Dziś patrzę na moje pierwsze filmiki na kanale bardzo krytycznie i dziwię się, że z tak amatorsko zrealizowanym materiałem udało się dotrzeć do szerszego grona. 

Jeżeli chodzi o Mead Madness Cup (czyli największy konkurs miodów pitnych w Europie), historia potoczyła się samoistnie. W roku 2018, dzięki współpracy z Poznańskimi Targami Piwnymi i konkursem piw rzemieślniczych Kraft Roku, postanowiliśmy z Krzysztofem Jarkiem zorganizować I Europejską Konferencje Miodosytników. I również w tym wypadku popularność konferencji przerosła nasze oczekiwania. W pewnym momencie stwierdziliśmy, iż grzechem byłoby niewykorzystanie obecności tak wielu miodosytników z całego świata w jednym miejscu. Wtedy to właśnie zrodziła się idea I konkursu Mead Madness Cup, którego IV edycja odbędzie się już w lutym 2022 roku.

MW: Z czego pić i jak pić miód pitny? Są jakieś zasady tak jak w przypadku wina? Schłodzony? Podgrzany? W kieliszku do wina czy innym?

MB: Najprostsza odpowiedz na Pani pytanie to „tak, by nam smakował”. Trudno jest jednoznacznie powiedzieć, jak pić miód pitny, a wynika to z mnogości stylów.

Trudno przecież porównywać słodki, gęsty, o wysokiej zawartości alkoholu miód pitny typu półtorak do np. lekkiego, musującego miodu z dodatkiem owoców. Również okoliczności nam towarzyszące mają znaczenie, np. zimą możemy pić miód pitny w temperaturze pokojowej lub nawet w formie tradycyjnego grzańca, a natomiast  latem nie popełnimy błędu, pijąc miód z kostką lodu lub rozcieńczony wodą.

Pewnym jest natomiast to, że znacznie lepiej degustować miody pitne w przejrzystym kieliszku o czaszy zwężającej się ku górze. Taki rodzaj „szkła” pozwoli nam nie tylko cieszyć oko kolorem i skontrolować klarowność, ale i znacznie lepiej uwypukli nam aromaty zawarte w trunku.

MW: Wina dobrze przegryzać, a właściwie nie powinno się ich pić bez „przegryzki”, bo wtedy ujawniają się ich dodatkowe „tony”. Czy podobnie jest z miodami? Do czego najlepiej pasuje miód pitny?

MB: Jak już można było wywnioskować z moich wcześniejszych wypowiedzi, to, co wyróżnia miody pitne na tle innych trunków to ich wielka różnorodność.

Mamy bowiem miody owocowe, korzenne, ziołowe, z dodatkiem słodów, innych cukrów czy nawet warzyw. Mamy miody słodkie i wytrawne, miody mocne do 20% alkoholu i miody słabsze zawierające 4%, miody gazowane i nie. To wszystko możemy jeszcze pomnożyć przez mnogość gatunków miodów pszczelich i poprzez wzajemne przenikanie się poszczególnych stylów miodów pitnych. Dlatego na to pytanie nie potrafię odpowiedzieć precyzyjnie, bo z jakim daniem będziemy łączyć trunek, zależy w dużej mierze, jaki to miód pitny.

MW: Gdzie kupować miód pitny? Na co zwracać uwagę? Są jakieś certyfikowane sklepy internetowe, gdzie można go nabyć?

MB: Obecnie najlepiej zaopatrzonym sklepem w Polsce wydaje się sklep internetowy pitnemiody.pl, gdzie można zakupić miody nie tylko z Polski. Miodów pitnych warto szukać też bezpośrednio u producentów. Natomiast większych marketach znajdziemy miody z największych polskich miodosytni, jak np. Apis, czy Mazurskie.

Kupując miody pitne należy się kierować własnymi preferencjami smakowymi. Jeżeli nie lubimy trunków słodkich, to szanse, że zasmakuje nam dwójniak lub półtorak są bardzo niewielkie. Sam osobiście zalecam początkującym rozpoczęcie przygody z miodami od zakupu trójniaka.

MW: Czy jest jakaś marka, którą szczególnie Pan poleca?

MB: Wolałbym unikać tu promowania jakichś konkretnych marek, bo prawie każda polska miodosytnia ma w swojej ofercie trunek wart uwagi. Uogólniając jednak to, decydując się na zakup miodów pitnych z Pasieki Jaros, Miodosytni Dziki Miód lub Augustowskiej Miodosytni na pewno się nie rozczarujemy.

MW: Jakie mity związane z miodem pitnym Pana denerwują?

MB: To, że miód pitny to trunek słodki. Jak już wspomniałem, nie musi taki być.

MW: Czy łatwo zaistnieć na rynku miodu pitnego? Co trzeba zrobić, by zacząć produkować i sprzedawać miód pitny?

MB: Rynek jest tak duży, że praktycznie każda miodosytnia nie nadąża z produkcją. Widać wyraźnie trend wzrostowy zarówno w sprzedaży, jak i w świadomości konsumenta.

Założenie własnej miodosytni w Polsce to temat złożony, aczkolwiek jeżeli ktoś jest już pszczelarzem, to droga do tego jest znacznie łatwiejsza. Osobom zainteresowanym otwarciem własnej miodosytni, pragnę z całego serca zaproponować udział w nadchodzącej konferencji Europejskich Miodosytników 26.02.2022 w Warszawie, gdzie właśnie jeden z wykładów będzie poświęcony tej tematyce. Pan Radosław Froń, prawnik specjalizujący się w problemach prawnych rynku napojów alkoholowych, zgłębi tematykę zakładania  miodosytni.

Przepis na miód pitny

Zawsze stałem na stanowisku, iż tworzenie miodów pitnych powinno być sztuką, a nie tylko rzemiosłem. Tylko podchodząc w taki sposób do sycenia miodów, możemy zagwarantować, iż samo ich przyrządzanie sprawi nam wielką przyjemność, a efekt końcowy będzie wykładnią naszych umiejętności, indywidualnych preferencji smakowych i pełnego zaangażowania w każdą przyrządzoną przez nas brzeczkę. Dlatego, chcąc być miodosytnikiem, który wciąż się rozwija i udoskonala swoje trunki, po zdobyciu pewnej podstawowej wiedzy, powinniśmy samodzielnie kreować  receptury lub/i odpowiednio modyfikować już istniejące. Do tego wszystkiego szczerze Was namawiam, dlatego poniższy przepis powinien w głównej mierze pełnić rolę drogowskazu. Zachęcam byście go zaadaptowali do własnych potrzeb np. przez zastosowaniu innych gatunków miodów pszczelich czy dodatku ziół, korzeni lub owoców.

Poniższe proporcje są  przygotowane dla miodu pitnego typu „trójniak niesycony”, taki miód powinien leżakować minimum około roku. Jednak jeżeli będzie Wam zależeć na szybszej konsumpcji, możecie zmniejszyć proporcje miodu. Taki miodowy alkohol będzie bardziej wytrawny, szybciej zdatny do picia i potencjalnie będzie zawierał mniej alkoholu*. Z własnej praktyki wiem, iż najtrudniejszą rzeczą po rozpoczęciu przygody z syceniem miodów pitnych jest oczekiwanie na pierwsze efekty.

Przed rozpoczęciem wytwarzania miodu pitnego, musimy zaopatrzyć się w niezbędny sprzęt. Będzie to:

- butle lub wiadro do fermentacji,

- rurka fermentacyjna z korkiem,

- silikonowy wężyk,

- cukromierz,

- łyżka do mieszania.

Są to absolutnie konieczne narzędzia do produkcji miodów pitnych, które bez problemu możecie zakupić w sklepach specjalistycznych lub na Allegro. Pomocnym może okazać się posiadanie również termometru gastronomicznego.

Przed rozpoczęciem przygotowywania miodu pitnego należy starannie wyczyścić i wysterylizować sprzęt. Można to zrobić przy pomocy zalania go wrzątkiem (nie dotyczy szklanej butli i rurki) lub zanurzenie go w roztworze wody i pirosiarczynu w proporcjach 5 g na 1 l wody.

Ponieważ przygotowujemy miód pitny niesycony, to bardzo ważne jest zachowanie czystości i higieny w trakcie procesu produkcji, by nie dopuścić do zakażenia brzeczki dzikimi drożdżami lub bakteriami.

Składniki:

- 4 l miodu wielokwiatowego,

- 1 l miodu gryczanego,

- 10 l wody źródlanej (lub przegotowanej i ostudzonej),

- 15 g drożdży 71B (lub drożdże szampańskie),

- 20 g Go-Fermaid,

- 4 × 7 g Fermaid-O,

- 4 × 0,7 g DAP (opcjonalnie),

Krok 1:

Do fermentora o pojemności minimum 16 l dodajemy 1,5 l wody źródlanej lub wcześniej przegotowanej wody kranowej o temperaturze 40°C. Następnie dodajemy 19 g pożywki Go-Ferm.

Krok 2:

Kiedy temperatura wody spadnie do 28°C na powierzchni przygotowanej mikstury rozsypujemy 15 g suchych drożdży Lalvin 71B. Pozostawiamy tak drożdże na około 10 minut, po czym możemy dodać małą łyżeczkę miodu. W ten sposób przygotowujemy tzw. matkę drożdżową.

Krok 3:

W trakcie oczekiwania na namnażanie drożdży w innym pojemniku przygotowujemy brzeczkę miodową; mieszamy 8,5 l wody i 5 l miodu. Wskazane jest użycie miksera lub intensywne mieszanie, by dodatkowo natlenić brzeczkę.

Krok 4:

W tym momencie w mniejszej próbce należy sprawdzić i zapisać poziom cukru przy pomocy cukromierza. W przypadku tej receptury poziom cukrów powinien znajdować się w okolicach 34 Blg.

Krok 5:

Po dokonaniu tych pomiarów, kiedy to temperatura brzeczki będzie zbliżona do temperatury matki drożdżowej, możemy stopniowo zacząć dodawać mieszaninę miodu i wody do fermentora z namnożonymi drożdżami. W przypadku gdy tworzymy  miody o wyższym ekstrakcie początkowym (jak to ma miejsce w tym przepisie) dobrą praktyką jest etapowe dodawanie brzeczki, aczkolwiek nie jest to zawsze konieczne. Jeżeli jednak zdecydujemy się na takie stopniowe dodanie brzeczki, to najlepiej zrobić to w trzech porcjach, wlewając je intensywnie i energicznie. Pierwszą porcję dodajemy w ilości około 2 l, kolejną po około 10 minutach w ilości około 3 l, a ostatnią po upływie kolejnych 5–10 minut. Tak przygotowany nastaw zatykamy rurką fermentacyjną z wodą.

Krok 6:

Po upływie 24 h dodajemy 7 g Fermaid-O + opcjonalnie 0,7 g DAP

Po upływie kolejnych 24 h dodajemy następne 7g Fermaid-O + opcjonalnie 0,7 g DAP

Po upływie następnych 24 h ponownie aplikujemy 7 g Fermaid-O + opcjonalnie 0,7 g DAP

Kolejny raz po upływie 7 dni od zadania drożdży lub gdy drożdże przefermentują 1/3 cukrów (około 23 Blg) dodajemy ostatnia porcje 7 g Fermaid-O + opcjonalnie 0,7 g DAP.

Krok 7:

W najbliższych tygodniach będziecie mogli zaobserwować wzburzoną fermentację naszego przyszłego miodu pitnego. Po okresie około 3–6 tygodni fermentacja burzliwa powinna ustać. Wtedy to możemy przystąpić do pierwszego obciągu znad osadów.

Do nowego, wcześniej wysterylizowanego balonu fermentacyjnego, przy pomocy wężyka (również wcześniej odkażonego) ostrożnie przelewamy trunek. Pojemnik, do którego przeniesiemy ciecz, musi znajdować się niżej niż pojemnik z miodem. Przelanie polega na tym, iż umieszczamy wężyk w fermentorze z miodem w taki sposób, by koniec wężyka znajdował się powyżej poziomu osadu będącego w tym momencie na dnie. Następnie na drugim końcu wężyka zasysamy trunek i go ostrożnie przelewamy. Jest to też dobry moment na ponowne sprawdzenie poziomu cukru i ocenienie prawidłowości i poziomu odfermentowania. Po zakończeniu tej czynności, ponownie zamykamy fermentor korkiem z rurką fermentacyjną. Jeżeli nie posiadamy drugiego fermentora, możemy zlać miód do innego pojemnika, a następnie ponownie zlać go do właściwego fermentora.

Krok 8:

Teraz pozostawiamy trunek na minimum 7 miesięcy. Co jakiś czas dokonujemy ponownych obciągów znad dna, gdzie znajduje się osad. Kiedy już mamy pewność, że fermentacja jest zakończona i jeżeli nie zachodzi dodatkowa potrzeba klarowania i/lub stabilizacji, możemy przejść do butelkowania miodu pitnego.

PAMIĘTAJ:

Tworząc miód pitny, bardzo ważne jest zachowanie sterylności każdego narzędzia stosowanego zarówno w procesie produkcji, jak i składników (np. owoce, korzenie, zioła itp.).

Zachęcam też do odwiedzania naszego kanału na YouTube „Kings of Mead”, gdzie również możecie podejrzeć kilka przepisów.

*w zależności od użytego szczepu drożdży i/lub ilości miodu pszczelego. Miód typu „czwórniak” może zawierać nawet więcej alkoholu niż „trójniak”


z Polski

13-10-2024, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Unijne wsparcie pszczelarzy na 2025  

z Polski

01-10-2024, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Tarnów - kradzież pszczół

z Polski

12-08-2024, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Dofinansowanie do węzy

z Polski

09-08-2024, Wielińska Agnieszka - avatar Wielińska Agnieszka

Europejski Konkurs Miodu 2024

z Polski

26-07-2024, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Rolnik skazany za wytrucie pszczół

z Polski

08-07-2024, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Porady: Kremowanie miodu

z Polski

05-07-2024, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Porada – lipcowe odkłady

z Polski

04-07-2024, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

„Pasieka” wspiera PLLuM!

z Polski

25-06-2024, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

O świcie matki

z Polski

21-06-2024, Szymański Emil Mariusz - avatar Szymański Emil Mariusz

Problemy z refundacjami pszczelarskimi - analiza

z Polski

18-06-2024, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Bezpłatne badanie węzy

z Polski

06-06-2024, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Youtuber kontra firma Lyson

z Polski

15-05-2024, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Jaja jako narzędzie oceny sytuacji w ulu

z Polski

07-05-2024, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Czy nasze etykiety są zgodne z prawem?

z Polski

24-04-2024, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Kontrola miodów 2024 – znowu dużo kar

z Polski

24-04-2024, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Kradzież uli w Dobrczu

z Polski

23-04-2024, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Żar w podkurzaczu gaśnie. Co robić?

z Polski

11-04-2024, Kobiałka Teresa  - avatar Kobiałka Teresa

Apilandia w nowej odsłonie

z Polski

03-04-2024, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Szerszeń azjatycki - blisko Polski

z Polski

26-03-2024, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Szop pracz – zagrożenie dla pasiek?

z Polski

12-03-2024, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Konradów – kradzież uli

z Polski

04-03-2024, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Najlepsze polskie miody zostały wybrane!

z Polski

01-03-2024, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Jak wybrać miejsce pod pasiekę?

z Polski

28-02-2024, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

O balsamie pyłkowym

z Polski

14-02-2024, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Święty Walenty patron… pszczelarzy?

z Polski

19-01-2024, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Pasieka gra z WOŚP!

z Polski

18-01-2024, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Mead Madness Cup 2024!

z Polski

17-01-2024, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Miód odsklepinowy – kwestie prawne

z Polski

09-01-2024, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Matka czy królowa? Wyniki ankiety

z Polski

20-12-2023, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Dofinansowania dla lubelskich pszczelarzy

z Polski

15-12-2023, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

61. Naukowa Konferencja Pszczelarska 

z Polski

09-11-2023, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Dofinansowania dla pszczelarzy na 2024 r.

z Polski

27-10-2023, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Historia pewnego pszczelarskiego zdjęcia

z Polski

28-09-2023, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Pszczoły dla Afryki

z Polski

25-09-2023, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Festiwal Kultury Pszczelarskiej

z Polski

20-09-2023, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Wielka Aukcja dla Pszczół

z Polski

18-09-2023, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Umyślne podpalenie pasieki w Marysinie

z Polski

12-09-2023, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Będą zmiany na etykietach z miodem

z Polski

11-09-2023, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Zadrzechnia i pszczoła miodna

z Polski

18-08-2023, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Przepis na miód pitny

z Polski

09-08-2023, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Finansowa pomoc dla pszczelarzy 2023

z Polski

31-07-2023, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Karczowiska po raz XIX

z Polski

26-07-2023, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Pszczołobójstwo

z Polski

25-07-2023, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Już za chwilę – Apimondia!

z Polski

11-07-2023, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Trzy przepisy na letnie napoje z miodem

z Polski

11-07-2023, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Zostań Mecenasem Pszczół

z Polski

04-07-2023, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Pszczoły Karpackie – nasi dobrodzieje

z Polski

28-06-2023, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Pasieka edukacyjna w Harmężach

z Polski

28-06-2023, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Lot trzmiela przerwał jazdę

z Polski

20-06-2023, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Kurs „Rzeczoznawca chorób pszczół”

z Polski

15-06-2023, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Schwytano złodzieja miodu

z Polski

12-06-2023, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Film „Rój” – wolność to iluzja

z Polski

05-06-2023, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Wrocław sieje łąki – edycja 2023

z Polski

31-05-2023, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Co dalej ze strzelnicą w Łukowie?

z Polski

29-05-2023, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Jak niezapominajka puszcza oczko

z Polski

23-05-2023, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Liczba uli w Unii Europejskiej

z Polski

23-05-2023, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Kampania społeczna Podziękuj Pszczole

z Polski

22-05-2023, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Spadek cen miodu

z Polski

19-05-2023, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Almette sieje łąki

z Polski

19-05-2023, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Hotel dla murarek obok Muzeum Zamoyskich

z Polski

12-05-2023, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Piknik Rodzinny – Dzień Pszczoły

z Polski

10-05-2023, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Światowy Dzień Pszczół w Wadowicach

z Polski

08-05-2023, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

We Wrocławiu o miodzie

z Polski

05-05-2023, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Pszczelarzu wypełnij ankietę!

z Polski

19-04-2023, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Strzelnica w Łukowie zdewastowana

z Polski

18-04-2023, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Z Ukrainy napływa miód techniczny

z Polski

17-04-2023, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Nie każdy niedźwiedź kocha miód?

z Polski

04-04-2023, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Martwe pszczoły na chodniku w Lublinie

z Polski

31-03-2023, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Pamiętaj o zgłoszeniu wymiany matek!

z Polski

24-03-2023, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Bee Press Photo 2023

z Polski

14-02-2023, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Pieniądze na ochronę zapylaczy

z Polski

27-01-2023, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Rekord pszczelarek

z Polski

27-01-2023, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Ósmy obcy pasażer nosema

z Polski

13-01-2023, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Polska pomaga libańskim pszczelarzom

z Polski

09-01-2023, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

W Inwałdzie skradziono ule

z Polski

05-01-2023, Kobiałka Teresa  - avatar Kobiałka Teresa

60 Naukowa Konferencja Pszczelarska

z Polski

20-12-2022, Kobiałka Teresa  - avatar Kobiałka Teresa

Profesor Jerzy Woyke nie żyje

z Polski

13-12-2022, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Zwiększenie dopłat do rodzin pszczelich

z Polski

13-12-2022, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Zwycięzca konkursu o 5000 zł

z Polski

06-12-2022, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Europejskie pszczelarstwo tkwi w kryzysie

z Polski

05-12-2022, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Intensywnie działają dla pszczół

z Polski

21-11-2022, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Skradziono całą pasiekę

z Polski

15-11-2022, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Malenin – skradziono rodziny pszczele

z Polski

03-11-2022, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Mead Madness Cup 2023

z Polski

17-10-2022, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

W Rudnie spłonęły pszczoły

z Polski

27-09-2022, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Blada pszczoła w ulu

z Polski

21-09-2022, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Pszczela żałoba po królowej Elżbiecie

z Polski

20-09-2022, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Kradzież uli w Starych Lipinach

z Polski

30-08-2022, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Beczki pełne syropu skusiły pszczoły

z Polski

29-08-2022, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Święto polskich pszczelarzy

z Polski

29-08-2022, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Rekordowa sprzedaż cukru

z Polski

19-08-2022, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Dentsu zbiera miód

z Polski

17-08-2022, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Konsorcjum pszczelarskie w Kluczborku

z Polski

12-08-2022, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Miodowy odcisk palca

z Polski

09-08-2022, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Pasieka Sosenka okradziona!

z Polski

03-08-2022, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Zostań pszczelarzem roku!

z Polski

03-08-2022, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Parafina w wosku

z Polski

21-07-2022, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Ule z recyklingu… po raz kolejny!

z Polski

21-07-2022, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Pszczoły zjadają maliny

z Polski

20-07-2022, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Wypadek przez pszczołę?

z Polski

14-07-2022, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Kradzież pasieki w Bogatyni

z Polski

08-07-2022, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Przychodzi pszczoła do lekarza... 

z Polski

08-07-2022, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Miedziowe pszczoły!

z Polski

13-06-2022, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Dwa miliony dla pszczelarzy

z Polski

07-06-2022, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Rajd rowerowy „Od pasieki do pasieki”

z Polski

02-06-2022, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Światowy Dzień Pszczół w Otwocku

z Polski

31-05-2022, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Ktoś zniszczył 120 uli

z Polski

30-05-2022, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Elektryzująca gadka roślin

z Polski

30-05-2022, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Piknik Przyjaciele pszczół

z Polski

26-05-2022, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Perfidne zniszczenie uli

z Polski

25-05-2022, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Światowy Dzień Pszczół w Banku Pekao

z Polski

18-05-2022, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Kradzież uli w Goniczkach

z Polski

11-05-2022, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Kurs pszczelarski w Wilanowie

z Polski

04-05-2022, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Kradzież uli w Ludźmierzu

z Polski

04-05-2022, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Chronić pszczoły – racjonalnie

z Polski

26-04-2022, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Praca dla pszczelarzy z Ukrainy

z Polski

19-04-2022, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Nowa sztuczka fałszerzy miodu

z Polski

25-03-2022, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

6081 zł dla Ukrainy!

z Polski

18-03-2022, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Złapano zabójcę pszczół

z Polski

18-03-2022, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Świetne inicjatywy w Sosnowcu

z Polski

18-03-2022, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

W Sosnowcu budzą pszczoły

z Polski

09-03-2022, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Dopłaty dla pszczelarzy

z Polski

08-03-2022, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Mead Madness Cup 2022

z Polski

04-03-2022, Kobiałka Teresa  - avatar Kobiałka Teresa

Wydawnictwo Pasieka dla Ukrainy

z Polski

15-02-2022, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Bezpłatne szkolenie w Wojnowie

z Polski

21-02-2022, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Ochrona pszczoły Augustowskiej

z Polski

22-02-2022, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Bee Press Photo i Bee Art 2022

z Polski

22-02-2022, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Konkurs o 5000 zł edycja 2022

z Polski

16-02-2022, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Greckie pączusie z miodem

z Polski

15-02-2022, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Trzysta tysięcy dla pszczelarzy

z Polski

15-02-2022, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Zabił pszczoły, wychładzając gniazda

z Polski

15-02-2022, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Ucząc o pszczołach

z Polski

15-02-2022, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Bezpłatne wykłady pszczelarskie online

z Polski

14-02-2022, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Wydawnictwo Pasieka wspiera strażaków

z Polski

31-01-2022, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Praktyki współistnienia

z Polski

24-01-2022, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Dofinansowanie dla rolników-pszczelarzy!

z Polski

03-01-2022, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Pszczelarstwo to stan umysłu

z Polski

27-12-2021, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Wypadek ciężarówki z miodem

z Polski

01-12-2021, Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna

Małopolski szlak miodem płynący

z Polski