Najlepsze miody pitne świata - Mead Madness Cup
Zdjęcie: Mead Madness Cup
Od 23 do 25 października powinien odbyć się największy konkurs miodów pitnych w Europie. Jednak organizacja została zakłócona przez pandemię koronawirusa i rządowe restrykcje sanitarne.
W wyniku tych utrudnień organizatorzy zmuszeni zostali do podjęcia trudnej, aczkolwiek ostatecznie trafnej, decyzji o zmianie formuły konkursu. Nowa formuła konkursu zakładała rozesłanie miodów do 10 różnych zespołów sędziowskich, które to przy zachowaniu wszelkich norm konkursowych oceniały miody w oddzielnych lokalizacjach.
Dzięki temu najmocniejszy z atutów konkursu Mead Madness Cup, to jest jego kadra sędziowska, w której skład wchodzą doświadczeni i profesjonalni sędziowie miodów pitnych z całego świata pod przewodnictwem Marcina Jarosa, został zachowany.
To wszystko przyczyniło się do pewnego opóźnienia w ogłoszeniu ostatecznych wyników, co spotkało się jednak ze zrozumieniem uczestników.
Konkurs po raz kolejny okazał się wielkim sukcesem i kolejnym milowym krokiem dla promocji miodosytnictwa. Do konkursu zgłosiło się 297 miodów pitnych z 30 państw, w tym z tak odległych zakątków naszego globu jak Australia, Nowa Zelandia, USA, Singapur czy Korea Południowa.
W konkursie dla miodów komercyjnych udział wzięło niespełna 180 miodów z ponad 60 różnych miodosytni, a medale zostały przyznane w 15 różnych kategoriach. Konkurs miodów domowych zgromadził 120 zgłoszeń i był podzielony na 11 kategorii. Liczby te świadczą o wzroście popularności i znaczenia konkursu. O ile liczba zgłoszeń w konkursie domowym pozostała na zbliżonym poziomie do roku poprzedniego, o tyle konkurs komercyjny zanotował prawie 100% wzrost (około 90 zgłoszeń w 2019 roku). Cieszy to niezmiernie i świadczy o dużym zainteresowaniu tego typu imprezami.
Oprócz medali i dyplomów, przyznanych trzem pierwszym miodom z każdej kategorii, jury wybrało także najlepsze miody spośród wszystkich miodów domowych i komercyjnych.
Tytuł najlepszego miodu pitnego w kategorii miodów domowych zdobył Jarosław Okulski, za miód: „Czwórniak naturalny”.
Wielce prawdopodobne jest, iż ten miód w przyszłości trafi do sprzedaży, gdyż obok pamiątkowej statuetki zwycięzca otrzyma możliwość powtórzenia receptury na szersza skale w profesjonalnej miodosytni jaką jest Augustowska Miodosytnia.
Najlepszym miodem spośród miodów dostępnych komercyjnie okazał się miód niderlandzki miodosytni Northern Mead: „Bochet”.
W tym roku wśród domowych miodosytników przyznano po raz pierwszy tytuł Mistrza Polski Miodosytników. Tytuł ten co rok będzie przyznawany miodosytnikowi, którego miody zdobędą najwięcej medali w całym konkursie. Tym sposobem pierwszym Mistrzem Polski Miodosytników został Andrzej Kozak.
Konkurs Mead Madness Cup odbywa się pod patronatem Europejskiego Stowarzyszenia Miodosytników (European Mead Makers Association) oraz Marszalka Województwa Dolnośląskiego, a organizatorem jest Kings of Mead - grupa niezależnych miłośników, promotorów i blogerów tego zacnego trunku, jakim jest miód pitny. Mateusz „maTEJ” Błaszczyk, Krzysztof Jarek oraz Rafał Górecki od kilku lat prowadzą najbardziej popularny polski kanał o miodach pitnych na YouTube.
Wyniki konkursu:
PRO
M1A Miody tradycyjne wytrawne
- Meadery Jere „Jere - pure forest dry mead” (Słowenia)
- Mead in New Zealand „Joy” (Nowa Zelandia)
- Kinsale Mead Co. „Atlantic Dry Mead” (Irlandia)
M1BMiody tradycyjne polslodkie
- Augustowska Miodosytnia „Trójniak Augustowski Późny” (Polska)
- Miodosytnia Imbiorowicz „Trójniak Dzikie Pszczoły” (Polska)
- Dragon Rouge „Vieux doux” (Francja)
M1CMiody tradycyjne slodkie
- PoliHoney „Dwójniak SandomierskI blend” (Polska)
- Idromele Dei Taurini „Barricato in rovere” (Włochy)
- Sotirale Family „Ydromeli” (Greece)
M2C Miody owocowe- owoce szypulkowe
- Miodosytnia Dziki Miód „Porzeczkowiec” (Polska)
- Malmö Meadery „Blueberry Mead” (Szwecja)
- Fallstar Brew I/S „Skovbær” (Dania)
M2D Miody owocowe- owoce pestkowe
- Šušvės midus „Radvilų” (Litwa)
- Northern Mead „Cherry” (Holandia)
- Copenhagen Mead Company „Cherry Mead 2016” (Dania)
M2E Miody owocowe- pozostale owoce
- Ô La Butine „Les rubis de mon oncle 2018” (Francja)
- Miodosytnia Dziki Miód „Słodycz Łąki” (Polska)
- Miód Podlaski „Trójniak Jabłko-Wiśnia Niesycony” (Polska)
M3A Miody owocowo-korzenne
- Askheimer „The Passion no.4” (Norwegia)
- The Lancashire Mead Company „Krampus' Spiced Mead” (Anglia)
- Augustowska Miodosytnia „Czwórniak Pieprzna Wiśnia” (Polska)
M3B Miody ziolowe, korzenne i warzywne wytrawne
- Augustowska Miodosytnia „Czwórniak Podlaska Szeptucha” (Polska)
- Monks Meadery „Stigmata” (USA)
- Crisada Artesana SL „Black Lottea” (Hiszpania)
M3B Miody ziolowe, korzenne i warzywne polslodkie
- Kitl s.r.o. „Kitl Mead” (Czechy)
- Včelařství Sláma s.r.o. “Staročeská medovina” (Czechy)
- The Lancashire Mead Company „Jarls' Mead” (Anglia)
M3BMiody ziolowe, korzenne i warzywne slodkie
- Northern Mead „Bochet” (Holandia)
- TiM S.A. „MP Dwójniak Kasztelański” (Polska)
- Grendel Hidromiel „Grendel LIII” (Hiszpania)
M4A Braggot i piwo miodowe
- Monks Meadery „Abstinence in the Abbey” (USA)
- Viking Mjød „Coffee Stout” (Holandia)
- Cervezas Yria and Mederij Marcus “Dronken Bij” (Hiszpania/Holandia)
M4C Miody eksperymentalne i inne
- Askheimer „Blue Chaga no.9” (Norwegia)
- Superstition Meadery „Vanilla Blueberry Hex” (USA)
- The Blacksmith's Meadery „Lux in Tenebris” (Belgia)
M4S Miody “session” wytrawne
- Berryland LLD „Apricot sparkling melomel” (Ukraina)
- Lion City Meadery „Hibiscus Blueberry” (Singapur)
- Heima HM „Sol y palmeras” (Hiszpania)
M4S Miody “session” polslodkie i slodkie
- Superstition Meadery „Tiki fruit” (USA)
- Afon Mel Meadery „Moon Juice” (Walia)
- Mjøderiet „Pasjonsfrukt” (Norwegia)
M4X Kategoria “open”- inne napoje alkoholowe zawierajace miod
- Monterbe SAS „Aphrodision 664” (Włochy)
- Maxwell „Cask Selection” (Australia)
- Tomka s.r.o. „Medovec original” (Słowacja)
HOME
M1A Miody tradycyjne wytrawne
- Jarosław Okulski “Czwórniak naturalny” (Polska)
- Tomasz Rotuski “DUA LIPA” (Polska/Irlandia)
- Adam Kwarciak “Gryczana Bayka” (Polska)
M1BMiody tradycyjne polslodkie
- Arne Defurne “The Spymastr's Burn Notice” (Belgia)
- Tomasz Rotuski “King of the north” (Polska/Irlandia)
- Rob Friskes “FRSK meadery - natural mead” (Holandia)
M1CMiody tradycyjneslodkie
- Peter Nilsson “Asluag” (Szwecja)
- Jonas Andersson “JR” (Szwecja)
- Remigiusz Pospieszyński “Skarby Leszego” (Polska)
M2C Miody owocowe- owoce szypulkowe
- Tomasz Osak “Porzeczkowy” (Polska)
- Wojciech Łabecki “Jeżyk Malinowy” (Polska)
- Mårten Lagerstedt “Cranberry 2018” (Szwecja)
M2D Miody owocowe- owoce pestkowe
- Andrzej Kozak “Barrel aged buckwheat cherry dwójniak” (Polska)
- Cezary Piotr Lach “Ałyczak” (Polska)
- Andrzej Kozak “Buckwheat cherry trójniak” (Polska)
M2E Miody owocowe- pozostale owoce
- Arne Defurne “The Botanist's Cherryshed Apple” (Belgia)
- Michał Gruszczyński “Miód pitny jabłkowy” (Polska)
- Jonas Andersson “KH” (Szwecja)
M3A Miody owocowo-korzenne
- Andrzej Kozak “Chipotle melomel” (Polska)
- Dariusz Biernacki “Wanda” (Polska)
- Andrzej Kozak “Biała armia” (Polska)
M3B Miody ziolowe, korzenne i warzywne
- Cezary Piotr Lach “Magnoliak” (Polska)
- Marcin Zielonkowski “Trójniak różany” (Polska)
- Grzegorz Łapuć “Czwórniak” (Polska)
M4A Braggot i piwo miodowe
- Artur Milczarczyk „Słonecznik” (Polska)
- Fabio Vaccari „Viking's breath” (Australia)
- Marcco Parrini „CasaParrini Braggot” (Włochy)
M4C Miody eksperymentalne i inne
- Leszek Jamro, Marek Dzierbicki “Musumi” (Polska)
- Dariusz Biernacki “Pieczone żołędzie” (Polska)
- Yuriy Silvestrov “Psycho the Rapist” (Ukraina)
M4S Miody “session”
- Artur Pasieczny „Bitter-sweet bochet based tonic” (Polska)
- Wayne Hewett „Banskia Bochet” (Australia)
- Paweł Knap „Psiwo kozicowe palone” (Polska)
GRAND CHAMPION HOME
Jarosław Okulski “Czwórniak naturalny” (Polska)
GRAND CHAMPION PRO
Northern Mead “Bochet” (Holandia)
MISTRZ POLSKI MIODOSYTNIKOW MMC2020
Andrzej Kozak