Dofinansowanie dla rolników-pszczelarzy!
Zdjęcie: Freepik.
W ARiMR zarejestrowano do tej pory 46 wniosków o łącznej kwocie 8,2 mln zł, które rolnicy złożyli w ramach wsparcia na tzw. małe przetwórstwo lub rolniczy handel detaliczny RHD. Przypominamy, że pszczelarze, którzy są rolnikami, również mogą ubiegać się o dofinansowane.
Wniosek można składać do 28.01.2022. Dofinansowanie jest z budżetu PROW 2014–2020, w ramach „Wsparcia inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój”. Pierwotnie nabór wniosków miał zakończyć się 29.12.2021 r., ale przedłużono go do 28.01.2022. Wnioski można składać osobiście lub nadać rejestrowaną przesyłką do w regionalnych oddziałach ARiMR. Dostępna jest również opcja wysyłki na elektroniczną skrzynkę podawczą.
O dofinansowanie mogą się starać:
- Rolnicy, a także domownicy lub małżonkowie rolników, którzy zdecydują się na prowadzenie działalności gospodarczej w zakresie przetwarzania produktów rolnych.
- Rolnicy lub ich małżonkowie, którzy prowadzą lub podejmują działalność przetwórczą i sprzedaż produktów przetworzonych w ramach RHD bez rejestrowanej działalności gospodarczej.
Czytaj także: Rabat na udział w III europejskiej konferencji miodosytników
Maksymalna kwota dofinansowania to 200 tys. zł w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego. Natomiast prowadzący działalność gospodarczą przetwórcy mogą otrzymać do 500 tys. zł.
Jak czytamy na stronie ARiMR: Zainteresowani wsparciem mogą starać się o refundację do 50 proc. kosztów kwalifikowanych poniesionych na realizację inwestycji służących przetwórstwu m.in. mleka, mięsa, owoców i warzyw, zbóż lub ziemniaków, a także przetwarzaniu produktów rolnych na cele energetyczne czy zamrażaniu lub przechowywaniu płodów rolnych.
Pieniądze, pozyskane ze wsparcia, można przeznaczyć na:
- modernizację, budowę lub rozbudowę lub budynków wykorzystywanych do działalności przetwórczej,
- zakup oraz instalację maszyn lub urządzeń do przetwarzania i magazynowania,
- inwestycje związane z dostosowaniem pomieszczeń pomocniczych służących przygotowaniu posiłków (np. kuchni) i pomieszczeń gospodarczych do przechowywania produktów żywnościowych,
- zakup maszyn czy urządzeń służących ochronie środowiska,
- zakup specjalistycznych środków transportu, które niezbędne są dla sprawnego przebiegu procesu technologicznego lub magazynowania (przewóz zwierząt przeznaczonych do uboju; sprzedaży produktów rolnych lub takich, których transport powinien odbywać się w szczególnych warunkach).
Źródło: ARiMR