Poznaj świat pszczół na święcie owoców i produktów pszczelich
Na tym wydarzeniu nie mogło zabraknąć stoiska Lokalnej Grupy Działania Dunajec-Biała – „Gotuj! Poznając świat pszczół”. Rzecz jasna mowa o XVII Święcie Owoców i Produktów Pszczelich, które będzie mieć miejsce na placu targowym i placu przy OSP w Pleśnej w niedzielę, 21 lipca.
Impreza rozpocznie się o godz. 15. Organizatorzy przewidzieli szereg atrakcji, w tym występ popularnych Baciarów. Lokalna Grupa Działania Dunajec-Biała zaprasza wszystkich uczestników zabawy do odwiedzenia stoiska, którego znakiem rozpoznawczym będą przysmaki wykonane na bazie miodu, żółte leżaki, flayery i ul. W poprzednich akcjach pod hasłem „Gotuj! Poznając świat pszczół” serwowano m. in.: owsiankę z miodem, bananem i rodzynkami, ciasto z miodem, racuszki z jabłkami i miodem, brzoskwinie w miodzie, koktajle z miodem na bazie kefiru i maślanki, lemoniadę z miodem, miętą i cytryną i wiele, wiele innych smakołyków.
- Wachlarz możliwości wykorzystania miodu w kulinariach jest ogromny, wszystko zależy od naszej inwencji. Warto skosztować różnych gatunków miodu, aby znaleźć najbardziej odpowiadający nam smak. Łyżeczka miodu może sprawić, że znane nam danie zyska nowy, niepowtarzalny charakter. A skąd jest miód? Oczywiście od pszczół, o które powinniśmy dbać – tłumaczą organizatorzy przedsięwzięcia z Lokalnej Grupy Działania Dunajec-Biała.
Członkowie LGD chcą w niebanalny sposób promować pszczoły i szeroko rozumiane pszczelarstwo, w tym wpływ pszczół na ekosystemy. Stąd popularyzacja miodu od strony kuchni, czyli poprzez kulinaria w połączeniu z degustacją produktów przygotowanych na bazie miodu. Kolejne działania prowadzone są na facebooku, gdzie można znaleźć przepisy kulinarne, ciekawostki ze świata pszczół, ale i informacje o zagrożeniach czyhających na te pożyteczne owady.
Stoisko, że palce lizać będzie dostępne dla mieszkańców regionu również w sierpniu. Tajemnice świata pszczół odkryjemy 18 sierpnia podczas dożynek gminnych w Pleśnej, a także 25 sierpnia na dożynkach powiatowych w Wojniczu oraz 1 września w trakcie dożynek wojewódzkich i Święta Fasoli w Zakliczynie.
Za nami są natomiast warsztaty połączone z degustacjami podczas: Wianków na Winnicy w Dąbrówce Szczepanowskiej, Jarmarku Dominikańskiego i Familiady w Jamnej, akcji promocyjnej w Skamieniałym Mieście czy Pogórzańskiego Jarmarku Artystów i Rękodzielników w Ciężkowicach.
Stoisko jest organizowane w ramach zadania publicznego pn. "Małopolskie LET’S To BEE" które jest współfinansowane ze środków Województwa Małopolskiego.
„Projekt realizowany przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego”