We Wrocławiu o miodzie
Zdjęcie: Freepik
Od 28 kwietnia do 22 maja na wrocławskim rynku można podziwiać wystawę plenerową zatytułowaną „Miód oczami chemika”, przygotowaną przez dr hab. inż. Elżbietę Wojaczyńską, prof. uczelni i inż. Rafała Różyckiego z Wydziału Chemicznego Politechniki Wrocławskiej.
Dwanaście plansz poświęcono różnym aspektom związanym z powstawaniem miodu. W bogato ilustrowanej zdjęciami prezentacji nie zabrakło informacji o biologii pszczół, ulach i pszczelarzach, roślinach miododajnych, różnych rodzajach miodu oraz innych produktach, takich jak pierzga czy mleczko pszczele. Główny nacisk położono na przedstawienie węglowodanów, a także innych składników patoki, które w istotny sposób wpływają na jej prozdrowotne działanie.
Na jednej z plansz autorzy umieścili wybór przysłów, powiedzeń oraz cytatów, w których pojawia się miód. Wystawa zwraca też uwagę na ważną rolę pszczół jako zapylaczy i na zagrożenia, jakie związane są ze zmniejszaniem się liczebności tych pożytecznych owadów.
Tekst wystawy został przygotowany w językach polskim i angielskim.
Zdjęcie: Politechnika Wrocławska
Zdjęcie: Politechnika Wrocławska