59 Naukowa Konferencja Pszczelarska – dzień II
Zdjęcie: Freepik.
Drugi dzień 59 Naukowej Konferencji Pszczelarskiej przebiegł bez problemów na łączach internetowych, dzięki czemu uczestnicy mogli wysłuchać 14 wystąpień i przedyskutować swobodnie sesje prenalne i posterowe. Tak jak w poprzedniej części artykułu i w tej przygotowaliśmy dla Was streszczenia wystąpień prelegentów.
Część I – Gospodarka pasieczna
EurBeST – ocena pszczół odpornych na pasożyty Varroa destructor w pasiekach produkcyjnych. – Dr hab. Małgorzata Bieńkowska
Drugi dzień 59 Naukowej Konferencji Pszczelarskiej otworzyła dr Bieńkowska wykładem, w którym przedstawiła zagadnienie zwiększenia odporności pszczół na warrozę, jako głównego celu nauki i hodowli pszczelarskiej. Zauważyła, że chociaż selekcja naturalna doprowadziła do pojawienia się dziko żyjących populacji pszczół miodnych o zwiększonej odporności na omawianą chorobę, to są one jednocześnie nieprzydatne w gospodarce pasiecznej, ponieważ produkują mało miodu, są agresywne i rojliwe. W ramach eksperymentu przetestowano 3500 rodzin – było to największe badanie jakie do tej pory przeprowadzono w Europie i odkryto, że hodowla pszczół wykazujących cechy odporności na warrozę jest możliwa. Uzyskano np. linię, w której porażenie pasożytem utrzymało się poniżej 3% mimo braku leczenia. Dokładny opis badań i szczegółowe informacje znajdziecie w artykule, który profesor Bieńkowska opublikowała na łamach Pasieki 1/2022 .
Pszczoły w mieście. Wnioski po kilkuletnich badaniach w pasiekach miejskich. – Dr hab. Mirosław Nakonieczny prof. UŚ.
Jak zauważył prelegent, pszczelarstwo miejskie jawi się jako fenomen. rzeba bowiem przyznać, że w miastach nie stosuje się pestycydów, co jest korzystne dla pszczół, tak samo jak bardzo duża różnorodność gatunkowa roślin miododajnych, a także spory wybór siedlisk (mówimy nie tylko o pszczołach miodnych) czy mniejsze wahania temperatury między zimą i latem. Ponadto w dużych miejscowościach istnieje zapotrzebowanie na kontakt z przyrodą i pasieki miejskie są miejscem edukacji. Są to też narzędzia promocji firm i instytucji miejskich. Jednocześnie w miastach pszczoły miodne i niemiodne są narażone na działanie pestycydów stosowanych przeciwko komarom i kleszczom – w niektórych miastach zaprzestaje się jednak tej praktyki (czytaj więcej TUTAJ). Poza tym bazy pożytkowe są fragmentaryczne, a podróż owadów do nich bywa niebezpieczna. Które czynniki przeważają gwarantując lub nie komfort pszczół miodnych?
Porównano pasiekę miejską z taką samą pasieką wiejską. Okazało się, że mimo braku pestycydów w tych pierwszych, poziom stresu u pszczół był wyższy (mierzono poziom metalotionein*, białek ochronnych Hsp 70 oraz innych, związanych z zanieczyszczeniem metalami) niż ich sióstr żyjących na wsi, miały bowiem ciała bardziej zanieczyszczone metalami ciężkimi. Ponadto były bardziej narażone na porażenie przez pasożyta Varroa destructor. W podsumowaniu badań stwierdzono, że pszczelarstwo miejskie nie jest remedium na negatywne zmiany zachodzące w ekosystemach związanych z rolnictwem. Miasto to także miejsca zagrażające pszczołom m.in. poprzez zanieczyszczenia pochodzenia antropogenicznego, fragmentaryczną bazę pożytkową i być może wiele innych czynników czekających dopiero na odkrycie.
*białka uczestniczące w detoksykacji organizmów ze szkodliwych jonów metali oraz reakcji obronnej związanej ze stresem oksydacyjnym.
Porównanie efektów gospodarki pasiecznej na terenie leśnym i obszarach intensywnie wykorzystywanych rolniczo. – Prof. dr hab. Inż. Sławomir Bakier.
Naukowiec prowadził obserwacje dwóch pasiek (jednej położonej na terenach rolniczych, a drugiej ustawionej w lesie) w sezonie 2020 i 2021, które bardzo różniły się między sobą (sezony, nie pasieki). Matki wszystkich rodzin były ze sobą spokrewnione. Sławomir Bakier zwrócił uwagę, że pszczoły pierwotnie żyły w lasach i jest to ich naturalne środowisko życia. Ponadto, w porównaniu do wsi i miast, są to miejsca bezpieczniejsze dla owadów – o wiele rzadziej stosowane są opryski (o ile w ogóle), nie stosuje się też nawozów sztucznych. Ponadto różnorodność gatunkowa roślin jest ogólnie stosunkowo duża i jednocześnie większa niż w przypadku obszarów wiejskich, które są zdominowane przez monokultury. Ponadto w lasach częściej pojawia się spadź.
Pszczoły „leśne” były spokojniejsze, niż te żyjące przy intensywnych uprawach rolniczych. Nie obciągały masowo mateczników i nie przerywały pracy po przeglądzie. Rójki zdarzały się rzadziej i były „typowe”. Jednak wadą środowiska leśnego jest brak pożytków w lipcu i sierpniu, dlatego zbiór miodu był mniejsze, zwłaszcza w 2020 roku (12 kg vs 21 kg). Natomiast w 2021 r. zbiory były porównywalne (5 kg różnicy). Dlatego w lipcu i sierpniu pasieki w lasach wymagają podkarmiania, lub można je wykorzystać do produkcji ziołomiodów.
Naukowiec uważa, że po niewielkich zmianach w zasadach hodowli leśnej (np. nasadzanie roślin miododajnych takich jak np. lipa, które mają fatalne drewno, ale są dobre dla ekosystemów, czy zostawianie starych drzew, w których są np. dziuple), można by wprowadzić do nich pszczoły na stałe (zwłaszcza, że obecnie lasy zajmują 32% powierzchni kraju).
Rozmieszczenie oraz zasobność pożytków pszczelich w Polsce na podstawie wielkości wziątku w latach 2020–2021. – Dr hab. Dariusz Gerula
Jak zauważył naukowiec określanie poziomu wziątku jest bardzo proste – waży się ule. Natomiast o ile same pomiary nie są skomplikowane, to baza danych jest bardzo mała – w niewielu pasiekach są wagi. Wydział prowadził badania już 70 lat. Kiedyś mieli ponad 300 punktów pomiarowych (mimo, że samo ważenie było trudniejsze), a obecnie korzystają z 38 punktów wagowych w pasiekach stacjonarnych.
Pomiarów dokonuje się między godziną 20 i 22, od kwietnia do września, ustalając dobowe zmiany masy ula. Na szczęście obecna technologia i automatyczne wagi znacznie ułatwiają pomiary. Z badania wysnuto kilka wniosków, jednak podajemy dwa, które mogą najbardziej zainteresować pszczelarzy:
- Przybytek brutto między województwami mógł się różnić nawet sześciokrotnie. Przybytek brutto to masa wziątku przynoszonego do ula w określonym czasie, a przybytek netto to przybytek brutto po odjęciu masy, którą pszczoły zużyły na użytek własny i odparowana woda z nektaru. Tak gigantyczne różnice pojawiły się między województwem opolskim i podkarpackim a zachodniopomorskim i wielkopolskim. Zresztą to właśnie w województwie zachodniopomorskim (a także pomorskim), w maju zanotowano najwyższe przybytki dobowe.
- W perspektywie wieloletniej udział przybytków od kwietnia do czerwca, w bilansie rocznym, wynosi ponad 70% i powoli, ale systematycznie wzrasta, a w udziale pożytków wczesnych zwiększa się udział pożytków kwietniowych, za sprawą przyspieszenia wegetacji i selekcji pszczół w kierunku intensywnego rozwoju.
Jeżeli pszczelarze są zainteresowani dzieleniem się odczytem własnych wag, mogą kontaktować się z naukowcem pod adresem
Część II Pożytki pszczele, zapylanie roślin i inne owady zapylające
Czy pszczoła miodna jest węzłem rdzeniowym? Zmiany struktury sieci zapyleń w czasie sezonu wegetacyjnego oraz znaczenie Apis mellifera w sieci zapyleń Krakowa. – Mgr inż. Aleksandra Żmuda
Aleksandra Żmuda zajmowała się owadami zapylającymi zamieszkującymi Kraków. Zauważyła, że niemal połowę powierzchni miasta zajmują tereny zielone, gdzie żyje bardzo dużo owadów. Do tej pory jednak nie badano, jak w Krakowie wygląda sieć zapyleń. Dlatego naukowczyni porównała struktury sieci zapyleń w trzech okresach sezonu oraz określiła funkcję gatunków pszczół w całorocznej sieci zapyleń. Podczas badań ustaliła np. jakie gatunki pszczół żyją wmieście i z jakimi roślinami są związane.
Badaczka ustaliła, że sieć zapyleń zmienia się w trakcie sezonu wegetacyjnego, a lipiec charakteryzuje się największą różnorodnością gatunkową pszczół. Wraz z rozkwitaniem coraz większej liczby gatunków roślin, zmniejsza się wskaźnik powiązań sieci co oznacza, że pszczoły „łączą się” z konkretnymi gatunkami roślin. Okazało się, że jedynym gatunkiem, który spajał całą sieć poprzez odwiedzanie wielkiej liczby roślin i miejsc, była pszczoła miodna. Dlatego należy bardzo dbać o pasieki miejskie, bo robotnice Apis mellifera mogą przenosić różne choroby, zostawiać patogeny na kwiatach i zarażać owady dzikie.
Pozostałości środków ochrony roślin w produktach pszczelich pochodzących z sadów konwencjonalnych i ekologicznych. – Dr hab. Zbigniew Kołtowski
Zbigniew Kołtowski badał pozostałości środków ochrony roślin w produktach pszczelich pochodzących z prowadzonych konwencjonalnie i ekologicznie sadów jabłoniowych, zlokalizowanych w dwóch miejscowościach.
Naukowiec ustalił, że w sadzie ekologicznym głównym źródłem pożytku do 24. maja były wierzby oraz w mniejszym stopniu rzepak. Natomiast w sadach prowadzonych konwencjonalnie sytuacja była niemal odwrotna – głównym pożytkiem był rzepak, a w mniejszym stopniu jabłonie, śliwy i wierzby. Ponadto wszystkie przebadane produkty pszczele (pyłek, pierzga, miód a także nakrop) zawierały mniej środków ochrony roślin niż sady konwencjonalne. Miód był znacznie mniej zanieczyszczony niż pierzga i pyłek.
Niestety w sumie wykryto 32 substancje czynne ze środków ochrony roślin, w tym takie, których stosowanie na terenie Unii Europejskiej jest zabronione (chloropiryfos, chloroprofam, tolilofluanid). Natomiast spośród środków stosowanych w sadach konwencjonalnych w pyłku wykryto pozostałości pentiopiradu i pirymetanilu. Inne pozostałości pochodziły z pożytków znajdujących się przy uprawie.
Urbanizacja a zróżnicowanie funkcjonalne pszczół. – Dr Weronika Banaszak-Cibicka, dr Łukasz Dylewski.
Środowisko miejskie może wywierać dużą presję na pszczoły. Różne cechy owadów i środowisk mogą przekładać się na niejednakową wrażliwość zwierząt i te same elementy i czynniki działające na odmienne organizmy, mogą powodować rozbieżne reakcje. Dlatego gatunki o pewnych cechach mogą „wypadać” ze środowiska zurbanizowanego. W przypadku owadów sprawdzano takie parametry jak specjalizacja pokarmowa (czy są związane z konkretnymi gatunkami roślin), jaka jest ich aktywność sezonowa, stopień uspołecznienia, sposób gniazdowania i wielkość ciała. Celem badań była więc ocena wpływu urbanizacji na skład funkcjonalny zgrupowań pszczół. Prowadzono je w Poznaniu, w strefie miejskiej, podmiejskiej i wiejskiej.
Obserwowano aż 6839 pszczół należących do 176 gatunków. Wiele z nich stwierdzono we wszystkich trzech terenach miejskich, jednak im bliżej centrum miasta, tym mniej było pewnych gatunków. Trzydzieści osiem obserwowano wyłącznie na terenach wiejskich, 20 wyłącznie na podmiejskich, a 12 tylko w centrum miasta. Ogólna kompozycja gatunkowa również różniła się między strefami.
Co szczególnie interesujące, gatunki, które były związane z siedliskami miejskimi, są pospolite, poliektyczne, eusocjalne o długim okresie lotów (długo pojawiają się w sezonie). Ponadto obszary miejskie były preferowane przez gatunki południowe, ciepłolubne. Bardziej wrażliwe na zmiany urbanizacyjne okazały się samotnice, kleptopasożyty, gatunki gniazdujące w glebie, o specjalizacji troficznej i krótkim okresie lotu. W badaniach udowodniono więc, że różne cechy przekładają się na różną wrażliwość pszczół na zmiany urbanizacyjne. Zmiany środowiskowe mogą wpływać na różnorodność biologiczną poprzez kierunkowe zanikanie, związane z cechami poszczególnych gatunków.
Kłokoczka południowa i krzewuszka cudowna. – Dr Ernest Stawiarz
Ernest Stawiarz postanowił sprawdzić, czy rodzimy dla Polski gatunek rośliny, kłokoczka południowa, nadaje się jako roślina nektarodajna na tereny miejskie.
Kłokoczka południowa to krzew dorastający do 4 m wysokości, o sztywnych, wyprostowanych, gładkich pędach z biało paskowaną korą. Co bardzo ważne jest to gatunek odporny na suszę (co jest dużym problemem w miastach), ale niezbyt wytrzymały na niskie temperatury (tutaj warto przypomnieć, że w miastach zimą jest cieplej). Co najważniejsze – jest to gatunek rodzimy, chroniony, a więc o niskim potencjale inwazyjności. Ma bardzo ładne, zebrane w grona kwiaty, które kwitną w maju i czerwcu. Odwiedzają je muchówki a także krótko- i długojęzyczkowe pszczołowate (nektar jest łatwo dostępny).
Naukowiec doszedł do wniosku, że kłokoczka jest gatunkiem o dużym potencjale uzupełniania bazy pokarmowej pszczół w miastach (zwłaszcza, że ma duże walory dekoracyjne, bardzo ważne dla ludzi). Średnia masa cukrów wydzielonych w nektarze jest wyższa od wartości uzyskanych dla kwiatów kasztanowca, wierzb czy klonów. Natomiast nie jest szczególnie pyłkodajna, za to pyłek dla pszczół jest atrakcyjny, chociaż ma bardzo dużo skrobi, które preferują bzygowate.
Drugim gatunkiem omówionym przez naukowca była krzewuszka cudowna. Jest to gatunek wschodnioazjatycki, dość popularny w ogrodach. W Lublinie zakwita w połowie maja i kwitnienie trwa nawet 7 tygodni. Najczęściej odwiedzają ją trzmiele, rzadziej pszczoły miodne. Co szczególnie interesujące kwiaty krzewuszki stosują „sygnalizację świetlną”. Młode, niezapylone kwiaty mają jasne kielichy i wydzielają dużo nektaru, stare, zapylone, różowieją. Jest to sygnał dla pszczół, że nie ma sensu ich odwiedzać i lepiej przeznaczyć energię na penetrowanie jasnych kwiatów. W ciągu dwóch dób z jednego krzewu można pozyskać 22,9 g cukrów.
Podczas wykładu prof. dr hab. Agata Konarska zaprezentowała zdjęcia anatomiczne kwiatów krzewuszki i wytłumaczyła, jak odbywa się sekrecja (czyli wydzielanie nektaru) z tkanek.
Część III Produkty pszczele
Skład kwasów organicznych w miodach odmianowych. – Prof. dr hab. Teresa Szczęsna.
Teresa Szczęsna przedstawiła wyniki badań dotyczących zawartości kwasów organicznych w polskich miodach. Dokładna znajomość rodzajów i poziomu zawartości kwasów organicznych w poszczególnych gatunkach miodów, pozwala na wstępne ustalenie czy nie doszło do zanieczyszczenia patoki kwasami używanymi do leczenia pszczół czy do zabiegów higienicznych. Światowa literatura dotycząca tego zagadnienia nie jest zbyt bogata, a w naszym kraju właściwie nie prowadzono takich badań. Łącznie badaczka przeanalizowała 194 próbki różnych odmian miodu.
Ustaliła, że ogólna zawartość kwasów organicznych i poszczególnych kwasów zależała od odmiany miodu. Miody spadziowe (ze spadzi iglastej, liściastej) charakteryzowały się wysoką zawartością kwasów organicznych, a w grupie miodów nektarowych, najwięcej tych związków miał miód gryczany. Najniższa zawartość kwasów organicznych została odnotowana w miodach akacjowych i rzepakowych.
Kwasu mlekowego było najwięcej w miodach nawłociowym, wierzbowym, lipowym, spadziowym ze spadzi liściastej i iglastej. Kwas mrówkowy dominował w miodzie wrzosowym, a w miodach akacjowym kwasy propionowy i chinowy. Kwas mrówkowy i mlekowy dominował w miodzie gryczanym. W miodzie rzepakowym najwięcej było kwasu chinowego.
Możliwość wykorzystania propolisu jako naturalnego biokonserwantu żywności – dr hab. Inż. Prof. UR Małgorzata Dżugan
Każdy pszczelarz dobrze zna niesamowite antybakteryjne właściwości propolisu. Dlatego naukowcy zaczęli się zastanawiać czy jest możliwość jego wykorzystania do stworzenia opakowań, które będą powstrzymywały psucie się żywności. Jak zauważa naukowczyni, jego główną wadą jest jednak zapach, który może przenikać do produktu. Dlatego celem badań Małgorzaty Dżugan było uzyskanie ekstraktów propolisu o wysokiej aktywności antyoksydacyjnej z użyciem różnych faz ekstrakcyjnych oraz ich ocena przydatności utrwalania soku pomarańczowego.
Propolis rozpuszczono w etanolu o różnych stężeniach, wodzie, glikolu propylenowym, heksanie czy oleju lnianym z dodatkiem detergentu. Jak widać były to rozpuszczalniki polarne i niepolarne.
Małgorzata Dżugan ustaliła, że aktywność antyoksydacyjna i profil polifenolowy ekstraktów zależy od wykorzystanego ekstrahenta i największą aktywność przeciwrodnikową i najbogatszy profil polifenolowy stwierdzono dla wyciągów etanolu (70% i 95%) oraz glikolu propylenowego (rozpuszczalniki polarne). Nawet niskie dawki etanolowego ekstraktu propolisu wykazywały konserwujące właściwości, ale jednocześnie powodowały mętnienie soku. Natomiast wodne ekstrakty propolisu wykazują bardzo słabe właściwości antyoksydacyjne, a w ich skład wchodzą głównie kwasy fenolowe (kawowy, p-kumarynowy). Jednocześnie nie wywoływał zmętnienia soku pomarańczowego. Można więc założyć, że jest możliwe stworzenie w przyszłości „propolisowego konserwantu”.
Fermentacja pyłku w warunkach laboratoryjnych – czy możemy naśladować pszczoły? – Dr inż. Michał Miłek
Jak zauważył prelegent, fermentacja obnóży pszczelich w kontrolowanych warunkach laboratoryjnych, w celu uzyskania „sztucznej pierzgi” z dobrą wydajnością, stanowi interesujący temat badań.
Materiałem wyjściowym w eksperymencie było 50 g pyłku pszczelego, 7,5 g miodu, 12,5 g wody. Składniki te zagotowano i przestudzono, w celu wybicia drobnoustrojów. Następnie dodano 1 g „kultury starterowej” czyli mikroorganizmów, które zapoczątkowały proces fermentacji mlekowej. Do tego celu wykorzystano szczepy bakterii z jogurtu naturalnego (m.in. Lactobacillus acidophilus), zakwaski do jogurtów (mieszanina szczepów bakterii), próbki z czystą kulturą Lactobacillus rhamnosus i drożdże piekarskie, ponieważ zauważono, że występują one w naturalnej pierzdze i prawdopodobnie mają udział w jej przemianach. Uzyskane próbki porównano z naturalną pierzgą pod względem pH i zawartości kwasu mlekowego.
Naukowiec ustalił, że w warunkach laboratoryjnych, przy użyciu wyżej wymienionych technik, można uzyskać produkt pierzgopodobny, a najlepsze parametry produktu uzyskano po wykorzystaniu L. rhamnosus. Jednak sztuczna pierzga miała wyższe pH i mniej kwasu mlekowego w porównaniu do naturalnej. W wyniku fermentacji pyłku zwiększa się zawartość kwasów polifenolowych i aktywność antyoksydacyjna. Ponadto profil polifenolowy też się zmienia. Pojawia się więcej aglikonów flawonoidowych. Jednak proces fermentacji pyłku w warunkach laboratoryjnych wymaga udoskonalenia, dalszych badań itd. jeśli chcemy uzyskać produkt jak najbardziej zbliżony do naturalnego.
Aktywność antyoksydacyjna mrożonego i liofilizowanego czerwiu trutowego utrwalonego miodem. – Mgr inż. Ewelina Sidor.
Ewelina Sidor pisała dla Pasieki na temat prozdrowotnych właściwości czerwiu trutowego. Artykuł o tym czym jest homogenat czerwiu trutowego, jakie ma właściwości prozdrowotne i dlaczego może stać się kolejnym, ważnym produktem pszczelim, możecie przeczytać TUTAJ. Teraz naukowczyni zbadała, jakie są opcje przechowywania tego produktu i na celownik wzięła utrwalanie czerwiu trutowego w miodzie rzepakowym.
Wyniki analiz wykazały, że miód z dodatkiem czerwiu trutowego wykazuje wyższą aktywność przeciwutleniającą i bogatszy profil polifenolowy w porównaniu do miodu rzepakowego, przy czym stopień zwiększenia zależy od dawki. Najbardziej korzystne parametry uzyskano dla miodu z 4% dodatkiem czerwiu trutowego mrożonego, który wykazywał największa stabilność podczas długotrwałego przechowywania. Utrwalenie czerwiu mrożonego w miodzie pozwoliło ograniczyć straty związków antyoksydacyjnych, co potwierdza skuteczność tej metody.
Ocena wpływu wybranych miodów na funkcje proliferacyjne, migracyjne i stresu oksydacyjnego komórek linii hodowlanej ludzkiego nabłonka rogowaciejącego HaCaT w warunkach in vitro – dr hab. n. med. Mirosław J. Szczepański.
Wystąpienie doktora nauk medycznych wywołało niemałe wrażenie na uczestnikach konferencji. Dało nadzieję, że produkty pszczele w końcu zainteresują świat lekarski i koniec z końców wejdą do praktyk medycznych.
Mirosław Szczepański podkreślił, że na konferencjach laryngologicznych wielokrotnie podkreślana jest rola miodu manuka w leczeniu przewlekłego zapalenia zatok przynosowych. Dlatego wspólnie z profesorem Wilde założył projekt badawczy dotyczący miodów polskich.
W dotychczasowych badaniach udowodniono, że miód ma właściwości antybiotyczne, a także, że wpływa korzystnie na gojenie ran i naczyniotworzenie (angiogenezę). W praktyce klinicznej wykorzystuje się też miód do opatrunków na trudno gojące się rany.
Celem pracy Mirosława Szczepańskiego była ocena wpływu wybranych miodów na określone funkcje ludzkiego nabłonka rogowaciejącego. Badania przeprowadzono in vitro z wykorzystaniem komórek HaCaT i takich miodów jak nawłociowy, gryczany, wrzosowy, lipowy, wielokwiatowy i manuka 400 MGO.
Według analiz miody istotnie chronią przed antyproliferacyjnym*, proapoptycznym (inicjowanie śmierci komórek) działaniem doksorubicyny**, ale same nie zwiększają proliferacji komórek HaCaT. Ponadto miody chronią komórki przed stresem oksydacyjnym. Najsilniejsze w tym względzie działanie wykazały miody nawłociowe i wrzosowe. Udowodniono także, że miody zwiększają migrację komórek, a mówiąc prościej – gojenie się rany. Trzeba jednak podkreślić, że były to badania in vitro, czyli bardzo wstępne.
*Proliferacja to zdolność komórek do namnażania się. Antyproliferacyjny czynnik powoduje więc ograniczanie namnażania się komórek.
**Antybiotyk z grupy antracyklin o działaniu przeciwnowotworowym uzyskany z hodowli Streptomyces peuceticus var. caesius. Lek wbudowuje się w strukturę DNA i powoduje jego rozerwanie oraz fragmentację.
Walidacja metody GC-MS wykrywania zafałszowań wosku pszczelego parafiną – mgr Katarzyna Kusyk
O tym, że z jakością wosku na polskim rynku niekoniecznie jest dobrze, pisała dla nas dr Ewa Waś TUTAJ. Natomiast prezentacja mgr Kusyk dotyczyła bardzo technicznej strony analizy wosku pszczelego w laboratorium usługowego działającego dla zainteresowanych pszczelarzy. Naukowczyni od kilku lat zajmuje się zanieczyszczeniem wosku parafiną, która niestety jest podobna do wosku chemicznie (jest to mieszanina węglowodorów nasyconych i nienasyconych).
W laboratorium, w którym pracuje prelegentka, jest opracowana metoda wykrywania alkanów w wosku pszczelim techniką chromatografii cieczowej z detekcją spektrum MS. Dlaczego walidacja metody jest tak istotnym procesem w życiu laboratorium? Chodzi o to, by metoda była na tyle doskonała, by analitycy wiedzieli, że wynik, który zostaje wydawany klientom (pszczelarzom) uwzględniał wszystkie możliwości zmiennych, pojawiających się w danej metodyce. Badania te umożliwiły ustalenie jednoznacznych kryteriów wskazujących na zafałszowanie wosku pszczelego parafiną.
Podstawą do zidentyfikowania zafałszowania parafiną jest obecność alkanów o różnej długości łańcucha węglowego. Wiemy, że w naturalnym wosku pszczelim są alkany o długości łańcucha od 20 do 35 atomów węgla w różnym składzie. Obecność alkanów o dłuższych łańcuchach wskazuje na zafałszowanie parafiną i cerezyną. Drugim narzędziem potwierdzającym pojawianie się zafałszowań w naszej matrycy jest suma alkanów o zawartości atomów węgla w cząsteczce parzystej lub nieparzystej. W naturalnym wosku pszczelim jest niewielka liczba węglowodorów o parzystej długości łańcucha węglowego. W przypadku domieszki parafiny do wosku nawet na poziomie 3%, w produkcie wzrasta liczba węglowodorów o parzystej liczbie atomów węgla w łańcuchu i obliczenie tej proporcji wystarczy, by odkryć zafałszowania. Analizy jednej próby są przeprowadzane na kilku aparatach, przez kilka osób.
Dzięki technice, które opracowało laboratorium, naukowczynie będą mogły wykorzystać ją w projekcie Agencji Modernizacji i Restrukturyzacji Rolnictwa: Ocena ekonomiczna gospodarstw pasiecznych i stan sektora pszczelarskiego w Polsce, oraz analiza jakościowa wosku wykorzystywanego w obrocie pszczelarskim. Podczas realizacji projektu analitycy laboratorium chcą przebadać ok. 200 próbek z całego kraju.
Dokładny opis badań znajdziecie TUTAJ.
Zamów prenumeratę czasopisma "Pasieka"
z Polski
- Dotacje w ramach projektu Małopolska Pszczoła
- Regionalny Związek Pszczelarzy w Elblągu organizuje kurs pszczelarski
- Relacja z 62. Naukowej Konferencji Pszczelarskiej w Puławach
- Recenzja książki „Opowieści z nawłociowej pasieki” Ewy Zawadzkiej
- 62. Naukowa Konferencja Pszczelarska
- Miodem płynące – Expo2Bee w Targach Kielce
- Sektor pszczelarski łączy siły z sadownikami
- No dig – szybka metoda siania łąk kwietnych
- W Puławach otwarto nowe Laboratorium Badania Jakości Produktów Pszczelich
- XXIX Wojewódzka Konferencja Pszczelarska w Karniowicach
- Powstał Klaster Organizacji Pszczelarskich
- Zaproszenie na webinarium: Edukacja na rzecz ochrony klimatu, dzikich zapylaczy oraz rodzimych gatunków roślin
- Problematyka ustalania cen przez pszczelarzy a strategie cenowe
- Jaką choinkę wybrać, aby po świętach przesadzić ją do ogrodu?
- Mniej znaczy lepiej – manifest rozwoju pszczelarstwa przyjaznego pszczołom
- Czy konsumenci wybierają polski miód?
- Na kampusie Uniwersytetu Wrocławskiego zaobserwowano czarne pszczoły
- Pszczelarz zatrzymany za ukrywanie broni i amunicji w ulach
- W Leżajsku odkryto pszczele gniazdo z ok. 680 r.
- Pomoc dla rolników poszkodowanych w wyniku niekorzystnych zjawisk atmosferycznych
- W Polsce przybywa pasiek
- Relacja z II Konferencji „Szanse i wyzwania stojące przed organizacjami pszczelarskimi”
- Unijne wsparcie pszczelarzy na 2025
- Tarnów - kradzież pszczół
- Produkcja miodu – koszty rosną, ceny spadają
- Powódź 2024 – pszczelarska kronika tragedii
- Ogólnopolskie Dni Pszczelarza już w ten weekend
- Adrenalina podawana donosowo – już wkrótce w Europie?
- Dofinansowanie do węzy
- Europejski Konkurs Miodu 2024
- Sierpień – świetny czas na zbiór propolisu!
- Złodziej złapany dzięki nadajnikowi w ulu
- Raport z badań dotyczących pozostałości neonikotynoidów oraz alkaloidów pirolizydynowych w miodzie
- Rolnik skazany za wytrucie pszczół
- Wypełnij ankietę B-THENET dotyczącą dobrych praktyk pszczelarskich oraz innowacji
- Wydłużono składanie wniosków w dwóch interwencjach pszczelarskich
- Porady: Kremowanie miodu
- Porada – lipcowe odkłady
- Konkurs w programie „Z Kujawskim pomagamy pszczołom”
- „Pasieka” wspiera PLLuM!
- „Od pasieki do pasieki” po raz dziewiąty!
- O świcie matki
- Problemy z refundacjami pszczelarskimi – stanowisko PZP
- Problemy z refundacjami pszczelarskimi - analiza
- Recenzja książek „Wielka encyklopedia pszczelarstwa” i „Atlas roślin miododajnych”
- Apimell International Exibition 2025 – pszczelarskie wydarzenie, na którym warto być!
- Bezpłatne badanie węzy
- Porady: jak szybko znaleźć matkę pszczelą?
- Youtuber kontra firma Lyson
- Kwalifikacyjne kursy zawodowe dla pszczelarzy w Płocku
- Poczta Polska ponownie umożliwia przesyłanie matek!
- Świętokrzyskie Święto Pszczoły w Bałtowie
- Porady: Podawanie rodzinie pszczelej matek nieunasienionych
- Konferencja „Weterynaria dla pszczelarstwa” 2024
- Jaja jako narzędzie oceny sytuacji w ulu
- IX rowerowy rajd „Od pasieki do pasieki”
- Czy nasze etykiety są zgodne z prawem?
- Światowy Dzień Pszczół w Karczowiskach Górnych
- Polski Związek Pszczelarski a kwestia Ukrainy
- Kontrola miodów 2024 – znowu dużo kar
- Kradzież uli w Dobrczu
- Żar w podkurzaczu gaśnie. Co robić?
- Apilandia w nowej odsłonie
- Zmiany w oznakowaniu miodu: nowe zasady dotyczące informacji o kraju pochodzenia
- Zgniatanie pszczół podczas przeglądu. Jak zapobiegać?
- Nabór wniosków o dofinansowania już ruszył!
- Szerszeń azjatycki - blisko Polski
- VII Pszczelarska Konferencja Młodych Naukowców
- Konradów – kradzież uli
- Strach zamknięty w słoiku. Czyli fakty o jakości importowanego miodu
- Szop pracz – zagrożenie dla pasiek?
- Pszczoły są agresywne w czasie koszenia. Co zrobić?
- Dwa dni w Puławach – czyli dlaczego warto się kształcić z naukowcami
- Czy import miodu odpowiada za jego zmniejszony popyt na polskim rynku?
- Najlepsze polskie miody zostały wybrane!
- VIII Mazowiecka Konferencja Pszczelarska w Mińsku Mazowieckim – relacja
- Jak wybrać miejsce pod pasiekę?
- Relacja z XXVIII Wojewódzkiej Konferencji Pszczelarskiej w Karniowicach
- O balsamie pyłkowym
- Pszczelarski kalendarz biodynamiczny na 2024 r.
- Relacja z Naukowych Konferencji Pszczelarskich Lublin-Pszczela Wola, cz. 2.
- Nowy gatunek pszczoły zaobserwowany w Polsce!
- Święty Walenty patron… pszczelarzy?
- Relacja z Naukowych Konferencji Pszczelarskich Lublin-Pszczela Wola cz. 1
- Kupuj Polski Miód! Czyli narzędzie, dzięki któremu klient Cię znajdzie!
- II Naukowa Konferencja Pszczelarska dla otoczenia społeczno-gospodarczego „Nauka praktyce”
- Regulacje dotyczące zmian w dyrektywie miodowej! Unia zaostrzy przepisy?
- Uzupełnij ankietę Instytutu Ogrodnictwa-PIB. Opowiedz o swoim roku!
- VII Pszczelarska Konferencja Młodych Naukowców
- Pasieka gra z WOŚP!
- Recenzja „Pszczoły. Krótki lot w głąb niezwykłych umysłów”
- Mead Madness Cup 2024!
- Miód odsklepinowy – kwestie prawne
- Recenzja książki „Wszystko o… pszczołach”
- Pszczoła w Bolimowskim Parku Krajobrazowym
- Matka czy królowa? Wyniki ankiety
- Międzynarodowe Sympozjum Pszczelarskie Lublin-Pszczela Wola
- Dofinansowania dla lubelskich pszczelarzy
- 61. Naukowa Konferencja Pszczelarska
- VIII Mazowiecka Konferencja Pszczelarska w Mińsku Mazowieckim
- Pszczoła – symbol cesarzy, miast i… perfum
- Dlaczego w moich woskowych świecach powstają pęknięcia przy knocie?
- Twój głos się liczy! Weź udział w B-THENET
- Myślisz o kursie pszczelarskim? Idź do Akademii Pszczelarza!
- Konferencja międzynarodowa „Bioróżnorodność w rolnictwie”
- Rozpoczęcie rejestracji na Honey Madness Cup
- Glifosat zatwierdzony na kolejną dekadę?
- Przczoła… dlaczego wyrazu pszczoła nie piszemy przez rz? I o jej słowiańskim pochodzeniu.
- Pszczelarskie spotkanie przy okrągłym stole
- Dofinansowania dla pszczelarzy na 2024 r.
- Historia pewnego pszczelarskiego zdjęcia
- Katarzyna Maziec z nagrodą Pszczelarza Roku!
- Festiwal Kultury Pszczelarskiej – pierwsza edycja
- Koło Gospodyń Wiejskich z własną pasieką
- Bezgłowa pszczoła, która się rusza i układ nerwowy
- Apimondia w Chile – 6 medali dla Pasieki!
- Słów kilka o nazwie pasożyta Varroa destructor
- Pszczoły dla Afryki
- Kontrole miodu na polskiej granicy i w kraju
- Festiwal Kultury Pszczelarskiej
- Wielka Aukcja dla Pszczół
- „Hodowla matek pszczelich” Adriany Mireckiej – recenzja
- Umyślne podpalenie pasieki w Marysinie
- Międzynarodowa ankieta na temat konsumpcji miodu i postrzegania pszczelarstwa przez konsumentów
- Pytamy Was! Wyniki ankiety „Ziołomiody – tak czy nie?”
- Będą zmiany na etykietach z miodem
- Zadrzechnia i pszczoła miodna
- Zwycięzcy Bee Press Photo 2023. Na podium Polacy!
- XIX Targi Pszczelarskie i Tradycyjnej Żywności
- Wielkie otwarcie pasieki na terenie hotelu Arłamów
- Przepis na miód pitny
- Wielka Wystawa Pszczół: Zróbmy to Razem dla Pszczół!
- Finansowa pomoc dla pszczelarzy 2023
- Podziękuj Pszczole – otwarcie pasieki edukacyjnej
- Karczowiska po raz XIX
- Już za chwilę – Apimondia!
- Pszczołobójstwo
- Pieniądze dla pszczelarzy ze Śląskiego Związku Pszczelarskiego
- Trzy przepisy na letnie napoje z miodem
- Zostań Mecenasem Pszczół
- Człowiek vs owad – kolejny wypadek drogowy
- Pytamy Was o najlepszy sposób na użądlenia!
- Pszczoły Karpackie – nasi dobrodzieje
- Pasieka edukacyjna w Harmężach
- Lot trzmiela przerwał jazdę
- Apis mistrzem krajowym w konkursie AgroLiga
- Zgnilec wykańcza pasieki powiatu kolbuszowskiego
- Kurs „Rzeczoznawca chorób pszczół”
- Schwytano złodzieja miodu
- Rosja na rynku miodu 2022. Dlaczego Polska nie wprowadziła embarga?
- Film „Rój” – wolność to iluzja
- PZP prosi rząd o zadbanie o polski rynek miodu
- Zagraniczny miód zalewa Polskę. Czy rząd podejmie kroki?
- Wrocław sieje łąki – edycja 2023
- Co dalej ze strzelnicą w Łukowie?
- Wpływ gatunków inwazyjnych na gospodarkę
- Jak niezapominajka puszcza oczko
- Liczba uli w Unii Europejskiej
- Spadek cen miodu
- Kampania społeczna Podziękuj Pszczole
- Almette sieje łąki
- Hotel dla murarek obok Muzeum Zamoyskich
- Piknik Rodzinny – Dzień Pszczoły
- Kancerogenne zanieczyszczenia pyłku i pierzdze
- Kwalifikacyjne kursy zawodowe dla pszczelarzy w Płocku
- Światowy Dzień Pszczół w Wadowicach
- We Wrocławiu o miodzie
- Pszczelarzu wypełnij ankietę!
- Pszczoła w roli głównej – relacja ze spotkania z Martyną Walerowicz
- Interwencje pszczelarskie – znamy liczbę wniosków
- Hotel dla pszczół przy Polskim Radiu Lublin
- Cechy funkcjonalne pszczoły miodnej związane z opornością na warrozę – wykład Jerzego Demetrakiego-Paleologa
- Strzelnica w Łukowie zdewastowana
- Z Ukrainy napływa miód techniczny
- Nie każdy niedźwiedź kocha miód?
- Pytamy Was! Opracowanie wyników ankiety o sprzedaży i cenie miodu
- Przywrócić nadzieję. Bank Pszczeli w Rzeszowie przekaże poszkodowanym pomoc o wartości 140 tys. zł
- Martwe pszczoły na chodniku w Lublinie
- Pamiętaj o zgłoszeniu wymiany matek!
- Niemal połowa importowanego do UE miodu jest zafałszowana
- Naukowa Konferencja Pszczelarska w Puławach, cz. 2.
- Relacja z VII Mazowieckiej Konferencji Pszczelarskiej
- Bee Press Photo 2023
- Ogłoszenie ARiMR o dofinansowaniu dla pszczelarzy
- Naukowa Konferencja Pszczelarska w Puławach, cz. 1.
- Pomóż w opracowaniu pszczelarskich innowacji!
- Relacja z konferencji dla organizacji pszczelarskich
- Mechanizmy odporności pszczół w kontekście funkcjonowania ciała tłuszczowego
- Pszczelarze Ziemi Kłodzkiej uhonorowali Olgę Tokarczuk
- Miody przeszły inspekcje – etykiety znowu z błędami
- Pieniądze na ochronę zapylaczy
- XXVII Wojewódzka Konferencja Pszczelarska
- Jest planowany nabór wniosków o przyznanie pomocy
- Pan pszczelarka – o feminatywach w pszczelarstwie i nie tylko
- Nowe przepisy dotyczące pozostałości neonikotynoidów
- Relacja z VIII Międzynarodowej Konferencji Pszczelarskiej w Pszczelej Woli
- Rekord pszczelarek
- Ankieta pszczelarska – Instytut Ogrodnictwa-PIB
- Ósmy obcy pasażer nosema
- LAUDACJA KSIĄŻKI ANETY STRACHECKIEJ I MARTYNY WALEROWICZ ANATOMIA I FIZJOLOGIA PSZCZOŁY MIODNEJ
- Relacja z konferencji „Nauka praktyce”
- Polska pomaga libańskim pszczelarzom
- W Inwałdzie skradziono ule
- Najcieplejszy styczeń w historii pomiarów i co to oznacza dla pszczół
- 60 Naukowa Konferencja Pszczelarska
- Profesor Jerzy Woyke nie żyje
- Zwiększenie dopłat do rodzin pszczelich
- Zwycięzca konkursu o 5000 zł
- Intensywnie działają dla pszczół
- Europejskie pszczelarstwo tkwi w kryzysie
- Projekt rozporządzenia – inspekcja weterynaryjna wystawi mandaty
- Skradziono całą pasiekę
- Kurs Pszczelarski Akademii Pszczelarza 2023
- Malenin – skradziono rodziny pszczele
- Dopłata do roślin miododajnych – na jakim jest etapie?
- Mead Madness Cup 2023
- Wiersz z okazji dwudziestolecia „Pasieki”
- Bez pszczół nie ma przyszłości – startuje konferencja European Bee Garden
- W Rudnie spłonęły pszczoły
- Polimiód – badania miodu z polskiej pasieki z recyklingu
- „Interwencje w sektorze pszczelarskim” 2023–2027
- Wpływ wojny na rynek miodu Unii Europejskiej
- Wojewódzkie Dni Pszczelarza w Przelewicach
- Blada pszczoła w ulu
- Strach przed pszczołą doprowadził do wypadku
- Pszczela żałoba po królowej Elżbiecie
- Kradzież uli w Starych Lipinach
- Wojewódzkie Dni Pszczelarza w Przelewicach
- Beczki pełne syropu skusiły pszczoły
- Pasieka zgarnęła dwa medale na Apimondii!
- Święto polskich pszczelarzy
- Rekordowa sprzedaż cukru
- Dentsu zbiera miód
- Konsorcjum pszczelarskie w Kluczborku
- Miodowy odcisk palca
- Zostań pszczelarzem roku!
- Pasieka Sosenka okradziona!
- Parafina w wosku
- Cukru jest dużo, ale nie ma go w sklepach
- Doktor hab. Krystyna Pohorecka odznaczona Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski
- Pszczoły zjadają maliny
- Ule z recyklingu… po raz kolejny!
- Wypadek przez pszczołę?
- Kradzież pasieki w Bogatyni
- Przychodzi pszczoła do lekarza...
- Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu z pasieką!
- Miedziowe pszczoły!
- Kwalifikacyjne kursy zawodowe dla pszczelarzy w Płocku
- Projekt BeeGen - materiały szkoleniowe
- Stefan Kopeć – ojciec endokrynologii owadów
- Dwa miliony dla pszczelarzy
- Rajd rowerowy „Od pasieki do pasieki”
- Tytuł najlepszej firmy rolniczej nadano pasiece
- Reaktywujemy Kalendarium imprez pszczelarskich!
- Letnie warsztaty pszczele w Teatrze Zagłębia
- Światowy Dzień Pszczół w Otwocku
- Ktoś zniszczył 120 uli
- Elektryzująca gadka roślin
- Piknik Przyjaciele pszczół
- Perfidne zniszczenie uli
- Światowy Dzień Pszczół w Banku Pekao
- Zniszczenie pasieki w Światowy Dzień Pszczół
- Jest źle, będzie jeszcze gorzej. Rzecz o suszy w Polsce
- Piknik rodzinny „Przyjaciele pszczół”
- Rośliny naczyniowe obcego pochodzenia uznane za inwazyjne na terenie Polski – lista gatunków
- Kradzież uli w Goniczkach
- Bank Pszczeli odbudował kolejną pasiekę
- Kurs pszczelarski w Wilanowie
- Nadajniki GPS doprowadzają do złodziei uli
- Kradzież uli w Ludźmierzu
- Chronić pszczoły – racjonalnie
- Stołówki dla fifnych owadów, czyli akcja poznańska
- Praca dla pszczelarzy z Ukrainy
- Nowa sztuczka fałszerzy miodu
- Ukradł ule z troski? Teraz spotka go kara!
- Wydawnictwo Pasieka i Zróbmy to razem dla pszczół!
- Pszczołowitacze – fajna inicjatywa z Kartuz
- Pyłek dla pszczół, spokój dla alergików
- Bezpłatne badania wosku i węzy w laboratorium HoneyLab Taper & Waś
- VI Ogólnopolska Konferencja Pszczelarska z cyklu „Weterynaria dla pszczelarstwa”
- 6081 zł dla Ukrainy!
- Złapano zabójcę pszczół
- Świetne inicjatywy w Sosnowcu
- W Sosnowcu budzą pszczoły
- 59 Naukowa Konferencja Pszczelarska – dzień II
- Ankieta pszczelarska Instytutu Ogrodnictwa w Puławach
- 59 Naukowa Konferencja Pszczelarska – dzień I
- Wydawnictwo Pasieka dla Ukrainy – kolejne aukcje!
- Dopłaty dla pszczelarzy
- Mead Madness Cup 2022
- Wydawnictwo Pasieka dla Ukrainy
- Apel o odwołanie kongresu Apimondii, który ma się odbyć w Rosji
- Bee Press Photo i Bee Art 2022
- Konkurs o 5000 zł edycja 2022
- Ochrona pszczoły Augustowskiej
- Greckie pączusie z miodem
- Jak przyspieszyć czerwienie? Usypiając matkę!
- Bezpłatne szkolenie w Wojnowie
- Trzysta tysięcy dla pszczelarzy
- Zabił pszczoły, wychładzając gniazda
- Ucząc o pszczołach
- Bezpłatne wykłady pszczelarskie online
- Co ma wspólnego pyłek kwiatowy ze śniegiem?
- Wydawnictwo Pasieka wspiera strażaków
- 59 Naukowa Konferencja Pszczelarska w Puławach
- XXVI Wojewódzka Konferencja Pszczelarska w Karniowicach
- Praktyki współistnienia
- Dofinansowanie dla rolników-pszczelarzy!
- Rabat 50% na udział w III Europejskiej Konferencji Miodosytników
- Umorzenie śledztwa dotyczącego zatrucia pszczół
- Na osłodę życia. Pszczelarze z Bielińca przekazali miód do Domu Dziecka w Strzyżowie
- Pszczelarstwo to stan umysłu
- Polska, europejska i światowa produkcja rzepaku
- Wypadek ciężarówki z miodem
- Najbardziej szlachetny trunek – czyli wywiad z Mateuszem Błaszczykiem z Kings of Mead i jego przepis na miód pitny
- Podpalenie sekretariatu znanej spółdzielni pszczelarskiej
- Wyniki konkursu dla prenumeratorów „Pasieki”
- Małopolski szlak miodem płynący
- Miododajne głogi przy Głogowej w Tarnowie
- Na przeziębienie – ocet, czosnek i miód!
- Mead Madness Cup
- Znaczenie pasów kwietnych w rolnictwie – konferencja
- Przewrócone ule na Uniwersytecie Gdańskim
- O pszczołach w Ustroniu Morskim
- Jesienne Pszczoły 2021 w Apilandii
- Dofinansowanie do pasów kwietnych
- Jeszcze tylko kilka dni!
- W Pile staną pszczele bioindykatory
- 10 lat za 10 słoików
- Zmarł Profesor Jarosław Prabucki
- Wojakowa z ogrodem miododajnym
- Zmiany w projekcie ustawy o sprzedaży bezpośredniej
- Ubogo, tłusto, mącznie… czyli dieta po stracie pszczół
- Pszczela przestrzeń w Szczepanowicach
- Webinar pełen przydatnej wiedzy!
- Ogrody miododajne w gminie Szczurowa
- Konkurs na facebooku Pasieki!
- Strzelnica pszczelim domem!
- Założyciele europejskiego kongresu pszczelarskiego o inicjatywie BEECOME
- Morderca pszczół zatrzymany
- Zabili pszczoły, zniszczyli ule
- Pszczele radio
- Marihuana wśród uli
- Podlaskie miodem stoi
- Co ty pleciesz? Ul!
- Krakowskie miodobranie już we Wrześniu!
- Nie rozsiewaj nasion gdzie popadnie!
- Strzelnica dla pszczół
- Ule… z recyklingu?
- Lepiej nie robić nic
- Konferencja Beecome. Czy warto wziąć w niej udział?
- Wytrute pszczoły w Świeciu
- Zwycięzca konkursu o 5000 zł!
- Harmonogram Dni Otwartych w Zgorzelcu 2021!
- Pszczoły na orbitę!
- Skansen miodem i ziołami pachnący
- Wadowice Miodem Płynące
- Słodka sobota w Skansenie Rzeki Pilicy
- Czy jesteś pszczelarzem roku?
- Europejska konferencja pszczelarska BEECOME
- Jak założyć ogród przyjazny pszczołom?
- Rzeszowski miód – czas na degustację. Rzeszowskie miodobranie w Galerii Rzeszów!
- Bracia Sadownicy wspierają pszczoły
- Pszczelarskie Pogotowie Rojowe ciągle działa!
- Dni Otwarte w Zgorzelcu 2021
- Rolnik stanie przed sądem
- PZP spotyka GIW
- Kolejne fungicydy wycofane
- Aleksandra Splitt laureatką COLOSS Award for excellence 2021
- Bieg do miodu - VII Edycja 2021! Weź w nim udział
- W okolicach Brzeska grasuje złodziej uli
- Jak uzyskać dopłatę do rodziny pszczelej?
- Kradzież uli z okolic Garwolina
- Kolejny webinar firmy Łysoń już w tym miesiącu!
- Wytrucie 35 rodzin pszczelich
- Odwołano dr. Konopkę
- Skradziono charakterystyczne ule
- Pszczelarzu! Pomóż naukowcom!
- Rząd wesprze pszczelarzy
- Konkurs z okazji Światowego Dnia Pszczół
- Sfałszowany Apivar nie jest dostępny w Polsce - sprostowanie ostrzeżenia
- Oprysk nielegalnym pestycydem zabił 245 rodzin pszczelich
- Ogólnopolskie Dni Pszczelarza zostały odwołane
- Dzień Dziecka w Apilandii
- Edukacyjny cykl video „Kala i pszczoły”
- Skradziono ule w miejscowości Jamy - wyznaczono nagrodę za pomoc w ich odnalezieniu
- Wyniki konkursu z okazji 18 urodzin czasopisma „Pasieka”
- Parafina i stearyna w wosku i jej wpływ na pszczoły
- Odległość ustawienia uli od nieruchomości kwestią kodeksu cywilnego?
- W Wielkopolsce sadzą drzewa
- Zalane ule. Pszczelarz walczy z deweloperem
- Gdy matka zapada w śpiączkę
- Bank pszczeli pomoże kolejnemu pszczelarzowi
- Pszczelarze wpuszczeni na poligon
- Rzepak bez Cruisera
- Pszczelarskie wykłady w formie online
- Kradzież uli z Pasieki Siła Natury
- Bestialstwo w Święta – zalano ule ropą
- IJHARS sprawdził jakość miodu
- Czy pamiętasz o przełożeniu ramek?
- Konkurs plastyczny dla dzieci z lubelskiego
- Kradzież uli w Pożarowie
- Przewrócone ule i przyłapany sprawca
- 58 Naukowa Konferencja Pszczelarska, cz.2.
- 58 Naukowa Konferencja Pszczelarska 2021, cz.1.
- Drogeria Pigment rozdaje nasiona roślin miododajnych
- Darmowa konferencja COLLOS!
- Darmowe webinary Pasieki Michałów
- Spalony dom z pracownią pszczelarską
- Pszczelarzowi spłonęła stodoła ze sprzętem pasiecznym i miodem
- Lubelskie – wspólnie dla pszczół 2021
- Kolejny sklep firmowy ŁYSOŃ – tym razem w najstarszym mieście Polski
- Lot trzmiela
- Konkurs na 18 „Pasieki”!
- Kolejne zamrożone rodziny pszczele
- Nestlé po raz kolejny rozdaje nasionka
- Małopolska pszczoła 2021
- Pszczelarski kalendarz biodynamiczny na 2022 r.
- Książki i pszczoły
- Kto będzie analizował polskie pszczelarstwo?
- Jubileuszowa 25 konferencja pszczelarska
- Kolejna zniszczona pasieka
- Uczniowie stworzą aplikację dla pszczelarzy. Można ich wesprzeć!
- W tym roku Pasieka gra z WOŚP!
- PZP prosi MRiRW o dofinansowanie do każdej rodziny pszczelej
- Webinar – wielka powtórka przed sezonem!
- Polska tuż za podium w produkcji miodu
- Darmowe webinary Pasieki Michałów
- Sylwestrowy huk fajerwerków – czy wpływa na pszczoły?
- Zniszczyli pasiekę w zimie. Pszczelarzowi można pomóc.
- Pszczelarze doczekali się odszkodowania
- Złodziej pszczół… w listopadzie
- Projekt „Małopolska Przyjazna Pszczołom”
- Inkubator Pszczelarski powstał w Wolborzu
- Tarnowskie wsparcie dla pszczół i pszczelarzy
- Młodzi dla pszczół
- Darmowe projekty ogrodów miododajnych
- Pszczelarz też podlega pod Powszechny Spis Rolny!
- Konferencja „Znaczenie pasów kwietnych w rolnictwie”
- Najlepsze miody pitne świata - Mead Madness Cup
- Wyniki Konkursu Bee Press Photo
- Webinar: Przygotowanie rodzin pszczelich do pożytków wczesnowiosennych oczami praktyków
- Bee Saving Paper – papier doskonały dla pszczół
- Pszczelarze nie otrzymali dotacji
- Kłody bartne w Białymstoku
- Sześć szkoleń online!
- Wytrucie pszczół przez lecznicze paski?
- Nowa pasieka edukacyjna w zachodniopomorskim
- RAZEM DLA PSZCZÓŁ! LICYTACJA MIODÓW NA RZECZ BANKU PSZCZELEGO
- Odszedł protektor pszczoły augustowskiej, Lech Żmuda
- Darmowa konferencja COLLOS!
- Zachęcamy do wypełnienia ankiety B-RAP (COLOSS)
- Zielony projekt, czyli Pszczela Hala!
- Zapraszamy na wydarzenie "Mała Pszczoła, Wielki problem"!
- Konkurs nr 3 w ramach akcji Korona dla Pszczół
- Miód a podatek cukrowy
- Kradzież ramek z czerwiem
- W Szczecinie stanęła pierwsza miejska barć
- Kosił łąkę kwietną na karmę dla królików
- Konkurs nr 2 w ramach akcji Korona dla Pszczół
- Czy rzeczoznawca chorób pomoże weterynarzom?
- Darmowy pszczelarski Kwalifikacyjny Kurs Zawodowy
- Konkurs w ramach akcji Korona dla Pszczół!
- Ktoś przewrócił ule
- Dofinansowania do pasz dla pszczół nie będzie
- Poznaniacy chcą zrywać bruk, by sadzić rośliny
- Zalano ropą pszczoły
- Refundacja pastuchów i lokalizatorów GPS dla pszczelarzy
- PZP proponuje przesunięcie terminów koszenia łąk
- Korona dla Pszczół! Takiej klawej akcji dawno nie było!
- Pszczelarz z gminy Olszanka stracił 80 rodzin pszczelich
- Zgnilec amerykański znowu daje o sobie znać
- Miód z Beskidu Wyspowego dostał znak „Chroniona Nazwa Pochodzenia”
- W Sopocie rosną łąki kwietne
- Let it bee – Carrefour wspiera pszczoły
- Poznań po raz kolejny działa dla pszczół
- Pszczoły zamieszkały w ścisłym centrum Rzeszowa. Powstała #PASIEKAwSercuMiasta!
- Mniej miodu – wyższa cena
- Apilandia zaprasza na Wielki Dzień Pszczół!
- Schwytano złodziei uli!
- W gminie Bałtów zniszczono ponad 150 uli
- Dan Cake uruchomił miejską pasiekę
- Złotoporek niemiły zgnilcowi
- Komunikat w sprawie APIRogów
- IJHARS kontroluje targi i sklepy
- Prokuratura zajmie się ministrem Ardanowskim
- Wzrost dofinansowania do sektora pszczelarskiego
- Pszczelarz zasłabł przy ulu. Zaatakowały go pszczoły
- Adoptuj donicę w Katowicach!
- I w Gdańsku można mieć pszczoły
- Polski Związek Pszczelarski ponawia prośbę o dopłaty do zapylenia
- Rzeszów mówi #TAKdlaPszczół! Powstaje „Pasieka w sercu miasta”
- Promujemy polskiego pszczelarza – dowiedz się jak i weź w tym udział!
- Konkurs na zdjęcie słoików z naszymi etykietami
- Jak moda na rzepak i facelię niszczy uprawy
- Elbląg – trawnik dla ludzi i dla zapylaczy
- Eksperyment na wyższość trawników „zaniedbanych”
- Znamy wyniki konkursu plastycznego „Jak mogę pomóc pszczołom?”
- Bezpłatny kurs zawodowy dla pszczelarzy
- Szczedrzykowice – w kilku pasiekach padły pszczoły
- Ktoś postawił w parku 40 uli. Bez pozwolenia.
- „Uśmiech ludzi i satysfakcja z dobrze wykonanej pracy są dla mnie nagrodą”
- Zrzutka na poszkodowanego pszczelarza
- Bee Press Photo - międzynarodowy, pszczelarski konkurs fotograficzny
- Pszczelarze z Olszanki stracił 70 rodzin pszczelich
- Naukowcy z Torunia i Puław proszą o pomoc
- W Wągrowcu padło 141 rodzin pszczelich
- Audycja radiowa z okazji Światowego Dnia Pszczół
- Woskomat szybko i tanio oceni wosk
- Wspaniały, polski plaster propolisowy czeka na opatentowanie
- Celowo wytruł 60 rodzin pszczelich. Został zatrzymany
- Seryjny truciciel pszczół w Sroczynie
- Pszczelarze przyskrzynili złodzieja uli
- No Mow May, czyli angielskie „Nie ścinaj nam głów”
- Wólka Kosowska. Skradziono dziesięć uli.
- Mieszkańcy Świebodzina przeciwko koszeniu trawników
- Masowe wytrucia pszczół w pobliżu Środy Wielkopolskiej
- Skradziono osiem uli z okolic Trzcianki
- Oglądaj za darmo „Krainę miodu”!
- Bestialskie zalepienie pianką rodzin pszczelich
- Bees & Flowers
- Dobre chwasty! Nie ścinaj nam głów
- Złodzieje uli zatrzymani
- Ktoś regularnie truje pszczoły
- Niedźwiedzie grasują w pasiekach
- Pszczelarz walczy o sprawiedliwość
- Woda dla pszczoły
- Sygnalizator roju
- Na Dolnym Śląsku będą zabiegi agrolotnicze
- E-szkolenia z projektu “Wsparcie Rynku Produktów Pszczelich”
- Skradziono ule w gminie Bartoszyce
- Pszczoły się wożą
- W Barlinku spłonęły pszczoły
- W Książu Śląskim spłonęły ule
- Konkurs „Małopolska Pszczoła” – wydłużenie terminów składania wniosków
- Firma Łysoń wspiera małopolskich lekarzy
- Skradziono ule koło Olecka
- 160 słojów miodu dla sandomierskiego szpitala
- Lubelskie – wspólnie dla pszczół. List do rolników i sadowników
- Odpowiedź dla PZP w sprawie pszczelarzy objętych kwarantanną
- Cena za miód z krokusów
- „Pszczoły. Poradnik hodowcy” Wernera Gekelera – recenzja
- Zaświadczenie o posiadaniu i lokalizacji pasieki – może się przydać w czasach pandemii
- Pszczelarz prosi o pomoc
- Apel Polskiego Związku Pszczelarskiego
- 57 Naukowa Konferencja Pszczelarska 2020
- Targi ApiRogów - zmiana terminu!
- Wandale zniszczyli pasiekę
- Są pszczoły - jest życie!
- Fałszerze miodu jak dealerzy kokainy
- Konkurs na domek dla owadów
- Naukowcy z Politechniki Krakowskiej opatentowali wielofunkcyjne urządzenie do osuszania i kremowania miodu
- Katowice dobrym miejscem dla pszczół?
- Pierwsza pomoc przy użądleniu
- Lubelskie – wspólnie dla pszczół
- Pszczelarze z koła w Bielińcu przekazali miód dla dzieci w hospicjum
- Pszczelarski kalendarz biodynamiczny na 2022 r.
- Czy na etykiecie z miodem musi być informacja o rolniczym handlu detalicznym?
- ZZM w Krakowie zamierza w tym roku wysiać do ok. 10 ha łąk kwietnych
- Kolejny akt wandalizmu — ktoś zdemolował pasiekę koło Wałbrzycha
- Proces za użądlenie
- „Pszczoły i miód w kulturze” – wykład prof. Anny Mlekodaj w Domu Kultury w Wadowidach
- Prosimy o pomoc!
- Osiedle w Rzeszowie z ulami i łąką kwietną
- Odszedł Edmund Dymek
- Średnie ceny miodów
- Słynny cytat Einsteina jest zmyślony
- Wyniki konkursu dla prenumeratorów "Pasieki"
- Gdy głód zagląda w oczy
- IJHARS zbadał miód. Znowu problem z etykietami.
- I Międzynarodowe Targi Pszczelarskie ApiRogów
- „Lubię wiedzieć” – Rozmowa z Martyną Walerowicz, autorką książki „365 faktów o pszczołach”
- Międzynarodowy Kongres Pszczelarski w Cieszynie odbędzie się w marcu
- Żory przeznaczają tereny pod naturalne łąki
- Zmiana terminu ogłoszenia wyników konkursu o 5000 zł
- Sukces prudnickiego pszczelarza
- Trwa nabór wniosków na rozwój RHD
- Radna w stroju pszczoły walczy o budżet na ogród roślin miododajnch
- Europejska Konferencja Miodosytników – druga edycja
- Warsztaty pszczelarskie - wypleć kószkę
- Spłonęły budynki pasieczne i dwie tony miodu
- Bee Simulator - polska gra komputerowa z muzyką na światowym poziomie
- Spalony dobytek pszczelarzy – możesz pomóc!
- W Belwederze stanęły ule
- Zostań współtwórcą pasieki społecznej
- Pszczelarze z koła PZP Krosno sadzą lipy i robinie
- Zniszczone ule w Nadleśnictwie Krasiczyn
- Wykaz składników na etykiecie z miodem. Kiedy masz obowiązek go zamieścić?
- Głuchołazy - celowe wytrucie pszczół
- Umorzenie sprawy wytrucia wadowickiej pasieki
- Zniszczono legnicką pasiekę
- Zgnilec powiatach wadowickim i oświęcimskim
- Kulturalne pszczoły na dachu filharmonii
- Pszczelarze dostaną rekompensatę za straty z powodu suszy?
- W Koszalinie powstanie pasieka
- Po prostu pomagać! #TAKdlaPszczół
- Gmina Stryszawa oraz Stowarzyszenie „Beskidzkie Trutnie” rozdają sadzonki!
- Bieszczadzkie niedźwiedzie niszczą pasieki
- Aż 3 medale dla Pasieki na Apimondii w Montrealu!
- Prokuratura bada wydanie zgody na stosowanie w Polsce zapraw nasiennych z grupy neonikotynoidów przez ministra Ardanowskiego
- 54 ogniska zgnilca w Polsce
- „Najlepiej spożyć przed” czy „Najlepiej spożyć przed końcem” na etykiecie z miodem?
- Ruszyły prace nad wprowadzeniem obowiązku rejestracji każdej pasieki
- Brzeszcze – kolejne ognisko zgnilca
- Spór o maliny w Maleninie
- Naukowcy z SGGW opracowali lepszy sposób suszenia miodu
- Fundacja Apikultura dała szpitalowi domek do apiterapii
- W Gliwicach nieznany sprawca zatopił ule
- Złodziej miodu zmarł od użądleń
- Zgnilec amerykański w województwie świętokrzyskim
- Wałbrzych sieje łąki
- GPS w ulu doprowadził do złodzieja
- Profesor Chorbiński poprowadzi wykłady w Kamiannej
- W Poznaniu zamiast pola golfowego zasadzą las
- Poznaj świat pszczół na święcie owoców i produktów pszczelich
- Elana Toruń wspiera pszczoły
- 5000 zł za wskazanie sprawcy wytrucia pszczół w Wysokiej
- Ukradziono ule, doszło do pożądleń spacerowiczów
- Andżelika Borys odwiedziła Apilandię
- Próba nielegalnego przewiezienia matek pszczelich z Ukrainy
- Wytrucie 50 rodzin w Wysokiej
- Dwa miliony złotych na węzę
- Niedźwiedź Józefek zniszczył ul
- Mieszkańcy regionu poznają świat pszczół
- Pszczoły w Głogowie padły przez… lipy?
- Olkusz rozda setkę uli
- Wsparcie unijne sektora pszczelarskiego od sierpnia 2019
- Gmina Kęty i miasto Chrzanów nie walczą z komarami w trosce o pszczoły
- Mniej pieniędzy dla pszczelarzy z Funduszu Promocji Roślin Oleistych?
- Kurs pszczelarski prowadzony przez Rafała Szelę
- Szkoła zbiera na pszczoły. Możesz ją wesprzeć!
- Jerzy Woyke na Festiwalu Otwarte Ogrody Sadyba
- Apikultura przekazała pszczelarzowi 5 uli
- Wrocław kosi mniej – dobre zmiany dla pszczół
- Soplica i Rob in Wood tworzą razem pszczele azyle
- Wymordowano pszczoły pianką budowlaną
- Bankomat Nasion w Zarządzie Zieleni w Warszawie
- Udostępnij spot – ufunduj ule!
- Konkurs na najlepiej prowadzoną pasiekę w Małopolsce
- Powstał Bank Pszczeli dla poszkodowanych pszczelarzy
- Skradziono miód, spalono ule
- Zgnilec amerykański w Krakowie
- Dwadzieścia pięć rodzin pszczelich walczy o przeżycie
- Zamiast powiadomić pszczelarza, wytruto pszczoły
- Wytrucie pszczół w lubelskim
- MiodoPolska – licealiści pomagają pszczołom
- Sprawca utopienia pszczół zatrzymany
- Kolejna kradzież uli
- Pszczelarze Innowacyjnymi Rolnikami Roku 2018
- Bezsensowne okrucieństwo – kolejne zniszczenie pasieki
- Wandale wrzucili ule do jeziora
- Masowa śmierć pszczół w Gostyniu
- Nowy projekt ustawy – środki na promocję miodu
- Rośliny o pyłku nieodpowiednim dla pszczół
- Tadeusz Dylon pyta MRiRW o wsparcie dla pszczelarzy
- Ule w Katowicach – więcej miodu, ale i stresu dla pszczół
- Celowe podpalenie uli w Wieprzycach
- Działki nie takie „eco” – wytrucia pszczół w Miechocinie
- Skutki użądlenia – zmiana prawa w Głuchołazach
- PZP otworzył nabór na kursy w Kamiannej
- 1000 zł za złapanie złodzieja
- Minister Ardanowski przegrał w sądzie z Greenpeace
- Pszczoły z salonu Ferrari
- „Restrukturyzacja małych gospodarstw” – teraz także dla nieubezpieczonych w KRUS
- Bogdan Konopka Głównym Lekarzem Weterynarii
- Pasieka Newsletter
- Pociąg do pszczelarstwa – warszawskie SKM ma pszczoły
- Łąka kwietna dla Prudnika – dzięki jednemu pszczelarzowi
- Pszczelarska przyjaźń polsko-czeska
- W Elblągu i Kielcach będzie można mieć pasieki
- Milion kwiatów dla pszczół! Czyli „Z Kujawskim pomagamy pszczołom”
- Zniszczona pasieka – szukamy sprawcy!
- Nie myl mniszka z mleczem!
- Kwitnie czeremcha zwyczajna
- Fundacja Apikultura podarowała pszczelarzowi 30 uli
- Prośba o pomoc w złapaniu złodzieja matek pszczelich!
- Zbiórka na Kubę. Prosimy o pomoc!
- Murarki coraz popularniejsze w sadach. Dlaczego nie pszczoły miodne?
- Nie ma lipy w Rytlu – fotorelacja
- Kolejne ognisko zgnilca
- Nowa ustawa – producenci rzepaku podzielą się z pszczelarzami
- Kolejna kradzież uli w Szczecinie
- Za tydzień pszczoły znikną z Polski
- Ogniska zgnilca amerykańskiego na Dolnym Śląsku
- Prośba o pomoc w złapaniu złodzieja
- Gdynia zezwoli na ule w mieście
- Katowice – by chronić pszczoły wstrzymali opryski na kleszcze
- Ujęto złodzieja uli
- Konkurs na Pszczelarza Roku
- Dotacje na ochronę owadów zapylających
- Nagroda za złodzieja uli
- Błędne informacje w sieci o szerszeniu azjatyckim
- Ogień zabił 65 rodzin pszczelich
- Pobierz plakat "NIE MA LIPY"
- Projekt Krajowego Programu Wsparcia Pszczelarstwa
- Apilandia – poczuj się jak pszczelarz!
- Jak nasze pszczoły powitały Nowy Rok?
- Kalendarz biodynamiczny 2019
- WYNIKI KONKURSU FOTO 2018
- ULmonitor
- Pasieka poleca film „Łowcy miodu”