Greckie pączusie z miodem
Zdjęcie: Aga Wielińska.
Małe kulki słodyczy oblane miodem zwą się po grecku loukoumade. To odrobinę zdrowsza (bo z polskim miodem!) alternatywa dla pączków na tłusty czwartek. Albo słodycz towarzysząca naszym pączkom z konfiturami, bo czemu nie!
Małe pączki moczone w miodzie może nie są fit, ale przynajmniej zawierają smakowitą alternatywę dla sacharozy, czyli zdrowy, polski miód, o którego właściwościach pisaliśmy tutaj. Grecy nie tylko maczają loukoumade w miodzie, lecz także posypują je rozdrobnionymi orzechami, sezamem i cynamonem. Można spróbować!
Przepisem na pączusie z miodem podzieliła się nasza redakcyjna koleżanka, Aga Wielińska:
Składniki na 1 porcję (ale oczywiście ja robię z podwójnej):
200 g serka homogenizowanego/jogurtu naturalnego/śmietany,
1 jajko,
1 szklanka mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
POLSKI MIÓD – gatunek wedle uznania (tym razem nada się tylko patoka, czyli miód w postaci płynnej – o różnicach między krupcem a patoką, przeczytasz tutaj).
Wszystkie składniki wymieszać razem. Masę nakładać małą łyżeczką na rozgrzany olej i smażyć z obu stron do uzyskania brązowego, pączkowego koloru. Podawać polane polskim miodem.
Propozycja sposobu spożywania:
Zdjęcie: Flickr.
Loukoumade z miodem i orzechami.
Zdjęcie: Flickr.
A także z miodem i cynamonem!
Zdjęcie: Flickr.