NEWS:

Miód stwardniał – co się stało?

miod skrystalizowany

Zdjęcie: Miód skrystalizowany ma taką samą jakośc jak płynny. Autor: Lolame, pixabay.

Nic się nie stało. To dobrze, że stwardniał. Krystalizacja, czyli przejście z miodu płynnego w stały, to naturalny proces, który wręcz świadczy o dobrej jakości miodu. „Twardy” miód (zwany również krupcem) ma takie same właściwości prozdrowotne jak płynny (zwany również patoką).

Procesowi krystalizacji nie ulegają miody sztuczne. Nierównomierna krystalizacja (jakby do miodu ktoś wsypał grysik) wskazuje, że miód mógł zostać przegrzany (pisaliśmy o tym tutaj, pod nagłówkiem „Wielki przegrzany”). Najczęściej miody krystalizują od dołu pojemnika i równomiernie – chociaż to też nie jest regułą. Bywa, że miody, które powstały z nektaru dwóch gatunków roślin, nie krystalizują równomiernie. W marketach jednak mamy do czynienia najczęściej z miodem nie tylko przegrzanym, lecz także wymieszanym (miody z terenu UE i spoza). Dlatego najlepiej kupować miód bezpośrednio u pszczelarza, któremu ufamy.

Co decyduje o tempie krystalizacji?

O szybkości krystalizacji decyduje rodzaj cukrów, które przeważają w miodzie, a także zawartością wody, temperatura przechowywania i dostępem światła, liczbą ośrodków krystalizacji (cząsteczek i drobin pyłku, wosku itd. od których proces krystalizacji się rozpoczyna).

Im więcej glukozy jest w miodzie, tym szybsza krystalizacja – dlatego najszybciej krystalizuje miód rzepakowy, zawierający 44,6% tego cukru. Potrafi twardnieć już w komórkach, a jeśli był odebrany wcześniej, to w trzy dni od pobrania pszczelarz może mieć twardy miód w słoikach. W przypadku miodu akacjowego krystalizacja często następuje dopiero po roku, ponieważ zawiera tylko ok. 26% glukozy.

Na tempo krystalizacji wpływa także zawartość wody – im jej więcej, tym proces „twardnienia” wolniejszy. Te miody, które mają poniżej 20% wody krystalizują szybko.

Wolę miód płynny...

Jeśli nie jesteśmy fanami krupca, to pamiętajmy o tym, że krystalizacja ustaje poniżej 0°C i powyżej 45°C. Możemy wiec miód mrozić. Jednak musimy pamiętać, że podgrzewając miód powyżej 40°C tracimy cenne enzymy, a olejki eteryczne kwiatów się ulatniają. Krystalizacja zachodzi najszybciej w temperaturze 13-18°C i w ciemnościach, (jednak musimy pamiętać, że promienie słoneczne ogólnie wpływają niekorzystnie na właściwości miodu), a opóźnia przy 25-35°.

Jeśli nie lubimy stwardniałego miodu możemy go podgrzać w kąpieli wodnej, pamiętając jednak, by temperatura patoki nie przekroczyła tych wymienionych 45°C.

Miodowa alternatywa

Dobrą alternatywą dla osób, które denerwuje zarówno szybko ściekająca z kanapki patoka, jak i twardy kupiec, są miody kremowane.

 Zamów prenumeratę czasopisma "Pasieka"


Czym jest e-Prenumerata? e-Prenumerata to pełny dostęp do książek i numerów czasopisma „Pasieka” w aplikacji mobilnej oraz w serwisie w www.pasieka24.pl Wszystkie numery czasopisma „Pasieka” oraz książek w „Biblioteczce...

Prenumerata „Pasieki” Czasopismo „Pasieka” to pismo dla pszczelarzy z pasją. Wydawane jako dwumiesięcznik w ciągu roku ukazuje się 6 numerów. Zamawów prenumeratę roczną - obejmuje...

Ostatnio dodane

Jak sprzedawać więcej miodu? Udział na lokalnych imprezach masowych Sprzedaż...

Porady pszczelarskie

Wydawnictwo Pasieka, 17-07-2025

Zapraszamy na 32. Krakowskie Miodobranie 6 i 7 września...

z Polski

Wydawnictwo Pasieka, 10-07-2025

Jak pomóc pszczołom przetrwać upały? Wysokie temperatury stanowią ogromne...

Porady pszczelarskie

Wydawnictwo Pasieka, 02-07-2025

„Szare pszczoły” – recenzja książki Do najnowszej książki Andrieja Kurkowa...

z Polski

Wielińska Agnieszka, 30-06-2025

Polsko-Czeskie Święto Pszczół i Miodu Fot. Organizatorzy ...

ze świata

Wydawnictwo Pasieka, 30-06-2025

Ulotki i broszury o miodzie pomogą utrzymać klienta Jak utrzymać...

Porady pszczelarskie

Wydawnictwo Pasieka, 26-06-2025

Spowolnienie rozwoju polskiego pszczelarstwa Zdjęcie poglądowe. Fot. Freepik Polskie...

z Polski

Kobiałka Teresa , 23-06-2025

Za nami wyjątkowe święto pszczoły, kultury i ekologii ...

z Polski

Wydawnictwo Pasieka, 23-06-2025

Rośliny „słyszą” pszczoły – lwie paszcze zwiększają produkcję nektaru...

ze świata

Kobiałka Teresa , 17-06-2025