fbpx

Miód akacjowy

akacja

Zdjęcie: Wydawnictwo Pasieka

W przeciwieństwie do miodu rzepakowego krystalizuje bardzo wolno – jest to spowodowane dużą zawartością fruktozy.

Miód akacjowy ma walory charaktery­styczne dla miodów jasnych, wiosen­nych. Podobnie jak miód rzepakowy, jest przede wszystkim cenną odżywką regeneracyjną w stanach wyczerpania fizycznego i umysłowego. Ze względu na bogactwo fruktozy (zwa­nej cukrem owocowym), jest przydatny u chorych z lekkimi postaciami cu­krzycy (insulinoniezależnymi). Znajduje również zastosowanie w schorzeniach przewodu pokarmowego, między in­nymi w zaburzeniach trawiennych, sta­nach skurczowych i zapalnych żołądka i jelit, w nadmiernym wydzielaniu soku żołądkowego. Miód akacjowy ceniony jest również jako środek wspomagający leczenie schorzeń nerek i układu mo­czowego. Zalecany jest również podczas przeziębień.

Jest szczególnie lubiany przez dzieci, dlatego poleca się go w miejsce cukru do słodzenia posiłków.

Kupiłeś pyszny miód akacjowy od zaufanego pszczelarza? Pozwól innym poznać jego smak, zrób zdjęcie i wrzuć na instagrama z hasztagiem #KupujPolskiMiod #MiodAkacjowy