Miód leśny
Zdjęcie: Wydawnictwo Pasieka.
Miód leśny jest zazwyczaj nektarowo-spadziowy, ale główną cechą, która wyróżnia go od innych patok* tego typu jest fakt, że podczas produkcji pszczoły zbierają nektar z kwiatów rosnących w lasach, a więc bardzo specyficznej kompozycji nektarowej.
W miodach leśnych smakujemy nektarów z takich gatunków roślin, jak np. dzikie róże, borówki czernice, rumianki, kruszyny, dziurawce, maliny, głogi i innych ziół. Taki różnorodny nektar, wymieszany często ze spadzią iglastą czy liściastą, jest bardzo dobrej jakości, pozbawiony niekorzystnych substancji chemicznych.
Miody z terenów leśnych zwykle są ciemne, brązowe, mają wysoką zawartość olejków eterycznych i popiołów (co oznacza, że oprócz cukrów mają dużo dodatkowych, korzystnych dla zdrowia substancji). Jednak, ze względu na różną kompozycję gatunków roślin rosnących w lasach, miody leśne mogą mieć też jasnobrązowy kolor. Miody te mają bardzo dużo enzymów, o właściwościach przeciwzapalnych. Ponieważ powstają z mieszanek nektaru i spadzi, ich właściwości prozdrowotne są trudne do określania i zależą od regionu, w jakim miód leśny jest pozyskiwany. Ogólnie może być stosowany podczas przeziębienia i w stanach wyczerpania fizycznego.
*Patoka – miód w stanie płynnym.
Zamów prenumeratę czasopisma "Pasieka"
Kupuj polski miód
- Miód leśny
- Miód stwardniał – co się stało?
- Jak powstaje miód?
- Skąd pszczelarz wie, jaki miód zrobiła pszczoła?
- Pszczelarska Pavlova
- Miód nektarowo-spadziowy
- Pyłek pszczeli
- Miód nawłociowy
- Miód gryczany
- Miód akacjowy
- Miód mniszkowy
- Miód wielokwiatowy
- Miód rzepakowy
- Miód wrzosowy
- Miód faceliowy
- Miód spadziowy ze spadzi liściastej
- Miód spadziowy ze spadzi iglastej
- Miód lipowy
- Miód malinowy
- Latte z machą i miodem. Dla wege i nie-wege.
- Jak jeść miód?
- Dlaczego warto kupować polski miód?
- Cześć
- Pobierz plakat akcji
- Przepis na Amlou – pyszną, marokańską pastę!