NEWS:

Miód leśny

Miód leśny

Zdjęcie: Wydawnictwo Pasieka.

Miód leśny jest zazwyczaj nektarowo-spadziowy, ale główną cechą, która wyróżnia go od innych patok* tego typu jest fakt, że podczas produkcji pszczoły zbierają nektar z kwiatów rosnących w lasach, a więc bardzo specyficznej kompozycji nektarowej. 

W miodach leśnych smakujemy nektarów z takich gatunków roślin, jak np. dzikie róże, borówki czernice, rumianki, kruszyny, dziurawce, maliny, głogi i innych ziół. Taki różnorodny nektar, wymieszany często ze spadzią iglastą czy liściastą, jest bardzo dobrej jakości, pozbawiony niekorzystnych substancji chemicznych.

Miody z terenów leśnych zwykle są ciemne, brązowe, mają wysoką zawartość olejków eterycznych i popiołów (co oznacza, że oprócz cukrów mają dużo dodatkowych, korzystnych dla zdrowia substancji). Jednak, ze względu na różną kompozycję gatunków roślin rosnących w lasach, miody leśne mogą mieć też jasnobrązowy kolor. Miody te mają bardzo dużo enzymów, o właściwościach przeciwzapalnych. Ponieważ powstają z mieszanek nektaru i spadzi, ich właściwości prozdrowotne są trudne do określania i zależą od regionu, w jakim miód leśny jest pozyskiwany. Ogólnie może być stosowany podczas przeziębienia i w stanach wyczerpania fizycznego.

*Patoka – miód w stanie płynnym.

 Zamów prenumeratę czasopisma "Pasieka"


Czym jest e-Prenumerata? e-Prenumerata to pełny dostęp do książek i numerów czasopisma „Pasieka” w aplikacji mobilnej oraz w serwisie w www.pasieka24.pl Wszystkie numery czasopisma „Pasieka” oraz książek w „Biblioteczce...

Prenumerata „Pasieki” Czasopismo „Pasieka” to pismo dla pszczelarzy z pasją. Wydawane jako dwumiesięcznik w ciągu roku ukazuje się 6 numerów. Zamawów prenumeratę roczną - obejmuje...

Ostatnio dodane

Kolejny gatunek obcego szerszenia dotarł do Hiszpanii Fot. Thai National...

ze świata

Kobiałka Teresa , 06-05-2025

Recenzja książki „Biotechniczne zwalczanie warrozy” „Biotechniczne zwalczanie warrozy” autorstwa Krzysztofa...

Porady pszczelarskie

Wydawnictwo Pasieka, 06-05-2025

Pszczelarze są zaniepokojeni możliwością rozprzestrzenienia się roztocza Tropilaelaps clareae...

ze świata

Wielińska Agnieszka, 06-05-2025

Estońscy pszczelarze, pozyskujący miód na własny użytek, nie dostaną...

ze świata

Wielińska Agnieszka, 06-05-2025

Pszczelarze z Dolnego Śląska mogą wnioskować o odszkodowania ...

z Polski

Kobiałka Teresa , 06-05-2025

Przedmowa Sądzę, że w książce tej zawarłem zdecydowaną większość współczesnej...

Biotechniczne zwalczanie warrozy. Współczesne możliwości „archaicznych” metod

Olszewski Krzysztof, 29-04-2025

WSTĘP Metody biotechnicznej walki z warrozą, w tym izolacja matek...

Biotechniczne zwalczanie warrozy. Współczesne możliwości „archaicznych” metod

Olszewski Krzysztof, 29-04-2025

CZĘŚĆ TEORETYCZNA 1. Co osiągnęliśmy walcząc z warrozą głównie metodami...

Biotechniczne zwalczanie warrozy. Współczesne możliwości „archaicznych” metod

Olszewski Krzysztof, 29-04-2025

2. Konieczna zmiana strategii zwalczania pasożyta Powszechne występowanie warrozy oraz...

Biotechniczne zwalczanie warrozy. Współczesne możliwości „archaicznych” metod

Olszewski Krzysztof, 29-04-2025