NEWS:

Miód nawłociowy

nawloc

Zdjęcie: Wydawnictwo Pasieka.

Najpóźniejszy z miodów. Jego pozyskanie wymaga od pszczelarza dużej wprawy i dokładnego przygotowania pszczół do zimowli. Zbieraczki korzystają z nektaru trzech gatunków nawłoci: pospolitej, późnej i kanadyjskiej. Dwie ostatnie są gatunkami inwazyjnymi – wypierającymi nasze rodzime rośliny i nie mogą być celowo nasadzane.

Jaki jest miód nawłoci owy?

Patoka* ma jasnożółtą barwę, do lekko bursztynowej. Z biegiem czasu krystalizuje, stając się jaśniejsza. Konsystencja krupca nawłociowego jest niemal kremowa, dzięki czemu łatwo rozsmarowywać go po pieczywie. Pachnie lekko kwiatami nawłoci, a w jego smaku, oprócz dominującej słodyczy, czuć goryczkę.

Co ma w sobie miód nawłociowy?

Składnikami, które decydują najbardziej o właściwościach prozdrowotnych miodu nawłociowego rutyna i kwercetyna. Rutyna uszczelnia naczynia krwionośne. Poleca się ją stosować wraz z witaminą C, ponieważ spowalnia jej utlenianie i podtrzymując tym samym jej dobroczynne działanie. Kwercytyna również wpływa pozytywnie na naczynia krwionośne i polecana jest na pajączki i żylaki. Ma też właściwości przeciwwirusowe. Ponadto miód nawłociowy zawiera (podobnie jak inne miody) gamę olejków eterycznych, flawonów, witamin oraz minerałów, kawasów organicznych i substancji śluzowych.

Na co stosować miód nawłociowy?

Ze względu na zawartość składników wspomagających uszczelnianie naczyń krwionośnych, miód nawłociowy polecany jest w chorobach układu krążenia, ale także układu moczowego. Nazywany jest czasem polskim miodem manuka, bo ma silne właściwości antybakteryjne i wspomagające gojenie ran. Dlatego można używać go wspomagająco przy lekkich krwawieniach układu pokarmowego i do normalizowania pracy jelit. Ponadto warto aplikować go na skórę – zwłaszcza na cerę naczyniową. Nie tylko wzmacnia naczynia krwionośne, lecz także jest antybakteryjny.

*Patoka to nazwa płynnego miodu. Płynny miód, który skrystalizował ("stwardniał") to krupiec. Krupiec jest tak samo wartościowy jak patoka - czytaj o tym tutaj.

Kupiłeś pyszny miód nawłociowy od zaufanego pszczelarza? Pozwól innym poznać jego smak, zrób zdjęcie i wrzuć na instagrama z hasztagiem #KupujPolskiMiod #MiodNawłociowy

 Zamów prenumeratę czasopisma "Pasieka"


Czym jest e-Prenumerata? e-Prenumerata to pełny dostęp do książek i numerów czasopisma „Pasieka” w aplikacji mobilnej oraz w serwisie w www.pasieka24.pl Wszystkie numery czasopisma „Pasieka” oraz książek w „Biblioteczce...

Prenumerata „Pasieki” Czasopismo „Pasieka” to pismo dla pszczelarzy z pasją. Wydawane jako dwumiesięcznik w ciągu roku ukazuje się 6 numerów. Zamawów prenumeratę roczną - obejmuje...

Ostatnio dodane

Kolejny gatunek obcego szerszenia dotarł do Hiszpanii Fot. Thai National...

ze świata

Kobiałka Teresa , 06-05-2025

Recenzja książki „Biotechniczne zwalczanie warrozy” „Biotechniczne zwalczanie warrozy” autorstwa Krzysztofa...

Porady pszczelarskie

Wydawnictwo Pasieka, 06-05-2025

Pszczelarze są zaniepokojeni możliwością rozprzestrzenienia się roztocza Tropilaelaps clareae...

ze świata

Wielińska Agnieszka, 06-05-2025

Estońscy pszczelarze, pozyskujący miód na własny użytek, nie dostaną...

ze świata

Wielińska Agnieszka, 06-05-2025

Pszczelarze z Dolnego Śląska mogą wnioskować o odszkodowania ...

z Polski

Kobiałka Teresa , 06-05-2025

Przedmowa Sądzę, że w książce tej zawarłem zdecydowaną większość współczesnej...

Biotechniczne zwalczanie warrozy. Współczesne możliwości „archaicznych” metod

Olszewski Krzysztof, 29-04-2025

WSTĘP Metody biotechnicznej walki z warrozą, w tym izolacja matek...

Biotechniczne zwalczanie warrozy. Współczesne możliwości „archaicznych” metod

Olszewski Krzysztof, 29-04-2025

CZĘŚĆ TEORETYCZNA 1. Co osiągnęliśmy walcząc z warrozą głównie metodami...

Biotechniczne zwalczanie warrozy. Współczesne możliwości „archaicznych” metod

Olszewski Krzysztof, 29-04-2025

2. Konieczna zmiana strategii zwalczania pasożyta Powszechne występowanie warrozy oraz...

Biotechniczne zwalczanie warrozy. Współczesne możliwości „archaicznych” metod

Olszewski Krzysztof, 29-04-2025