fbpx

NEWS:

Miód ze spadzi liściastej

spadz lisciasta

Zdjęcie: Wydawnictwo Pasieka.

Różni się smakiem od tego ze spadzi iglastej. Dlatego więc warto spróbować obu.

Miód spadziowy ze spadzi liściastej ma zielonkawoherbaciany kolor do jasnobrązowego. Ciemnieje po krystalizacji, staje się szarawy – co oczywiście nie sprawia, że jest mniej wartościowy. Ma łagodny, żywiczny, cierpkawy posmak i słaby, korzenny zapach – nie tak intensywny, jak w przypadku spadzi iglastej.

Co ma w sobie miód ze spadzi liściastej?

Miód spadziowy ze spadzi liściastej może mieć domieszkę miodów nekta­rowych. Dzieje się tak często w przypad­ku lipy, gdzie pszczoły oprócz nektaru kwiatów, zbierają rosę miodową. Patoka spadzi liściastej zawiera dużą ilość biopierwiastków, enzymów i kwasów organicznych. Nie ma jednak tak silnego działania, jak miód ze spadzi iglastej. Z drzew liściastych najczęściej spadziują dęby, lipy, klony, drzewa owo­cowe, czasem buki i wiązy, rzadziej rośli­ny zielne: żyto i trzciny. To właśnie z nich pszczoły zbierają spadź.

Czytaj także: Jak jeść miód?

Na co stosować miód spadziowy ze spadzi liściastej?

Główne zastosowanie tego miodu wyni­ka z jego właściwości dezynfekujących oraz przeciwzapalnych i jest to leczenie chorób układu moczowego, dróg żółcio­wych oraz jelit. Jest on także zalecany przy wspomaganiu leczenia dolegliwo­ści układu oddechowego. Miód spadziowy stosowany jest również w zaburzeniach trawienia.

Kupiłeś pyszny miód ze spadzi liściastej od zaufanego pszczelarza? Pozwól innym poznać jego smak, zrób zdjęcie i wrzuć na instagrama z hasztagiem #KupujPolskiMiod #MiodSpadziowy

 


Czym jest ePrenumerata? ePrenumerata to pełny dostęp do książek i numerów czasopisma „Pasieka” w aplikacji mobilnej oraz w serwisie w www.pasieka24.pl Wszystkie numery czasopisma „Pasieka” oraz książek w „Biblioteczce...

Prenumerata „Pasieki” Czasopismo „Pasieka” to pismo dla pszczelarzy z pasją. Wydawane jako dwumiesięcznik w ciągu roku ukazuje się 6 numerów. Prenumerata roczna obejmuje 6 kolejnych...

Ostatnio dodane

Miód stwardniał – co się stało? Zdjęcie: Miód skrystalizowany ma...

Kupuj polski miód

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 13-08-2020

Jak powstaje miód? Zdjęcie: kukota, freepik. Miód powstaje z nektaru kwiatów...

Kupuj polski miód

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 13-08-2020

Skąd pszczelarz wie, jaki miód zrobiła pszczoła? Zdjęcie: freepik. Oczywiście pszczelarz nie...

Kupuj polski miód

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 13-08-2020

Organizatorzy zapraszają na: Międzynarodowa Konferencja Pszczelarska w Bałtowie w ramach XIII...

z Polski

DR - avatar DR, 13-08-2020

W telegraficznym skrócie Polska Pszczelarstwo w mieście » W Rzeszowie i Gdańsku...

Pasieka 5/2020

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 11-08-2020

Innowacje sprzętowe w służbie aktywizacji osób z niepełnosprawnościami Firma Łysoń...

Pasieka 5/2020

Cinal Jakub - avatar Cinal Jakub, 11-08-2020

Zła macocha czy niewdzięczne pasierbice? Przed nami koniec sezonu pszczelarskiego...

Pasieka 5/2020

Bieńkowska Małgorzata - avatar Bieńkowska Małgorzata, 11-08-2020

Poznań po raz kolejny działa dla pszczół Zdjęcie: MPK Poznan...

z Polski

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 11-08-2020

Upały i patogeny. Wpływ zmiany klimatu na dobrostan pszczół Klimat...

Pasieka 5/2020

Sierpińska Anna - avatar Sierpińska Anna, 11-08-2020