Miód ze spadzi liściastej
Zdjęcie: Wydawnictwo Pasieka.
Różni się smakiem od tego ze spadzi iglastej. Dlatego więc warto spróbować obu.
Miód spadziowy ze spadzi liściastej ma zielonkawoherbaciany kolor do jasnobrązowego. Ciemnieje po krystalizacji, staje się szarawy – co oczywiście nie sprawia, że jest mniej wartościowy. Ma łagodny, żywiczny, cierpkawy posmak i słaby, korzenny zapach – nie tak intensywny, jak w przypadku spadzi iglastej.
Co ma w sobie miód ze spadzi liściastej?
Miód spadziowy ze spadzi liściastej może mieć domieszkę miodów nektarowych. Dzieje się tak często w przypadku lipy, gdzie pszczoły oprócz nektaru kwiatów, zbierają rosę miodową. Patoka spadzi liściastej zawiera dużą ilość biopierwiastków, enzymów i kwasów organicznych. Nie ma jednak tak silnego działania, jak miód ze spadzi iglastej. Z drzew liściastych najczęściej spadziują dęby, lipy, klony, drzewa owocowe, czasem buki i wiązy, rzadziej rośliny zielne: żyto i trzciny. To właśnie z nich pszczoły zbierają spadź.
Czytaj także: Jak jeść miód?
Na co stosować miód spadziowy ze spadzi liściastej?
Główne zastosowanie tego miodu wynika z jego właściwości dezynfekujących oraz przeciwzapalnych i jest to leczenie chorób układu moczowego, dróg żółciowych oraz jelit. Jest on także zalecany przy wspomaganiu leczenia dolegliwości układu oddechowego. Miód spadziowy stosowany jest również w zaburzeniach trawienia.
Kupiłeś pyszny miód ze spadzi liściastej od zaufanego pszczelarza? Pozwól innym poznać jego smak, zrób zdjęcie i wrzuć na instagrama z hasztagiem #KupujPolskiMiod #MiodSpadziowy