Miód rzepakowy
Autor: Pasieka Truszczyński.
Miód rzepakowy to sprinter krystalizacji – bywa, że „twardnieje” już w plastrach. Dlatego rzadko spotkasz go w stanie płynnym. Raczej będzie miał zwartą konsystencję i barwę jasną – białą lub niemal białą. Ma bardzo słodki, niemal mdły smak i pachnie kwiatami rzepaku.
Miód rzepakowy bardziej niż inne odmiany miodów pobiera wilgoć z powietrza, dlatego musi być przechowywany w szczelnie zamkniętych naczyniach. Nieprzestrzeganie tego może doprowadzić nie tyle do rozwodnienia miodu, co do fermentacji jego wierzchniej warstwy.
Na co miód rzepakowy?
Polecany dla osób cierpiących na choroby sercowe. Serce jako mięsień pracuje bez przerwy, a najlepszą odżywką dla mięśni jest glukoza, którą zawiera miód rzepakowy. Jest też łatwo przyswajalny przez wątrobę, a tym samym zwiększa jej możliwości detoksykacyjne. Znane jest również jego działanie na problemy skórne. Przyśpiesza gojenie się ran i chroni przed zakażeniem.
Czytaj także: Dlaczego warto kupować polski miód?
Kupiłeś pyszny miód rzepakowy od zaufanego pszczelarza? Pozwól innym poznać jego smak, zrób zdjęcie i wrzuć na instagrama z hasztagiem #KupujPolskiMiod #MiodRzepakowy
Zamów prenumeratę czasopisma "Pasieka"
Kupuj polski miód
- Miód leśny
- Miód stwardniał – co się stało?
- Jak powstaje miód?
- Skąd pszczelarz wie, jaki miód zrobiła pszczoła?
- Pszczelarska Pavlova
- Miód nektarowo-spadziowy
- Pyłek pszczeli
- Miód nawłociowy
- Miód gryczany
- Miód akacjowy
- Miód mniszkowy
- Miód wielokwiatowy
- Miód rzepakowy
- Miód wrzosowy
- Miód faceliowy
- Miód spadziowy ze spadzi liściastej
- Miód spadziowy ze spadzi iglastej
- Miód lipowy
- Miód malinowy
- Latte z machą i miodem. Dla wege i nie-wege.
- Jak jeść miód?
- Dlaczego warto kupować polski miód?
- Cześć
- Pobierz plakat akcji
- Przepis na Amlou – pyszną, marokańską pastę!