Miód spadziowy ze spadzi iglastej
Zdjęcie: Wydawnictwo Pasieka.
To bardzo aromatyczne, pyszne miody. Powstają ze spadzi, czyli nadmiaru wody, minerałów, olejków itd. wydalanych przez mszyce podczas pożywiania się sokiem roślin. Pszczoły zbierają krople i przerabiają na miód. Dzięki temu zapach patoki* jest lekko korzenny, chociaż zależy też od gatunku drzewa, na jakim żerowały mszyce. Również barwa różni się w zależności od źródła zebrania spadzi: jest ciemnozielona ze świerka, złocista z jodły. A gdy miód skrystalizuje, to zazwyczaj staje się ciemnobrązowy. W smaku miody spadziowe ze spadzi iglastej są mniej słodkie niż nektarowe, mają żywiczny posmaczek, a bywa, że są gorzkawe lub kwaśne.
Jego właściwości prozdrowotne zależą od gatunku drzew, z których została zebrana spadź.
Czytaj także: Jak jeść miód?
Oprócz biopierwiastków, białek, aminokwasów, enzymów i niewielkich ilości witamin miody spadziowe mają inne charakterystyczne składniki dla pąków i igliwia m.in. żywice, olejki eteryczne, garbniki, alkaloidy, antocyjany czy też substancje antybiotyczne. Składniki te nadają miodom swoisty smak, aromat i właściwości lecznicze. Pomaga przy schorzeniach dróg oddechowych, przewodu pokarmowego, układu krwionośnego i moczowego, oraz choróbach skóry. Ma także działanie antybiotyczne, regeneracyjne oraz bakteriobójcze.
Ta odmiana miodu postrzegana jest jako jedna z najwartościowszych pod względem dietetycznym i handlowym.
*Patoka to nazwa płynnego miodu. Płynny miód, który skrystalizował ("stwardniał") to krupiec. Krupiec jest tak samo wartościowy jak patoka - czytaj o tym tutaj.
Kupiłeś pyszny miód spadziowy od zaufanego pszczelarza? Pozwól innym poznać jego smak, zrób zdjęcie i wrzuć na instagrama z hasztagiem #KupujPolskiMiod #MiodSpadziowy