NEWS:

Miód spadziowy ze spadzi iglastej

spadz iglasta

Zdjęcie: Wydawnictwo Pasieka.

To bardzo aromatyczne, pyszne miody. Powstają ze spadzi, czyli nadmiaru wody, minera­łów, olejków itd. wydalanych przez mszy­ce podczas pożywiania się sokiem roślin. Pszczoły zbierają krople i przerabiają na miód. Dzięki temu zapach patoki* jest lekko korzenny, chociaż zależy też od gatunku drzewa, na jakim żerowały mszyce. Również barwa różni się w zależności od źródła zebrania spadzi: jest ciemnozielona ze świerka, złocista z jodły. A gdy miód skrystalizuje, to zazwyczaj staje się ciemnobrązowy. W smaku miody spadziowe ze spadzi iglastej są mniej słodkie niż nektarowe, mają żywiczny posmaczek, a bywa, że są gorzkawe lub kwaśne.

Jego właściwości prozdrowotne zależą od gatunku drzew, z których zo­stała zebrana spadź.

Czytaj także: Jak jeść miód?

Oprócz biopierwiastków, białek, amino­kwasów, enzymów i niewielkich ilości witamin miody spadziowe mają inne charakterystyczne składniki dla pąków i igliwia m.in. żywice, olejki eteryczne, garbniki, alkaloidy, antocyjany czy też substancje antybiotyczne. Składniki te nadają miodom swoisty smak, aromat i właściwości lecznicze. Pomaga przy schorzeniach dróg oddechowych, prze­wodu pokarmowego, układu krwiono­śnego i moczowego, oraz choróbach skóry. Ma także działanie antybiotyczne, regeneracyjne oraz bakteriobójcze.

Ta odmiana miodu postrzegana jest jako jedna z najwartościowszych pod wzglę­dem dietetycznym i handlowym.

*Patoka to nazwa płynnego miodu. Płynny miód, który skrystalizował ("stwardniał") to krupiec. Krupiec jest tak samo wartościowy jak patoka - czytaj o tym tutaj.

Kupiłeś pyszny miód spadziowy od zaufanego pszczelarza? Pozwól innym poznać jego smak, zrób zdjęcie i wrzuć na instagrama z hasztagiem #KupujPolskiMiod #MiodSpadziowy

 Zamów prenumeratę czasopisma "Pasieka"


Czym jest e-Prenumerata? e-Prenumerata to pełny dostęp do książek i numerów czasopisma „Pasieka” w aplikacji mobilnej oraz w serwisie w www.pasieka24.pl Wszystkie numery czasopisma „Pasieka” oraz książek w „Biblioteczce...

Prenumerata „Pasieki” Czasopismo „Pasieka” to pismo dla pszczelarzy z pasją. Wydawane jako dwumiesięcznik w ciągu roku ukazuje się 6 numerów. Zamawów prenumeratę roczną - obejmuje...

Ostatnio dodane

Kolejny gatunek obcego szerszenia dotarł do Hiszpanii Fot. Thai National...

ze świata

Kobiałka Teresa , 06-05-2025

Recenzja książki „Biotechniczne zwalczanie warrozy” „Biotechniczne zwalczanie warrozy” autorstwa Krzysztofa...

Porady pszczelarskie

Wydawnictwo Pasieka, 06-05-2025

Pszczelarze są zaniepokojeni możliwością rozprzestrzenienia się roztocza Tropilaelaps clareae...

ze świata

Wielińska Agnieszka, 06-05-2025

Estońscy pszczelarze, pozyskujący miód na własny użytek, nie dostaną...

ze świata

Wielińska Agnieszka, 06-05-2025

Pszczelarze z Dolnego Śląska mogą wnioskować o odszkodowania ...

z Polski

Kobiałka Teresa , 06-05-2025

Przedmowa Sądzę, że w książce tej zawarłem zdecydowaną większość współczesnej...

Biotechniczne zwalczanie warrozy. Współczesne możliwości „archaicznych” metod

Olszewski Krzysztof, 29-04-2025

WSTĘP Metody biotechnicznej walki z warrozą, w tym izolacja matek...

Biotechniczne zwalczanie warrozy. Współczesne możliwości „archaicznych” metod

Olszewski Krzysztof, 29-04-2025

CZĘŚĆ TEORETYCZNA 1. Co osiągnęliśmy walcząc z warrozą głównie metodami...

Biotechniczne zwalczanie warrozy. Współczesne możliwości „archaicznych” metod

Olszewski Krzysztof, 29-04-2025

2. Konieczna zmiana strategii zwalczania pasożyta Powszechne występowanie warrozy oraz...

Biotechniczne zwalczanie warrozy. Współczesne możliwości „archaicznych” metod

Olszewski Krzysztof, 29-04-2025