Miód faceliowy
Zdjęcie; Wydawnictwo Pasieka.
Fioletowe uprawy facelii robią niesamowite wrażenie. Może właśnie dlatego zapanowała moda, by w łanach tego gatunku robić sobie zdjęcia. My jednak zachęcamy, by nie wchodzić między rośliny, nie deptać ich, lecz zostawić je nienaruszone dla pracowitych pszczół – by stworzyły nam smaczny miód faceliowy.
W stanie płynnym ma barwę jasnożółtą do zielonkawej, a białawy staje się po skrystalizowaniu. W smaku łagodny, słodki, ale z lekko kwaskową nutą, ledwo zauważalną. Jest aromatyczny i delikatny dla podniebienia.
Na co stosować?
Doskonale wzmacnia organizm, zapobiega przeziębieniom oraz stanom zapalnym górnych dróg oddechowych. Wspomaga także leczenie chorób układu pokarmowego: nieżytu żołądka, wrzodów żołądka i dwunastnicy, problemów z wątrobą, trzustką i woreczkiem żółciowym.
Podobnie jak inne jasne miody nektarowe może pomóc przy leczeniu chorób układu krążenia, niewydolności mięśnia sercowego, miażdżycy, a także nadciśnieniu tętniczym.
Czytaj także: Dlaczego Warto Kupować Polski Miód
Pomaga przy leczeniu astmy oskrzelowej. Wspomaga również regenerację organizmu po ciężkiej pracy fizycznej i wzmożonym wysiłku intelektualnym.
Miód faceliowy obniża toksyczne działanie używek, takich jak kawa, herbata, alkohol i nikotyna.
Kupiłeś pyszny miód faceliowy od zaufanego pszczelarza? Pozwól innym poznać jego smak, zrób zdjęcie i wrzuć na instagrama z hasztagiem #KupujPolskiMiod #MiodFaceliowy