Miód malinowy
Zdjęcie: Wydawnictwo Pasieka.
Pierwsza zasada miodu malinowego – nie mylmy go z patoką z dodatkiem malin! O co chodzi? Śpieszymy z wyjaśnieniami.
Miód malinowy produkowany jest przez pszczoły, które zbierały nektar z kwiatów malin (np. na plantacji malin). Nie ma on różowego koloru spowodowanego dodatkiem owoców, ma też inny smak i zapach. Oczywiście zarówno miód malinowy i z dodatkiem owoców to wartościowe produkty. Tym drugim można z powodzeniem zastępować dżemy. Jednak jeśli chcemy zastosować produkt stworzony stricte z nektaru kwiatów maliny, to sprawdzajmy skład. Patoka z dodatkiem liofilizowanych owoców może być np. wielokwiatowa.
Co ma w sobie miód malinowy?
Miód z kwiatów malin, podobnie jak akacjowy, jest chętnie zjadany przez dzieci. Nie jest jednak miodem popularnym, ze względu na swoją unikatowość.
Patoka malinowa zawiera dużo olejków eterycznych, które wpływają na jego specyficzny, leciutko malinowy aromat. Należy też pamiętać, że szybko krystalizuje do koloru niemal białego – co nie jest wadą, o czym możecie przeczytać tutaj. Przed „stwardnieniem” jest złocisty.
Na co stosować miód malinowy?
Polecany jest do kąpieli na urodę i miękką skórę. Jego zapach koi i uspokaja nerwy.
Miód malinowy działa rozgrzewająco, napotnie, przeciwgorączkowo. Zawarte w tym miodzie kwasy tłuszczowe i betacytosteryny sprawiają, że polecany jest jako lek przeciwmiażdżycowy. Stosowany jest również w schorzeniach górnych dróg oddechowych, przeziębieniach i nieżycie żołądka, a także przy niedokrwistości.
Kupiłeś pyszny miód malinowy od zaufanego pszczelarza? Pozwól innym poznać jego smak, zrób zdjęcie i wrzuć na instagrama z hasztagiem #KupujPolskiMiod #MiodMalinowy