NEWS:

Miód malinowy

malina

Zdjęcie: Wydawnictwo Pasieka.

Pierwsza zasada miodu malinowego – nie mylmy go z patoką z dodatkiem malin! O co chodzi? Śpieszymy z wyjaśnieniami.

Miód malinowy produkowany jest przez pszczoły, które zbierały nektar z kwiatów malin (np. na plantacji malin). Nie ma on różowego koloru spowodowanego dodatkiem owoców, ma też inny smak i zapach. Oczywiście zarówno miód malinowy i z dodatkiem owoców to wartościowe produkty. Tym drugim można z powodzeniem zastępować dżemy. Jednak jeśli chcemy zastosować produkt stworzony stricte z nektaru kwiatów maliny, to sprawdzajmy skład. Patoka z dodatkiem liofilizowanych owoców może być np. wielokwiatowa.

Co ma w sobie miód malinowy?

Miód z kwiatów malin, podobnie jak akacjowy, jest chętnie zjadany przez dzieci. Nie jest jednak miodem popularnym, ze względu na swoją unikatowość.

Patoka malinowa zawiera dużo olejków eterycznych, które wpływają na jego specyficzny, leciutko malinowy aromat. Należy też pamiętać, że szybko krystalizuje do koloru niemal białego – co nie jest wadą, o czym możecie przeczytać tutaj. Przed „stwardnieniem” jest złocisty.

Na co stosować miód malinowy?

Polecany jest do kąpieli na urodę i miękką skórę. Jego za­pach koi i uspokaja nerwy.

Miód malinowy działa rozgrzewająco, napotnie, przeciwgorączkowo. Zawarte w tym miodzie kwasy tłuszczowe i beta­cytosteryny sprawiają, że polecany jest jako lek przeciwmiażdżycowy. Stosowa­ny jest również w schorzeniach górnych dróg oddechowych, przeziębieniach i nieżycie żołądka, a także przy niedokrwistości.

Kupiłeś pyszny miód malinowy od zaufanego pszczelarza? Pozwól innym poznać jego smak, zrób zdjęcie i wrzuć na instagrama z hasztagiem #KupujPolskiMiod #MiodMalinowy

 Zamów prenumeratę czasopisma "Pasieka"


Czym jest e-Prenumerata? e-Prenumerata to pełny dostęp do książek i numerów czasopisma „Pasieka” w aplikacji mobilnej oraz w serwisie w www.pasieka24.pl Wszystkie numery czasopisma „Pasieka” oraz książek w „Biblioteczce...

Prenumerata „Pasieki” Czasopismo „Pasieka” to pismo dla pszczelarzy z pasją. Wydawane jako dwumiesięcznik w ciągu roku ukazuje się 6 numerów. Zamawów prenumeratę roczną - obejmuje...

Ostatnio dodane

Kolejny gatunek obcego szerszenia dotarł do Hiszpanii Fot. Thai National...

ze świata

Kobiałka Teresa , 06-05-2025

Recenzja książki „Biotechniczne zwalczanie warrozy” „Biotechniczne zwalczanie warrozy” autorstwa Krzysztofa...

Porady pszczelarskie

Wydawnictwo Pasieka, 06-05-2025

Pszczelarze są zaniepokojeni możliwością rozprzestrzenienia się roztocza Tropilaelaps clareae...

ze świata

Wielińska Agnieszka, 06-05-2025

Estońscy pszczelarze, pozyskujący miód na własny użytek, nie dostaną...

ze świata

Wielińska Agnieszka, 06-05-2025

Pszczelarze z Dolnego Śląska mogą wnioskować o odszkodowania ...

z Polski

Kobiałka Teresa , 06-05-2025

Przedmowa Sądzę, że w książce tej zawarłem zdecydowaną większość współczesnej...

Biotechniczne zwalczanie warrozy. Współczesne możliwości „archaicznych” metod

Olszewski Krzysztof, 29-04-2025

WSTĘP Metody biotechnicznej walki z warrozą, w tym izolacja matek...

Biotechniczne zwalczanie warrozy. Współczesne możliwości „archaicznych” metod

Olszewski Krzysztof, 29-04-2025

CZĘŚĆ TEORETYCZNA 1. Co osiągnęliśmy walcząc z warrozą głównie metodami...

Biotechniczne zwalczanie warrozy. Współczesne możliwości „archaicznych” metod

Olszewski Krzysztof, 29-04-2025

2. Konieczna zmiana strategii zwalczania pasożyta Powszechne występowanie warrozy oraz...

Biotechniczne zwalczanie warrozy. Współczesne możliwości „archaicznych” metod

Olszewski Krzysztof, 29-04-2025