Miód gryczany
Zdjęcie: Wydawnictwo Pasieka.
Jest świetnym dodatkiem do pierników i najlepiej nadaje się do wyrobu miodów pitnych. Uznawany jest za najbogatszy w enzymy polski miód. Ma ciemną barwę, ostry smak i charakterystyczny zapach.
Miód gryczany sprawdza się w zapobieganiu i leczeniu chorób serca i układu krążenia, zwłaszcza na podłożu miażdżycowym. Miód gryczany polecany jest w leczeniu nerwicy serca i żołądka. Poza tym odgrywa ważna rolę jako lek ochraniający i odtruwający wątrobę. Ze względu na wysoką zawartość choliny, zabezpiecza organizm przed jej niedoborem, którego konsekwencją może być uszkodzenie wątroby i nerek. Ponieważ ma dużo fruktozy, jest polecany chorym na cukrzycę insulinoniezależną. Podawanie miodu gryczanego jest korzystne w chorobach układu oddechowego, szczególnie w chorobach płuc.
Miód gryczany jest wyjątkowo cenny w leczeniu niedokrwistości z niedoboru żelaza. Produkt ten jest również podawany chorym w okresie rekonwalescencji, po zabiegach operacyjnych z utratą krwi, w zaburzeniach na tle nerwowym, stanach wyczerpania psychicznego.
Kupiłeś pyszny miód gryczany od zaufanego pszczelarza? Pozwól innym poznać jego smak, zrób zdjęcie i wrzuć na instagrama z hasztagiem #KupujPolskiMiod #MiodGryczany