fbpx

Miód gryczany

gryka

Zdjęcie: Wydawnictwo Pasieka.

Jest świetnym dodatkiem do pierni­ków i najlepiej nadaje się do wyrobu miodów pitnych. Uznawany jest za najbogatszy w enzymy polski miód. Ma ciemną barwę, ostry smak i charakterystyczny zapach.

Miód gryczany sprawdza się w zapobieganiu i lecze­niu chorób serca i układu krążenia, zwłaszcza na podłożu miażdżycowym. Miód gryczany polecany jest w leczeniu nerwicy serca i żołądka. Poza tym od­grywa ważna rolę jako lek ochraniający i odtruwający wątrobę. Ze względu na wysoką zawartość choliny, zabezpiecza organizm przed jej niedoborem, którego konsekwencją może być uszkodzenie wątroby i nerek. Ponieważ ma dużo fruktozy, jest polecany cho­rym na cukrzycę insulinoniezależną. Po­dawanie miodu gryczanego jest korzyst­ne w chorobach układu oddechowego, szczególnie w chorobach płuc.

Miód gryczany jest wyjątkowo cenny w leczeniu niedokrwistości z niedoboru żelaza. Produkt ten jest również podawa­ny chorym w okresie rekonwalescencji, po zabiegach operacyjnych z utratą krwi, w zaburzeniach na tle nerwowym, sta­nach wyczerpania psychicznego.

Kupiłeś pyszny miód gryczany od zaufanego pszczelarza? Pozwól innym poznać jego smak, zrób zdjęcie i wrzuć na instagrama z hasztagiem #KupujPolskiMiod #MiodGryczany