fbpx

NEWS:

Jak powstaje miód?

jak pszczoly robia miod

Zdjęcie: kukota, freepik.

Miód powstaje z nektaru kwiatów. Pszczoła zasysa go bezpośrednio do wola, zbierając ostatecznie od 14-15 mg słodkiej wydzieliny (część nektaru robotnica trawi, by mieć energię do lotu), a jeśli pożytek jest dość blisko to nawet 40 mg.

Po powrocie do ula pszczoła przekazuje zbiory robotnicy ulowej, po czym odlatuje, by pracować dalej. Ta wymiana nektaru z wola do wola (czy bardziej ogólnie mówiąc „z ust do ust”) nazywana jest trofalaksją. Ostatecznie przerabianiem nektaru na miód zajmuje się właśnie pszczoła pracująca w ulu. Wielokrotnie wysuwa i chowa języczek oblepiony nakropem (świeżym, przerabianym nektarem), co powoduje odparowanie wody i zgęstnienie mieszaniny. W trakcie tego procesu w wolu do roztworu dodawane są enzymy trawienne, które później korzystnie wpływają na nasze zdrowie.

Ostatecznie pszczoły składają krople miodu w komórkach plastra, gdzie powinien odparować jeszcze trochę wody, po czym jest zasklepiany, by odciąć dopływ powietrza. Miód, jest higroskopijny – oznacza to, że potrafi pochłaniać wodę z otoczenia. Bywają takie lata (jak na przykład sezon pszczelarski 2020), gdzie wilgotna pogoda powoduje, że wody w miodzie jest dużo i miód jest bardziej lejący.


Czym jest ePrenumerata? ePrenumerata to pełny dostęp do książek i numerów czasopisma „Pasieka” w aplikacji mobilnej oraz w serwisie w www.pasieka24.pl Wszystkie numery czasopisma „Pasieka” oraz książek w „Biblioteczce...

Prenumerata „Pasieki” Czasopismo „Pasieka” to pismo dla pszczelarzy z pasją. Wydawane jako dwumiesięcznik w ciągu roku ukazuje się 6 numerów. Prenumerata roczna obejmuje 6 kolejnych...

Ostatnio dodane

Wadowice Miodem Płynące Zdjęcia: Apikultura. Wadowice Miodem Płynące – impreza plenerowa...

z Polski

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 21-07-2021

Historia na skale, czyli wizerunek pierwszego pszczelarza Zdjęcie: European Association of...

ze świata

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 20-07-2021

Pszczelarstwo Meksyku w 2020 Zdjęcie: Pszczoła na aksamitce, która jest...

ze świata

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 20-07-2021

Słodka sobota w Skansenie Rzeki Pilicy Zdjęcie: Skansen Rzeki Pilicy. Degustacja...

z Polski

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 14-07-2021

Przepis na Amlou – pyszną, marokańską pastę! Amlou to marokańska...

z Polski

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 13-07-2021

Wiedzieć, kiedy przestać Zdjęcie: Pixabay. Każdy pszczelarz wie, że w czasie...

ze świata

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 12-07-2021

Grzyb contra warroza Zdjęcie: Pixabay. Szczep grzyba, wyhodowany w laboratorium, może...

ze świata

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 12-07-2021

Sommelier miodu Zdjęcie: Freepik.  Czy potrzebujemy doradców specjalizujących się w miodach...

ze świata

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 08-07-2021

Czy jesteś pszczelarzem roku? Zdjęcie: Freepik. Do końca lipca można składać...

z Polski

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 08-07-2021