fbpx

NEWS:

Miód lipowy

Lipa

Zdjęcie: Wydawnictwo Pasieka.

Miód królów. Nie na darmo Kochanowski zachwycał się lipą i przypominał, byśmy pamiętali o ogrodach i o wonnych kwiatach drzew lipowych. Ten gatunek patoki był od zawsze bardzo ceniony za smak: słodko-ostry, ostry, do lekko gorzkiego, w którym wyczuwa się wyraźny aromat kwiatów lipowych (nim także pachnie). Barwę ma od zielonkawo-żółtej do jasnobursztynowej. W dodatku delikatnie szczypie w język. To z niego wyrabia się szlachetny miód pitny, zwany lipcem.

Nieste­ty w ostatnich latach Polska straciła wie­le stanowisk tego gatunku drzew i miód lipowy jest rzadziej spotykany w pasie­kach. Możemy wspomagać pszczelarzy sadząc lipy i dołączając do akcji „Nie ma lipy”! Zresztą drzewa te od zarania Polski były wpisane w sielski krajobraz. Warto rozważyć posadzenie tych gatunków, gdy zakładamy ogród.

Na co stosować miód lipowy?

Miód lipowy uważany jest za najlepszy środek przy przeziębieniu, grypie, choro­bach przebiegających z wysoką tempe­raturą, schorzeniach górnych i dolnych dróg oddechowych. Zanotowano silne działanie na bakterie Gram-dodatnie (gronkowce, paciorkowce), Gram-ujem­ne oraz drożdżoidalne chorobotwórcze dla człowieka. Ponadto miód ten działa napotnie, przeciwskurczowo, przeciw­kaszlowo i wykrztuśnie. Wspomaga leczenie zapalenia oskrzeli i zapalenia płuc.

Miód lipowy polecany jest także w cho­robach serca i układu krążenia. Działa łagodnie moczopędnie, skutecznie li­kwidując obrzęki oraz nieznacznie obni­ża ciśnienie tętnicze krwi. Miód ten jest polecany również w schorzeniach ukła­du nerwowego, stresie i bezsenności.

Czytaj także: Dlaczego warto promować polski miód?

Kupiłeś pyszny miód lipowy od zaufanego pszczelarza? Pozwól innym poznać jego smak, zrób zdjęcie i wrzuć na instagrama z hasztagiem #KupujPolskiMiod #MiodLipowy


Czym jest ePrenumerata? ePrenumerata to pełny dostęp do książek i numerów czasopisma „Pasieka” w aplikacji mobilnej oraz w serwisie w www.pasieka24.pl Wszystkie numery czasopisma „Pasieka” oraz książek w „Biblioteczce...

Prenumerata „Pasieki” Czasopismo „Pasieka” to pismo dla pszczelarzy z pasją. Wydawane jako dwumiesięcznik w ciągu roku ukazuje się 6 numerów. Prenumerata roczna obejmuje 6 kolejnych...

Ostatnio dodane

Miód stwardniał – co się stało? Zdjęcie: Miód skrystalizowany ma...

Kupuj polski miód

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 13-08-2020

Jak powstaje miód? Zdjęcie: kukota, freepik. Miód powstaje z nektaru kwiatów...

Kupuj polski miód

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 13-08-2020

Skąd pszczelarz wie, jaki miód zrobiła pszczoła? Zdjęcie: freepik. Oczywiście pszczelarz nie...

Kupuj polski miód

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 13-08-2020

Organizatorzy zapraszają na: Międzynarodowa Konferencja Pszczelarska w Bałtowie w ramach XIII...

z Polski

DR - avatar DR, 13-08-2020

W telegraficznym skrócie Polska Pszczelarstwo w mieście » W Rzeszowie i Gdańsku...

Pasieka 5/2020

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 11-08-2020

Innowacje sprzętowe w służbie aktywizacji osób z niepełnosprawnościami Firma Łysoń...

Pasieka 5/2020

Cinal Jakub - avatar Cinal Jakub, 11-08-2020

Zła macocha czy niewdzięczne pasierbice? Przed nami koniec sezonu pszczelarskiego...

Pasieka 5/2020

Bieńkowska Małgorzata - avatar Bieńkowska Małgorzata, 11-08-2020

Poznań po raz kolejny działa dla pszczół Zdjęcie: MPK Poznan...

z Polski

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 11-08-2020

Upały i patogeny. Wpływ zmiany klimatu na dobrostan pszczół Klimat...

Pasieka 5/2020

Sierpińska Anna - avatar Sierpińska Anna, 11-08-2020