NEWS:

Miód lipowy

Lipa

Zdjęcie: Wydawnictwo Pasieka.

Miód królów. Nie na darmo Kochanowski zachwycał się lipą i przypominał, byśmy pamiętali o ogrodach i o wonnych kwiatach drzew lipowych. Ten gatunek patoki był od zawsze bardzo ceniony za smak: słodko-ostry, ostry, do lekko gorzkiego, w którym wyczuwa się wyraźny aromat kwiatów lipowych (nim także pachnie). Barwę ma od zielonkawo-żółtej do jasnobursztynowej. W dodatku delikatnie szczypie w język. To z niego wyrabia się szlachetny miód pitny, zwany lipcem.

Nieste­ty w ostatnich latach Polska straciła wie­le stanowisk tego gatunku drzew i miód lipowy jest rzadziej spotykany w pasie­kach. Możemy wspomagać pszczelarzy sadząc lipy i dołączając do akcji „Nie ma lipy”! Zresztą drzewa te od zarania Polski były wpisane w sielski krajobraz. Warto rozważyć posadzenie tych gatunków, gdy zakładamy ogród.

Na co stosować miód lipowy?

Miód lipowy uważany jest za najlepszy środek przy przeziębieniu, grypie, choro­bach przebiegających z wysoką tempe­raturą, schorzeniach górnych i dolnych dróg oddechowych. Zanotowano silne działanie na bakterie Gram-dodatnie (gronkowce, paciorkowce), Gram-ujem­ne oraz drożdżoidalne chorobotwórcze dla człowieka. Ponadto miód ten działa napotnie, przeciwskurczowo, przeciw­kaszlowo i wykrztuśnie. Wspomaga leczenie zapalenia oskrzeli i zapalenia płuc.

Miód lipowy polecany jest także w cho­robach serca i układu krążenia. Działa łagodnie moczopędnie, skutecznie li­kwidując obrzęki oraz nieznacznie obni­ża ciśnienie tętnicze krwi. Miód ten jest polecany również w schorzeniach ukła­du nerwowego, stresie i bezsenności.

Czytaj także: Dlaczego warto promować polski miód?

Kupiłeś pyszny miód lipowy od zaufanego pszczelarza? Pozwól innym poznać jego smak, zrób zdjęcie i wrzuć na instagrama z hasztagiem #KupujPolskiMiod #MiodLipowy

 Zamów prenumeratę czasopisma "Pasieka"


Czym jest e-Prenumerata? e-Prenumerata to pełny dostęp do książek i numerów czasopisma „Pasieka” w aplikacji mobilnej oraz w serwisie w www.pasieka24.pl Wszystkie numery czasopisma „Pasieka” oraz książek w „Biblioteczce...

Prenumerata „Pasieki” Czasopismo „Pasieka” to pismo dla pszczelarzy z pasją. Wydawane jako dwumiesięcznik w ciągu roku ukazuje się 6 numerów. Zamawów prenumeratę roczną - obejmuje...

Ostatnio dodane

Kolejny gatunek obcego szerszenia dotarł do Hiszpanii Fot. Thai National...

ze świata

Kobiałka Teresa , 06-05-2025

Recenzja książki „Biotechniczne zwalczanie warrozy” „Biotechniczne zwalczanie warrozy” autorstwa Krzysztofa...

Porady pszczelarskie

Wydawnictwo Pasieka, 06-05-2025

Pszczelarze są zaniepokojeni możliwością rozprzestrzenienia się roztocza Tropilaelaps clareae...

ze świata

Wielińska Agnieszka, 06-05-2025

Estońscy pszczelarze, pozyskujący miód na własny użytek, nie dostaną...

ze świata

Wielińska Agnieszka, 06-05-2025

Pszczelarze z Dolnego Śląska mogą wnioskować o odszkodowania ...

z Polski

Kobiałka Teresa , 06-05-2025

Przedmowa Sądzę, że w książce tej zawarłem zdecydowaną większość współczesnej...

Biotechniczne zwalczanie warrozy. Współczesne możliwości „archaicznych” metod

Olszewski Krzysztof, 29-04-2025

WSTĘP Metody biotechnicznej walki z warrozą, w tym izolacja matek...

Biotechniczne zwalczanie warrozy. Współczesne możliwości „archaicznych” metod

Olszewski Krzysztof, 29-04-2025

CZĘŚĆ TEORETYCZNA 1. Co osiągnęliśmy walcząc z warrozą głównie metodami...

Biotechniczne zwalczanie warrozy. Współczesne możliwości „archaicznych” metod

Olszewski Krzysztof, 29-04-2025

2. Konieczna zmiana strategii zwalczania pasożyta Powszechne występowanie warrozy oraz...

Biotechniczne zwalczanie warrozy. Współczesne możliwości „archaicznych” metod

Olszewski Krzysztof, 29-04-2025