NEWS:

Skąd pszczelarz wie, jaki miód zrobiła pszczoła?

Skad pszczelarz wie

Zdjęcie: freepik.

Oczywiście pszczelarz nie pyta każdej robotnicy z jakiego kwiatu zbierała nektar – po prostu zna biologię pszczoły i wie, co akurat kwitnie w okolicy. Ale po kolei.

Pszczoły miodne mają bardzo dużą wierność kwiatową. Oznacza to, że każda robotnica nie lata „z kwiatka na kwiatek”, a specjalizuje się w zbieraniu nektaru z jednego gatunku roślin. Dzięki temu optymalizuje i przyspiesza pracę, bo dokładnie wie, co robić i gdzie szukać słodkiej wydzieliny. Jeżeli więc pszczelarz postawi pasiekę w pobliżu dużego skupiska kwitnących roślin jednego gatunku, to większość z pszczół nauczy się pracować właśnie na danym, najlepiej nektarującym i najbliżej położonym gatunku rośliny i będzie im wierna aż do końca nektarowania. Oczywiście część pszczół nauczy się „obsługiwać” inne kwiaty – miód rzadko jest stworzony w 100% z jednego rodzaju nektaru.

Borgman grafika demotywatory

Źródło: Demotywatory. Autor: Borgman

Czytaj także: Jak powstaje miód?

By dokładnie określić gatunek miodu, pszczelarze czasem przeprowadzają analizy pyłkowe. Wysyłają próbki miodu do laboratorium, gdzie odpowiednio wyszkolony analityk sprawdza profil pyłkowy miodu. Co to oznacza? W nektarze kwiatu pływa pyłek, który osypał się z pylników podczas pracy pszczoły. Każda roślina produkuje pyłek o unikatowym kształcie – analityk jest w stanie określić, jakiego gatunku pyłku jest najwięcej w miodzie, a tym samym stwierdzić, jaki nektar przeważa. Natomiast specjalistyczne normy określają, jaki procent danego pyłku musi zawierać miód, by został sklasyfikowany jako odmianowy np. minimalny procent pyłku przewodniego w miodzie rzepakowym, gryczanym i wrzosowym to 45%, a w lipowym zaledwie 20%.

Dzięki tej metodzie analityk wie także, czy miód nie został zafałszowany patoką z innego kraju np. Chin. Wtedy w próbce są ziarenka pyłku całkowicie obcych gatunków roślin

Większość pszczelarzy jednak nie daje próbek miodu do analizy pyłkowej, ponieważ wierność kwiatowa pszczół jest naprawdę wysoka i dostatecznie niezawodna. Poza tym po wydobyciu z plastrów i zapakowaniu w słoiki miodu dane rodzaje patoki wyglądają i smakują w określony sposób. Chociaż ich wygląd i smak mogą się oczywiście różnić w zależności od regionu, przebiegu sezonu i innych pożytków – często o ostatecznej nucie smakowej miodu decyduje właśnie ta dodatkowa domieszka innego gatunku nektaru. Jednak np. miód rzepakowy powinien być biały lub kremowy, skrystalizowany (krystalizuje najszybciej ze wszystkich gatunków miodu), natomiast miód akacjowy bardzo długo pozostanie płynny i jasny, a miód gryczany będzie miał bardzo, bardzo specyficzny ostry smak i brunatny kolor.

Wierność kwiatową każdy z nas może obserwować samodzielnie, bo pszczoły specjalizują się również w zbieraniu pyłku – dlatego kuleczki przyczepione do koszyczków mają określony kolor. Więcej o pyłku pszczelim przeczytasz tutaj.

biale obnoze pylkowe dwa

 

 Zamów prenumeratę czasopisma "Pasieka"


Czym jest e-Prenumerata? e-Prenumerata to pełny dostęp do książek i numerów czasopisma „Pasieka” w aplikacji mobilnej oraz w serwisie w www.pasieka24.pl Wszystkie numery czasopisma „Pasieka” oraz książek w „Biblioteczce...

Prenumerata „Pasieki” Czasopismo „Pasieka” to pismo dla pszczelarzy z pasją. Wydawane jako dwumiesięcznik w ciągu roku ukazuje się 6 numerów. Zamawów prenumeratę roczną - obejmuje...

Ostatnio dodane

7 aspektów, które powinna zawierać etykieta na miód Ten...

Porady pszczelarskie

Wydawnictwo Pasieka, 17-04-2025

Jakie są najlepsze praktyki w promocji lokalnych produktów pszczelich? Profesjonalna...

Porady pszczelarskie

Wydawnictwo Pasieka, 17-04-2025

W telegraficznym skrócie POLSKA Polska Zespół realizujący projekt B-THENET finansowany z programu...

Pasieka 3/2025

Kobiałka Teresa , 16-04-2025

Relacja z 62. Naukowej Konferencji Pszczelarskiej w Puławach 11–12 marca...

Pasieka 3/2025

Kobiałka Teresa , 16-04-2025

Z artykułu dowiesz się m.in.: w jaki sposób ocenia...

Pasieka 3/2025

Kołtowski Zbigniew , 16-04-2025

Z artykułu dowiesz się m.in.: jakie czynniki wpływają na...

Pasieka 3/2025

Burzyńska Marta, 16-04-2025

Z artykułu dowiesz się m.in.: jakie warunki trzeba spełnić...

Pasieka 3/2025

mgr Magdalena Wilde, dr inż. Jacek Jachuła, dr Aleksandra Splitt, 16-04-2025

Wykaz pasiek oferujących matki pszczele, pakiety, odkłady ...

Pasieka 3/2025

Administrator, 16-04-2025

Ogłoszenia drobne (maj-czerwiec 2025) Produkty pszczele Sprzedam miód spadziowy, woj...

Pasieka 3/2025

Wydawnictwo Pasieka, 16-04-2025