Skąd pszczelarz wie, jaki miód zrobiła pszczoła?
Zdjęcie: freepik.
Oczywiście pszczelarz nie pyta każdej robotnicy z jakiego kwiatu zbierała nektar – po prostu zna biologię pszczoły i wie, co akurat kwitnie w okolicy. Ale po kolei.
Pszczoły miodne mają bardzo dużą wierność kwiatową. Oznacza to, że każda robotnica nie lata „z kwiatka na kwiatek”, a specjalizuje się w zbieraniu nektaru z jednego gatunku roślin. Dzięki temu optymalizuje i przyspiesza pracę, bo dokładnie wie, co robić i gdzie szukać słodkiej wydzieliny. Jeżeli więc pszczelarz postawi pasiekę w pobliżu dużego skupiska kwitnących roślin jednego gatunku, to większość z pszczół nauczy się pracować właśnie na danym, najlepiej nektarującym i najbliżej położonym gatunku rośliny i będzie im wierna aż do końca nektarowania. Oczywiście część pszczół nauczy się „obsługiwać” inne kwiaty – miód rzadko jest stworzony w 100% z jednego rodzaju nektaru.
Źródło: Demotywatory. Autor: Borgman
Czytaj także: Jak powstaje miód?
By dokładnie określić gatunek miodu, pszczelarze czasem przeprowadzają analizy pyłkowe. Wysyłają próbki miodu do laboratorium, gdzie odpowiednio wyszkolony analityk sprawdza profil pyłkowy miodu. Co to oznacza? W nektarze kwiatu pływa pyłek, który osypał się z pylników podczas pracy pszczoły. Każda roślina produkuje pyłek o unikatowym kształcie – analityk jest w stanie określić, jakiego gatunku pyłku jest najwięcej w miodzie, a tym samym stwierdzić, jaki nektar przeważa. Natomiast specjalistyczne normy określają, jaki procent danego pyłku musi zawierać miód, by został sklasyfikowany jako odmianowy np. minimalny procent pyłku przewodniego w miodzie rzepakowym, gryczanym i wrzosowym to 45%, a w lipowym zaledwie 20%.
Dzięki tej metodzie analityk wie także, czy miód nie został zafałszowany patoką z innego kraju np. Chin. Wtedy w próbce są ziarenka pyłku całkowicie obcych gatunków roślin
Większość pszczelarzy jednak nie daje próbek miodu do analizy pyłkowej, ponieważ wierność kwiatowa pszczół jest naprawdę wysoka i dostatecznie niezawodna. Poza tym po wydobyciu z plastrów i zapakowaniu w słoiki miodu dane rodzaje patoki wyglądają i smakują w określony sposób. Chociaż ich wygląd i smak mogą się oczywiście różnić w zależności od regionu, przebiegu sezonu i innych pożytków – często o ostatecznej nucie smakowej miodu decyduje właśnie ta dodatkowa domieszka innego gatunku nektaru. Jednak np. miód rzepakowy powinien być biały lub kremowy, skrystalizowany (krystalizuje najszybciej ze wszystkich gatunków miodu), natomiast miód akacjowy bardzo długo pozostanie płynny i jasny, a miód gryczany będzie miał bardzo, bardzo specyficzny ostry smak i brunatny kolor.
Wierność kwiatową każdy z nas może obserwować samodzielnie, bo pszczoły specjalizują się również w zbieraniu pyłku – dlatego kuleczki przyczepione do koszyczków mają określony kolor. Więcej o pyłku pszczelim przeczytasz tutaj.