fbpx

NEWS:

Miód wrzosowy

wrzos 2

Zdjęcia: Wydawnictwo Pasieka.

Polski miód wrzosowy to unikat na skalę światową. Dzięki zawartości pektyn w nektarze wrzosów, ma galaretowatą konsystencję. To ona sprawia, że jego wydobycie z komórek plastra jest bardzo trudne. Najpierw pszczelarz musi miód rozluźnić specjalnym wałkiem z kolcami i długo wirować miód. Niektórzy nie zawracają sobie głowy wirowaniem i po prostu zgniatają plastry, tym samym je tracąc. Te właściwości miodu wrzosowego sprawiają, że podczas przelewania w „galaretce” zastygają bąbelki.

Ma ciemnobursztynową barwę, a po krystalizacji staje się żółto-pomarańczowy. Jego smak jest przyjemny, chociaż mało słodki, szlachetnie gorzkawy i cierpki. Wydziela bardzo przyjemny zapach wrzosu.

Co ma w sobie miód wrzosowy?

Miód wrzosowy odznacza się silnie galaretowatą konsy­stencją i wysoką zawartością łatwo przy­swajalnego białka. Cenną grupę związków biologicznie aktywnych stanowią flawonoidy. Miód wrzosowy jest bogatym źródłem wita­min (A, B2, B6, C i PP) i biopierwiastków. Ceniony jest ze względu na dużą zawar­tość żelaza w postaci łatwo przyswajal­nej przez organizm.

Na co stosować miód wrzosowy?

Aktywne biologicznie składniki miodu wrzosowego o działaniu moczopędnym, bakteriobójczym i przeciwzapalnym sprawiają, że jest on wykorzystywany w leczeniu schorzeń nerek, dróg mo­czowych i gruczołu krokowego. Jest szczególnie zalecany dla mężczyzn od 40 roku życia.

Miód wrzosowy wykorzystywany jest w chorobach błony śluzowej jamy ustnej i gardła, migdałków oraz schorzeniach przewodu pokarmowego. Ułatwia tra­wienie i wywiera korzystny wpływ przy stanach zapalnych żołądka i jelit. Spraw­dza się również w dolegliwościach reu­matycznych.

Kupiłeś pyszny miód wrzosowy od zaufanego pszczelarza? Pozwól innym poznać jego smak, zrób zdjęcie i wrzuć na instagrama z hasztagiem #KupujPolskiMiod #MiodWrzosowy


Czym jest e-Prenumerata? e-Prenumerata to pełny dostęp do książek i numerów czasopisma „Pasieka” w aplikacji mobilnej oraz w serwisie w www.pasieka24.pl Wszystkie numery czasopisma „Pasieka” oraz książek w „Biblioteczce...

Prenumerata „Pasieki” Czasopismo „Pasieka” to pismo dla pszczelarzy z pasją. Wydawane jako dwumiesięcznik w ciągu roku ukazuje się 6 numerów. Zamawów prenumeratę roczną - obejmuje...

Ostatnio dodane

REGULAMIN KONKURSU! Zaprenumeruj Pasiekę, zrób zdjęcia wzorowej pasieki i...

Konkurs

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 26-01-2022

Pszczelarstwo Chin kontra pandemia   Pandemia  koronawirusa i związane z nią...

ze świata

Wielińska Agnieszka - avatar Wielińska Agnieszka, 26-01-2022

Robiąc niewiele, można robić wiele! Zdjęcie: Freepik. Tytuł tego artykułu, na...

ze świata

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 26-01-2022

Dofinansowanie dla rolników-pszczelarzy! Zdjęcie: Freepik. W ARiMR zarejestrowano do tej pory...

z Polski

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 24-01-2022

Rabat 50% na udział w III Europejskiej Konferencji Miodosytników Zdjęcie:...

z Polski

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 19-01-2022

Rzeź pszczół w australijskich sadach migdałowych Źródło: Freepik.  John Edmond każdej...

ze świata

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 18-01-2022

Umorzenie śledztwa dotyczącego zatrucia pszczół Zdjęcie: freepik. Do zatrucia pszczół doszło...

z Polski

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 18-01-2022

Spirulina dla pszczół Zdjęcie: Freepik.  Spadek bioróżnorodności roślin miododajnych i coraz większe...

ze świata

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 17-01-2022

Pszczelarstwo Argentyny i cła antydumpingowe USA Zdjęcie: Freepik. Przyjazny klimat i...

ze świata

Wielińska Agnieszka - avatar Wielińska Agnieszka, 13-01-2022