Miód wrzosowy
Zdjęcia: Wydawnictwo Pasieka.
Polski miód wrzosowy to unikat na skalę światową. Dzięki zawartości pektyn w nektarze wrzosów, ma galaretowatą konsystencję. To ona sprawia, że jego wydobycie z komórek plastra jest bardzo trudne. Najpierw pszczelarz musi miód rozluźnić specjalnym wałkiem z kolcami i długo wirować miód. Niektórzy nie zawracają sobie głowy wirowaniem i po prostu zgniatają plastry, tym samym je tracąc. Te właściwości miodu wrzosowego sprawiają, że podczas przelewania w „galaretce” zastygają bąbelki.
Ma ciemnobursztynową barwę, a po krystalizacji staje się żółto-pomarańczowy. Jego smak jest przyjemny, chociaż mało słodki, szlachetnie gorzkawy i cierpki. Wydziela bardzo przyjemny zapach wrzosu.
Co ma w sobie miód wrzosowy?
Miód wrzosowy odznacza się silnie galaretowatą konsystencją i wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka. Cenną grupę związków biologicznie aktywnych stanowią flawonoidy. Miód wrzosowy jest bogatym źródłem witamin (A, B2, B6, C i PP) i biopierwiastków. Ceniony jest ze względu na dużą zawartość żelaza w postaci łatwo przyswajalnej przez organizm.
Na co stosować miód wrzosowy?
Aktywne biologicznie składniki miodu wrzosowego o działaniu moczopędnym, bakteriobójczym i przeciwzapalnym sprawiają, że jest on wykorzystywany w leczeniu schorzeń nerek, dróg moczowych i gruczołu krokowego. Jest szczególnie zalecany dla mężczyzn od 40 roku życia.
Miód wrzosowy wykorzystywany jest w chorobach błony śluzowej jamy ustnej i gardła, migdałków oraz schorzeniach przewodu pokarmowego. Ułatwia trawienie i wywiera korzystny wpływ przy stanach zapalnych żołądka i jelit. Sprawdza się również w dolegliwościach reumatycznych.
Kupiłeś pyszny miód wrzosowy od zaufanego pszczelarza? Pozwól innym poznać jego smak, zrób zdjęcie i wrzuć na instagrama z hasztagiem #KupujPolskiMiod #MiodWrzosowy