Miód mniszkowy
Zdjęcie: Wydawnictwo Pasieka.
Przed skrystalizowaniem (które zachodzi dość szybko) jest bardzo gęsty, ciągliwy. Ma barwę jasnożółtą do pomarańczowej i pachnie kwiatem mniszka. Jego smak jest słodki, chociaż lekko kwaskowaty.
Cechą charakterystyczną miodu mniszkowego jest jego niska kwasowość. W badaniach przeprowadzonych na Litwie stwierdzono najniższą kwasowość ogólną miodu mniszkowego w porównaniu z innymi miodami odmianowymi.
Na co stosować miód mniszkowy?
Miód mniszkowy znajduje szczególne zastosowanie w chorobach serca, wątroby i dróg żółciowych, jest stosowany przy niedokrwistości, chorobach reumatycznych i w stanach wyczerpania psychofizycznego.
Dzięki zawartości choliny obniża poziom lipidów w wątrobie i zwiększa efekt żółciopędny.
Miód mniszkowy na problemy z trawieniem
Cennym wskazaniem do przyjmowania miodu mniszkowego są również zaburzenia trawienia spowodowane niedostatecznym wydzielaniem enzymów trawiennych, jak również schorzenia żołądka i jelit na tle skurczowym.
Kupiłeś pyszny miód mniszkowy od zaufanego pszczelarza? Pozwól innym poznać jego smak! Zrób zdjęcie i wrzuć na instagrama z hasztagiem #KupujPolskiMiod #MiodMniszkowy
Czytaj także: Dlaczego warto kupować polski miód