fbpx

Miód mniszkowy

mniszek

Zdjęcie: Wydawnictwo Pasieka.

Przed skrystalizowaniem (które zachodzi dość szybko) jest bardzo gę­sty, ciągliwy. Ma barwę jasnożółtą do pomarańczowej i pachnie kwiatem mniszka. Jego smak jest słodki, chociaż lekko kwaskowaty.

Cechą charakterystyczną miodu mniszkowego jest jego niska kwaso­wość. W badaniach przeprowadzonych na Litwie stwierdzono najniższą kwa­sowość ogólną miodu mniszkowego w porównaniu z innymi miodami odmia­nowymi.

Na co stosować miód mniszkowy?

Miód mniszkowy znajduje szczególne zastosowanie w chorobach serca, wą­troby i dróg żółciowych, jest stosowany przy niedokrwistości, chorobach reuma­tycznych i w stanach wyczerpania psy­chofizycznego.

Dzięki zawartości choliny obniża poziom lipidów w wątrobie i zwiększa efekt żół­ciopędny.

Miód mniszkowy na problemy z trawieniem

Cennym wskazaniem do przyjmowania miodu mniszkowego są również zabu­rzenia trawienia spowodowane niedo­statecznym wydzielaniem enzymów trawiennych, jak również schorzenia żo­łądka i jelit na tle skurczowym.

Kupiłeś pyszny miód mniszkowy od zaufanego pszczelarza? Pozwól innym poznać jego smak! Zrób zdjęcie i wrzuć na instagrama z hasztagiem #KupujPolskiMiod #MiodMniszkowy

Czytaj także: Dlaczego warto kupować polski miód