Produkcja miodu – koszty rosną, ceny spadają
Zdjęcie: Freepik
Jak podaje portal farmer.pl od początku 2021 do końca 2023 r. nakłady finansowe, jakie pszczelarze i pszczelarki musieli ponieść, prowadząc pasieki, wzrosły o niemal o 30%, natomiast ceny miodu spadły nawet o 10%.
Wnioski opracowano na podstawie najnowszego raportu „Stan pszczelarstwa w 2023 roku” opracowanego przez dra Piotra Semikiewa z Zakładu Pszczelnictwa Instytutu Ogrodnictwa w Puławach. Autor pisze podobne raporty od kilkunastu lat. W ostatnich latach wzrosły wyłącznie ceny produktów pszczelich oferowanych w sprzedaży bezpośredniej – średnio o 5 zł (12,2%) za kilogram w stosunku do dwóch lat wstecz. Natomiast jeśli chodzi o sprzedaż detaliczną, to różnica cen była minimalna. Spadki odnotowały pasieki towarowe – ceny w skupach w 2023 r. były o 2,50 zł (11%) niższe niż w 2021.
Podczas gdy ceny miodu spadały, koszty prowadzenia gospodarstwa pasiecznego wzrosły – i to o niemal o 30%! W 2022 Rosja zaatakowała Ukrainę, co doprowadziło do problemów w gospodarce. Pszczelarze i pszczelarki ucierpieli m.in. przez wzrost cen cukru czy energii.
Czytaj także: Powódź 2024 - pszczelarska kronika tragedii
Niestety, opublikowana wersja raportu nie jest ostateczną i nie zawiera danych na temat produkcji miodu, więc nie było możliwe ustalenie kosztu pozyskania 1 kg patoki. Na przykład w 2021, by sprzedaż była opłacalna i pokryła koszty produkcji, średnia cena kilograma patoki powinna wynosić 27,80 zł (pszczelarstwo amatorskie) i 19,40 zł (pszczelarstwo zawodowe).
Źródło: farmer.pl