NEWS:

Miodowy odcisk palca

słoiki z miodem sześć

Zdjęcie: Freepik

Co zrobić, by analizy pyłkowe były tańsze i szybsze? Już od jakiegoś czasu głowią się nad tym naukowcy z Zakładu Chemii i Toksykologii Żywności Instytutu Technologii Żywności i Żywienia Uniwersytetu Rzeszowskiego. Tym razem skupili się na aminokwasach i białkach.

Badania sfinansowano w ramach projektu „Związki azotowe jako nowe narzędzie weryfikacji odmiany i autentykacji pochodzenia miodu” (nr 702/2021) przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa w ramach mechanizmu Wspólnej Polityki Rolnej „Wsparcie Rynku Produktów Pszczelich”. Analizy podjęli się naukowcy z Uniwersytetu Rzeszowskiego: dr hab. inż. Małgorzata Dżugan, prof. UR, dr inż. Michał Miłek, mgr inż. Ewelina Sidor.

Miód nie zawiera dużo białek, bo tylko ok. 1%, jednak są to związki o niskiej stabilności termicznej (czyli rozkładające się w wysokich temperaturach), więc mogą świadczyć o jakości produktu. W miodach prawidłowo przechowywanych białka (w tym enzymy dodane przez pszczoły) nie ulegają tak szybko rozpadowi i można na ich podstawie ocenić jakość patoki i jej skład gatunkowy. W miodzie znajdują się enzymy takie jak diastaza, inwertaza, oksydaza glukozowa, kwaśna fosfataza, a także wolne aminokwasy jak prolina (stanowi 50–80% wszystkich białek patoki – obecnie służy do wykrywania fałszowania tego produktu). W zależności od pochodzenia botanicznego, sposobu przechowywania i dekrystalizacji, stężenie białka w miodzie się zmienia. Sam profil aminokwasowy jest stosowany do botanicznej klasyfikacji miodów, np. arginina jest charakterystyczna dla miodu kasztanowego, a tryptofan dla akacjowego.

Czytaj także: Przychodzi pszczoła do lekarza

Naukowcy przebadali 90 próbek miodów ośmiu odmian kupionych na podkarpaciu (miody lokalne) i dostępnych w marketach mieszanek komercyjnych, importowanych. Analizy wykonane metodą Bradforda wykazały zawartość białka na poziomie 0,02–0,05 g/100 g. Wartości te różniły się w zależności od pochodzenia i odmiany patoki. Najwięcej białek miały miody ciemne. Natomiast komercyjne miały mniej aminokwasów niż lokalne.

Dzięki użyciu elektroforezy w warunkach denaturujących SDS–PAGE (ang. Sodium Dodecyl Sulfare – PolyAcrymide Gel Electrophoresis) frakcjonowano białka miodów i utworzono bazę wzorcowych profili dla każdej z badanych ośmiu odmian. Określanie rodzajów białek podczas elektroforezy polega na umieszczeniu zjonizowanych białek w żelu i podłączeniu całości do prądu. Białka zaczynają migrować, a odległość, jaką pokonają, zależy od ich wielkości, kształtu i ładunku elektrycznego. Później żel się barwi, dzięki czemu ułożenie białek w nośniku się ujawnia. Znając właściwości białek, miejsce w którym się kumulują itd., badacz może ocenić, z jakim związkiem ma do czynienia. Jeśli kiedykolwiek oglądałeś serial lub dokument kryminalny, w którym porównywano profile DNA[1] złoczyńców i osób podejrzanych, to na pewno kojarzysz charakterystyczne prążki, które układają się w różny sposób – to jest właśnie elektorforeza. Miejsca rozkładu białek w żelu są dla nich charakterystyczne, to tzw. odciski palców (ang. fingerprints). Jak widać, profilować za pomocą białek można nie tylko przestępców, ale również miody. W żelu pojawiają się zawsze prążki białek od pszczół, dodane podczas przerabiania nektaru przez owada, ale też różne paski białek roślinnych. Takie charakterystyczne układy można przetworzyć komputerowo i utworzyć na ich podstawie bazę danych wzorcowych profili białkowych miodu.

elektroforeza

Zdjęcie: Freepik. Opis: Prążki DNA rozdzielone dzięki elektroforezie 

Jednak to nie jedyny sposób, jaki wykorzystali naukowcy do dokładnego określenia profilu białkowego danej odmiany miodu. Innym rodzajem badań był spektrofotometryczny pomiar aktywności enzymów. Oprócz diastazy przebadano rzadziej analizowane glikozydazy: α-glukozydazę, β-galaktozydazę, N-acetyloglukozaminidazę i α-mannozydazę. Jednak aktywność enzymów w obrębie danej odmiany niestety była zróżnicowana, co uniemożliwia wykorzystanie tego sposobu analizy do oceny gatunkowości miodu. Ciekawostką jest, że aktywność enzymów była tylko minimalnie wyższa w miodach lokalnych niż komercyjnych.

Kolejną metodą, którą przetestowano, by sprawdzić, czy nadaje się do klasyfikacji białkowej odmian miodu, była wysokosprawna chromatografia cienkowarstwowa HPTLC (ang. High Performance Thin Layer Chromatography). Ogólnie rzecz ujmując, jest to ulepszona metoda chromatografii cienkowarstwowej, a same metody chromatograficzne polegają na (według PWN) rozdzieleniu jednorodnych mieszanin na składniki, w której wykorzystuje się różnicę sił oddziaływania tych składników z fazą ruchomą i nieruchomą.

Czytaj także: Parafina w wosku

Do określania profilu białkowego miodu zastosowano tę metodę po raz pierwszy. Wszystkie odmiany miodów (co nie powinno być zaskoczeniem) zawierały prolinę, ale w różnych ilościach. W próbach wykryto inne aminokwasy, przede wszystkim izoleucynę (w miodzie gryczanym) lub kwas asparaginowy (w patoce ze spadzi liściastej), ale było ich niewiele. Naukowcy stwierdzili, że metoda HPTLC jest potencjalnie przydatna do oznaczania ilościowego proliny w miodzie i może być alternatywną metodą do oznaczania kolorymetrycznego[2].

W podsumowaniu naukowcy doszli do wniosku, że dzięki wzorcowym profilom białkowym (opisana metoda wykorzystująca elektroforezę i „prążki”) i metodom pomocniczym wymienionym w artykule, można potwierdzić, czy pszczelarz prawidłowo oznaczył odmianę miodu. Dzięki temu będzie można ograniczyć liczbę próbek wymagających potwierdzenia za pomocą analizy pyłkowej.

[1] Kwas deoksyrybonukleinowy też może być rozdzielany w taki sposób.

[2] Metoda kolorymetryczna według PWN: polega na oznaczaniu stężenia substancji na podstawie porównania barwy roztworu badanego i wzorcowego (kolorymetr).

Źródło: pzp.biz.pl

 Zamów prenumeratę czasopisma "Pasieka"

z Polski


z Polski

02-12-2024, Kobiałka Teresa  - avatar Kobiałka Teresa

W Polsce przybywa pasiek

z Polski

01-10-2024, Publikacje - avatar Publikacje

Tarnów - kradzież pszczół

z Polski

12-08-2024, Publikacje - avatar Publikacje

Dofinansowanie do węzy

z Polski

09-08-2024, Wielińska Agnieszka - avatar Wielińska Agnieszka

Europejski Konkurs Miodu 2024

z Polski

08-07-2024, Publikacje - avatar Publikacje

Porady: Kremowanie miodu

z Polski

05-07-2024, Publikacje - avatar Publikacje

Porada – lipcowe odkłady

z Polski

04-07-2024, Publikacje - avatar Publikacje

„Pasieka” wspiera PLLuM!

z Polski

25-06-2024, Publikacje - avatar Publikacje

O świcie matki

z Polski

21-06-2024, Szymański Emil Mariusz - avatar Szymański Emil Mariusz

Problemy z refundacjami pszczelarskimi - analiza

z Polski

18-06-2024, Publikacje - avatar Publikacje

Bezpłatne badanie węzy

z Polski

06-06-2024, Publikacje - avatar Publikacje

Youtuber kontra firma Lyson

z Polski

24-04-2024, Publikacje - avatar Publikacje

Kradzież uli w Dobrczu

z Polski

11-04-2024, Kobiałka Teresa  - avatar Kobiałka Teresa

Apilandia w nowej odsłonie

z Polski

12-03-2024, Publikacje - avatar Publikacje

Konradów – kradzież uli

z Polski

28-02-2024, Publikacje - avatar Publikacje

O balsamie pyłkowym

z Polski

19-01-2024, Publikacje - avatar Publikacje

Pasieka gra z WOŚP!

z Polski

18-01-2024, Publikacje - avatar Publikacje

Mead Madness Cup 2024!

z Polski

28-09-2023, Publikacje - avatar Publikacje

Pszczoły dla Afryki

z Polski

20-09-2023, Publikacje - avatar Publikacje

Wielka Aukcja dla Pszczół

z Polski

18-08-2023, Publikacje - avatar Publikacje

Przepis na miód pitny

z Polski

31-07-2023, Publikacje - avatar Publikacje

Karczowiska po raz XIX

z Polski

26-07-2023, Publikacje - avatar Publikacje

Pszczołobójstwo

z Polski

11-07-2023, Publikacje - avatar Publikacje

Zostań Mecenasem Pszczół

z Polski

28-06-2023, Publikacje - avatar Publikacje

Lot trzmiela przerwał jazdę

z Polski

15-06-2023, Publikacje - avatar Publikacje

Schwytano złodzieja miodu

z Polski

22-05-2023, Publikacje - avatar Publikacje

Spadek cen miodu

z Polski

19-05-2023, Publikacje - avatar Publikacje

Almette sieje łąki

z Polski

08-05-2023, Publikacje - avatar Publikacje

We Wrocławiu o miodzie

z Polski

24-03-2023, Publikacje - avatar Publikacje

Bee Press Photo 2023

z Polski

27-01-2023, Publikacje - avatar Publikacje

Rekord pszczelarek

z Polski

27-01-2023, Publikacje - avatar Publikacje

Ósmy obcy pasażer nosema

z Polski

09-01-2023, Publikacje - avatar Publikacje

W Inwałdzie skradziono ule

z Polski

05-01-2023, Kobiałka Teresa  - avatar Kobiałka Teresa

60 Naukowa Konferencja Pszczelarska

z Polski

20-12-2022, Kobiałka Teresa  - avatar Kobiałka Teresa

Profesor Jerzy Woyke nie żyje

z Polski

21-11-2022, Publikacje - avatar Publikacje

Skradziono całą pasiekę

z Polski

03-11-2022, Publikacje - avatar Publikacje

Mead Madness Cup 2023

z Polski

27-09-2022, Publikacje - avatar Publikacje

Blada pszczoła w ulu

z Polski

29-08-2022, Publikacje - avatar Publikacje

Święto polskich pszczelarzy

z Polski

29-08-2022, Publikacje - avatar Publikacje

Rekordowa sprzedaż cukru

z Polski

19-08-2022, Publikacje - avatar Publikacje

Dentsu zbiera miód

z Polski

12-08-2022, Publikacje - avatar Publikacje

Miodowy odcisk palca

z Polski

09-08-2022, Publikacje - avatar Publikacje

Pasieka Sosenka okradziona!

z Polski

03-08-2022, Publikacje - avatar Publikacje

Zostań pszczelarzem roku!

z Polski

03-08-2022, Publikacje - avatar Publikacje

Parafina w wosku

z Polski

21-07-2022, Publikacje - avatar Publikacje

Pszczoły zjadają maliny

z Polski

20-07-2022, Publikacje - avatar Publikacje

Wypadek przez pszczołę?

z Polski

14-07-2022, Publikacje - avatar Publikacje

Kradzież pasieki w Bogatyni

z Polski

08-07-2022, Publikacje - avatar Publikacje

Miedziowe pszczoły!

z Polski

13-06-2022, Publikacje - avatar Publikacje

Dwa miliony dla pszczelarzy

z Polski

31-05-2022, Publikacje - avatar Publikacje

Ktoś zniszczył 120 uli

z Polski

30-05-2022, Publikacje - avatar Publikacje

Elektryzująca gadka roślin

z Polski

30-05-2022, Publikacje - avatar Publikacje

Piknik Przyjaciele pszczół

z Polski

26-05-2022, Publikacje - avatar Publikacje

Perfidne zniszczenie uli

z Polski

18-05-2022, Publikacje - avatar Publikacje

Kradzież uli w Goniczkach

z Polski

11-05-2022, Publikacje - avatar Publikacje

Kurs pszczelarski w Wilanowie

z Polski

04-05-2022, Publikacje - avatar Publikacje

Kradzież uli w Ludźmierzu

z Polski

25-03-2022, Publikacje - avatar Publikacje

6081 zł dla Ukrainy!

z Polski

18-03-2022, Publikacje - avatar Publikacje

Złapano zabójcę pszczół

z Polski

18-03-2022, Publikacje - avatar Publikacje

W Sosnowcu budzą pszczoły

z Polski

09-03-2022, Publikacje - avatar Publikacje

Dopłaty dla pszczelarzy

z Polski

08-03-2022, Publikacje - avatar Publikacje

Mead Madness Cup 2022

z Polski

04-03-2022, Kobiałka Teresa  - avatar Kobiałka Teresa

Wydawnictwo Pasieka dla Ukrainy

z Polski

16-02-2022, Publikacje - avatar Publikacje

Greckie pączusie z miodem

z Polski

Czym jest e-Prenumerata? e-Prenumerata to pełny dostęp do książek i numerów czasopisma „Pasieka” w aplikacji mobilnej oraz w serwisie w www.pasieka24.pl Wszystkie numery czasopisma „Pasieka” oraz książek w „Biblioteczce...

Prenumerata „Pasieki” Czasopismo „Pasieka” to pismo dla pszczelarzy z pasją. Wydawane jako dwumiesięcznik w ciągu roku ukazuje się 6 numerów. Zamawów prenumeratę roczną - obejmuje...

Ostatnio dodane

Dotacje w ramach projektu Małopolska Pszczoła Fot. Teresa Kobiałka Zarząd Województwa...

z Polski

Kobiałka Teresa , 25-03-2025

Regionalny Związek Pszczelarzy w Elblągu organizuje kurs pszczelarski Jeśli jesteście...

z Polski

Kobiałka Teresa , 25-03-2025

Jakie rośliny sadzić w pobliżu pasieki, aby zapewnić pszczołom...

Porady pszczelarskie

Wydawnictwo Pasieka, 24-03-2025

Relacja z 62. Naukowej Konferencji Pszczelarskiej w Puławach 11-12 marca...

z Polski

Kobiałka Teresa , 22-03-2025

Jak zapakować słoik miodu na prezent? Słoik miodu to nie...

Porady pszczelarskie

Wydawnictwo Pasieka, 22-03-2025

Recenzja książki „Opowieści z nawłociowej pasieki” Ewy Zawadzkiej Fot. Teresa...

z Polski

Kobiałka Teresa , 22-03-2025

62. Naukowa Konferencja Pszczelarska 11-12 marca 2025 r. odbędzie się...

z Polski

Administrator, 22-03-2025

Bułgaria i Rumunia chcą się chronić przed importem miodu...

ze świata

Wielińska Agnieszka, 22-03-2025

Miodem płynące – Expo2Bee w Targach Kielce Expo2Bee to nowe...

z Polski

Wydawnictwo Pasieka, 22-03-2025