NEWS:

Trzy przepisy na letnie napoje z miodem

trzy przepisy

Zdjęcie: Wydawnictwo Pasieka

Orzeźwiające napoje z miodem na nadchodzące upały – jeden klasyczny z ogródka babuni, drugi jest egzotyczny, ale orzeźwiający, a trzeci to nietypowe połączenie… w wyciągu zimnym. Sprawdź, który będzie Ci najbardziej odpowiadał. Każdy z nich słodzimy oczywiście polskim miodem!

Prezentowanie przepisów z polskim miodem robimy w ramacj akcji Kupuj Polski Miód, w której promujemy polskie, lokalne, najlepsze miody!

Kompocik z czerwonych porzeczek

Idealne proporcje? To kompot. Wyluzujcie.

Kompot to taka niby oczywistość, ale często o oczywistościach zapominamy. Kompot robi się szybko, owoce mamy teraz pod ręką, a jest pyszny. Proporcje w przypadku kompotu, którego nie pasteryzujemy na zimę, naprawdę nie mają znaczenia – widać to chociażby w przepisach internetowych. Ja radzę, by wody było mniej np. na 500 g owoców wlać 1 l wody, bo później można dodać do wywaru chłodnej wody (albo gazowanej, jeśli lubicie), ostudzić i szybko wstawić do lodówki.

Warto jednak pamiętać by:

  1. nie gotować intensywnie kompotu, nie doprowadzać do wrzenia. Najpierw trochę podnieście temperaturę, niech zacznie „warczeć” przed wrzeniem, później obniżcie na minimalną. Niech sobie dochodzi na małym ogniu przez 15 minut – skórka owoców rozmięknie, woda przejmie dobre składniki, które nie rozłożą się tak bardzo, gdyby płyn wrzał i się ostro gotował. To porada nie tyle kulinarna co zdrowotna.
  2. Goździki. Tak naprawdę bez innych przypraw kompot się obejdzie (bo można dodać do niego np. cynamon (moim zdaniem jest zbyt mdły na lato) kardamon czy wanilię), ale nie bez goździków. Goździk to mus!
  3. Miód dodajemy po ostudzeniu kompotu, ale przed włożeniem do lodówki. W zimnych płynach cukier rozpuszcza się słabo. Poza tym wtedy w stojącym w lodówce kompocie uaktywnią się enzymy z miodu i będzie jeszcze zdrowszy.

Słódź do smaku TYLKO POLSKIM MIODEM! No i dodaj lód.

porzeczka

Napój z sokiem granatu

Bardzo orzeźwiający. Idealny na upały. Jest z nim tylko jeden problem – pozyskanie soku z granatu, bo niestety koniecznie musi być świeży. Żaden tam syrop z marketu czy sok nie dadzą rady… Jak w prosty sposób dobrać się do nasion?

Najczęściej będą Wam radzić wybijanie nasion z przepołowionego granatu. Chwyta się granat w dłoń, ustawia nad miską stroną przeciętą do dna i uderza – nasiona wtedy wolno wypadają.  Taki sposób jest dobry, jeśli robicie sałatkę i musicie mieć wszystkie nasiona całe, które będą pięknie wyglądały, niczym rubinowe łzy i które będą fajnie pękały pod zębem. Ponieważ jednak zależy nam na soku (oraz czystej kuchni) to wykorzystamy inny patent. Przygotujcie:

  1. Nóż.
  2. Deskę do krojenia (czystą, najlepiej plastikową lub z innych materiałów, które nie kumulują bakterii).
  3. Blender kielichowy lub ręczny.
  4. Gęste sito.
  5. Dzbanek.

Postępowanie:

  1. Pokrój granat na plastry o grubości 2–3 cm. Część nasionek zostanie przekrojona i granat puści sok. Jeśli deska jest plastikowa, to po prostu zlejesz ten sok do dzbanka i się nie zmarnuje.
  2. Rozrywamy palcami plastry nad naczyniem, w którym będziemy blendować – wierzcie mi, mniej ubrudzicie wszystko wokół i mniej się napracujecie, niż podczas wybijania nasion ze skóry. Osobiście nienawidzę wybijania – trwa długo i wszędzie pojawiają się te małe plamki, jakbym mordowała kolonię mrówek!
  3. Zblenduj nasiona na papkę.
  4. Przerzuć papkę na sitko ustawione nad dzbankiem. Papka jest gęsta – trzeba pomóc sokowi łyżką, żeby sobie spłynął.
  5. Dodaj jasny POLSKI MIÓD ale tym razem ostrożniej – granat jest słodszy i mniej kwaśny od porzeczki. Możesz go dodać bardzo malutko, do smaku. Dodaj miodu zanim wstawisz napój do lodówki.

Z jednego granatu pozyskuje się ok. szklankę soku. Dodaj proporcjonalnie do niego wody 1 część soku, 2 części wody i koniecznie kostki lodu. Naprawdę super orzeźwia, a sok jest bardzo świeży i zdrowy, bo nie trzeba go gotować.

granat 2

Lemoniada arbuzowa (albo wyciąg zimny)

To jest banalna sprawa, bo nie musicie niczego wyciskać, ani za mocno doprawiać – przygotowujecie bowiem wyciąg zimny. Co to takiego? To pokrojone lub nawet całe owoce po prostu zalane wodą, które w wyniku różnicy osmotycznej między płynem a wnętrzem komórek powoli oddają soki i różne dobre składniki. Jednak na tym etapie nie dodajemy miodu ani np. soli, bo proces będzie zachodził wolniej.

Pokrójcie:

  1. Ćwierć arbuza w dużą kostkę.
  2. Ogórka szklarniowego (gładka skóra) w plastry.
  3. Pół cytryny w plastry.

Wrzućcie je do dużego dzbanka.

Dodajcie garść owoców winogron (ciemnych lub jasnych).

Odstawcie do lodówki na przynajmniej godzinę.

Można doprawić przed podaniem szczyptą soli i do smaku jasnym POLSKIM MIODEM np. faceliowym, wielokwiatowym, rzepakowym lub akacjowym. Po doprawianiu wrzucamy kostki lodu.

Smacznego!

wyciąg zimny lemoniada arbuzowa

 Zamów prenumeratę czasopisma "Pasieka"

z Polski


z Polski

02-12-2024, Kobiałka Teresa  - avatar Kobiałka Teresa

W Polsce przybywa pasiek

z Polski

01-10-2024, Publikacje - avatar Publikacje

Tarnów - kradzież pszczół

z Polski

12-08-2024, Publikacje - avatar Publikacje

Dofinansowanie do węzy

z Polski

09-08-2024, Wielińska Agnieszka - avatar Wielińska Agnieszka

Europejski Konkurs Miodu 2024

z Polski

08-07-2024, Publikacje - avatar Publikacje

Porady: Kremowanie miodu

z Polski

05-07-2024, Publikacje - avatar Publikacje

Porada – lipcowe odkłady

z Polski

04-07-2024, Publikacje - avatar Publikacje

„Pasieka” wspiera PLLuM!

z Polski

25-06-2024, Publikacje - avatar Publikacje

O świcie matki

z Polski

21-06-2024, Szymański Emil Mariusz - avatar Szymański Emil Mariusz

Problemy z refundacjami pszczelarskimi - analiza

z Polski

18-06-2024, Publikacje - avatar Publikacje

Bezpłatne badanie węzy

z Polski

06-06-2024, Publikacje - avatar Publikacje

Youtuber kontra firma Lyson

z Polski

24-04-2024, Publikacje - avatar Publikacje

Kradzież uli w Dobrczu

z Polski

11-04-2024, Kobiałka Teresa  - avatar Kobiałka Teresa

Apilandia w nowej odsłonie

z Polski

12-03-2024, Publikacje - avatar Publikacje

Konradów – kradzież uli

z Polski

28-02-2024, Publikacje - avatar Publikacje

O balsamie pyłkowym

z Polski

19-01-2024, Publikacje - avatar Publikacje

Pasieka gra z WOŚP!

z Polski

18-01-2024, Publikacje - avatar Publikacje

Mead Madness Cup 2024!

z Polski

28-09-2023, Publikacje - avatar Publikacje

Pszczoły dla Afryki

z Polski

20-09-2023, Publikacje - avatar Publikacje

Wielka Aukcja dla Pszczół

z Polski

18-08-2023, Publikacje - avatar Publikacje

Przepis na miód pitny

z Polski

31-07-2023, Publikacje - avatar Publikacje

Karczowiska po raz XIX

z Polski

26-07-2023, Publikacje - avatar Publikacje

Pszczołobójstwo

z Polski

11-07-2023, Publikacje - avatar Publikacje

Zostań Mecenasem Pszczół

z Polski

28-06-2023, Publikacje - avatar Publikacje

Lot trzmiela przerwał jazdę

z Polski

15-06-2023, Publikacje - avatar Publikacje

Schwytano złodzieja miodu

z Polski

22-05-2023, Publikacje - avatar Publikacje

Spadek cen miodu

z Polski

19-05-2023, Publikacje - avatar Publikacje

Almette sieje łąki

z Polski

08-05-2023, Publikacje - avatar Publikacje

We Wrocławiu o miodzie

z Polski

24-03-2023, Publikacje - avatar Publikacje

Bee Press Photo 2023

z Polski

27-01-2023, Publikacje - avatar Publikacje

Rekord pszczelarek

z Polski

27-01-2023, Publikacje - avatar Publikacje

Ósmy obcy pasażer nosema

z Polski

09-01-2023, Publikacje - avatar Publikacje

W Inwałdzie skradziono ule

z Polski

05-01-2023, Kobiałka Teresa  - avatar Kobiałka Teresa

60 Naukowa Konferencja Pszczelarska

z Polski

20-12-2022, Kobiałka Teresa  - avatar Kobiałka Teresa

Profesor Jerzy Woyke nie żyje

z Polski

21-11-2022, Publikacje - avatar Publikacje

Skradziono całą pasiekę

z Polski

03-11-2022, Publikacje - avatar Publikacje

Mead Madness Cup 2023

z Polski

27-09-2022, Publikacje - avatar Publikacje

Blada pszczoła w ulu

z Polski

29-08-2022, Publikacje - avatar Publikacje

Święto polskich pszczelarzy

z Polski

29-08-2022, Publikacje - avatar Publikacje

Rekordowa sprzedaż cukru

z Polski

19-08-2022, Publikacje - avatar Publikacje

Dentsu zbiera miód

z Polski

12-08-2022, Publikacje - avatar Publikacje

Miodowy odcisk palca

z Polski

09-08-2022, Publikacje - avatar Publikacje

Pasieka Sosenka okradziona!

z Polski

03-08-2022, Publikacje - avatar Publikacje

Zostań pszczelarzem roku!

z Polski

03-08-2022, Publikacje - avatar Publikacje

Parafina w wosku

z Polski

21-07-2022, Publikacje - avatar Publikacje

Pszczoły zjadają maliny

z Polski

20-07-2022, Publikacje - avatar Publikacje

Wypadek przez pszczołę?

z Polski

14-07-2022, Publikacje - avatar Publikacje

Kradzież pasieki w Bogatyni

z Polski

08-07-2022, Publikacje - avatar Publikacje

Miedziowe pszczoły!

z Polski

13-06-2022, Publikacje - avatar Publikacje

Dwa miliony dla pszczelarzy

z Polski

31-05-2022, Publikacje - avatar Publikacje

Ktoś zniszczył 120 uli

z Polski

30-05-2022, Publikacje - avatar Publikacje

Elektryzująca gadka roślin

z Polski

30-05-2022, Publikacje - avatar Publikacje

Piknik Przyjaciele pszczół

z Polski

26-05-2022, Publikacje - avatar Publikacje

Perfidne zniszczenie uli

z Polski

18-05-2022, Publikacje - avatar Publikacje

Kradzież uli w Goniczkach

z Polski

11-05-2022, Publikacje - avatar Publikacje

Kurs pszczelarski w Wilanowie

z Polski

04-05-2022, Publikacje - avatar Publikacje

Kradzież uli w Ludźmierzu

z Polski

25-03-2022, Publikacje - avatar Publikacje

6081 zł dla Ukrainy!

z Polski

18-03-2022, Publikacje - avatar Publikacje

Złapano zabójcę pszczół

z Polski

18-03-2022, Publikacje - avatar Publikacje

W Sosnowcu budzą pszczoły

z Polski

09-03-2022, Publikacje - avatar Publikacje

Dopłaty dla pszczelarzy

z Polski

08-03-2022, Publikacje - avatar Publikacje

Mead Madness Cup 2022

z Polski

04-03-2022, Kobiałka Teresa  - avatar Kobiałka Teresa

Wydawnictwo Pasieka dla Ukrainy

z Polski

16-02-2022, Publikacje - avatar Publikacje

Greckie pączusie z miodem

z Polski

Czym jest e-Prenumerata? e-Prenumerata to pełny dostęp do książek i numerów czasopisma „Pasieka” w aplikacji mobilnej oraz w serwisie w www.pasieka24.pl Wszystkie numery czasopisma „Pasieka” oraz książek w „Biblioteczce...

Prenumerata „Pasieki” Czasopismo „Pasieka” to pismo dla pszczelarzy z pasją. Wydawane jako dwumiesięcznik w ciągu roku ukazuje się 6 numerów. Zamawów prenumeratę roczną - obejmuje...

Ostatnio dodane

Powrót do różnorodności biologicznej najprawdopodobniej zajmuje aż 75 lat Zdjęcie...

ze świata

Kobiałka Teresa , 26-03-2025

Dotacje w ramach projektu Małopolska Pszczoła Fot. Teresa Kobiałka Zarząd Województwa...

z Polski

Kobiałka Teresa , 25-03-2025

Regionalny Związek Pszczelarzy w Elblągu organizuje kurs pszczelarski Jeśli jesteście...

z Polski

Kobiałka Teresa , 25-03-2025

Jakie rośliny sadzić w pobliżu pasieki, aby zapewnić pszczołom...

Porady pszczelarskie

Wydawnictwo Pasieka, 24-03-2025

Relacja z 62. Naukowej Konferencji Pszczelarskiej w Puławach 11-12 marca...

z Polski

Kobiałka Teresa , 22-03-2025

Jak zapakować słoik miodu na prezent? Słoik miodu to nie...

Porady pszczelarskie

Wydawnictwo Pasieka, 22-03-2025

Recenzja książki „Opowieści z nawłociowej pasieki” Ewy Zawadzkiej Fot. Teresa...

z Polski

Kobiałka Teresa , 22-03-2025

62. Naukowa Konferencja Pszczelarska 11-12 marca 2025 r. odbędzie się...

z Polski

Administrator, 22-03-2025

Bułgaria i Rumunia chcą się chronić przed importem miodu...

ze świata

Wielińska Agnieszka, 22-03-2025