IJHARS kontroluje targi i sklepy
Zdjęcie: Anna i Stanisław Góralowie, Wydawnictwo Pasieka
Urząd Ochrony Konkurencji i Konkurentów podał informację, że od 1 lipca za kontrolę jakości żywności na każdym etapie obrotu odpowiada Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS), podlegająca Ministerstwu Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W poprzednich latach to Inspekcja Handlowa nadzorowała produkty spożywcze w sklepach, hurtowniach oraz barach i restauracjach, a nim produkt trafił na półki, był kontrolowany przez IJHARS.
Laboratoria UOKiK od pierwszego lipca weszły w struktury Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Minister Ardanowski poinformował, że dzięki nowym przepisom zostanie wzmocniona funkcja kontrolna dotycząca jakości żywności. Podkreślił, że IJHARS będzie kontrolowała jakość żywności zarówno u producentów, na rynkach hurtowych i hurtowaniach, a także w sprzedaży – od bazarów i sklepów, przez restauracje po catering.
Czytaj także: Wzrost dofinansowania do sektora pszczelarskiego
– W jednej instytucji zamykamy kontrole całego łańcucha od pola do stołu – stwierdził minister Ardanowski. Polityk dodał również, że analizy, niezbędne w procesie kontroli, będą dokonywane szybciej, dzięki połączeniu instytucji. Skutkiem tego nieuczciwi producenci i fałszerze żywności będą eliminowani z rynku szybciej. Bardzo dokładnie będzie sprawdzana zgodność opisu z produktem (np. etykiet na miód) czy przepakowywanie produktów zagranicznych w opakowania sugerujące polskie pochodzenie.
Proces przeniesienia kontroli jakości żywności do IHARS zakończy się formalnie ósmego lipca. Jednak to nie wszystko.
Od tego momentu prezes UOKiK może ujawniać wykryte nieprawidłowości, wraz z adresem skontrolowanej placówki oraz nazwy kontrolowanych przedsiębiorców i produktów. Decyzje prezesa UOKiK i wojewódzkich inspektoratów IH będą publikowane na stronie urzędu lub WIIH-ów. Nie będą ujawniane wyłącznie informacje, które są tajemnicą przedsiębiorstwa.
Źródło: biznes.interia.pl