NEWS:

Przepis na miód pitny

miód pitny

Ilustr. Martyna Walerowicz, Midjourney, CC BY-ND 4.0

Urodzajny sezon? Miód się leje strumieniami? A może spróbujesz w takim razie przyrządzić miód pitny? Przypominamy przepis Mateusza Błaszczyka, eksperta miodosytnictwa, współzałożyciel kanału „Kings of Mead” na YouTube, jednego z organizatorów Europejskiej Konferencji Miodosytników i międzynarodowego konkursu Mead Madness Cup.

Przepis na miód pitny

Zawsze stałem na stanowisku, iż tworzenie miodów pitnych powinno być sztuką, a nie tylko rzemiosłem. Tylko podchodząc w taki sposób do sycenia miodów, możemy zagwarantować, iż samo ich przyrządzanie sprawi nam wielką przyjemność, a efekt końcowy będzie wykładnią naszych umiejętności, indywidualnych preferencji smakowych i pełnego zaangażowania w każdą przyrządzoną przez nas brzeczkę. Dlatego, chcąc być miodosytnikiem, który wciąż się rozwija i udoskonala swoje trunki, po zdobyciu pewnej podstawowej wiedzy, powinniśmy samodzielnie kreować  receptury lub/i odpowiednio modyfikować już istniejące. Do tego wszystkiego szczerze Was namawiam, dlatego poniższy przepis powinien w głównej mierze pełnić rolę drogowskazu. Zachęcam byście go zaadaptowali do własnych potrzeb np. przez zastosowanie innych gatunków miodów pszczelich czy dodatek ziół, korzeni lub owoców.

Poniższe proporcje są  przygotowane dla miodu pitnego typu „trójniak niesycony”, taki miód powinien leżakować minimum około roku. Jednak jeżeli będzie Wam zależeć na szybszej konsumpcji, możecie zmniejszyć proporcje miodu. Taki miodowy alkohol będzie bardziej wytrawny, szybciej zdatny do picia i potencjalnie będzie zawierał mniej alkoholu*. Z własnej praktyki wiem, iż najtrudniejszą rzeczą po rozpoczęciu przygody z syceniem miodów pitnych jest oczekiwanie na pierwsze efekty.

Przed rozpoczęciem wytwarzania miodu pitnego, musimy zaopatrzyć się w niezbędny sprzęt. Będzie to:

- butle lub wiadro do fermentacji,

- rurka fermentacyjna z korkiem,

- silikonowy wężyk,

- cukromierz,

- łyżka do mieszania.

Są to absolutnie konieczne narzędzia do produkcji miodów pitnych, które bez problemu możecie zakupić w sklepach specjalistycznych lub na Allegro. Pomocnym może okazać się posiadanie również termometru gastronomicznego.

Przed rozpoczęciem przygotowywania miodu pitnego należy starannie wyczyścić i wysterylizować sprzęt. Można to zrobić przy pomocy zalania go wrzątkiem (nie dotyczy szklanej butli i rurki) lub zanurzenie go w roztworze wody i pirosiarczynu w proporcjach 5 g na 1 l wody.

Czytaj także: Pszczelarska Pavlova

Ponieważ przygotowujemy miód pitny niesycony, to bardzo ważne jest zachowanie czystości i higieny w trakcie procesu produkcji, by nie dopuścić do zakażenia brzeczki dzikimi drożdżami lub bakteriami.

Składniki:

- 4 l miodu wielokwiatowego,

- 1 l miodu gryczanego,

- 10 l wody źródlanej (lub przegotowanej i ostudzonej),

- 15 g drożdży 71B (lub drożdże szampańskie),

- 20 g Go-Fermaid,

- 4 × 7 g Fermaid-O,

- 4 × 0,7 g DAP (opcjonalnie),

Krok 1:

Do fermentora o pojemności minimum 16 l dodajemy 1,5 l wody źródlanej lub wcześniej przegotowanej wody kranowej o temperaturze 40°C. Następnie dodajemy 19 g pożywki Go-Ferm.

Krok 2:

Kiedy temperatura wody spadnie do 28°C na powierzchni przygotowanej mikstury rozsypujemy 15 g suchych drożdży Lalvin 71B. Pozostawiamy tak drożdże na około 10 minut, po czym możemy dodać małą łyżeczkę miodu. W ten sposób przygotowujemy tzw. matkę drożdżową.

Krok 3:

W trakcie oczekiwania na namnażanie drożdży w innym pojemniku przygotowujemy brzeczkę miodową; mieszamy 8,5 l wody i 5 l miodu. Wskazane jest użycie miksera lub intensywne mieszanie, by dodatkowo natlenić brzeczkę.

Krok 4:

W tym momencie w mniejszej próbce należy sprawdzić i zapisać poziom cukru przy pomocy cukromierza. W przypadku tej receptury poziom cukrów powinien znajdować się w okolicach 34 Blg.

Krok 5:

Po dokonaniu tych pomiarów, kiedy to temperatura brzeczki będzie zbliżona do temperatury matki drożdżowej, możemy stopniowo zacząć dodawać mieszaninę miodu i wody do fermentora z namnożonymi drożdżami. W przypadku gdy tworzymy  miody o wyższym ekstrakcie początkowym (jak to ma miejsce w tym przepisie) dobrą praktyką jest etapowe dodawanie brzeczki, aczkolwiek nie jest to zawsze konieczne. Jeżeli jednak zdecydujemy się na takie stopniowe dodanie brzeczki, to najlepiej zrobić to w trzech porcjach, wlewając je intensywnie i energicznie. Pierwszą porcję dodajemy w ilości około 2 l, kolejną po około 10 minutach w ilości około 3 l, a ostatnią po upływie kolejnych 5–10 minut. Tak przygotowany nastaw zatykamy rurką fermentacyjną z wodą.

Krok 6:

Po upływie 24 h dodajemy 7 g Fermaid-O + opcjonalnie 0,7 g DAP

Po upływie kolejnych 24 h dodajemy następne 7g Fermaid-O + opcjonalnie 0,7 g DAP

Po upływie następnych 24 h ponownie aplikujemy 7 g Fermaid-O + opcjonalnie 0,7 g DAP

Kolejny raz po upływie 7 dni od zadania drożdży lub gdy drożdże przefermentują 1/3 cukrów (około 23 Blg) dodajemy ostatnia porcje 7 g Fermaid-O + opcjonalnie 0,7 g DAP.

Krok 7:

W najbliższych tygodniach będziecie mogli zaobserwować wzburzoną fermentację naszego przyszłego miodu pitnego. Po okresie około 3–6 tygodni fermentacja burzliwa powinna ustać. Wtedy to możemy przystąpić do pierwszego obciągu znad osadów.

Do nowego, wcześniej wysterylizowanego balonu fermentacyjnego, przy pomocy wężyka (również wcześniej odkażonego) ostrożnie przelewamy trunek. Pojemnik, do którego przeniesiemy ciecz, musi znajdować się niżej niż pojemnik z miodem. Przelanie polega na tym, iż umieszczamy wężyk w fermentorze z miodem w taki sposób, by koniec wężyka znajdował się powyżej poziomu osadu będącego w tym momencie na dnie. Następnie na drugim końcu wężyka zasysamy trunek i go ostrożnie przelewamy. Jest to też dobry moment na ponowne sprawdzenie poziomu cukru i ocenienie prawidłowości i poziomu odfermentowania. Po zakończeniu tej czynności, ponownie zamykamy fermentor korkiem z rurką fermentacyjną. Jeżeli nie posiadamy drugiego fermentora, możemy zlać miód do innego pojemnika, a następnie ponownie zlać go do właściwego fermentora.

Krok 8:

Teraz pozostawiamy trunek na minimum 7 miesięcy. Co jakiś czas dokonujemy ponownych obciągów znad dna, gdzie znajduje się osad. Kiedy już mamy pewność, że fermentacja jest zakończona i jeżeli nie zachodzi dodatkowa potrzeba klarowania i/lub stabilizacji, możemy przejść do butelkowania miodu pitnego.

PAMIĘTAJ:

Tworząc miód pitny, bardzo ważne jest zachowanie sterylności każdego narzędzia stosowanego zarówno w procesie produkcji, jak i składników (np. owoce, korzenie, zioła itp.).

Zachęcam też do odwiedzania naszego kanału na YouTube „Kings of Mead”, gdzie również możecie podejrzeć kilka przepisów.

*w zależności od użytego szczepu drożdży i/lub ilości miodu pszczelego. Miód typu „czwórniak” może zawierać nawet więcej alkoholu niż „trójniak”

 Zamów prenumeratę czasopisma "Pasieka"

z Polski


z Polski

02-12-2024, Kobiałka Teresa  - avatar Kobiałka Teresa

W Polsce przybywa pasiek

z Polski

01-10-2024, Publikacje - avatar Publikacje

Tarnów - kradzież pszczół

z Polski

12-08-2024, Publikacje - avatar Publikacje

Dofinansowanie do węzy

z Polski

09-08-2024, Wielińska Agnieszka - avatar Wielińska Agnieszka

Europejski Konkurs Miodu 2024

z Polski

08-07-2024, Publikacje - avatar Publikacje

Porady: Kremowanie miodu

z Polski

05-07-2024, Publikacje - avatar Publikacje

Porada – lipcowe odkłady

z Polski

04-07-2024, Publikacje - avatar Publikacje

„Pasieka” wspiera PLLuM!

z Polski

25-06-2024, Publikacje - avatar Publikacje

O świcie matki

z Polski

21-06-2024, Szymański Emil Mariusz - avatar Szymański Emil Mariusz

Problemy z refundacjami pszczelarskimi - analiza

z Polski

18-06-2024, Publikacje - avatar Publikacje

Bezpłatne badanie węzy

z Polski

06-06-2024, Publikacje - avatar Publikacje

Youtuber kontra firma Lyson

z Polski

24-04-2024, Publikacje - avatar Publikacje

Kradzież uli w Dobrczu

z Polski

11-04-2024, Kobiałka Teresa  - avatar Kobiałka Teresa

Apilandia w nowej odsłonie

z Polski

12-03-2024, Publikacje - avatar Publikacje

Konradów – kradzież uli

z Polski

28-02-2024, Publikacje - avatar Publikacje

O balsamie pyłkowym

z Polski

19-01-2024, Publikacje - avatar Publikacje

Pasieka gra z WOŚP!

z Polski

18-01-2024, Publikacje - avatar Publikacje

Mead Madness Cup 2024!

z Polski

28-09-2023, Publikacje - avatar Publikacje

Pszczoły dla Afryki

z Polski

20-09-2023, Publikacje - avatar Publikacje

Wielka Aukcja dla Pszczół

z Polski

18-08-2023, Publikacje - avatar Publikacje

Przepis na miód pitny

z Polski

31-07-2023, Publikacje - avatar Publikacje

Karczowiska po raz XIX

z Polski

26-07-2023, Publikacje - avatar Publikacje

Pszczołobójstwo

z Polski

11-07-2023, Publikacje - avatar Publikacje

Zostań Mecenasem Pszczół

z Polski

28-06-2023, Publikacje - avatar Publikacje

Lot trzmiela przerwał jazdę

z Polski

15-06-2023, Publikacje - avatar Publikacje

Schwytano złodzieja miodu

z Polski

22-05-2023, Publikacje - avatar Publikacje

Spadek cen miodu

z Polski

19-05-2023, Publikacje - avatar Publikacje

Almette sieje łąki

z Polski

08-05-2023, Publikacje - avatar Publikacje

We Wrocławiu o miodzie

z Polski

24-03-2023, Publikacje - avatar Publikacje

Bee Press Photo 2023

z Polski

27-01-2023, Publikacje - avatar Publikacje

Rekord pszczelarek

z Polski

27-01-2023, Publikacje - avatar Publikacje

Ósmy obcy pasażer nosema

z Polski

09-01-2023, Publikacje - avatar Publikacje

W Inwałdzie skradziono ule

z Polski

05-01-2023, Kobiałka Teresa  - avatar Kobiałka Teresa

60 Naukowa Konferencja Pszczelarska

z Polski

20-12-2022, Kobiałka Teresa  - avatar Kobiałka Teresa

Profesor Jerzy Woyke nie żyje

z Polski

21-11-2022, Publikacje - avatar Publikacje

Skradziono całą pasiekę

z Polski

03-11-2022, Publikacje - avatar Publikacje

Mead Madness Cup 2023

z Polski

27-09-2022, Publikacje - avatar Publikacje

Blada pszczoła w ulu

z Polski

29-08-2022, Publikacje - avatar Publikacje

Święto polskich pszczelarzy

z Polski

29-08-2022, Publikacje - avatar Publikacje

Rekordowa sprzedaż cukru

z Polski

19-08-2022, Publikacje - avatar Publikacje

Dentsu zbiera miód

z Polski

12-08-2022, Publikacje - avatar Publikacje

Miodowy odcisk palca

z Polski

09-08-2022, Publikacje - avatar Publikacje

Pasieka Sosenka okradziona!

z Polski

03-08-2022, Publikacje - avatar Publikacje

Zostań pszczelarzem roku!

z Polski

03-08-2022, Publikacje - avatar Publikacje

Parafina w wosku

z Polski

21-07-2022, Publikacje - avatar Publikacje

Pszczoły zjadają maliny

z Polski

20-07-2022, Publikacje - avatar Publikacje

Wypadek przez pszczołę?

z Polski

14-07-2022, Publikacje - avatar Publikacje

Kradzież pasieki w Bogatyni

z Polski

08-07-2022, Publikacje - avatar Publikacje

Miedziowe pszczoły!

z Polski

13-06-2022, Publikacje - avatar Publikacje

Dwa miliony dla pszczelarzy

z Polski

31-05-2022, Publikacje - avatar Publikacje

Ktoś zniszczył 120 uli

z Polski

30-05-2022, Publikacje - avatar Publikacje

Elektryzująca gadka roślin

z Polski

30-05-2022, Publikacje - avatar Publikacje

Piknik Przyjaciele pszczół

z Polski

26-05-2022, Publikacje - avatar Publikacje

Perfidne zniszczenie uli

z Polski

18-05-2022, Publikacje - avatar Publikacje

Kradzież uli w Goniczkach

z Polski

11-05-2022, Publikacje - avatar Publikacje

Kurs pszczelarski w Wilanowie

z Polski

04-05-2022, Publikacje - avatar Publikacje

Kradzież uli w Ludźmierzu

z Polski

25-03-2022, Publikacje - avatar Publikacje

6081 zł dla Ukrainy!

z Polski

18-03-2022, Publikacje - avatar Publikacje

Złapano zabójcę pszczół

z Polski

18-03-2022, Publikacje - avatar Publikacje

W Sosnowcu budzą pszczoły

z Polski

09-03-2022, Publikacje - avatar Publikacje

Dopłaty dla pszczelarzy

z Polski

08-03-2022, Publikacje - avatar Publikacje

Mead Madness Cup 2022

z Polski

04-03-2022, Kobiałka Teresa  - avatar Kobiałka Teresa

Wydawnictwo Pasieka dla Ukrainy

z Polski

16-02-2022, Publikacje - avatar Publikacje

Greckie pączusie z miodem

z Polski

Czym jest e-Prenumerata? e-Prenumerata to pełny dostęp do książek i numerów czasopisma „Pasieka” w aplikacji mobilnej oraz w serwisie w www.pasieka24.pl Wszystkie numery czasopisma „Pasieka” oraz książek w „Biblioteczce...

Prenumerata „Pasieki” Czasopismo „Pasieka” to pismo dla pszczelarzy z pasją. Wydawane jako dwumiesięcznik w ciągu roku ukazuje się 6 numerów. Zamawów prenumeratę roczną - obejmuje...

Ostatnio dodane

Powrót do różnorodności biologicznej najprawdopodobniej zajmuje aż 75 lat Zdjęcie...

ze świata

Kobiałka Teresa , 26-03-2025

Dotacje w ramach projektu Małopolska Pszczoła Fot. Teresa Kobiałka Zarząd Województwa...

z Polski

Kobiałka Teresa , 25-03-2025

Regionalny Związek Pszczelarzy w Elblągu organizuje kurs pszczelarski Jeśli jesteście...

z Polski

Kobiałka Teresa , 25-03-2025

Jakie rośliny sadzić w pobliżu pasieki, aby zapewnić pszczołom...

Porady pszczelarskie

Wydawnictwo Pasieka, 24-03-2025

Relacja z 62. Naukowej Konferencji Pszczelarskiej w Puławach 11-12 marca...

z Polski

Kobiałka Teresa , 22-03-2025

Jak zapakować słoik miodu na prezent? Słoik miodu to nie...

Porady pszczelarskie

Wydawnictwo Pasieka, 22-03-2025

Recenzja książki „Opowieści z nawłociowej pasieki” Ewy Zawadzkiej Fot. Teresa...

z Polski

Kobiałka Teresa , 22-03-2025

62. Naukowa Konferencja Pszczelarska 11-12 marca 2025 r. odbędzie się...

z Polski

Administrator, 22-03-2025

Bułgaria i Rumunia chcą się chronić przed importem miodu...

ze świata

Wielińska Agnieszka, 22-03-2025