W Puławach otwarto nowe Laboratorium Badania Jakości Produktów Pszczelich

Laboratorium w Puławach działa od 20 lat i jest jedynym akredytowanym na analizę pyłkową miodów w Polsce, gdzie rocznie bada się ok. 5 tys. próbek. Teraz zyskało nowy budynek i nowoczesny sprzęt. Laboratorium zostało zbudowane i wyposażone w niespełna rok. Badania w nowym laboratorium będą obejmowały szerszy zakres produktów pszczelich, np. pyłek, pierzgę czy wosk.
To drugi obiekt wchodzący w skład kompleksu zielonych laboratoriów Instytutu Ogrodnictwa – Państwowego Instytutu Badawczego (InHort) Zakładu Pszczelnictwa. Inwestycja o wartości 13 mln zł została zrealizowana w ramach Krajowego Planu Odbudowy (KPO).
Ceremonię otwarcia poprowadziły prof. dr hab. Dorota Konopacka, dyrektorka Instytutu Ogrodnictwa – PIB oraz dr. hab. Małgorzata Bieńkowska, prof. IO – Kierownik Zakładu w Puławach. Następnie dr. hab. Teresa Szczęsna, prof. IO, kierownik Laboratorium Badania Jakości Produktów Pszczelich, zaprezentowała szczegóły projektu, podkreślając jego innowacyjny charakter.
W uroczystości otwarcia laboratorium wzięli udział m.in. Minister Rolnictwa Czesław Siekierski, przedstawiciele świata nauki oraz branży pszczelarskiej. Minister Siekierski podkreślił, że fałszowanie miodu i zalew rynku tanim importem stanowią realne zagrożenie dla polskich pszczelarzy. Z tego powodu rząd przykłada dużą wagę do skuteczniejszej kontroli jakości. Nowe laboratorium w Puławach ma być istotnym wsparciem w walce o uczciwość na rynku miodu.
Badanie jakości miodu jest bardzo ważne także z uwagi na bezpieczeństwo żywnościowe kraju.
Źródło: Komunikat MRiRW, komunikaty prasowe