NEWS:

  • w wydaniu tradycyjnym (papierowym) strona: 0

W obronie polskiego miodu i polskich pszczelarzy

Firma o wieloletniej tradycji pszczelarskiej – „Mazurskie Miody” ZPH „Karolina” w Tomaszkowie, zdobywca m.in. Złotego Lauru Konsumenta za lata: 2008-2010 w kategorii miody pszczele, zajmuje się skupem, standaryzacją oraz konfekcjonowaniem miodów pszczelich, jak również produkcją niesyconych miodów pitnych oraz napojów spirytusowych na bazie miodu pszczelego. Produkty te doceniane są nie tylko w kraju, lecz również za granicą, o czym świadczą liczne nagrody.

Szanujemy partnerów handlowych: pszczelarzy, bez których nie moglibyśmy prowadzić działalności w takim zakresie jak do tej pory oraz konsumentów, bez których nasza praca nie miałaby celu. Nasze Laboratorium Zakładowe jest bardzo dobrze wyposażone w sprzęt pomocny w wykonywaniu analiz naszych produktów. Pracujemy w oparciu o międzynarodowe standardy.

Niniejszy artykuł powstał z potrzeby przedstawienia Państwu naszej walki o istnienie miodu nektarowo-spadziowego, stoczoną z jedną z jednostek kontrolujących rynek artykułów spożywczych. Jako konsumenci i pracownicy firmy Mazurskie Miody nie mogliśmy pozwolić, aby miód łączący w sobie delikatność miodów nektarowych ze zwiększoną aktywnością antybiotyczną miodów spadziowych zniknął z polskiego rynku. Miód, który jest stosowany w zaburzeniach trawienia, przeziębieniach, który zmniejsza szkodliwe działanie używek (kawy, herbaty, alkoholu) i ma zdolność blokowania ołowiu.

Tak szerokiego spektrum działań sensorycznych i zdrowotnych nie posiada żaden inny miód na naszym krajowym rynku i to za cenę, na którą stać większość konsumentów.

Podczas rutynowej kontroli pobrano słoiki miodu nektarowo-spadziowego konfekcjonowanego przez naszą firmę i podczas analizy fizykochemicznej stwierdzono zbyt małą wartość przewodności właściwej (wg jednostki kontrolującej powinna wynosić nie mniej niż 0,8 mS/cm, czyli powinna posiadać przewodność przypisaną miodom spadziowym i ich mieszankom z innymi miodami, a nie tak jak było w naszym przypadku – poniżej tej wartości). Nie przyniosły żadnych rezultatów nasze tłumaczenia, że miód nektarowo-spadziowy jest naturalnym produktem stworzonym przez rodzinę pszczelą, zbierającą nektar z kwiatów pól i łąk oraz spadź w tym samym czasie, a nie mieszanką miodów nektarowych i spadziowych powstałą przy udziale człowieka.

Na tym etapie naszych zmagań włączyła się współpracująca z nami kancelaria prawna, której argumenty również nie przyniosły efektów. Dlatego wystosowaliśmy apel o poparcie naszego stanowiska w sprawie prawidłowej interpretacji definicji miodu nektarowo-spadziowego wg rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia z 3 października 2003 roku (Dz.U., Nr 181, poz. 1773) do osób, które na co dzień pełnią funkcje zawodowe związane z miodem. To dzięki ich wsparciu (Polski Związek Pszczelarski, Wojewódzki Związek Pszczelarzy z Olsztyna, Oddział Pszczelnictwa w Puławach, Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach, Stowarzyszenie Pszczelarzy Zawodowych z Pszczelej Woli, Gospodarstwo Pasieczne Sądecki Bartnik, „Pasieka”), za które serdecznie dziękujemy, udało nam się wygrać ten etap sporu. Przed nami kolejne kontrole na rynku konsumenckim. Są one konieczne, pod warunkiem, że osoby odpowiedzialne za ich przeprowadzanie potrafią prawidłowo interpretować obowiązujące prawo.

Cieszy mnie jedynie to, że nasze kłopoty zapoczątkowały prace nad zmianami przepisów zawartych w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 3 października 2003 r. Oby ta sprawa również się szczęśliwie zakończyła i dała początek kolejnym potrzebnym zmianom. Jest jeszcze wiele spraw do wyjaśnienia. Najgorętszy temat to odmianowość miodów a analiza pyłkowa. Z tym problemem, zarówno pszczelarze, jak i firmy konfekcjonujące miód, mogą mieć ogromne kłopoty, ponieważ większość ubiegłorocznych miodów o walorach organoleptycznych i fizykochemicznych miodów odmianowych nie spełniało wymagań analizy pyłkowej wg zmian z 18 lutego 2004 r. (Dz.U. 2004, Nr 40, poz. 370) ujętych w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 13 października 2003 r., bez której miód nie mógł być nazwany odmianowym. Jeżeli i tej sprawy nie wyjaśnimy do końca, to już wkrótce o miodach odmianowych będziemy mogli przeczytać jedynie w literaturze fachowej.

Ewa Urbańska
Kierownik Laboratorium Zakładowego Mazurskie Miody


<?php $pas='2011nr4str35'; $pasCov='images/stories/Pasieka/2011_4/Pasieka_2011nr04_[48].jpg'; include('./goto/art_footer.php'); ?>

 Zamów prenumeratę czasopisma "Pasieka"


Czym jest e-Prenumerata? e-Prenumerata to pełny dostęp do książek i numerów czasopisma „Pasieka” w aplikacji mobilnej oraz w serwisie w www.pasieka24.pl Wszystkie numery czasopisma „Pasieka” oraz książek w „Biblioteczce...

Prenumerata „Pasieki” Czasopismo „Pasieka” to pismo dla pszczelarzy z pasją. Wydawane jako dwumiesięcznik w ciągu roku ukazuje się 6 numerów. Zamawów prenumeratę roczną - obejmuje...

Ostatnio dodane

WEBINAR B-THENET: NAJLEPSZE PRAKTYKI PSZCZELARSKIE W TWOJEJ PASIECE! ...

z Polski

Wydawnictwo Pasieka, 23-04-2025

7 aspektów, które powinna zawierać etykieta na miód Ten...

Porady pszczelarskie

Wydawnictwo Pasieka, 17-04-2025

Jakie są najlepsze praktyki w promocji lokalnych produktów pszczelich? Profesjonalna...

Porady pszczelarskie

Wydawnictwo Pasieka, 17-04-2025

W telegraficznym skrócie POLSKA Polska Zespół realizujący projekt B-THENET finansowany z programu...

Pasieka 3/2025

Kobiałka Teresa , 16-04-2025

Relacja z 62. Naukowej Konferencji Pszczelarskiej w Puławach 11–12 marca...

Pasieka 3/2025

Kobiałka Teresa , 16-04-2025

Z artykułu dowiesz się m.in.: w jaki sposób ocenia...

Pasieka 3/2025

Kołtowski Zbigniew , 16-04-2025

Z artykułu dowiesz się m.in.: jakie czynniki wpływają na...

Pasieka 3/2025

Burzyńska Marta, 16-04-2025

Z artykułu dowiesz się m.in.: jakie warunki trzeba spełnić...

Pasieka 3/2025

mgr Magdalena Wilde, dr inż. Jacek Jachuła, dr Aleksandra Splitt, 16-04-2025

Wykaz pasiek oferujących matki pszczele, pakiety, odkłady ...

Pasieka 3/2025

Administrator, 16-04-2025