Zimowanie pszczół
Zmiany zachodzące w tym okresie w pszczołach i rodzinach pszczelich
W każdym roku kalendarzowym w życiu rodziny pszczelej wyróżnia się dwa okresy: okres aktywny oraz okres zimowania.
Okres aktywny lub inaczej sezon produkcyjny to czas, w którym pszczoły odbywają loty, rodzina pszczela wychowuje czerw oraz gromadzi zapasy, a pszczelarz pozyskuje od niej produkty pszczele, to jest miód, wosk, obnóża pyłkowe, a także mleczko pszczele oraz nowe pokolenia matek pszczelich.
Podczas zimowania pszczoły nie odbywają lotów. Pozostają w ulu, skupione tworząc kłąb. W tym czasie korzystają z nagromadzonych wcześniej zapasów. W rodzinach zimujących obecne są pszczoły robotnice i matka, brak natomiast w nich trutni. Na początku zimowania nie ma też czerwia lub jest go bardzo niewiele, ale pod koniec tego okresu pewne jego ilości są już w gnieździe.
W okresie zimowania wyróżnić można dwa przedziały czasu: zimowlę, czyli czas od zawiązania kłębu do pierwszego wiosennego oblotu oraz okres przejściowy, czyli czas od pierwszego wiosennego oblotu do całkowitego wyjścia rodzin z kłębu zimowego. Niejednokrotnie po pierwszym wiosennym przeglądzie, ze względu na następujące później ochłodzenie, pszczoły nie wylatują z ula i pozostają w kłębie zimowym lub półkłębie jeszcze przez kilka tygodni. Bywa również i tak, że warunki klimatyczne pozwalają na wczesne loty, a pierwszy wiosenny oblot kończy okres zimowania.
Zdjęcia: Jerzy Jóźwik
Każda z wymienionych cech charakteryzujących zimujące rodziny pszczele odnosić się może także do rodzin z okresu aktywnego pozostających w jakiejś szczególnej sytuacji. Na przykład w rodzinie bez matki jest mało lub wcale nie ma czerwia. Jednak dla zimujących rodzin pszczelich typowe jest równoczesne występowanie tych cech.
Pszczoły tworzące kłąb zimowy pobierają pokarm przez cały okres zimowania. Obecnie wiadomo już, że potrzebny jest im nie tylko pokarm węglowodanowy, ale także i białkowy. Pyłek, choć w znacznej mierze wykorzystywany dopiero pod koniec okresu zimowania do karmienia pojawiającego się wtedy w rodzinie czerwia, jest też spożywany przez cały okres zimowania przez zimujące robotnice i matkę pszczelą.
W organizmie zimujących robotnic produkty przemiany materii oraz niestrawione części pokarmu gromadzą się aż do pierwszego wiosennego oblotu w ostatnim odcinku ich jelita. W miarę upływu czasu staje się ono coraz bardziej wypełnione.
[...] - treść ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych
e-Prenumeratorów
Janina Muszyńska
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.