fbpx

NEWS:

Apiturystyka – dobre praktyki

Analizując dobre praktyki z zakresu apiturystyki warto pokazać przykład gospodarstwa, którego właściciele w ciągu wielu lat doświadczeń wypracowali interesującą ofertę związaną z naturalnym, w pełni ekologicznym gospodarowaniem i prowadzeniem pasiek. Na terenie gospodarstwa prowadzona jest edukacja w zakresie powiązań pomiędzy poszczególnymi elementami środowiska oraz ich wpływem na zdrowie i samopoczucie człowieka.

Pasieka nr 80 (apiturystyka-Fot-01.jpg)
Wejście do głównego budynku „Rancho Cortesano”.
fot.© fot.© B. Woś

Sociedad Cooperativa Andaluza „Campo de la Miel” jest firmą rodzinną z ponad 25-letnim doświadczeniem zlokalizowaną nieopodal Jerez w Hiszpanii. Firmowe „Rancho Cortesano” to gospodarstwo ekologiczne prowadzące działalność w zakresie pszczelarstwa i wprowadzania do obrotu produktów pszczelich oznaczonych marką „Rancho Cortesano” oraz „Eco Rancho Cortesano”.

Podstawą działalności pszczelarskiej jest 2000 rodzin pszczelich rozmieszczonych w 40 pasiekach zlokalizowanych w prowincji Kadyks. Pasieki rozmieszczone są w górskich obszarach chronionych (Parque Natural de Grazalema, Vega del Guadalete, Sierra de San José del Valle) gwarantujących wysoką jakość miodu, ze względu na naturalność i niski stopień zanieczyszczenia środowiska.

Produkty gospodarstwa to miód (np. rozmarynowy, eukaliptusowy, tymiankowy, z drzewa truskawkowego, ze spadzi dębowych, kasztanowy i inne) pyłek pszczeli, mleczko pszczele, propolis i wosk. Poza typowo pszczelarską działalnością na terenie gospodarstwa dynamicznie rozwija się apiturystyka i edukacja ekologiczna.

Stworzono tam „Muzeum miodu i pszczelarstwa” („Museo de la Miel y las Abejas”), w którym poznać można historię hiszpańskiego pszczelarstwa, zobaczyć dawny sprzęt używany w pasiekach, zabytkowe ule, zapoznać się ze specyfiką produktów pszczelich, sposobem ich pozyskiwania i właściwościami zdrowotnymi miodu.

Ekspozycja dotyczy też aspektów funkcjonowania rodziny pszczelej oraz zasady prowadzenia ekologicznego gospodarstwa rolnego i pszczelarskiego.

Pasieka nr 80 (apiturystyka-Fot-02.jpg)
Fragment ekspozycji muzealnej „Museo de la Miel y las Abejas Rancho Cortesano”.
fot.© B. Woś

zablokowane [...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów

W gospodarstwie realizowane są liczne ekologiczne projekty edukacyjne, w tym „Comedor-Restaurante del Huerto Eco”, czyli ekologiczna restauracja serwująca dania przygotowane na bazie produktów pozyskanych bezpośrednio z gospodarstwa na krótko przed przygotowaniem dania.

Taka oferta ukazuje bezpośrednie powiązanie tego co jemy z miejscem, gdzie to rośnie i organizmami, które zaangażowane są w powstawanie danego produktu (w tym miodu). Goście gospodarstwa mają możliwość zobaczenia jak rosną konkretne rośliny, spróbowania warzyw, ziół i owoców bezpośrednio z sadu i ogrodu, a następnie degustowania ich w potrawach serwowanych w restauracji.

Pasieka nr 80 (apiturystyka-Fot-04.jpg)
Powrót z zajęć w pasiece - „Rancho Cortesano”.
fot.© B. Woś

Mają także możliwość zakupienia w lokalnym sklepie ekologicznych warzyw i owoców uprawianych na farmie.

Duże wrażenie robi zróżnicowanie oferty przygotowanej dla turystów, jej przekaz edukacyjny (nauczanie przez doświadczanie) oraz wyjątkowa, rodzinna atmosfera miejsca, które pomimo dużej liczby odwiedzających zachowuje charakter kameralnej wiejskiej zagrody, w której ma się ochotę zostać na dłużej, aby schronić się przed gorącym hiszpańskim słońcem.

Wszystko to sprawia, iż „Rancho Cortesano” to miejsce, do którego chętnie się wraca, jeżeli nie na kolejne zajęcia edukacyjne, to na doskonałe potrawy miejscowej restauracji lub po wyborne miody.

Barbara Woś
Instytut Turystyki i Rekreacji
Wydział Wychowania Fizycznego i Fizjoterapii
Politechnika Opolska
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.


 Zamów prenumeratę czasopisma "Pasieka"


Czym jest ePrenumerata? ePrenumerata to pełny dostęp do książek i numerów czasopisma „Pasieka” w aplikacji mobilnej oraz w serwisie w www.pasieka24.pl Wszystkie numery czasopisma „Pasieka” oraz książek w „Biblioteczce...

Prenumerata „Pasieki” Czasopismo „Pasieka” to pismo dla pszczelarzy z pasją. Wydawane jako dwumiesięcznik w ciągu roku ukazuje się 6 numerów. Prenumerata roczna obejmuje 6 kolejnych...

Ostatnio dodane

Bee Press Photo - międzynarodowy, pszczelarski konkurs fotograficzny Zdjęcie: wykorzystane...

z Polski

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 26-05-2020

Naukowcy z Torunia i Puław proszą o pomoc   Zdjęcie: bepslab Każdy...

z Polski

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 26-05-2020

W Wągrowcu padło 141 rodzin pszczelich Policja zabezpieczyła próbki martwych...

z Polski

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 26-05-2020

Stwórz domek dla owadów razem z Ikea Zdjęcie: Irina Boersma. Twórcy...

ze świata

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 22-05-2020

Audycja radiowa z okazji Światowego Dnia Pszczół Z okazji Światowego...

z Polski

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 21-05-2020

Woskomat szybko i tanio oceni wosk Zdjęcie: p-fotography, freepik. Naukowcy z...

z Polski

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 20-05-2020

Wspaniały, polski plaster propolisowy czeka na opatentowanie Zdjęcie nie przedstawia...

z Polski

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 20-05-2020

Pszczelarze przyskrzynili złodzieja uli Zdjęcie: Zdjęcie nie przedstawia skradzionych uli, lecz...

z Polski

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 18-05-2020

Seryjny truciciel pszczół w Sroczynie Zdjęcie: Roman Dudzik Pszczelarz ze Sroczyna w...

z Polski

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 18-05-2020