fbpx

NEWS:

w wydaniu tradycyjnym (papierowym) strona: 0


Magnez plus miód równa się zdrowie


W poprzednim artykule („Pasieka” 6/2006) przedstawiłem wpływ środowiska na zawartość cynku w organizmach pszczół, miodzie i innych produktach pochodzenia pszczelego takich jak propolis, pierzga oraz wosk. W prowadzonych badaniach podjąłem także próbę określenia wpływu przemysłu i zurbanizowania regionów na obecność magnezu.

Chciałem również przekonać się czy zawartość tego pierwiastka jest zależna od terminu zbioru wymienionych produktów.

Podobnie jak poprzednio wybrałem dwa regiony. Warszawę i Mińsk Mazowiecki jako region zanieczyszczony i drugi, który nazwałem Suwalskim, gdzie pobierałem próby od pszczelarzy z takich miejscowości jak Olecko, Gorczyca, Płaska czy Bryzgiel. Miód, pszczoły, pierzgę i propolis pobierałem przez dwa lata, jeden raz w czerwcu, lipcu i sierpniu (pszczoły i miód) oraz jeden raz w sezonie (propolis i pierzga) z 14 pasiek. Początkowo miałem zamiar pobierać próby też w maju, ale jak się okazało w regionie Suwalskim byłoby to za wcześnie.

Właściwości lecznicze i odżywcze miodu pszczelego znane były już od dawna. Uważano, że jest pomocny w licznych schorzeniach przewodu pokarmowego, chorób płuc i skóry. Jest dobrym źródłem zaopatrzenia człowieka w niezbędne makro- i mikroelementy.

Obecność magnezu, określanego często jako pierwiastek życia, jest ważną cechą miodu, pierzgi i propolisu. Pierwiastek ten konieczny jest do metabolizmu wapnia, fosforu, potasu, sodu i witaminy C oraz do prawidłowej pracy mięśni i nerwów. Zbyt mała jego ilość może powodować wystąpienie wielu zaburzeń w układzie nerwowym oraz układzie krążenia. U chorych z niewydolnością nerek pod wpływem diety też może wystąpić niedobór magnezu. Pierwiastek ten ma istotne znaczenie także dla rozwoju kości i ich mineralizacji. Jego brak w diecie nastolatek i młodych kobiet może powodować powstanie u nich w późniejszym czasie osteoporozy.

Magnez może także wpływać na szybkość reakcji. Dla  zainteresowanych lotnictwem ciekawe mogą być badania prowadzone w jednostce wojskowej w Bydgoszczy, polegające na ocenie czasu reakcji lotników, którym dostarczano magnez dożylnie. Badania na szybkość reakcji wykonuje się u kandydatów na pilotów wojskowych, by ocenić ich przydatność do tego zawodu. Okazało się, że w pierwszych trzech miesiącach czas reakcji u lotników wyraźnie się skrócił, jednak później znowu się wydłużył.

Niestety wielu naukowców na podstawie badań przeprowadzonych w warunkach Polski stwierdza niedobór tego pierwiastka w diecie gospodarstw domowych. Przyczyną tego stanu rzeczy może być zbyt niskie spożycie mleka oraz jego przetworów takich jak jogurty, kefiry czy sery, miodu, a także warzyw, owoców i produktów zbożowych.

Nie należy jednak przekraczać zalecanego w diecie spożycia tego pierwiastka, gdyż jego nadmiar  także jest niekorzystny dla zdrowia.

Jak widać, magnez jest niezwykle ważny w naszym życiu.

zablokowane [...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów


Badania prowadzone były dzięki środkom Komitetu Badań Naukowych w latach 2004 – 2006 jako projekt badawczy nr: 2P06Z 071 27.

mgr inż. Piotr Michalik
Katedra Biologii Środowiska Zwierząt
SGGW w Warszawie




 Zamów prenumeratę czasopisma "Pasieka"


Czym jest e-Prenumerata? e-Prenumerata to pełny dostęp do książek i numerów czasopisma „Pasieka” w aplikacji mobilnej oraz w serwisie w www.pasieka24.pl Wszystkie numery czasopisma „Pasieka” oraz książek w „Biblioteczce...

Prenumerata „Pasieki” Czasopismo „Pasieka” to pismo dla pszczelarzy z pasją. Wydawane jako dwumiesięcznik w ciągu roku ukazuje się 6 numerów. Zamawów prenumeratę roczną - obejmuje...

Ostatnio dodane

W telegraficznym skrócie Polska Komisja Rolnictwa i Rozwoju Wsi opowiedziała się...

Pasieka 1/2022

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 03-12-2021

EurBeST– ocena pszczół odpornych na pasożyta Varroa destructor w pasiekach...

Pasieka 1/2022

Zespół naukowców EurBeST - avatar Zespół naukowców EurBeST, 03-12-2021

Miód nawłociowy pod lupą Miód z kwiatów nawłoci jest jednym...

Pasieka 1/2022

Burzyńska Marta - avatar Burzyńska Marta, 03-12-2021

Ciasto pyłkowe okiem biologa Ciasto dla pszczół składa się z...

Pasieka 1/2022

Maciej Sylwester Bryś - avatar Maciej Sylwester Bryś, 03-12-2021

Łajka 2.0, czyli jak pszczoły mogą zostać kosmicznym pupilem...

Pasieka 1/2022

Stasiowska Dagmara - avatar Stasiowska Dagmara, 03-12-2021

Wyniki konkursu dla prenumeratorów „Pasieki” W tym roku wybór zwycięzcy...

Pasieka 1/2022

Pasieka - avatar Pasieka, 03-12-2021

Co wydarzyło się w pasiekach, czyli podsumowanie minionego sezonu Czy...

Pasieka 1/2022

Trzybiński Sławomir  - avatar Trzybiński Sławomir , 03-12-2021

Wosk i węza – zimowe prace w pasiece, cz. 1. Po...

Pasieka 1/2022

Piątek Michał - avatar Piątek Michał, 03-12-2021

Miododajne parklety Tworzenie parkletów sprzyja kształtowaniu przestrzeni ulic, tak by...

Pasieka 1/2022

Janicka Maria - avatar Janicka Maria, 03-12-2021