Jeżeli damy głodnemu człowiekowi bochenek chleba, będzie on syty jeden dzień;
Jeżeli nauczymy go produkować chleb, będzie on syty przez całe życie.
przysłowie amerykańskie
Wybrane aspekty światowej produkcji miodu
W trakcie spotkań z pszczelarzami zimą 2005/2006 roku wielokrotnie zadawano mi pytania, czy widziałem w hipermarkecie importowany miód w cenie 5,50 zł za kg. Równocześnie pytający niepokoili się, że importerzy tak niskimi cenami zniszczą polskie pszczelarstwo. Zastanawiali się także, jak pszczelarzom w krajach zamorskich może się opłacić sprzedaż miodu do hurtowni w cenie poniżej $ 0,5 za kg.
Myślę, że warto na łamach „Pasieki” ogólnie przybliżyć problematykę światowej produkcji miodu, szczególnie w aspekcie narastającej konkurencyjności miodów importowanych w stosunku do rodzimych.
Światowa produkcja miodu na świecie
Francuski pszczelarz Gilles Ratia już kilkanaście lat prowadzi portal internetowy APISERVICE (Apiservice – International market honey – World honey production, imports & exports). Z niego właśnie pochodzą podane niżej dane statystyczne.
W latach 1991 – 2001 na wszystkich kontynentach, z wyjątkiem Australii wraz z Oceanią oraz Ameryki Północnej, obserwujemy stały wzrost produkcji miodu. Mocno rozwijają swoją produkcję Afryka (wzrost o 33 %), Azja (wzrost o 39,2 %) i Europa (wzrost o 60 %), co dało średni wzrost światowej produkcji miodu aż o 31,2 %. Tendencja ta nadal się utrzymuje, głównie za sprawą wzrostu produkcji miodu w krajach rozwijających się (tzw. krajach trzeciego świata) oraz postępu technologicznego i hodowlanego w Europie.
Na powyższym wykresie widzimy, że zdecydowanie najwyższą wydajność posiada Europa, a najniższą Australia wraz Oceanią (wynik niskiego zaludnienia kontynentu australijskiego) oraz Afryka (bardzo niska kultura rolna na co najmniej 3/4 powierzchni kontynentu). Stosunkowo niską wydajność w stosunku do Europy wykazują również pozostałe kontynenty, pomimo iż warunki do produkcji miodu są tam porównywalne z Europą. Szczególnie niskie wydajności obserwuje się na dużych obszarach Afryki, w południowo-wschodniej Azji i w niektórych krajach Ameryki Południowej. Wynika to z metod prymitywnej gospodarki rolnej, stosowanych w szczególności w pszczelarstwie.
Szerzenie wiedzy rolniczej jest więc szczególnym powołaniem dla społeczeństw krajów o dobrze rozwiniętej gospodarce, tym bardziej że służy równocześnie walce z głodem na świecie. Co roku tysiące wolontariuszy ze Stanów Zjednoczonych, Europy Zachodniej i z Japonii oraz Korei Południowej poświęca swój czas i prowadzi zajęcia praktyczne z rolnictwa w najbiedniejszych krajach świata. Wśród specjalistów-wolontariuszy znajdują się również dobrze wyedukowani pszczelarze, którzy próbują przekonać tamtejszych pasieczników do nowoczesnych metod gospodarowania.

Maciej Winiarski
Efekt skali oznacza wielkość produkcji jakiegoś towaru powodującą znaczące obniżenie jednostkowych kosztów wytwarzania tego produktu. W przypadku dużego sektora rentowność jest dodatnio skorelowana z wielkością firmy i jej udziałem w rynku.
<?php $pas='2007nr3str52'; $pasCov='images/stories/Pasieka/2007_3/Pasieka_2007nr03_[23].jpg'; include('./goto/art_footer.php'); ?>