fbpx

NEWS:

w wydaniu tradycyjnym (papierowym) strona: 0

Wosk – pozyskiwanie, klarowanie, produkcja węzy

Jako pszczelarze wiemy, iż do naszych podopiecznych powinna trafiać węza z dobrej jakości wosku, wytopionego z plastrów, które w sezonie pszczelarskim wyeliminowaliśmy z uli. Węza, jaką zamierzamy dać naszym pszczołom powinna zostać wykonana tylko z naszego wosku, bez żadnych domieszek parafiny czy też mieszania z innymi woskami niewiadomego pochodzenia.

Właściwie przygotowany wosk powierzamy osobie/firmie, która wykonuje węzę z zachowaniem wymaganych standardów.

Pasieka nr 74
Gotowa węza pszczela.
fot.© Przemysław Grobelny

Bardzo istotne też jest, by węza, która ma trafić do naszych pszczół miała zachowany właściwy rozmiar komórek, a to oznacza, że nie może być rozciągnięta w którąś ze stron (mierzymy suwmiarką 10 komórek plastra węzy).

Jeśli węza ma podstawę komórki o średnicy 5,4 mm to na tych dziesięciu komórkach ma mieć od ścianki pierwszej komórki do ścianki ostatniej mierzonej dokładnie 54 mm, to samo jeśli mamy węzę o komórce 5,1 czy 4,9 mm. Zadbajmy o to a pszczołom będzie lepiej i zachowamy wyższy standard higieny w ulu.

Wytapianie wosku

Wosk pozyskujemy na różne sposoby, w topiarkach słonecznych, parowych, elektrycznych. Wytapiamy go w sezonie (topiarki słoneczne) lub po sezonie z plastrów, które wyeliminowaliśmy z uli, z odsklepin po wirowaniu miodu, z fragmentów plastrów wyłamanych podczas wirowania w miodarce.

Pasieka nr 74
Fot. 1. Rozgrzewanie wosku.
fot.© Przemysław Grobelny

zablokowane [...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych ePrenumeratorów

Klarowanie wosku

Jak klarować wosk? Podstawą jest woda, która nie powinna być kranowa, nawet jeśli jest najlepszej jakości. Zdecydowanie lepsza do klarowania wosku jest woda deszczowa, ze studni głębinowych lub z filtra RO. Taka woda nie powoduje zmiany koloru wosku.

Ilość wody, jaką należy zachować w naczyniu do klarowania nie może być mniejsza niż 30% zawartości całego naczynia. Im jest tej wody jednak więcej, tym wosk szybciej i dokładniej się oczyszcza. Kolejnym ważnym czynnikiem jest czas stygnięcia rozgrzanego wosku.

Im stygnie dłużej, tym korzystniej wpływa to na jego oczyszczenie. Najlepszy efekt uzyskuje się, gdy naczynie z rozgrzanym woskiem wstawimy w zamykany pojemnik styropianowy dopasowany gabarytami do naczynia z woskiem. Wskazane jest też, by wosk w owym styropianie stygł w temp. otoczenia nie niższej niż 25°C. Bardzo wolno stygnący wosk w takich warunkach będzie w pełni nadawał się do wyjęcia z naczynia najwcześniej po 5-6 dniach. Będzie on już twardy i jednocześnie właściwie sklarowany. Po oczyszczeniu spodniej strony kręgu woskowego z zanieczyszczeń należy go podzielić na drobne kawałki i poddać kolejnemu klarowaniu – i tak minimum cztery razy.

Pasieka nr 74
Fot. 3. Wosk o właściwej barwie do wykonania węzy (dół kręgu).
fot.© Przemysław Grobelny

Pasieka nr 74
Fot. 4. Wosk o właściwej barwie do wykonania węzy (góra kręgu).
fot.© Przemysław Grobelny

zablokowane [...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych ePrenumeratorów

Domowa produkcja węzy

We wstępnej fazie produkcji węzy dochodzi do sterylizacji naszego wosku (fot. 5.), by otrzymać w pełni bezpieczną dla zdrowia naszych pszczół węzę. Następnym etapem jest wylanie ze sterylizatora wosku do naczyń, w których on zastygnie i, jeśli będzie taka potrzeba, dodatkowe go oczyszczenie (dobrze sklarowany wosk bardzo rzadko wymaga dodatkowego oczyszczania).

zablokowane [...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych ePrenumeratorów

Ma to też ogromne znaczenie, gdyż wówczas producent węzy nie zarzuci nam, iż przysłaliśmy brudny wosk i musiał go kilkukrotnie klarować, co przełoży się na większe koszty. Następnie wosk taki jest roztapiany i wylewany na tace z blachy kwasoodpornej, gdzie zastyga w plastrach grubości około 6-8 mm.

Pasieka nr 74
Fot. 6. Walcowanie tafli woskowych na walcach gładkich.
fot.© Przemysław Grobelny

W kolejnym etapie produkcji węzy tafle woskowe o odpowiedniej temp. wosku przechodzą przez walce gładkie, by uzyskać właściwą grubość do grawerowania (fot. 6.). Następnie pas wosku trafia na walce grawerowane, po których otrzymujemy już właściwą formę z podstawami komórek pszczelich (fot. 7., 8.).

zablokowane [...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych ePrenumeratorów

Takim sposobem postępowania zapewniamy wysoki standard higieny w pasiece, a także wiemy, że nasze pszczoły mają do dyspozycji węzę z wosku, który same wytworzyły wypacając go w swojej heroicznej pracy przy odbudowie plastrów.

Przemysław Grobelny
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
tel. 500 106 300


pobierz darmowy ebook


 Zamów prenumeratę czasopisma "Pasieka"


Czym jest ePrenumerata? ePrenumerata to pełny dostęp do książek i numerów czasopisma „Pasieka” w aplikacji mobilnej oraz w serwisie w www.pasieka24.pl Wszystkie numery czasopisma „Pasieka” oraz książek w „Biblioteczce...

Prenumerata „Pasieki” Czasopismo „Pasieka” to pismo dla pszczelarzy z pasją. Wydawane jako dwumiesięcznik w ciągu roku ukazuje się 6 numerów. Prenumerata roczna obejmuje 6 kolejnych...

Ostatnio dodane

Miód stwardniał – co się stało? Zdjęcie: Miód skrystalizowany ma...

Kupuj polski miód

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 13-08-2020

Jak powstaje miód? Zdjęcie: kukota, freepik. Miód powstaje z nektaru kwiatów...

Kupuj polski miód

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 13-08-2020

Skąd pszczelarz wie, jaki miód zrobiła pszczoła? Zdjęcie: freepik. Oczywiście pszczelarz nie...

Kupuj polski miód

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 13-08-2020

Organizatorzy zapraszają na: Międzynarodowa Konferencja Pszczelarska w Bałtowie w ramach XIII...

z Polski

DR - avatar DR, 13-08-2020

W telegraficznym skrócie Polska Pszczelarstwo w mieście » W Rzeszowie i Gdańsku...

Pasieka 5/2020

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 11-08-2020

Innowacje sprzętowe w służbie aktywizacji osób z niepełnosprawnościami Firma Łysoń...

Pasieka 5/2020

Cinal Jakub - avatar Cinal Jakub, 11-08-2020

Zła macocha czy niewdzięczne pasierbice? Przed nami koniec sezonu pszczelarskiego...

Pasieka 5/2020

Bieńkowska Małgorzata - avatar Bieńkowska Małgorzata, 11-08-2020

Poznań po raz kolejny działa dla pszczół Zdjęcie: MPK Poznan...

z Polski

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 11-08-2020

Upały i patogeny. Wpływ zmiany klimatu na dobrostan pszczół Klimat...

Pasieka 5/2020

Sierpińska Anna - avatar Sierpińska Anna, 11-08-2020