Skład oraz właściwości biologiczne i lecznicze mleczka pszczelego
Skład chemiczny
Skład chemiczny mleczka pszczelego jest dość zróżnicowany. Zawiera ono przeciętnie 35% suchej masy, w której znajduje się średnio 13,5% białka, 3,7% lipidów, 12% węglowodanów, około 3% innych substancji organicznych oraz do 1,2% związków mineralnych.
Białko mleczka pszczelego należy do wysokowartościowych i zawiera od 18 do 25 aminokwasów, przy czym 9 z nich zalicza się do substancji wytwarzanych poza ustrojem, a niezbędnych dla organizmu. Warto dodać, że około 10% aminokwasów występuje w stanie wolnym i jest dobrze przyswajane przez organizm człowieka.
Białko mleczka pszczelego składa się...
[...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów
Właściwości biologiczne
Jedną z najważniejszych właściwości biologicznych mleczka pszczelego jest wzmaganie procesów przemiany materii i odnowy tkanek. U zwierząt doświadczalnych usprawniało ono przemianę białkową, podwyższało liczbę krwinek czerwonych i poziom hemoglobiny. Przypuszcza się, że w dużym stopniu przyczyniają się do tego jony żelaza i cynku występujące w mleczku pszczelim.
U zwierząt obserwowano także szybki przyrost masy ciała, zwiększoną żywotność, przyspieszone dojrzewanie płciowe, wzmożenie aktywności rozrodczej oraz przedłużenie życia o około 30% w porównaniu z grupami kontrolnymi.
Badania na zwierzętach dowodzą, że...
[...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów
Jego wpływ na naczynia krwionośne jest dwojaki. Z jednej strony wyraźnie obniża ciśnienie tętnicze krwi, co związane jest z występowaniem w nim acetylocholiny, a z drugiej podwyższa je na skutek wzmagania wydzielania adrenaliny. Na tej podstawie można przyjąć, że ma ono działanie normalizujące ciśnienie. Ponadto u zwierząt doświadczalnych wykazuje zdecydowane działanie przeciwmiażdżycowe.
Często podkreśla się znaczny wpływ mleczka pszczelego na układ krwiotwórczy. Zwłaszcza małe dawki tego produktu, do 10 mg dziennie, zwiększają objętość krwinek czerwonych i poziom zawartej w nich hemoglobiny, a także żelaza w surowicy krwi.
Badania na zwierzętach wskazują, że...
[...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów
Działanie lecznicze
Zaburzenia przemiany materii
Mleczko pszczele pozwala przede wszystkim lepiej przystosować się do trudnych warunków życia. Poprzez wpływ na ośrodkowy układ nerwowy reguluje ono czynności fizyczne i psychiczne człowieka, prowadząc między innymi do usunięcia zmęczenia, poprawy samopoczucia, polepszenia wzroku, zwiększenia koncentracji i przywrócenia równowagi psychicznej.
Z tego względu...
[...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów
Schorzenia układu krążenia
Mleczko pszczele przyjmowane drogą doustną wykazuje korzystne działanie w chorobie niedokrwiennej serca, miażdżycy tętnic wieńcowych oraz w okresie rehabilitacji po zawale mięśnia sercowego.
Dla przykładu podawanie 100 mg mleczka pszczelego dziennie już po miesiącu eliminowało ból u ponad 70% chorych z niedokrwienną chorobą serca. Poza tym odnotowywano obniżenie poziomu lipidów i cholesterolu w surowicy krwi.
Dobre wyniki otrzymano,...
[...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów
Choroby układu oddechowego
Mleczko pszczele okazało się pomocne także w leczeniu niektórych schorzeń dróg oddechowych. Dla przykładu u 92 pacjentów z przewlekłym zapaleniem oskrzeli i innymi chorobami układu oddechowego skuteczność terapii mleczkiem pszczelim osiągnęła poziom 73% i była zdecydowanie lepsza w porównaniu z leczeniem konwencjonalnym.
Mleczko sprzyjało...
[...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów
Schorzenia przewodu pokarmowego
Mleczko pszczele stosowano łącznie z podstawową terapią w przypadku choroby wrzodowej dwunastnicy. Dobre wyniki leczenia tym produktem uzyskuje się poza tym w chorobie wrzodowej żołądka, przewlekłych zaparciach oraz stanach zapalnych jelita grubego.
Ochrania ono tkankę wątrobową przed działaniem substancji toksycznych, a także zapobiega marskości wątroby. Często stosowane jest w leczeniu stanów zapalnych wątroby i woreczka żółciowego.
Poza tym dobre efekty lecznicze uzyskano w stanach zapalnych trzustki. Stwierdzono, że podawanie mleczka pszczelego w lżejszych postaciach cukrzycy w znacznym stopniu obniżało poziom cukru w surowicy krwi.
Choroby narządu ruchu
Mleczko pszczele z powodzeniem stosowane jest w schorzeniach reumatycznych, między innymi w chorobie reumatycznej, reumatoidalnym zapaleniu stawów kręgosłupa, chorobie zwyrodnieniowej stawów, a także nerwobólach, migrenach i bólach pourazowych. Poza tym z dobrymi wynikami stosuje się je w dnie moczanowej.
W schorzeniach tych...
[...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów
Inne schorzenia wewnętrzne
Pozytywne wyniki stosowania mleczka pszczelego uzyskano w zapaleniu jajników, a także w przewlekłej niewydolności nerek i nadczynności gruczołu tarczowego.
Podjęto również udane próby leczenia mleczkiem pszczelim nerwicy depresyjnej, lękowej, neurastenicznej, nerwicy natręctw, schizofrenii, a także psychoz u pacjentów nie reagujących na wstrząsy insulinowe i elektryczne.
Ponadto mleczko pszczele stosowane jest z powodzeniem w terapii niedokrwistości wywołanej niedoborem żelaza, a także spowodowanej niedoborem witaminy B12, zwanej kiedyś anemią złośliwą, w zaburzeniach krzepnięcia krwi oraz aplazji, czyli zahamowaniu czynności szpiku kostnego.
Zastosowanie w geriatrii
Mleczko pszczele okazało się szczególnie korzystne w leczeniu i zapobieganiu chorobom wieku starczego. Stosowane jest z powodzeniem w zaburzeniach krążenia mózgowego, miażdżycy tętnic mózgowych oraz w niektórych schorzeniach nerwowych i psychicznych wynikłych z obniżenia energii życiowej.
Wpływa ono także na...
[...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów
Sposoby podawania i dawkowanie
Jednym ze sposobów przyjmowania mleczka pszczelego jest podawanie go drogą pokarmową, przy czym podjęzykowo stosuje się zazwyczaj mleczko świeże, natomiast doustnie mleczko konserwowane miodem lub w postaci preparatów handlowych.
W leczeniu lekkich schorzeń oraz zapobiegawczo stosuje się na ogół małe dawki, w granicach 35-100 mg dziennie, natomiast w poważniejszych schorzeniach odpowiednio większe, a terapię prowadzi się pod kontrolą lekarza. Dla przykładu we Francji stosuje się dawki w granicach 250-500 mg, a w Japonii nawet do 1000 mg mleczka pszczelego dziennie.
Przyjmuje się je w...
[...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów
Preparaty
Preparaty Apistimul Urtica i Apistimul Crataegi
produkcji Apipol Farma zawierające mleczko pszczele
Największym producentem dietetycznych środków spożywczych zawierających mleczko pszczele na rynku polskim jest Apipol Farma. Firma ta wytwarza preparat Royal Jelly w kapsułkach. Jedna kapsułka zawiera 100 mg odwodnionego mleczka pszczelego, co odpowiada 300 mg świeżego produktu.
Preparat stosuje się w ilości 1-2 kapsułek dziennie, co stanowi 100-200 mg dziennie. W tabletkach mleczko produkowane jest także pod nazwą Rogal Jelly w dawkach 50 i 100 mg, co odpowiada 150 i 300 mg świeżego produktu. Produkt poleca się przyjmować w ilości 1-2 tabletek dziennie, co stanowi dawkę dzienną w wysokości 50-100 mg oraz 100-200 mg odwodnionego mleczka pszczelego dziennie.
Kolejnymi preparatami Firmy Apipol Farma są:...
[...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów
mgr Elżbieta Hołderna-Kędzia
Instytut Roślin i Przetworów Zielarskich w Poznaniu