Skład oraz właściwości biologiczne i lecznicze mleczka pszczelego
Skład chemiczny
Skład chemiczny mleczka pszczelego jest dość zróżnicowany. Zawiera ono przeciętnie 35% suchej masy, w której znajduje się średnio 13,5% białka, 3,7% lipidów, 12% węglowodanów, około 3% innych substancji organicznych oraz do 1,2% związków mineralnych.
Białko mleczka pszczelego należy do wysokowartościowych i zawiera od 18 do 25 aminokwasów, przy czym 9 z nich zalicza się do substancji wytwarzanych poza ustrojem, a niezbędnych dla organizmu. Warto dodać, że około 10% aminokwasów występuje w stanie wolnym i jest dobrze przyswajane przez organizm człowieka.
Białko mleczka pszczelego składa się...

Właściwości biologiczne
Jedną z najważniejszych właściwości biologicznych mleczka pszczelego jest wzmaganie procesów przemiany materii i odnowy tkanek. U zwierząt doświadczalnych usprawniało ono przemianę białkową, podwyższało liczbę krwinek czerwonych i poziom hemoglobiny. Przypuszcza się, że w dużym stopniu przyczyniają się do tego jony żelaza i cynku występujące w mleczku pszczelim.
U zwierząt obserwowano także szybki przyrost masy ciała, zwiększoną żywotność, przyspieszone dojrzewanie płciowe, wzmożenie aktywności rozrodczej oraz przedłużenie życia o około 30% w porównaniu z grupami kontrolnymi.
Badania na zwierzętach dowodzą, że...

Jego wpływ na naczynia krwionośne jest dwojaki. Z jednej strony wyraźnie obniża ciśnienie tętnicze krwi, co związane jest z występowaniem w nim acetylocholiny, a z drugiej podwyższa je na skutek wzmagania wydzielania adrenaliny. Na tej podstawie można przyjąć, że ma ono działanie normalizujące ciśnienie. Ponadto u zwierząt doświadczalnych wykazuje zdecydowane działanie przeciwmiażdżycowe.
Często podkreśla się znaczny wpływ mleczka pszczelego na układ krwiotwórczy. Zwłaszcza małe dawki tego produktu, do 10 mg dziennie, zwiększają objętość krwinek czerwonych i poziom zawartej w nich hemoglobiny, a także żelaza w surowicy krwi.
Badania na zwierzętach wskazują, że...

Działanie lecznicze
Zaburzenia przemiany materii
Mleczko pszczele pozwala przede wszystkim lepiej przystosować się do trudnych warunków życia. Poprzez wpływ na ośrodkowy układ nerwowy reguluje ono czynności fizyczne i psychiczne człowieka, prowadząc między innymi do usunięcia zmęczenia, poprawy samopoczucia, polepszenia wzroku, zwiększenia koncentracji i przywrócenia równowagi psychicznej.
Z tego względu...

Schorzenia układu krążenia
Mleczko pszczele przyjmowane drogą doustną wykazuje korzystne działanie w chorobie niedokrwiennej serca, miażdżycy tętnic wieńcowych oraz w okresie rehabilitacji po zawale mięśnia sercowego.
Dla przykładu podawanie 100 mg mleczka pszczelego dziennie już po miesiącu eliminowało ból u ponad 70% chorych z niedokrwienną chorobą serca. Poza tym odnotowywano obniżenie poziomu lipidów i cholesterolu w surowicy krwi.
Dobre wyniki otrzymano,...

Choroby układu oddechowego
Mleczko pszczele okazało się pomocne także w leczeniu niektórych schorzeń dróg oddechowych. Dla przykładu u 92 pacjentów z przewlekłym zapaleniem oskrzeli i innymi chorobami układu oddechowego skuteczność terapii mleczkiem pszczelim osiągnęła poziom 73% i była zdecydowanie lepsza w porównaniu z leczeniem konwencjonalnym.
Mleczko sprzyjało...

Schorzenia przewodu pokarmowego
Mleczko pszczele stosowano łącznie z podstawową terapią w przypadku choroby wrzodowej dwunastnicy. Dobre wyniki leczenia tym produktem uzyskuje się poza tym w chorobie wrzodowej żołądka, przewlekłych zaparciach oraz stanach zapalnych jelita grubego.
Ochrania ono tkankę wątrobową przed działaniem substancji toksycznych, a także zapobiega marskości wątroby. Często stosowane jest w leczeniu stanów zapalnych wątroby i woreczka żółciowego.
Poza tym dobre efekty lecznicze uzyskano w stanach zapalnych trzustki. Stwierdzono, że podawanie mleczka pszczelego w lżejszych postaciach cukrzycy w znacznym stopniu obniżało poziom cukru w surowicy krwi.
Choroby narządu ruchu
Mleczko pszczele z powodzeniem stosowane jest w schorzeniach reumatycznych, między innymi w chorobie reumatycznej, reumatoidalnym zapaleniu stawów kręgosłupa, chorobie zwyrodnieniowej stawów, a także nerwobólach, migrenach i bólach pourazowych. Poza tym z dobrymi wynikami stosuje się je w dnie moczanowej.
W schorzeniach tych...

Inne schorzenia wewnętrzne
Pozytywne wyniki stosowania mleczka pszczelego uzyskano w zapaleniu jajników, a także w przewlekłej niewydolności nerek i nadczynności gruczołu tarczowego.
Podjęto również udane próby leczenia mleczkiem pszczelim nerwicy depresyjnej, lękowej, neurastenicznej, nerwicy natręctw, schizofrenii, a także psychoz u pacjentów nie reagujących na wstrząsy insulinowe i elektryczne.
Ponadto mleczko pszczele stosowane jest z powodzeniem w terapii niedokrwistości wywołanej niedoborem żelaza, a także spowodowanej niedoborem witaminy B12, zwanej kiedyś anemią złośliwą, w zaburzeniach krzepnięcia krwi oraz aplazji, czyli zahamowaniu czynności szpiku kostnego.
Zastosowanie w geriatrii
Mleczko pszczele okazało się szczególnie korzystne w leczeniu i zapobieganiu chorobom wieku starczego. Stosowane jest z powodzeniem w zaburzeniach krążenia mózgowego, miażdżycy tętnic mózgowych oraz w niektórych schorzeniach nerwowych i psychicznych wynikłych z obniżenia energii życiowej.
Wpływa ono także na...

Sposoby podawania i dawkowanie
Jednym ze sposobów przyjmowania mleczka pszczelego jest podawanie go drogą pokarmową, przy czym podjęzykowo stosuje się zazwyczaj mleczko świeże, natomiast doustnie mleczko konserwowane miodem lub w postaci preparatów handlowych.
W leczeniu lekkich schorzeń oraz zapobiegawczo stosuje się na ogół małe dawki, w granicach 35-100 mg dziennie, natomiast w poważniejszych schorzeniach odpowiednio większe, a terapię prowadzi się pod kontrolą lekarza. Dla przykładu we Francji stosuje się dawki w granicach 250-500 mg, a w Japonii nawet do 1000 mg mleczka pszczelego dziennie.
Przyjmuje się je w...

Preparaty
Preparaty Apistimul Urtica i Apistimul Crataegi
produkcji Apipol Farma zawierające mleczko pszczele
Największym producentem dietetycznych środków spożywczych zawierających mleczko pszczele na rynku polskim jest Apipol Farma. Firma ta wytwarza preparat Royal Jelly w kapsułkach. Jedna kapsułka zawiera 100 mg odwodnionego mleczka pszczelego, co odpowiada 300 mg świeżego produktu.
Preparat stosuje się w ilości 1-2 kapsułek dziennie, co stanowi 100-200 mg dziennie. W tabletkach mleczko produkowane jest także pod nazwą Rogal Jelly w dawkach 50 i 100 mg, co odpowiada 150 i 300 mg świeżego produktu. Produkt poleca się przyjmować w ilości 1-2 tabletek dziennie, co stanowi dawkę dzienną w wysokości 50-100 mg oraz 100-200 mg odwodnionego mleczka pszczelego dziennie.
Kolejnymi preparatami Firmy Apipol Farma są:...

mgr Elżbieta Hołderna-Kędzia
Instytut Roślin i Przetworów Zielarskich w Poznaniu
<?php $pas="2006nr4str34"; $pasCov="images/stories/Pasieka/2006_4/Pasieka_2006nr04_[18].jpg"; include("./goto/art_footer.php"); ?>