fbpx

NEWS:

w wydaniu tradycyjnym (papierowym) strona: 0

Apiterapia dziś

Apiterapia jest dyscypliną medycyny alternatywnej o walorach wybitnie prewencyjnych, a także leczniczych. Do tych celów wykorzystuje miód i produkty pszczele. Realizuje ona przesłanie zawarte w porzekadle medicus curat, natura sanat, co można przetłumaczyć lekarz leczy, natura goi.

pyłek kwiatowy
Fot. Roman Dudzik

Szczególnie ważną zaletą miodu, a także propolisu, pyłku kwiatowego, pierzgi, mleczka pszczelego i jadu pszczelego jest ich wpływ na kształtowanie się osobniczej odporności organizmu człowieka, dzięki czemu możemy zapobiegać nie tylko chorobom infekcyjnym, ale także cywilizacyjnym, a wśród nich głównym sprawcom wysokiej śmiertelności ludzi, a więc miażdżycy i jej powikłaniom, nowotworom i chorobom wirusowym.

Jest to realizacja podstawowego przesłania największych luminarzy medycyny, dla których głównym zadaniem lekarza jest troska o to, by chronić zdrowych przed chorobą. Tę ideę wspaniale wyraził profesor Maciej Brodowicz /1790-1885/ w swym wierszu zatytułowanym Zawód lekarski:

Treść tego wiersza w pełni harmonizuje ze słowami, które wypowiedział Sir James Black na IX Międzynarodowym Sympozjum w maju 1997 roku w Warszawie, w swoim wykładzie Rola osobowości lekarza w procesie leczenia:

XXI wiek z pewnością przyniesie wiele obecnie niewyobrażalnych osiągnięć wspomagających...

zablokowane [...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów

Nadtlenki i wolne rodniki są cząsteczkami lub atomami zawierającymi co najmniej jeden nieparzysty elektron. Wolne rodniki działają destrukcyjnie nie tylko na DNA, ale uszkadzają także błony komórkowe, mitochondrialne i lisosomalne oraz wywierają wpływ na receptory komórkowe, zmieniając ich antygenowość.

Dotychczas znanych jest 300 typów wolnych rodników. Powstają one w czasie przemiany materii przy nieobecności w organizmie substancji neutralizujących zwanych antyutleniaczami.

Wolne rodniki mogą się kumulować, wywołując lokalne stany zapalne prowadzące do chorób przewlekłych, takich jak choroba Alzheimera, zapalenie stawów, astma, miażdżyca, otyłość czy cukrzyca typu II. Następstwem działania utleniaczy jest:

1. Przemiana złego cholesterolu LDL w postać toksyczną blokującą światło tętnic.

2. Mutacja komórek prowadząca do rozwoju nowotworu.

3. Zaćma i zmiany zwyrodnieniowe plamki żółtej.

4. Wzrost ciśnienia tętniczego.

5. Uszkodzenie tkanki nerwowej.

6. Nasilenie zmian zapalnych w chorobach reumatycznych i astmie.

7. Uszkodzenie nasienia prowadzące do niepłodności lub zwiększenia wad wrodzonych.

pałeczka drewniana z miodem
Fot. Roman Dudzik

Molekularny mechanizm zakażenia wirusem grypy jest prosty. To nad­miar wolnych rodników powstający w czasie zakażenia atakuje kwasy tłuszczowe, doprowadzając organizm do ostrej awitaminozy, a następnie do chaosu metabolicznego i szoku toksycznego.

W przypadku wirusa ptasiej grypy możliwość wystąpienia jej pandemii jest złą prognostycznie wiadomością nie tylko dla Polski, ale dla całego kontynentu ze wzglądu na ponad 30-letni okres, jaki upłynął od ostatniej jej endemii, a więc w konsekwencji braku jakiejkolwiek odporności na nią oraz na możliwość nowej mutacji wirusa H5N1, np. H6N1, będącą w efekcie jeszcze bardziej groźną w działaniu na organizm człowieka. Istotnym czynnikiem ryzyka jest również słabe zabezpieczenie polskiego społeczeństwa w szczepionki.

Nazwa wirusa H5N1 pochodzi od dwóch markerów genetycznych wirusa, a mianowicie Hemaglutyniny (H), antygenu mającego zdolność aglutynowania (skupiania się) czerwonych krwinek i Neuraminidazy (N), enzymu rozkładającego kwas neuraminowy.

Oba te markery charakteryzują każdy nowy szczep wirusa. Obecne zagrożenie pandemią ptasiej grypy dla ludzi wynika z faktu, że wywołujący ją wirus (H5N1) jest nową unikalną formą wirusa nie związaną ze swymi poprzednikami, a więc brak jest...

zablokowane [...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów

Antyutleniacze nie tylko niszczą utleniacze, ale mogą również wpływać na reparację dokonanych przez nie uszkodzeń komórek dzięki enzymom naprawczym DNA. Dużo przeciwutleniaczy zawierają czosnek, awokado, szparagi, bazylia, jagody, orzechy, brokuły, brukselka, kapusta, marchew, chili, goździki, kalarepa, kminek, imbir, jarmuż, sałata, lukrecja, majeranek, gałka muszkatołowa, owies, cebula, pomarańcza, orzeszki ziemne, pieprz, dynia, mięta pieprzowa, szałwia, sezam, szpinak, słodki ziemniak, pomidor, arbuz i ryby. Tłuszcz ryb powoduje:

1. Blokadę agregacji płytek krwi.

2. Zmniejszenie skurczu naczyń krwionośnych. Zwiększenie przepływu krwi.

3. Zmniejszenie poziomu fibrynogenu.

4. Zwiększenie aktywności fibrynolitycznej.

5. Blokadę uszkadzania komórek przez wolne rodniki.

6. Zmniejszenie poziomu trójglicerydów.

7. Zwiększenie elastyczności błon komórkowych.

8. Obniżenie ciśnienia krwi.

Działanie antyutleniaczy sprowadza się do zmniejszania produkcji wolnych rodników poprzez interferon, ich neutralizowania w przestrzeniach międzykomórkowych i do modulowania wolnych rodników wewnątrz komórki.

Również NNKT - niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak oliwa z oliwek, olej z pestek winogronowych, a także słonecznikowy i rzepakowy neutralizują wolne rodniki. Podobne działanie wykazują złożone z nich omega kwasy tłuszczowe, które podobnie jak występujące w owocach i warzywach polifenole, antocyjany, karoteny, likopeny poprzez wyłapywanie wolnych rodników znajdujących się w przestrzeniach pozakomórkowych niszczą je, a jednocześnie chronią komórki przed działaniem promieni ultrafioletowych.

Także peptydy bogate w prolinę, dzięki obecności w nich aminokwasu proliny, zapobiegają gromadzeniu się wolnych rodników w komórkach. Peptydy te mogą także...

zablokowane [...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów

A więc:

Chcesz być zdrowy, nie chorować,

Musisz miód co dzień smakować.

5 dkg gdyś już dojrzały,

3 dkg gdyś jeszcze mały.


Propolis i pyłek także,

Pierzgę i mleczko pszczele, a jakże.

Jadu pszczelego nie unikaj

I przed żądłem pszczoły nie zmykaj.


To żądlenie szansę daje,

Że ból mięsni wnet ustaje,

Że już cię w krzyżu nie strzyka,

Że znikła ta przykra reumatyka.


Miód to lek duszy i ciała.

Pszczoła go już w Raju miała.

On od głodu nas ratuje

I nawet w pandemii grypy skutkuje.


Bo miód i produkty pszczele

Antyutleniaczy mają wiele.

Ptasiej grypie radę dają,

Bo wolne rodniki z ustroju zmiatają.


Pamiętaj więc bracie drogi,

Że miód i produkty pszczele postawią cię na nogi.

A jak o owocach i warzywach też będziesz pamiętał,

To pandemii ptasiej grypy nie będziesz się lękał.

Zapamiętaj!

Beczka miodu w domu, nie zagrozi ptasia grypa nikomu.

Jerzy Gala


 Zamów prenumeratę czasopisma "Pasieka"